• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 7 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Burokėliai: kuo naudinga ši rudeninė daržovė ir ką iš jos pasigaminti namuose?

Pranešimas spaudai
2021-11-20
Naujienos
3
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Rudenį parduotuvių lentynose kaip niekada gausu skirtingų rūšių daržovių, tarp kurių ir burokėliai – vieni iš daugelio vėlyvų rudens sezono gėrybių. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovės Olgos Suchočevos, nors dažniausiai iš burokėlių gaminamos sriubos, įvairiausios mišrainės ar patiekalai su silke, tačiau šių daržovių panaudojimas maisto gaminime yra gerokai platesnis. Burokėlius galima valgyti tiek termiškai apdorotus, tiek žalius – jų lapais gardinant salotas, iš minkštimo spaudžiant sultis ar miltelių pavidalu išbandant kepiniuose. Todėl specialistė rekomenduoja drąsiai eksperimentuoti su šia rudens derliaus daržove ir atrasti naujus bei netikėtus receptus. 

Nors burokėliai yra viena iš nedaugelio daržovių, kuri prekybos centruose randama ištisus metus, tačiau jos skonį ar išvaizdą mėgsta toli gražu ne visi. „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, ilgą laiką šios daržovės panaudojimas kulinarijoje buvo išties siauras, tačiau pastaruoju metu tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje ji išgyvena tikrą atgimimą.

„Lietuvoje nuo seno buvo įprasta valgyti termiškai apruoštus burokėlius. Iš jų gaminti šaltibarščius arba šiltą barščių sriubą, virtais burokėliais gardinti mišraines ar Kūčių vakarienės simboliu tapusią silkę pataluose, o taip pat – patiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Visgi, šios daržovės panaudojimo galimybės virtuvėje yra gerokai platesnės. Burokėlius galima valgyti žalius, iš jų gaminti traškias salotas, spausti šviežias sultis ar naudoti miltelių pavidalu, kurie patiekalams suteiks ne tik išskirtinę išvaizdą, bet ir netikėtą skonį. Jau senokai nieko nestebina picos su burokėliais ar įvairūs iš jų pagaminti desertai, tad ši daržovė įvairiais pavidalais atranda savo vietą kulinarijoje. Mūsų pirkėjai taip pat vis dažniau eksperimentuoja su šia rudens sezono gėrybe“, – sako O. Suchočeva. 

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ruduo – puikus metas į savo mitybos racioną įtraukti daugiau sezoninių daržovių, o tarp jų nepamišti ir burokėlių. „Vėstant orams reikėtų prisiminti visas šakniavaises daržoves – ropes, ridikus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ar burokėlius. Tiek skonių patyrimo, tiek naudos sveikatai atžvilgiu šios daržovės yra nepamainomas naudingų medžiagų šaltinis ir turėtų rasti savo vietą kasdienėje žmogaus mityboje“, – teigia gydytoja dietologė. 

Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. „Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną ir gerokai jį nuskurdintų, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti mūsų mitybos racione“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė E. Gavelienė.

Be to, į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ne tik burokėlių šakniagumbį, bet ir jų lapus: „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti puikias ir išties maistingas salotas. Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą, kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – juos vartoti sulčių pavidalu. „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau rekomenduojama jas maišyti viena su kitomis ar šiek tiek praskiesti vandeniu. Burokėlių sultis galima drąsiai maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų. Kita vertus, sultys yra geras pasirinkimas tiems, kuriems per dieną įprastai nepavyksta suvalgyti rekomenduojamos daržovių paros normos, todėl išgėręs daržovių sulčių stiklinaitę, žmogus gaus visą eilę naudingų maistinių medžiagų“, – sako E. Gavelienė.

„Rimi“ kviečia panaudoti rudens derliaus gėrybes ir išsispausti šviežių, maistingų bei imunitetą stiprinančių burokėlių sulčių. 

Obuolių ir šviežių burokėlių sultys

2 porcijoms reikės:

2 burokėlių

2 obuolių

2 morkų

2 salierų stiebų

1 žaliosios citrinos

50 g šviežio imbiero

50 ml vandens

Gaminimo eiga: 

Nuplaukite daržoves ir nulupkite žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite sultis iš visų sudedamųjų dalių (imbiero naudoti 0.5 cm šaknį). Galiausiai įpilkite šiek tiek vandens.

Tags: burokėliaireceptai

Komentarai 3

  1. senjorė says:
    4 metai ago

    su žalių burokėlių sultimis atsargiai, galit susigadint skrandį.

  2. L.A. says:
    4 metai ago

    Batvinius su rūkytais lašiniai arba poriebe šonine. Grietinės įmeti ir liuks. O kur dar barščiai…? 🙂

  3. Onute says:
    4 metai ago

    as tai zalius tarkuoju su torku sudedu skepetan ir isspaudziu sunku katru paskui geriu labai vidurem sveika.

Kitas įrašas

Ar reikia tiek dviračių takų, jeigu jais nesinaudojama

Panašūs straipsniai

Savivaldybei pavaldžios bendrovės finansiškai pajėgios

2025-07-07
0

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba įvertino ūkio subjektų 2024 metų finansinį pajėgumą.

Kaip skelbiama, Anykščių rajono savivaldybei pavaldžių bendrovių „Anykščių vandenys“ ir...

Ilgapirščiai darbavosi kapinėse

2025-07-07
0

Kavarsko seniūnijos seniūnas Aurelijus Rdzevičius kreipėsi į kavarskiečius, prašydamas pagalbos surasti vagį - nuo Kavarsko kapinių buvo pavogtos plytelės.

"Naujose Kavarsko...

Politikas kviečia dalintis patirtimi Anykščių ligoninėje

2025-07-07
1

Po klinikinę mirtį patyrusio, Anykščių rajono savivaldybės ligoninės reanimacijoje gulėjusio anykštėno Aleksandro Zelevo gelbėjimo akcijos Anykščių rajono savivaldybės tarybos narys,...

Nuotrauka iš Kęstučio Tubio feisbuko

Iškilmingame vakare meras pasirodė su sūnumi

2025-07-07
2

Vakar, liepos 6-ąją, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė Prezidentūroje surengė tradicinį šventinį...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savivaldybei pavaldžios bendrovės finansiškai pajėgios
Ilgapirščiai darbavosi kapinėse
Politikas kviečia dalintis patirtimi Anykščių ligoninėje
Iškilmingame vakare meras pasirodė su sūnumi
Savaitgalį – du suodžių gaisrai kaminuose
Anykščiuose degė šiukšlių konteineriai

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Peržiūrint reikalavimus akušerijos, chirurgijos, vaikų ligų skyriams, ekspertai lanko ligonines
Seimas: savivaldybės galės imti daugiau rinkliavų
Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In