• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

„Nestoras maistas“ tinklaraštininkė I. Greičiūnaitė: vieni skaniausių patiekalų gimsta iš maisto likučių + receptas

Pranešimas spaudai
2021-06-19
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Maisto likučiai gali būti ir iššūkis, ir erdvė kūrybiškumui. Juk vienuose namuose nesuvalgytas maistas be gailesčio keliauja į šiukšlių dėžę, kituose į likučius žiūrima kaip į priemonę kurti ir improvizuoti virtuvėje. Sveikos gyvensenos ir maisto tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė jau ne kartą įsitikino, kad būtent iš likučių pagaminti patiekalai tampa vienais mėgstamiausių, todėl ji drauge su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ kviečia elgtis tvariau ir neskubėti išmesti likučių. Ieva dalijasi patarimais ir keliais receptais.

„Ir aš nesu tobula, ir man kartais tenką kažką išmesti – tiesiog neapsižiūriu ir produktų galiojimas baigiasi. Tačiau gamindama visada stengiuosi pirmiausia išnaudoti tai, ką turiu šaldytuve ar spintelėse, o ne pirkti naujų produktų“, – sako tinklaraštininkė ir priduria, kad išmesti maistą būtų tiesiog nesąžininga, nes jo užauginimui, pagaminimui, visai logistikos grandinei buvo skirta tiek daug energijos ir resursų.

„Be to, suprantu, kad ne kiekvienas turi galimybę sočiai ir sveikai valgyti kasdien, juk nepritekliai ir badas nėra kažkokia tolima, mūsų neliečianti problema. Todėl vertinu kiekvieną kąsnį, stengiuosi elgtis atsakingai ir nešvaistau maisto“, – pasakoja Ieva.

Yra keletas maisto produktų, kurie dažniau nei kiti užsiguli lentynose ar šaldytuve ir būna sunkiau sugalvoti, kaip tuos likučius panaudoti. I. Greičiūnaitė patars, kaip naujiems skoniams prikelti atidarytą grietinės indelį, jau kurį laiką kiūtantį šaldytuvo kampe, šviežumą prarandančią duoną ir apvytusias salotas ar kitus žalumynus.

„Idėjos, ką gaminsiu iš likučių, gimsta skirtingai. Visų pirma, iš patirties ir pajautimo galiu suprasti, kas su kuo dera – taip sujungdama produktus, derindama skonius, gaunu tikrai puikius patiekalus. Kartais idėjų ieškau internete, pavyzdžiui, turiu tris tarpusavyje galbūt iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus produktus, įvedu raktinius žodžiu paieškos laukelyje ir išsirenku man labiausiai patinkančią idėją, tada jau eksperimentuoju, pridedu savo potėpių ir finale išeina tikrai puikūs receptai. Tiesą sakant, maisto gaminimas iš likučių man patinka ir skatinu eksperimentuoti kitus, nes mano patirtis rodo, kad šie atradimai virtuvėje dažniausiai ir tampa populiariausiais receptais“, – sako maisto tinklaraštininkė.

I. Greičiūnaitei pritaria ir elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė. Pasak jos, tvarumas ir maisto tausojimas nebūtinai susijęs su didelėmis pastangomis, dažniausiai tai įprasti kasdieniai pasirinkimai.

„Maisto švaistymo problema vis dar opi. Daugiausiai maisto atliekų, per 60 proc., susidaro namų ūkiuose. Jau ne kartą minėta, kad kiekvienas lietuvis per metus vidutiniškai išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto. Labai norėtųsi tikėti, kad vis aktyviau keliant šią problemą, situacija gerėja. O ją pagerinti gali kiekvienas, pirmiausia – atsakingiau vartodamas ir nepirkdamas perteklinių maisto produktų. Perkant internetu išvengiama emocinio pirkimo, arba pirkimo „akimis“, be to, patogu prieš pateikiant užsakymą dar kartą peržiūrėti krepšelį, ar jame yra viskas, ką planuojate suvartoti. Jeigu visgi maisto likučių liko, kviečiame pasinaudoti Ievos idėjomis ir eksperimentuoti“, – šypsosi „Barboros“ komunikacijos vadovė.

