• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 15 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kepinių klasika – išbandykite rudeniu kvepiantį obuolių pyrago receptą

Robertas ALEKSIEJŪNAS
2021-09-05
Naujienos
2
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Obuolių pyragas – bene labiausiai lietuvių pamėgtas klasikinis desertas, kepamas užderėjus gausiam vasaros derliui. Cinamono ir keptų obuolių aromatas suteikia jaukumo bei šilumos net ir niūriausiems rudens vakarams. Obuolių pyrago receptų yra šimtai, tad atrasti gardžiausią – nelengvas iššūkis. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, nors pyragais, kaip ir bet kuriais kitais desertais, reikėtų mėgautis saikingai, juos galima įtraukti į nekasdienės mitybos racioną. Svarbiausia – pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį, rašoma pranešime spaudai.

Miltai – viena pagrindinių pyragų sudėtinių dalių. Dažniausiai jie gaminami permalant grūdus, tačiau gali būti pagaminti ir iš grikių, riešutų, ankštinių daržovių ar net sėklų. Miltinių gaminių vertingumas sveikatos prasme, pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, priklauso nuo to, iš kokių miltų pagaminamas patiekalas. „Vertinant miltus pagal maistingumą, vertingiausi yra viso grūdo miltai. Tačiau kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir mūsų racionas bus turtingesnis“, – sako specialistė.

Miltų asortimentas parduotuvių lentynose – ypač platus, todėl išsirinkti tinkamiausius ir maistingiausius miltus galima atsižvelgus į jų žymėjimą. Ant pakuotės nurodytos raidės leis identifikuoti miltų glitimo kiekį – kuo pirmiau jos yra pagal abėcėlę, tuo miltuose glitimo kiekis bus didesnis. Taip pat – šalia raidės nurodomi skaičiai, pasakantys miltų peleningumą. Įprastai šis skaičius svyruoja nuo 400 iki 1800 gramų. Didesnis skaičius parodo, kad miltuose išlikę daugiau naudingų medžiagų. Taip pat šis skaičius nurodo ir miltų spalvą. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.

Kalbėdama apie miltinius patiekalus, gydytoja dietologė pabrėžia, kad jų nereikia visiškai atsisakyti: „Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis. Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, tai – kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Tinkamai pasirenkant miltus, juose gausu ir skaidulų, ir mikroelementų, ir B grupės vitaminų, cinko, seleno bei magnio. Taip pat – skirtingos miltų rūšys gali iš esmės pakeisti kepinio struktūrą ar net skonį.“

Nors aukščiausios rūšies miltų, kuriuos dažnas naudoja kepiniams, maistingumas dėl gamybos metu pašalinamos luobelės yra mažesnis, neturėtume bijoti ir jų. „Kartu su išorine grūdo dalimi pašalinama daug naudingų medžiagų, tačiau aukščiausios rūšies miltai, dėl savo purumo, puikiai tinka šventiniams kepiniams“, – sako E. Gavelienė.

Kepiniams namuose gydytoja dietologė pataria turėti bent kelias skirtingas miltų rūšis ir, atsižvelgiant į tai, kokio rezultato norisi, drąsiai mėginti visas ieškoti labiausiai patinkančių skonių. Tuo tarpu „Rimi“ kviečia išbandyti gardų ir kvapnų kvietinių miltų obuolių pyrago receptą, kuriuo ilgais rudens vakarais galėsite palepinti save bei savo artimuosius.

Obuolių pyragas

vidutinis | 12 asm. |  1 val. 35 min.

Ingredientai tešlai:

240 g kvietinių miltų

140 g sviesto

2 kiaušinių tryniai

4 šaukštai šalto vandens

Žiupsnelis druskos

Ingredientai įdarui:

2 kg obuolių

200 g rudojo cukraus

Šaukštelis druskos

2 šaukšteliai cinamono

1 citrina

2 šaukštai kukurūzų krakmolo

70 g sviesto

Ingredientai viršutiniam sluoksniui:

1 šaukštas cukraus

1 kiaušinis

Vanilinis plombyras

Gaminimo eiga:

