• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 7 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Lietuviškų bulvių sezonas įsisiūbavo: su kokias iššūkiais teko susidurti augintojams ir kas iš bulvių dar neragauta?

Robertas ALEKSIEJŪNAS
2021-09-04
Naujienos
2
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Lietuvoje bulvės – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų daržovių, o patiekalų su jomis tradicinėje virtuvėje ypač gausu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė teigia, kad daržovių kategorijoje bulvės – nenugalimos konkurentės. Duomenys rodo, jog būtent bulvės jau daugelį metų yra perkamiausios daržo gėrybės.

„Bulvės nuo seno Lietuvoje užima lyderių pozicijas. Be jų neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų. Nors bulvių pasirinkimą užtikriname visus metus, ankstyvas ruduo yra puikus metas jomis mėgautis. Tiesa, daugiausiai lietuvių dėmesio susilaukia šviežios, vietinių augintojų užaugintos bulvės. Mat lietuviška produkcija žmonėms – kokybės garantas“, – sako J. Sabaitienė. Pasak J. Sabaitienės, norėdamas užtikrinti bulvių šviežumą ir kokybę prekybos tinklas turi ilgamečius, patikimus ir laiko patikrintus tiekėjus. Vienas jų – ūkininkas Kęstutis Macijauskas, bulves auginantis Šilutės rajone. Su prekybos tinklu jis bendradarbiauja jau apie 25 metus, nuo tada, kai Klaipėdoje buvo atidaryta pirmoji tinklo parduotuvė.

Ne kiekybė, o kokybė

K. Macijauskas pasakoja, kad bulvės jį lydėjo visą gyvenimą. Bulvių auginimu užsiėmė jo tėvai, o vėliau šią veiklą ir verslą perėmė jis pats. „Nors Šilutės apylinkės nepasižymi itin derlingomis žemėmis – bulvių auginimas šiame krašte – populiari veikla. Kadangi čia nėra didelių plotų, bulves auginame mažesniuose, skirtinguose ploteliuose. Nesame didelis ūkis, todėl paprastai per sezoną užauginame apie 1000 tonų bulvių“, – pasakoja ūkininkas.K. Macijauskas teigia, kad auginant bulves jam svarbiausia – ne kiekybė, o kokybė, todėl kiekviena bulvė yra kruopščiai atrenkama. „Iš pradžių bulvės yra kasamos, tuomet džiovinamos, rūšiuojamos, atrenkamos, fasuojamos, sukraunamos į mašinas ir vežamos į prekybos centrus. Visas šis procesas atliekamas kaip galima greičiau, todėl iš lysvės į parduotuvių lentynas bulvės patenka vos per kelias paras“, –  pasakoja K. Macijauskas. Tiesa, ankstyvosios bulvės, anot jo, prekybos tinklus pasiekia ir dar greičiau, per parą laiko. Taip yra todėl, kad šios bulvės nėra iki galo subrendusios ir ilgai stovėti – negali. O vėlyvesnės bulvės laikosi daug ilgiau.

Iššūkių kupina vasara

Visgi, anot K. Macijausko, šį sezoną auginant bulves su iššūkiais teko susidurti. O ir derlius šįmet kuklesnis nei įprastai. „Vasara buvo itin karšta ir ant mūsų laukų per pusantro mėnesio palijo vos du kartus, po 15–20 min. Bulvių šįmet ne tik mažiau, bet jos ir užaugo smulkesnės. Kai oras įšyla iki 25 laipsnių – bulvė nebeauga. Ji tik egzistuoja ir nesvarbu, kad ji ir žaliuoja, ir žydi. Naktimis mūsų krašte būdavo apie 24–25 laipsnių šilumos. Žinoma, didelę įtaką bulvėms turi ir veislės – vienos atlaiko karštį geriau, kitos – blogiau, tačiau palyginus su kitais – šie metai mums iškėlė daugybę iššūkių“, – pasakoja ūkininkas.

Skoniui įtakos neturės

Kaip teigia K. Macijauskas, bulvė subrendusi daugiau ar mažiau – tai didelės įtakos skoniui neturi. Subrendusios bulvės, tiesiog yra skirtos laikymui per žiemą. Didžiausią įtaką bulvės skoniui turi ne ankstyvumas, o veislė. Anot jo, vienos bulvės labiau tinka košei, kitos – salotoms, trečios cepelinams.„Netrukus pradėsime kasti Vineta veislės bulves, tai viena mėgstamiausių ne tik mano, bet ir daugelio bulvė. Šios veislės bulvės – itin universalios ir tinka praktiškai visiems patiekalams: nuo cepelinų iki salotų“, – pasakoja ūkininkas.Vaisių ir daržovių ekspertė J. Sabaitienė teigia, kad iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus, todėl ji dalijasi keliais išskirtinesniais, tačiau abejingų nepaliksiančiais patiekalais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.

Bulvių ir porų sriuba

Jums reikės:Šlakelio alyvuogių aliejaus 4 supjaustytų porų2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnakoSupjaustyto pankolio1 plonai supjaustyto saliero stieboŽiupsnelio druskos ir pipirųKelių bulviųKelių puodelių vištienos sultinio4 šakelių šviežių čiobrelių1 lauro lapo1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

Pagaminimas:Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite. Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į gautą porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Naudodami trintuvą sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis. Supylus sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Kreminės baziliko ir bulvių salotos

Jums reikės:Pusės kilogramo bulviųŽiupsnelio druskos ir pipirųKelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo1 šaukšto garstyčių2 šaukštų šviežių citrinos sulčiųPlonai supjaustyto svogūno Didelės saujos šviežių bazilikų

Pagaminimas:Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!

Pranešimas spaudai

Komentarai 2

  1. 무료 다시보기 says:
    2 metai ago

    137745 201519A actually fascinating read, I could nicely not agree entirely, but you do make some quite legitimate factors. 630029

  2. Vladas. says:
    4 metai ago

    Kiek suprantu reklaminis straipsnis,uždėtų reklama?.

Kitas įrašas

Važinėjantys elektriniais paspirtukais ignoruoja rekomendacijas: šalmų bei liemenių nedėvi, nes gėda ir negražu

Panašūs straipsniai

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-08

2025-07-07
0

...

Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu

2025-07-07
3

Liepos 3 dieną atlikti vandens kokybės tyrimai Anykščių mieste ir rajone esančiuose paplūdimiuose parodė, kad vanduo saugus maudytis.

Tirti šie paplūdimiai:...

Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…

2025-07-07
7

Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras reklamuoja viešojo maitinimo įstaigas, kurios mieste jau seniai nebeveikia ar netiekia maisto.

Įstaigos tinklapyje vis...

Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus

2025-07-07
1

Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijoje trūksta sekretoriaus - skelbiamas konkursą šioms pareigoms eiti.

Skelbiama, kad darbo krūvis – 1 pareigybė (40 val.),...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-08
Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu
Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…
Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
„Tautišką giesmę” giedojo visame rajone

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lenkijai atkūrus vidaus sienos su Lietuva kontrolę, išvykimas yra visiškai sklandus
Pradinį įnašą pirmojo būsto pirkėjams LB siūlo mažinti nuo 15 iki 10 proc.
Panevėžyje – nauja pramoga: nuo šiol Nevėžio upe galima plaukioti pramoginiu laivu
Peržiūrint reikalavimus akušerijos, chirurgijos, vaikų ligų skyriams, ekspertai lanko ligonines
Seimas: savivaldybės galės imti daugiau rinkliavų
Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In