• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 3 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

5 orkaitės gudrybės, kurios užtikrins puikius kulinarinius rezultatus

Pranešimas spaudai
2022-11-12
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Maisto gaminimas orkaitėje tinka įvairiems kulinariniams atradimams – nuo pyragų iki kepsnių kepimo. Tačiau kiekviena orkaitė veikia skirtingai, todėl siekiant gardžiausių rezultatų ją būtina tinkamai naudoti ir prižiūrėti. Ekspertas dalijasi patarimais ir gudrybėmis, kaip namų orkaitėje gaminti lyg profesionalui.

„Nors orkaitę namuose turi kone kiekvienas, ne visi žino, kaip tinkamai ją naudoti ir prižiūrėti. Neatsakingai naudojamoje orkaitėje gaminamas maistas laikui bėgant ima prastėti. O visa galybė funkcijų, kurios padeda pasiekti nepriekaištingus namuose ruošto maisto rezultatus – lieka nepanaudotos metų metus. Kelios paprastos taisyklės gali ženkliai pagerinti maisto kokybę ir palengvinti kasdienę maisto ruošą“, – sako „Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas Vytautas Povilas Jurgaitis.

1. Išnagrinėkite orkaitės funkcijas

Būna, kad ilgą laiką savo virtuvėje naudodami elektrinę orkaitę, žmonės apie naudingas jos funkcijas taip ir nesužino. Visgi, galvodami, kad užtenka tik režimo „kaitinimas viršus-apačia“, praranda daug maisto paruošimo būdų.

Šiuolaikinėje orkaitėje būna bent 4–6 skirtingi režimai, o pažangesni modeliai gali turėti net 20. Labiausiai žinomi: šildymas, maisto produktų atitirpinimas, viršaus arba apačios kaitinimas.

Norint gaminti skaniausią maistą, būtina įsigilinti į orkaitės instrukciją, kurioje aprašytos visos šios funkcijos. Skirtingi patiekalai atsiskleidžia tik gaminami naudojant jiems pritaikytą orkaitės funkciją. Ekspertas išskiria keletą funkcijų, kurios padės gaminti skaniau ir sveikiau.

„Jeigu naudosite grilio režimą, patiekalai pasidengs traškia, apskrudusia pluta, o vidus išliks sultingas. Sveikos mitybos propaguotojams ypač pasitarnaus tokios mūsų siūlomos funkcijos kaip „Natural Steam“, kuri maistą apdoroja garuose, arba „Air Fry“, kuri patiekalui suteikia traškumo be jokių riebalų“, – sako V. P. Jurgaitis.

2. Visada įkaitinkite

Gamindami orkaitėje, visada vadovaukitės šia auksine taisykle – prieš įdedant maistą, įkaitinkite orkaitę iki reikiamos temperatūros. Gaminant įvairius patiekalus, maisto produktams reikia nuolatinės stabilios kaitros, kad keptų tolygiai. Iš anksto įkaitinę orkaitę išvengsite perkepusios arba dar nespėjusios gerai iškepti vakarienės.

„Orkaitės įkaitinimo laikas priklauso nuo naudojamo modelio, o kai kurie naujesni pasirinkimai turi ir greito įkaitinimo funkciją. Vidutiniškai įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių užtrunka maždaug 10–15 minučių. Šį laiko tarpą galima išnaudoti pasiruošimui arba paskutiniams recepto žingsniams įgyvendinti“, – priduria V. P. Jurgaitis.

3. Venkite durelių atidarinėjimo

Nors ruošiant maistą gali kilti pagunda reguliariai tikrinti patiekalą, stenkitės pakartotinai neatidaryti orkaitės durelių. Pravėrus dureles, bendra temperatūra ima kristi ir tai prailgina bendrą maisto kepimo trukmę. Tokiems patiekalams kaip pyragai, duona ir mėsa rekomenduojama pastovi kepimo temperatūra, tad tokie svyravimai gali sugadinti kepinį.

„Kiekvieną kartą atidarius orkaitę gaminimo metu, iš orkaitės išeina karštis, o temperatūra gali nukristi 25 ar daugiau laipsnių, priklausomai nuo to, kiek laiko durelės būna atidarytos. Patiekalo kepimo eigą geriau tikrinkite per orkaitės langelį. Dureles atidarykite tik tada, kai patiekalas baigia iškepti, o vaizdas per langelį primena finalinį rezultatą.

