• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 14 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

„Ant medinės lentelės“ dalijasi 9 Kūčių receptais ir pirkinių sąrašu – bus taupu, bet skanu ir įdomu

Pranešimas spaudai
2024-12-18
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Iki svarbiausių metų švenčių likus visai nedaug, daugelis suka galvą, ką šiemet paruošti brangiausiems žmonėms. Į pagalbą atskuba populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių lietuviškų tradicijų įkvėpti receptai padės Kūčioms pasiruošti lengviau, taupant ne tik pinigus, bet ir laiką – „Iki“ pranešime spaudai blogerė netgi dalijasi savo pirkinių sąrašu.

Ne be reikalo AML autorė pridėjo ir pirkinių sąrašą – būtent jo susidarymą daugelis pirkėjų įvardija kaip vieną geriausių būdų žiemos šventėms pasiruošti su mažiau streso, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Lapkritį atlikta lojalių mūsų pirkėjų apklausa parodė, kad net 62 proc. šventinį apsipirkimą paprastai daro likus 1-2 savaitėms iki švenčių. Parduotuvėse šventinis šurmulys jau akivaizdus: žmonės ieško nuolaidų ir jomis pasinaudodami rūpinasi ilgesnio galiojimo produktais, kurie bus reikalingi Kūčių ar Kalėdų stalui. Tradiciškai gausiai perkamas majonezas, įvairi konservuota produkcija, kepiniams skirti produktai. Ir, žinoma, kūčiukai, kuriuos daugelis mėgsta išragauti dar prieš šventes ir išsirinkti favoritus“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė. 

Apklausoje pirkėjai taip pat pasidalijo savais receptais, kaip susitvarkyti su šventiniais rūpesčiais. Pavyzdžiui, vis daugiau lietuvių naudojasi ir šiuolaikiniais patogumais – maistą užsisako internetu, kad išvengtų minių (15 proc.). O populiariausi metodai – išsamaus pirkinių sąrašo susidarymas ir išankstinis planavimas bei apsipirkimas.

Meniu – taupus: daug skirtingų produktų nereikės

Tinklaraštininkė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė K. Pišniukaitė-Šimkienė savo šventiniais Kūčių patiekalais pasidalijo jau 8-ą kartą. Kaip ir kasmet, Kūčių meniu sudarytas gerbiant tradicijas, t. y. patiekalai gaminami be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, iš įprastų Kūčių stalui naudojamų ingredientų kuriant šį tą naujo, įdomaus ir, žinoma, labai skanaus.

„Žinau, kad dažnas mūsų sėdasi prie tradicinio Kūčių stalo, kurį ruošia mamos ar močiutės. Arba stalą ruošia patys, bet turi daug jau tradicija tapusių patiekalų. Tad džiaugsiuosi, jei iš šio meniu išsirinksite bent vieną kitą receptą ir savo tradiciniam stalui įnešite naujų skonių“, – sako ji.

O jei nutartumėte nesukti galvos ir ruošti visą AML Kūčių meniu, K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi ir visu reikalingų pirkinių sąrašu. „Meniu skirtas 4-6 asmenims ir apgalvotas taip, kad būtų gana taupus – tam tikri produktai atsikartoja, kad netektų nei labai daug pinigų išleisti, nei atlikusių produktų išmesti“, – sako autorė.

Burokėlių humusas

Reikės: 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių, 4 v. š. skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba vandens, 1 virto burokėlio, 1 skiltelės česnako, 1 v. š. citrinos sulčių, 2 v. š. tahini, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. malto kumino, 1/2 a. š. druskos, žiupsnelio pipirų, šviežių krapų, lukštentų kanapių, grissini lazdelių su trumais.

Gaminame:

Visus humuso ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Patiekiant apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome lukštentomis kanapėmis ir krapais.

Patiekiame su grissini lazdelėmis.

* 1/3 paruošto humuso atidedame kitam receptui

Sumuštinukai su burokėlių humusu ir silke

Reikės: 200 g juodos duonos, 1 skiltelės česnako, burokėlių humuso (receptas aukščiau), 150 g silkės, grūdėtų garstyčių, marinuotų kelmučių, šviežių krapų.

Gaminame:

Duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes.

Apskrudusią duoną įtriname česnaku.

Ant duonos skrebučių tepame burokėlių humusą, dedame silkės, šiek tiek grūdėtųjų garstyčių, kelmučių ir šviežių krapų.

Sumuštinukai su avokadų kremu ir silkės kapotiniu

Sumuštinukams reikės: 200 g juodos duonos, avokadų kremo, silkės kapotinio, lukštentų kanapių.

Avokadų kremui reikės: 2 gerai prinokusių Hass rūšies avokadų, 1 skiltelės česnako, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 citrinos sulčių, druskos, pipirų.

* 1/2 paruošto avokadų kremo atidedame sekančiam receptui.

