• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 7 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kaip išsirinkti silkę? Naudingi patarimai

Pranešimas spaudai
2022-12-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Sūdyta, marinuota, su aliejumi ar be, su majonezu ar grybais, riešutais, razinomis. Gausybė silkių parduotuvių lentynose, kokią rinktis, kad būtų skanu ir maistinga?„Sveikatai palankus“ įkūrėja, sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką silkę, o po to gaminant – jos nesugadinti.

Žuvies nauda neabejojama   

Visa riebi žuvis – puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Būtent šios riebalų rūgštys mūsų organizmui reikalingos, jas gauname tik su maistu ar maisto papildais ir jos slopina uždegiminius procesus.

„Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis turi būti ne didesnis nei 1:5, tačiau tyrimai rodo, kad daugelio šiuolaikinių žmonių 1:25. Viskas dėl vartojamo didelio kiekio stipriai perdirbto maisto, kuriame daug omega-6 ir mažai omega-3. Todėl riebios žuvies įtraukimas į mitybą yra be galo svarbus veiksnys norint išsaugoti sveikatą, išvengti lėtinių neinfekcinių ligų“, – sako mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Silkė – baltymų šaltinis, visos žuvys turi lengviau virškinamus baltymus nei mėsa, tad žuvies mityboje turi būti bent 2 kartus per savaitę, ne tik per šventes.

Silkės ženklinimo etiketės – ką turime žinoti?

Parduotuvių lentynos lūžta nuo gausybės silkių rūšių, tad išsirinkti pačią geriausią – tikrai sudėtinga. Pasirodo, atkreipti dėmesį reikia į sudedamųjų dalių sąrašą ir maistinę vertę. Kuo mažiau sudėtinių dalių, mažiau druskos, be pridėtinių rafinuotų aliejų ir tam tikrų maisto priedų ir silkė ant stalo bus vertingiausia.

„Nežiūrėkite į tas pakuotes, kur silkės mažiau nei majonezo ar kitų padažų. Taip pat nesižavėkite užrašais – tradicinė, klasikinė, kalėdinė ir pan., tai marketingo triukai, o reikšmės produkto maistingumui neatspindi. Geriausias pasirinkimas – lengvai sūdyta (iki 2 g/100 g) Matje silkė be jokių priedų, ne retai ji būna šaldyta. Jei kalbame apie kitas visiems įprastas silkes, tai 99,9 proc. esančios rinkoje silkės bus su skonio ir kvapo stiprikliu mononatrio gliutamatu (E621), kuris sustiprina skonį ir kvapą. Juk neveltui visi taip mėgsta silkę, o kur dar druskos apie 3,5 g 100 g (įprastoje silkėje apie 4-4,5 g, o silpnai sūdytoje apie 3 g), kai suvalgęs žmogus 100 g, faktiškai gauna visą dienos druskos normą. O kur dar dažnu atveju sutinkami įvairiausi maisto priedai – konservantai, antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos“, – dalinasi R.Bogušienė.

Atkreipkite dėmesį ir į cukraus kiekį – silkėje rasime cukraus, gliukozės sirupo ir pan., tad valgydami sūriai gauname ir cukraus apie 1-2,5 g/100 g. Nesvarbu ar silkė su galva, ar jau išdarinėta, joje dažnu atveju, rasime visus prieš tai išvardintus ingredientus.

„Faktiškai visos silkės su aliejumi parduodamos tikrai ne ypač tyru aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, o su rafinuotu dezodoruotu aliejumi (rapsų, saulėgrąžų ir pan.). Kas rodo, kad iš silkės gauname gerųjų omega-3 riebalų rūgščių, o iš rafinuotų dezodoruotų aliejų – omega-6 riebalų rūgščių. Pastarųjų suvartojimas dominuoja šiuolaikinio žmogaus mityboje, o tai siejama su uždegiminiais procesais žmogaus organizme“, – sako R.Bogušienė.