Likučių transformacija

Jeigu matote, kad nespėsite sunaudoti šviežių produktų – užšaldykite juos. „Nestoras maistas“ tinklaraščio autorė pasakoja, kad šaldiklis tinka daugeliui produktų, o vienas naujausių jos atradimų – duonos šaldymas.

„Buvo net sunku patikėti, kad duona šaldiklyje taip gerai išsilaiko: atšildžius ar įdėjus į skrudintuvą jos skonis niekuo nesiskiria nuo šviežios. Man tai yra tobuliausias duonos taupymo būdas iš visų, iki šiol atrastų“, – džiaugiasi Ieva ir priduria, kad šaldiklyje taip pat sėkmingai galima laikyti ir žalumynus – krapus, laiškinius svogūnus, špinatus. Vėliau juos galima dėti į troškinius, sriubas, krapais gardinti salotas.

Anot I. Greičiūnaitės, kūryba ir fantazija virtuvėje yra tokie pat reikalingi, kaip ir puodai ar keptuvės. Tuomet likučiai tampa naujais patiekalais, kartais nė kiek nenusileidžiančiai ir restoranų virtuvėms. Taigi kaip panaudoti grietinę, duoną ir žalumynus?

Grietinė. Jeigu turite pradarytą grietinės indelį ir matote, kad jos galiojimo laikas tuoj baigsis, dėkite ją į kepinius – jie bus puresni ir skanesni. Anot I. Greičiūnaitės, pyragams, keksams, sausainiams ir panašiems kepiniams taip pat tinka ir jogurtas. O štai padažams dažnu atveju labiau tinka grietinė, nes jogurtą gali sutraukti. Taip pat galite pasidaryti užtepėlę, kurią skanu valgyti dažant daržovių lazdelėmis – grietinę sumaišykite su žalumynais, agurkų ar saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais.

Grietinė puikiai tinka skaninti daržovių sriubas, netgi tepti ant sumuštinio, išbandykite: pilno grūdo duonos riekė, grietinė, pomidoras, truputis druskos ir pipirų bei žalumynų, pavyzdžiui bazilikas, laiškinis česnakas, mėta.

Beje, grietinę taip pat galite užšaldyti, tačiau žinokite, kad šaltis truputį pakeis jos tekstūrą. Tačiau šio skirtumo nebus justi atšildytą grietinę naudojant patiekalams ar padažams.

Duona. Pats paprasčiausias būdas panaudoti duoną – pasigaminti džiūvėsėlius, duonos trupinius arba kubelius salotoms, sriuboms, užkepėlių traškiam viršutiniam sluoksniui. Tačiau tai, toli gražu, ne visos duonos likučių panaudojimo galimybės. Ieva sako, kad duonos likučiai gali virsti ir desertais, ir pagrindiniais patiekalais.

Galima sugalvoti galybę orkaitėje kepamų duonos pudingų variantų: su daržovėmis, su sūriu, su kumpiu ir t. t. Piene ar uogų sultyse išmirkyta balta duona gali virsti nuostabiu prancūzišku skrebučių desertu. Galite kepti sluoksniuotą duonos apkepą su kumpiu ar daržovėmis, vakarėliui ruošti „bruschetta“ užkandžius, gaminti duonos padažą ar net girą.

Žalumynai. Į maisto racioną svarbu įtraukti daug daržovių ir įvairių žalumynų. Tačiau bėda, kad jie nelabai ilgai išlieka švieži, šaldytuve greitai apvysta. Tiesa, yra nesunkus būdas atšviežinti salotų lapus. Pirmiausia pašalinkite visus rudus lapelius, tada dėkite salotas į labai šaltą vandenį su keliais citrinos griežinėliais ir palikite 5–20 minučių. Iš vandens išimti salotų lapai bus vėl traškūs ir nė kiek nesuvytę.

