Lapkričio 15-osios popietę buvo susirinkę Budrių bendruomenės nariai. Čia, už stalų, buvo skanu kaip pas mamą – buvo prigaminta trijų rūšių puikaus skonio švilpikų su spirgučių, svogūnų ir grietinės padažu! O grožis tų bulbienių kukuliukų! O skanumas! Vieni, mažuliukai, lyg kūčiukų formos, gražiai apskrudę orkaitėje, kiti, didesni, su troškintų ir raugintų kopūstų įdaru, pačirškinti keptuvėje. Tokie patiekalai neabejotinai tinka „ir prie pečiaus, ir prie svečio“!
Ne tik mes patys, vietiniai, giriamės – švilpikais buvo pavaišinti į biblioteką atvykę svečiai iš Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos. Sumaniąsias šeimininkes svečiai tą vakarą gyrė ne kartą. Ypač daug komplimentų susižėrė gaspadinė Gražina Galinienė – jos nuostabaus skonio švilpikai su padažu buvo kaip mat „suskanauti“ pasigardžiuojant, o kitą patiekalą, vadinamuosius „kokorus“, ji pagamino pagal uošvės receptą.
Tie, kas dirba su knygomis, įvairiausia literatūra, neabejotinai žino daugiau kaip prieš 120 metų išleistą Liudvikos Didžiulienės knygą „Lietuvos gaspadinē, arba Pamokinimai kaip prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“. Šioje kulinarijos knygoje yra labai gerų receptų, pagal kuriuos ir gamina Budrių bendruomenės šeimininkės, o ir pats pirmininkas Valentinas Gudėnas šią knygą dažnai pavarto, puikių idėjų ten randa. Šį kartą vėl nustebino savo patiekalo skanumu, o tradiciškai prikepęs skaniųjų baronkų, žaismingai išdalijo nominacijas:
toliausiai einantis skaitytojas;
informacijos veido formuotojas;
ateities knygų gerbėjas ir kt.
Buvo nominuota net 10 narių. Ir visiems – po riestainį, knygą, po šiltą padėkos žodį…
Beskanaujant, beragaujant, smagu buvo vieniems kitų pasiklausyti, įvairias aktualijas aptarti: tiek bibliotekos, tiek ir viso kaimo. Taip pat aptartas būsimas renginys – bus švenčiama krosnies diena. Iki tol turime nemažai veiklos: aplankysime Budrių, Šovenių ir Jurgėnų kaimų gyventojus, kurie savo namuose vis dar turi ir naudoja duonkepius. Fotografuosime, kalbinsime, ateityje Jums būtinai papasakosime.
Ir dar: atleiskite už žodžių gaspadinė ir baronka vartojimą tekste – čia, kaime, jos taip dažnai vartojamos ir tokios „savos“, kad, net ir išmanydama kalbos kultūros dalykus, leidau sau pavartoti senąsias svetimybes kaip motyvuotas stilistines priemones.