
Suši jau seniai išlipo iš egzotikos rėmų. Šiandien jis lygiai taip pat natūraliai rikiuojasi greta picos, salotų ar burgerio biuro pietų meniu… Visgi, kai pradedame labiau rūpintis savo sveikata – vis dažniau iškyla klausimas: ar tikrai suši yra sveikas pasirinkimas, ar tai tik iliuzija, paslėpta po šviežios žuvies sluoksniu?
Iš pirmo žvilgsnio – tobula kombinacija
Žvelgiant iš mitybos perspektyvos – klasikinis suši atrodo kaip puikus balansas: liesa baltyminė žuvis, angliavandeniai iš ryžių, šiek tiek daržovių ir minimalus kiekis riebalų… Be to, suši dažniausiai būna neapdorotas termiškai, todėl išlieka daugelis naudingų medžiagų.
Mitybos specialistė Rūta Jankauskaitė teigia, kad: „Tinkamai parinktas suši gali būti puiki pietų opcija, ypač jei renkatės sashimi, paprastus maki arba nigiri be papildomų padažų. Žuvis suteikia organizmui omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios smegenų veiklai, o ryžiai – lengvai virškinamos energijos“. Geras pasirinkimas yra ir kepti sushi, juos rasite https://shakesnack.lt/vilnius-pavilnioniu/c/susiai/kepti-gruzdinti/.
Kur sveikumas pasibaigia?
Problemos prasideda tada, kai nuo tradicinio recepto nueinama toli. Daugelis šiuolaikinių suši variantų – kepti, su majoneziniais padažais, sūriais ir net tempura ingredientais – jau nebėra lengvas patiekalas. Rūta pabrėžia: „Dažnai žmonės stebisi, kodėl po suši jaučiasi apsunkę. Tai dėl paslėptų riebalų ir didelio angliavandenių kiekio. Viename rinkinyje gali būti net 800–1000 kcal, jei jame yra sūrių ar keptų ingredientų“.
Sojų padažas – slapta druskos bomba
Dar viena dažnai pamirštama detalė – sojų padažas. Viename valgymo seanse galima suvartoti net iki 2 gramų druskos, žinoma, tik jei mirkoma gausiai. O tai beveik trečdalis dienos normos. Nors jis suteikia skonio – mitybos specialistai rekomenduoja naudoti jį saikingai arba rinktis mažiau sūrią versiją be glutamato. Tiesa, kokybiškuose sushi baruose – sojos padažas taip pat aukštos klasės.
Suši nėštumo, dietų ar sporto metu?..
Ar galima valgyti suši nėštumo metu? Taip, bet būtina vengti žalių žuvų ir rinktis vegetariškas ar termiškai apdorotas alternatyvas. Taip pat reikėtų užtikrinti, kad žuvis būtų šviežia, nes netinkamai laikoma gali kelti pavojų.
Sportuojantiems ar laikantiems subalansuotos dietos – suši taip pat gali būti įtrauktas į mitybos plan. Svarbiausia rinktis mažiau kaloringus variantus ir stebėti porcijos dydį. „Sashimi arba maki su daržovėmis – puikus pasirinkimas net prieš treniruotę“, – sako Rūta.
Kaip ir su dauguma šiuolaikinių patiekalų – sveikumas priklauso ne nuo paties suši, o nuo to, kokį suši pasirenkate. Jeigu vengiate riebių priedų, nepadauginate padažo ir nesusigundote keptais variantais – tai gali būti vienas iš sveikesnių greito maisto pasirinkimų.
Tad jei jums rūpi, ką dedate į lėkštę – nesistenkite atsisakyti suši. Tiesiog išmokite jį rinktis protingai. Jūsų kūnas (ir gal net šefas…) – padėkos.
Užsak. Nr. 342