  • Persijokite kvietinius miltus ir druską. Įdėkite supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite rankomis.
  • Atskirame dubenyje muškite kiaušinių trynius ir įpilkite vandens. Pamažu supilkite plakinį į sausus ingredientus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė.
  • Tešlą minkykite ant švaraus paviršiaus, kol ji bus lygi. Suformuokite tešlos kepalą, apvyniokite jį plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 30 minučių. Kol tešla vėsta, paruoškite įdarą.
  • Įdarui skirtus obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais griežinėliais. Sudėkite į dubenį, įpilkite rudojo cukraus, druskos, cinamono, citrinos sulčių ir įberkite kukurūzų krakmolo. Viską gerai išmaišykite ir leiskite pastovėti bent 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 200° C.
  • Kepimo formos paviršių pabarstykite miltais. Iškočiokite maždaug 3 cm storio tešlą. Jei atsiranda įtrūkimų, suklijuokite juos drėgnais pirštais. Puse suformuotos tešlos padenkite kepimo formą. Likusi dalis bus skirta uždengti pyragą.
  • Pamažu dėkite obuolius ant tešlos, kad jie būtų kuo arčiau vienas kito. Supilkite ir sultis, kurios liks dubenyje. Tolygiai paskirstykite visus obuolius.
  • Ant viršaus uždėkite likusią tešlą, sujungdami ją su apatinės dalies kraštais. Peiliu atsargiai įpjaukite viršutinės tešlos vidurį, kad nugaruotų pyrago viduje susidaranti drėgmė.
  • Prieš kepdami pyragą, jo viršų patepkite kiaušinio ir cukraus plakiniu. Kepkite apie 40-45 minutes, kol gražiai paruduos. Leiskite pyragui gerai atvėsti, patiekite su plombyriniais ledais.

Komentarai 2

  1. ufabtb says:
    2 metai ago

    114406 628838Register a domain, search for available domains, renew and transfer domains, and decide on from a wide variety of domain extensions. 238368

  2. 다시보기 사이트 says:
    2 metai ago

    432026 165002Quite informative and fantastic complex body part of articles , now thats user pleasant (:. 499950

Kitas įrašas

Monikos Dirsytės performansu šalyje startuoja vandeniui tausoti skirta kampanija

Panašūs straipsniai

Komunalininkai raginami panaikinti gyventojams galimai neteisėtai taikomą mokestį

2025-05-15
8

Anykščių rajono tarybos Liberalų sąjūdžio frakcija raštu kreipėsi į UAB Anykščių komunalinis ūkis, Anykščių rajono savivaldybės administraciją bei Valstybinę vartotojų teisių...

Nuotrauka iš Utenos rajono savivaldybės puslapio

Šių metų ūkininkų priešai – šernai ir šalnos

2025-05-15
0

Šiemet kol kas vilkai didesnės žalos Anykščių ūkininkams nepadarė. Tačiau Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistai nuolat sulaukia ūkininkų...

Po koncerto Anykščių kultūros centre rasta nemažai paliktų drabužių

2025-05-15
0

Anykščių kultūros centras pranešė, kad po gegužės 4 dieną vykusio Motinos dienos koncerto rasti keturi megztiniai.

Taip pat po koncerto rasta...

Seimo narys Arūnas Dudėnas.

Prokuratūra išnagrinėjo Seimo narių siūlymą pakartotinai prašyti panaikinti Seimo nario imunitetą

2025-05-15
3

Išnagrinėjus  Generalinėje prokuratūroje gegužės 8 d. gautus Seimo narių raštus, kuriuose generalinei prokurorei Nidai Grunskienei siūloma pakartotinai kreiptis į Lietuvos...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Komunalininkai raginami panaikinti gyventojams galimai neteisėtai taikomą mokestį
Šių metų ūkininkų priešai – šernai ir šalnos
Po koncerto Anykščių kultūros centre rasta nemažai paliktų drabužių
Prokuratūra išnagrinėjo Seimo narių siūlymą pakartotinai prašyti panaikinti Seimo nario imunitetą
Įsigalioja žiobrių žvejybos draudimas, nuo gegužės 16-osios bus galima žvejoti kiršlius ir salačius
Troškūnuose numatoma sutvarkyti atliekomis užterštą teritoriją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 14 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 13 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 11 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 10 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 9 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas pritarė miškų pasienyje ir prie kelių kirtimų ribojimams
Vyriausybė svarsto mažinti pradinį įnašą būstui jaunoms šeimoms, sako premjeras
Lietuvai atstovaujanti grupė „Katarsis“ pasirodys antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje
Smūgis lažybininkų prognozėms: paaiškėjo pirmieji „Eurovizijos“ finalo dalyviai
Partijų reitinge pirmauja socialdemokratai, antri – konservatoriai
Finansų ministerija: pirmojo būsto mokestį nustatytų savivaldybės

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar turite vairuotojo pažymėjimą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In