Jeigu žalėsių turite per daug arba jie nebetinkami salotoms, I. Greičiūnaitė pataria gamintis įvairiausius „pesto“ variantus: jiems galite naudoti ne tik baziliko lapelius, bet ir špinatus, krapus, gražgarstę, burokų lapus, meškinį česnaką.

Plakite glotnučius, dėkite į šiltas salotas ar košes, kur žalėsiai nuo karščio ir taip suminkštėja – tai tinka špinatams, lapiniams kopūstams. Naudokite sumuštiniams gardinti, susmulkinkite žalėsius ir paruoškite padažus, virkite sriubas ar netgi kepinius – špinatai puikiai tinka tortų biskvitams.

Ieva dalijasi receptu, kuris padės išsaugoti pradarytą ir savo vietos kasdieniame racione neberandančią grietinę. Ant šios duonelės rekomenduoja tepti mėgstamas užtepėles, ją tinka valgyti prie sriubų.

Plokščia duonelė „Flatbread“

Reikės:

240g grietinės
240g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos

Gaminimas:

Inde sumaišykite visus ingredientus – turi išeiti prie rankų stipriai nekimbantis tešlos kamuoliukas.
Peilio pagalba tešlą padalinu į 5 dalis. Ant miltuoto paviršiaus gana plonai iškočiokite kiekvieną dalį.
Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Kiekvienai pusei reikia apie 2 min. laiko.

Iš padžiūvusio duonos galiuko, pupelių ir daržovių gali išeiti nuostabi ir labai soti sriuba. Šį I. Greičiūnaitės receptą įkvėpė toskanietiška „Ribollita“ sriuba.

Baltųjų pupelių, daržovių ir duonos sriuba

Reikės:

1 morkos
1 saliero stiebo
1 svogūno
3 česnako skiltelių
1 baltųjų pupelių skardinės
1 konservuotų luptų pomidorų skardinės
1 puodelio šparaginių pupelių
Apie 800 ml daržovių sultinio
Saujos lapinių salotų. Tinka špinatai, lapiniai kopūstai, romaninės salotos ir pan.
Poros gabalėlių sudžiūvusios arba skrudintos duonos, pavyzdžiui čiabatos
Apie 30 g kietojo sūrio ir dar papildomai pabarstymui ant viršaus
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite smulkintą morką, salierą, svogūną, česnaką ir keletą minučių apkepkite.
Dėkite konservuotas pupeles, šparagines pupeles, konservuotus pomidorus, sultinį ir palaukite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir verkite apie 10 min.
Dėkite žalumynus ir pavirkite dar porą minučių. Galiausiai skaninkite pipirais, druska.
Patiekite su kubeliais pjaustyta duona ir papildomu sūrio sluoksniu.

Kitas įrašas

Anykščiai laivybos istorijos viražuose... (Rievės 2021-06-19)

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?

2025-07-04
6

Orai geri, anykštėnai ir turistai gaivinasi Šventosios upės bangose, o beveik 20 metų kurorto statuso siekiančiuose Anykščiuose šią vasarą taip...

Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė

2025-07-04
2

Tradiciškai, per liepos paskutinį savaitgalį vyksiančią Anykščių miesto šventę, bus pagerbtas naujasis (arba naujieji) Anykščių rajono garbės pilietis. Tiesa, kol...

JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje

2025-07-04
0

Kur? Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje

RENGINYS NEMOKAMAS

Liepos 10 d., ketvirtadienį, šiuolaikinės baltų kultūros festivalio MĖNUO JUODARAGIS rengėjai ir...

Liepos 6-osios renginiai Utenoje

2025-07-04
1

Utenos kultūros centras kviečia švęsti Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?
Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė
JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje
Liepos 6-osios renginiai Utenoje
Leliūniečiai mokėsi pažinti gaurometį
Statybos skyrius turės vedėją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In