Silkės kapotiniui reikės: 150 g silkės, 1 obuolio, 1 didesnio virto burokėlio, 4 vidutinio dydžio marinuotų agurkėlių, 1 skiltelės česnako, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

Ruošiame skrebučius: duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes.

Ruošiame avokadų kremą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome nedideliais gabalėliais ir sumaišome kartu su smulkintu česnaku.

Ant duonos tepame avokadų kremo, dedame silkės kapotinio ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.

Krepšeliai su avokadų kremu ir lašiša

Reikės: vieno kąsnio tešlos krepšelių, avokadų kremo (receptas aukščiau), 100 g sūdytos lašišos, citrinos, lukštentų kanapių.

Gaminame:

Į krepšelius tepame avokadų kremo, dedame sūdytos lašišos, po citrinos gabalėlį ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.

Traškių bulvyčių ir tuno salotos

Reikės: 100 g gražgarsčių, 5 vidutinio dydžio bulvių, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. druskos, 2 pakuočių tuno alyvuogių aliejuje (viso 260 g), 2 Hass rūšies avokadų, 10 nedidelių marinuotų agurkėlių, 1 raudonojo svogūno, 50 g saulėgrąžų.

Padažui reikės: 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

Bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda.

Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. 

Į dubenį dedame iškepusias bulvytes, tuną, kubeliais pjaustytą avokadą, griežinėliais pjaustytus agurkėlius, smulkintą svogūną, saulėgrąžas.

Sumaišome su paruoštu padažu.

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su pievagrybių ir morkų įdaru

Reikės: alyvuogių aliejaus, 150 g rudųjų pievagrybių, 1 morkos, 2 skiltelių česnako, 50 g saulėgrąžų, 1 a. š. balzamiko, druskos, pipirų, 1 didesnio sluoksniuotos tešlos lakšto (kai būna pakuotėje 2 lakštai), sezamo sėklų, šviežių petražolių.

Gaminame:

Ruošiame įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytus pievagrybius, tarkuotą morką ir kepiname 7 minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę. Beriame saulėgrąžas, pilame balzamiką, pabarstome druska, pipirais ir išmaišome.

Tešlos lakštą dar šiek tiek iškočiojame. Ant viršaus dedame įdarą ir standžiai susukame.

Supjaustome 2 cm pločio griežinėliais, juos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame aliejumi, pabarstome sezamų sėklomis ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min.

Patiekiant pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Traškios menkės juostelės su sezamais

Reikės: 400 g menkių filė, alyvuogių aliejaus, 1 stiklinės panko džiūvesėlių, 2 v. š. sezamo sėklų, 1/2 a. š. česnako miltelių, druskos, pipirų, citrinos, smulkintų šviežių petražolių.

Padažui reikės: 2 v. š. augalinio majonezo, 2 marinuotų agurkėlių, citrinos sulčių, šviežių krapų.

Gaminame

Žuvį supjaustome juostelėmis, nusausiname, pabarstome druska, pipirais ir sumaišome su šaukštu alyvuogių aliejaus.

Indelyje sumaišome panko diūvesėlius, sezamo sėklas, česnako miltelius, druska ir pipirus.

Žuvį apvoliojame džiūvesėlių mišinyje.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame ant vidutinės kaitros karts nuo karto apversdami apie 10 min.

Ruošiame padažą: sumaišome majonezą, tarkuotus marinuotus agurkėlius, citrinos sultis ir smulkintus krapus.

Patiekiant apšlakstome citrinos sultimis ir pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Karštas patiekalas: kepta lašiša su apelsinų glajumi

Reikės: 1 didesnio lašišos filė (apie 800 g–1 kg), druskos, pipirų, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 apelsino žievelės, 150 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių, 2 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 apelsino, granato sėklų, šviežių petražolių.

Gaminame:

Ruošiame apelsinų glajų: įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir apelsino žievelę. Pakepiname minutę. Įspaudžiame apelsino sultis, pilame agavų sirupą, dedame garstyčias, druską, pipirus. Kaitiname maišydami 5 min, kol padažas sutirštėja.

Lašišą aptepame aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 min.

Aptepame apelsinų glajumi ir kepame dar 5-10 minučių (priklausomai nuo lašišos gabalėlio storio ir norimo iškepimo lygio).

Patiekiant puošiame apelsino griežinėliais, granato sėklomis ir smulkintomis petražolėmis.

Bulvių salotos su agurkais ir saulėgrąžomis

Reikės: 7 vidutinio dydžio bulvių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. druskos, 100 g saulėgrąžų, 4 trumpavaisių agurkų, saujelės šviežių krapų, saujelės šviežių petražolių, lukštentų kanapių.

Padažui reikės: 2 v. š. augalinio majonezo, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 v. š. citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

Bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda.

Sausoje keptuvėje paskrudiname saulėgrąžas.

Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

Į dubenį dedame bulves, saulėgrąžas, smulkintus agurkus, žalumynus ir sumaišome su padažu.

Viršų pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis.

Produktų sąrašas:

Duonos / konditerijos gaminiai:

Juoda duona – 400 g

Vieno kąsnio tešlos krepšeliai – 1 pakuotė

Vaisiai ir daržovės:

Virti burokėliai – 1 pakuotė

Česnakai – 2 vnt

Citrinos – 3 vnt

Apelsinai – 2 vnt

Granatas – 1 vnt

Avietės – 1 pakuotė

Krapai – 1 pakuot

Petražolės – 1 pakuotė

Hass avokadai – 4 vnt

Trumpavaisiai agurkai – 4 vnt

Obuolys – 1 vnt

Gražgarstės – 1 pakuotė

Bulvės – 1 kg

Morka – 1 vnt

Raudonasis svogūnas – 1 vnt

Rudieji pievagrybiai – 1 pakuotė

Žuvis ir jų produktai:

Silkių filė aliejuje ar be jo – 300 g

Sūdyta lašiša – 100 g

Menkių filė – 400 g

Lašišos file – apie 1 kg

Bakalėja: 

Augalinis majonezas – 1 pakuotė

Konservuoti avinžirniai – 1 skardinė

Tahini pasta – 1 pakuotė

Alyvuogių aliejus – 1 pakuotė

Lukštentos kanapių sėklos – 1 pakuotė

Lukštentos nesūdytos saulėgrąžos – 1 pakuotė

Sezamo sėklos – 1 pakuotė

Grūdėtos garstyčios – 1 pakuotė

Agavų sirupas -1 pakuotė

Panko džiūvesėliai – 1 pakuotė

Marinuoti kelmučiai – 1 pakuotė

Marinuoti agurkėliai – 1 pakuotė

Maltas kuminas – 1 pakuotė

Druska -1 pakuotė

Pipirai -1 pakuotė

Grissini lazdelės su trumais – 1 pakuotė

Tunas alyvuogių aliejuje – 2 pakuotės

Balzamikas – 1 pakuotė

Šaldyti produktai:

Sluoksniuotos tešla – 1 didesnis lakštas (Kai būna pakuotėje 2 lakštai)

Kitas įrašas

DĖL NAUJO PREKYBOS CENTRO STATYBŲ ANYKŠČIŲ MIESTE

Panašūs straipsniai

Kavarsko bibliotekos nuotraukos

Kavarsko bibliotekoje atidaryta rankdarbių paroda

2025-05-14
0

Kavarsko bibliotekoje eksponuojama kavarskietės Rimos Sargūnienės rankdarbių paroda. Lankytojai kviečiami pasigrožėti išskirtiniais autorės darbais – mezginiais, nėriniais, siuvinėjimais bei siūtais...

Norintieji tapti mokytojais galės rinktis dvimetes pedagogikos profesines studijas

2025-05-14
0

Aukštųjų mokyklų absolventai, norintys tapti mokytojais, nuo šiol galės rinktis 2 metus trunkančias pedagogikos profesines studijas ir įgyti ne tik...

Už daugiau nei 7 tūkst. eurų nupirkta reprezentacinių prekių

2025-05-14
13

Anykščių rajono savivaldybės administracija papildė reprezentacinių prekių sandėlį.

Nauja partija reprezentacinių prekių nupirkta už 7 tūkst.260 Eur.

Kokios tai prekės, viešai prieinamuose...

Dainos Šimulionės nuotr.

Anykščiuose duris atvers vintažo parduotuvėlė

2025-05-14
2

Anykščiuose, Dariaus ir Girėno gatvėje, bus atidaryta nauja krautuvėlė, kurioje bus prekiaujama, kaip skelbia jos savininkė Daina Šimulionė, vintažo ir...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Kavarsko bibliotekoje atidaryta rankdarbių paroda
Norintieji tapti mokytojais galės rinktis dvimetes pedagogikos profesines studijas
Už daugiau nei 7 tūkst. eurų nupirkta reprezentacinių prekių
Anykščiuose duris atvers vintažo parduotuvėlė
Savivaldybėje kvepės kava
Mirė buvęs „Nykščio namų“ savininkas Vytautas Kiaušas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 13 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 11 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 10 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 9 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Smūgis lažybininkų prognozėms: paaiškėjo pirmieji „Eurovizijos“ finalo dalyviai
Ministrė svarsto vaiką auginantiems ir dirbantiems tėvams nemažinti išmokos
Partijų reitinge pirmauja socialdemokratai, antri – konservatoriai
Premjeras: pirmo būsto apmokestinimo vertės nebus ribojamos, savivalda nustatytų tarifus
Prie Seimo nario Lino Urmanavičiaus namų remontuojant gatvę naujai tiesiamas kelio asfaltas
Parlamentarai grįžta prie abortus įteisinančio įstatymo

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar turite vairuotojo pažymėjimą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In