• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 7 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?

Pranešimas spaudai
2021-01-08
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių stalą. Prekyba šia žuvimi parduotuvėse jau prasidėjo daugelyje šalies miestų.

 Skanios ir maistingos

„Lietuviai tikrai mėgsta stintas ir vertina jas kaip delikatesą. Kad galėtume pasiūlyti šviežių stintų vos prasidėjus sezonui, bendradarbiaujame su vietos žvejybos įmonėmis. Svarbiausia stintos savybė – šviežumas, todėl visi procesai sudėliojami taip, kad Lietuvos pajūryje sugautos stintos kuo greičiau pasiektų parduotuves“, – sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas, sako, kad siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, tik iš tinklų ištraukta žuvis dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot jo, geriausiai stintas vartoti kuo šviežesnes. Jas, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvartoti per 2–5 dienas.

„Jeigu norite ryškiau jausti stintoms būdingą agurkų kvapą ir ypatingą skonį, kuriuo pasižymi šios žuvys – geriausia jas būtų suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo datos. Jeigu stintas laikote ilgiau, iki 5 dienų, jos taip pat tinkamos valgyti, bet gali dingti specifinis kvapas“, – sako žuvininkystės įmonės atstovas.

Pamėgtos dėl sezoniškumo ir lengvo paruošimo

Pasak R. Kriščiūno, į klausimą, kodėl stintos tokios populiarios mūsų šalyje, atsakyti nėra paprasta. Veikiausiai stintų fenomeną Lietuvoje būtų galima paaiškinti sezoniškumu. „Šios žuvies bet kada negausi – jos pasiūlą diktuoja pati gamta. O žmogus prisitaiko prie gamtos. Stintų gaudymo sezonas – žiema bei ankstyvas pavasaris. Šiuo laikotarpiu galima pasiūlyti šviežių stintų, o tai padeda išlaikyti visas žuvies maistines savybes, dėl kurių pirkėjai stintas taip mėgsta mūsų krašte“, – pasakoja R. Kriščiūnas

Saulius Mikalauskas, Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas, kalbėdamas apie jau prasidėjusį stintų sezoną, pabrėžia, kad žvejai jau dabar giriasi neprastais laimikiais, todėl tikisi, kad šis stintų sezonas bus gausus. Vis dėlto tai lemia daugybė veiksnių, netgi vėjo kryptis.

„Koks bus stintų sezonas tik jam prasidėjus, pasakyti yra sunku, nes stintų gausą ir lemia oro sąlygos“, – teigia meškeriotojų sąjungos pirmininkas. Pasak S. Mikalausko, žvejai itin pamėgę stintas ne tik todėl, kad jos paprastai pagaunamos, bet ir todėl, kad jos lengvai paruošiamos. Geriausia dar šviežias stintas iškepti keptuvėįe, anot jo, taip pat populiarus ir nesudėtingas būdas ruošti stintas – marinavimas, taip jomis mėgautis bus galima ilgesnį laiką.

S. Mikalauskui antrina ir V. Juodkazienė, ji sako, kad gaminant stintas nereikia persistengti: „Ryškiausią stintų skonį atskleidžia ir bene populiariausias ir paprasčiausias jų paruošimo būdas yra žuvies pakepinimas svieste. Žinoma, prieš tai žuvies nepamirškite paskaninti druska ir pipirais“.

Pasak jos, šios žuvys – ne tik skanios, bet ir maistingos. Stintos – ir sveikųjų baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą aminorūgštimis. Kvapniosios žuvys taip pat turtingos mikroelementais: jose gausu geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, chloro, fluoro ir molibdeno. Be to, stinta pasižymi vitaminų B ir D gausa. Jos lengvai virškinamos, todėl jų rekomenduojama valgyti vaikams ir vyresniems žmonės.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo pabandyti kelis paprastus receptus ir mėgautis stintomis jau šį savaitgalį.