Kaip teisingai paruošti silkę?

Įsigijote silkę parduotuvėje? Padarykite gerą darbą – nuplaukite vandeniu ar net pamirkykite vandenyje, taip šiek tiek sumažinsite druskos ir rafinuoto aliejaus kiekį (jei pirkote su aliejumi silkę). Apibendrinant Raminta Bogušienė pataria rinktis silkę Matje gardintą tik druska, o jei iš įprastų silkių renkamės, tai tą kurioje mažiausiai druskos, be rafinuotų aliejų ir mažiausiai sudėtyje ingredientų, iš jų maisto priedų.

Geriausia valgyti silkę su daug daržovių: šviežių, troškintų (svogūnai, morkos, pankoliai, saldžios bulvės, burokėliai, paprikos, pomidorai ir t.t.t). Daržovės mitybos pagrindas ir valgant su daug baltymų turinčia silke, dviguba nauda. O jei dar naudojamas geras ypač tyras alyvuogių aliejus, žemo rūgštingumo iki 0,3, išgautas iš žalių nesunokusių alyvuogių – dviguba nauda.

Kiek silkės suvartoti saugu, kad ji būtų naudinga organizmui?

Viskas kas valgoma su pertekliumi yra nenaudinga, ypač stipriai sūdyta silkė. Druskos perteklius siejamas su skysčių sulaikymu organizme, turi įtakos širdies kraujagyslių ligų atsiradimui, aukštam kraujo spaudimui, todėl valgant silkės per daug, bus gaunama ir tikrai per didelis kiekis druskos. Pasak Raminto Bogušienės silkę ir kitus šventinius valgius valgykite saikingai. Valgant patariu prisiminti saiką ir susitelkti į maisto ragavimą, o ne į valgymą. Kita strategija – išsirinkti patiekalus, kuriuos valgysite, užuot valgę viską iš eilės, kas yra ant stalo. Pavyzdžiui, pirmą Kalėdų dieną – tik mėsa su daržovėmis ar mišrainėmis ir želė tortas, antrą dieną – silkė ir kita žuvis su daržovėmis ar mišrainėmis ir desertas. Antrasis būdas geriau tinka tiems, kurie turi mėgstamus patiekalus ir mėgsta valgyti, o ne ragauti visko po truputį.

Komentarai 1

  1. faceless niches says:
    1 metai ago

    735532 784233Amaze! Thank you! I constantly wished to produce in my internet site a thing like that. Can I take element of the publish to my blog? 311105

Kitas įrašas

Ko per šventes labiau nei dovanų nori vaikai?

Panašūs straipsniai

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-08

2025-07-07
0

...

Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu

2025-07-07
3

Liepos 3 dieną atlikti vandens kokybės tyrimai Anykščių mieste ir rajone esančiuose paplūdimiuose parodė, kad vanduo saugus maudytis.

Tirti šie paplūdimiai:...

Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…

2025-07-07
6

Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras reklamuoja viešojo maitinimo įstaigas, kurios mieste jau seniai nebeveikia ar netiekia maisto.

Įstaigos tinklapyje vis...

Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus

2025-07-07
1

Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijoje trūksta sekretoriaus - skelbiamas konkursą šioms pareigoms eiti.

Skelbiama, kad darbo krūvis – 1 pareigybė (40 val.),...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-08
Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu
Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…
Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
„Tautišką giesmę” giedojo visame rajone

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lenkijai atkūrus vidaus sienos su Lietuva kontrolę, išvykimas yra visiškai sklandus
Pradinį įnašą pirmojo būsto pirkėjams LB siūlo mažinti nuo 15 iki 10 proc.
Panevėžyje – nauja pramoga: nuo šiol Nevėžio upe galima plaukioti pramoginiu laivu
Peržiūrint reikalavimus akušerijos, chirurgijos, vaikų ligų skyriams, ekspertai lanko ligonines
Seimas: savivaldybės galės imti daugiau rinkliavų
Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In