Tokioje situacijoje gali pagelbėti ir naujesnėms orkaitėms būdingos sistemos. Pavyzdžiui, naujojoje BESPOKE linijos orkaitėje „Food Probe“ funkcija leidžia pamatuoti tikslią kepamo patiekalo vidinę temperatūrą, neatidarius orkaitės durelių ir nesumažinus kaitros. Jeigu ruošiate kepsnį, jutiklis itin tiksliai fiksuoja ir praneša, kiek mėsa iškepusi“ , – pasakoja buitinės technikos ekspertas. 

4. Neperpildykite orkaitės

Orkaitės perpildymas – greitas būdas sugadinti maisto gaminimo kokybę. Stenkitės aplink indus palikti bent keletą centimetrų iki sienelės, kad oras laisvai cirkuliuotų. Tai padės užtikrinti tolygų patiekalo iškepimą ir išvengti vienos dalies parkepimo.

„Jeigu ruošiate vakarienę dideliam kiekiui žmonių, perpildymas gali būti neišvengiamas. Tokiu atveju planuokite maisto gaminimą porcijomis iš anksto. Perpildžius orkaitę, maistas iškeps netolygiai – tas pats patiekalas gali būti ir neiškepęs, ir perkepęs tuo pačiu metu“, – sako V. P. Jutgsitis.

Ekspertas pastebi, kad šią problemą išsprendžia ne tik didesnės orkaitės, bet ir anksčiau minėtose orkaitėse veikianti „Dual Cook“ sistema, dėl kurios skirtinguose lygiuose galima pritaikyti skirtingus režimus bei temperatūras ir vienu metu pagaminti du nepriekaištingus patiekalus.

5. Kruopščiai ir reguliariai valykite

Po kiekvieno kepimo išvalykite ant orkaitės dugno nukritusį maistą ar nuvarvėjusius skysčius. Jeigu orkaitėje bus maisto likučių, ji gali perkaisti, o gaminant atsiras dūmų. Be to, maistas gali prisigerti neišvalytų maisto likučių skonio ir kvapo. Patirtis išties nemaloni – gali būti sugadinta tiek orkaitė, tiek vakarienė.

V. P. Jurgaitis siūlo išeitį ir nemėgstantiems tvarkytis: „Jeigu kiekvieną kartą valyti orkaitės kantrybės neturite, pasirinkite orkaitę, turinčią savaiminio išsivalymo funkciją – katalizinis sluoksnis orkaitėje sugeria ištekėjusius riebalus, todėl cheminės priemonės po kiekvieno kepimo nėra būtinos.“

Kitas įrašas

Namų vaistinėlė: kokiems netikėtiems atvejams turėtume pasirengti geriau?

Panašūs straipsniai

Šalia Puntuko – mįslingas radinys

2025-07-03
0

Lajų tako feisbuko paskyroje skelbiama apie pastebėtą keistą radinį šalia Puntuko.

„Šiandien ryte, atvykus į darbo vietą, radome tokius keistus lankytojus...

Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija

2025-07-03
0

UAB "Anykščių šiluma" praneša, kad liepos 4 dieną, penktadienį, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Žiburio, Statybininkų, Liudiškių ir Ramybės...

Kurortai panašūs, bet merų gebėjimai – skirtingi

2025-07-03
2

Laimas Fergizas, specialiai „Anykštai“ iš Palangos

Palyginkime, kaip valdomi du Lietuvos kurortai: Anykščiai ir Palanga. Kai Palangos meras Šarūnas Vaitkus įsigijo...

Anykščiai ruošiasi žiemai

2025-07-03
0

Nors Lietuvą šiuo metu alina karščio banga, o termometrų stulpeliai siekia rekordines aukštumas, Anykščių rajono savivaldybės administracija jau intensyviai ruošiasi...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Šalia Puntuko – mįslingas radinys
Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija
Kurortai panašūs, bet merų gebėjimai – skirtingi
Anykščiai ruošiasi žiemai
Anykščių meno mokyklos direktoriaus konkursas neįvyko
„Bėruva” remontuos Viešintų seniūnijos administracinį pastatą

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Daugiausia GPM gyventojai skyrė „Mėlyna ir geltona“, Rimanto Kaukėno grupei ir „Mamų unijai“
Partijos gaus daugiau lėšų iš gyventojų, didžiausios sumos teks TS-LKD, „laisviečiams“ ir liberalams
Vyriausybė – už didesnes subsidijas jaunoms šeimoms įsigyjant pirmąjį būstą
Ministerija ieškos galimybių prioritetine tvarka onkologiniams ligoniams teikti pavėžėjimo paslaugas
KAM planuoja pastatyti keturias tipines kuopavietes savanorių pajėgoms
Vilniuje rengiama akcija kvies pažvelgti į nepažįstamojo akis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In