Keptos traškios stintos

Jums reikės:

Stintų

Miltų

Druskos, pipirų

Sviesto ir aliejaus kepimui

Paruošimas:

Pirmiausia išvalykite ir nuplaukite stintas. Apibarstykite druska ir pipirais. Tuomet lengvai apvoliokite miltuose plonu sluoksniu. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje kepkite žuvis iš abiejų pusių po 3–4 minutes.

Marinuotos silkės

Jums reikės:

1 kg stintų

2 morkų

2 svogūnų

Miltų

Druskos, pipirų

Aliejaus kepimui

Marinatui:

1 l vandens

2 v. š. cukraus

1 v. š. druskos

5 v. š. acto

Lauro lapų, pipirų grūdeliais, gvazdikėlių

Paruošimas:

Pirmiausia morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o svogūnus – žiedeliais. Sudėkite juos į stiklainius. Tuomet išvalykite ir nuplaukite stintas. Jas pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, stintas apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje 3–4 min. iš abiejų pusių.

Iškeptas žuvis dėkite į stiklainius ant morkų ir svogūnų.

Paruoškite marinatą: užvirinkite vandenį su actu, cukrumi, druska, pipirų grūdeliais, lauro lapais ir gvazdikėliais. Pakaitinkite kelias minutes. Tuomet dar karštą marinatą supilkite į stiklainius su stintomis.

 Kai stiklainiai atvės, juos reikia palaikyti šaldytuve bent parą, kad stintos spėtų pasimarinuoti. Skanaus!

Kitas įrašas

Šeštadienio „Anykštoje" 2021 01 09

Panašūs straipsniai

Anykščių mokiniams – dar vienas elektrinis autobusas

2025-08-06
4

Vakar, rugpjūčio 5-ąją, į Anykščius atriedėjo naujas elektrinis autobusas. Jis skirtas mokinių, turinčių judėjimo negalią, pavėžėjimui į ugdymo įstaigas.

Autobusas bus...

Kultūros projektams skirta per daug lėšų  

2025-08-06
12

Anykščių rajono tarybai perskirstant rajono biudžetą rajono Tarybos narys, konservatorius Vytautas Bernatavičius klausė kodėl 360 tūkstančių eurų „iš kultūros projektų...

Svėdasų krašto muziejaus nuotr.

Vaikų piešiniuose – Tumų Juozuko vaikystės pasaka

2025-08-06
3

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešajai bibliotekai priklausančiame Svėdasų krašto (Juozo Tumo-Vaižganto) muziejuje veikia vaikų piešinių paroda „Tumų...

Siūlė didinti mokestį apleistam turtui

2025-08-06
9

Anykščių rajono taryba apleistam nekilnojamam turtui paliko galioti 3 procentų mokesčio tarifą. Rajono Tarybos narys, liberalas Mindaugas Sargūnas siūlė didinti...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščių mokiniams – dar vienas elektrinis autobusas
Kultūros projektams skirta per daug lėšų  
Vaikų piešiniuose – Tumų Juozuko vaikystės pasaka
Siūlė didinti mokestį apleistam turtui
Svėdasai švęs 522 metų gimtadienį
Nacionalinės kokybės ženklu jau galės būti žymima ir šiltnamiuose auginama produkcija

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Pažintis brangiai kainavo
Rugpjūčio 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 2 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Apvogė autoservisą
Rugpjūčio 1 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vyriausybė – už neterminuotą įpareigojimą įdarbinti bent 5 proc. žmonių su negalia
Remigijus Žemaitaitis neatmeta, kad „aušriečiai“ gali siūlyti partijos narius į naująją Vyriausybę
Vyriausybei siūloma toliau drausti dviratininkams važiuoti per pėsčiųjų perėjas
Gaižiūnų poligone nukritusiame bepilotyje rasta sprogmenų
Mindaugas Sinkevičius nusprendė nekandidatuoti į premjerus
Nedarbas antrąjį ketvirtį Lietuvoje augo 0,3 punkto iki 7,2 proc.

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kurį iš šių, socialdemokratų minimų politikų, Jūs skirtumėte Vyriausybės vadovu?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In