
Anykščiuose veikiantis gastrobaras „Industrija“ vos per dvejus metus sugebėjo užkariauti klientų simpatijas ir tapo viena populiariausių vietų mieste tiek tarp jaunų, tiek ir tarp vyresnio amžiaus žmonių.
Apie tai, kaip sekasi darbuotis šią vasarą, portalo anyksta.lt redaktorius Robertas ALEKSIEJŪNAS kalbėjosi su „Industrijos“ įkūrėju ir savininku Žilvinu PEMPE.
– Pajūrio verslininkai dejuoja, kad sezono pradžia dėl vėsios ir lietingos vasaros buvo siaubinga. Ar tokie orai padarė įtakos „Industrijos“ veiklai?
– O kada pajūrio verslininkai neverkia? (juokiasi). „Industrija“ neturi lauko terasos, liūdniau tiems, kas jas turi, manau. Mūsų šios vasaros orai nepaveikė. Lyginant su praėjusiais metais, skaičiai kalba beveik tą patį. Aš nesiskundžiu, o jeigu kas, tai reikia kažko ieškoti, kažką keisti.
– Kaip Jūsų verslą paveikė panaikintos PVM lengvatos ir kylančios maisto produktų bei paslaugų kainos?
– Taip, labai jaučiasi. Mes turime kelti parduodamų patiekalų bei gėrimų kainas. Kai kas sako, kad mes čia daug uždirbame, važinėjame su „poršais“. Tikrai ne. Jeigu paskaičiuočiau visus kaštus, nuo visokių servetėlių, bokalų dūžių, indaplovės skysčių, per vakarėlius – DJ’ų, apsaugos paslaugas, tai tos patiekalų ir gėrimų kainos… Neįsivaizduoju, kaip jos galėtų būti kitokios. Mes kainas didiname ne iš godumo, o atsižvelgdami į esamą situaciją.
Anykščiai yra turistinis miestas. Mes vasarą uždirbame daugiau, o po to visus kitus mėnesius „laikomės“. Aš sprendžiu pagal save ir įsivaizduoju, kad sausio – kovo mėnesiais didžioji dalis miesto kavinių ar net visos nieko neuždirba. Mums reikia turėti tą „bagažiuką“, kad padengtume tuos kitus tris mėnesius. Tai čia toks „pasunkėjimas“ tiek mums, tiek ir klientams.
– Kiek šiuo metu „Industrijoje“ dirba darbuotojų? Ar nesusiduriate su problema dėl jų paieškos?
– Vasaros sezonu pas mus dirba 10 darbuotojų. Labai sunku surasti darbuotojų. Jaunimas ateina, aš viską parodau, kaip viskas čia veikia, „atvirom kortom“ ir mūsų planus padėlioju, nes mes turime planų augti. Tris savaites vyksta mūsų mokymai, klausi, ar viskas gerai, ar turite kažkokių pastebėjimų. „Viskas tinka, viskas tinka“ ir vienu metu bumbt! Nes kažkas pasiūlo kelis šimtus eurų daugiau ir išeina.
Pas mus pagrindinė taisyklė – čia ateiname gerai laiką praleisti. Ar už baro, ar virtuvėje – „vaibinam“, pasileidžiam gerą muziką. Šiuo metu man yra 32 metai ir kolektyve esu vyriausias (juokiasi).
– Anykščiuose šį pavasarį duris atvėrė valgykla, viliojanti žemesnėmis patiekalų kainomis. Ar jaučiate, kad ji atima dalį Jūsų klientų?
– Mes nesiūlome dienos pietų, tai čia konkurencija visiems kitiems. Aš labai džiaugiuosi, kad jie atsidarė. Anykščiuose vis tiek yra labai daug vyresnio amžiaus žmonių ir jie gali tokiomis kainomis juos pamaitinti. Pensininkams nebereikia prie puodų stovėti.
– „Industrija“ jau išsikovojo savo vardą. Kaip manote, dėl ko pas jus klientai sugrįžta vėl ir vėl?
– „Faina“. Žinot, ko mums nepavyksta pakeisti? Mes atsidarėme su tokia idėja, kad būsime naktinis klubas–baras. Vėliau supratome, kad reikia ir maitinimo. Turime daug įvairių patiekalų, bet yra uždėta „etiketė“, kad esame „naktibaris“.
Man atrodo, kad Anykščiai nelabai supranta, kuo skiriasi restoranas, gastrobaras, bistro. Jiems arba kavinė, arba baras.
Kai atidarinėjau „Industriją“, galvojau, kad man bus labai sunku pakeisti žmonių mentalitetą. Bet dabar esu labai patenkintas pas mus užsukančiais žmonėmis – geras ratas susikūrė. Mes padarėme „Industriją“, kad mums čia būtų „faina“ būti. Ir žmonėms dabar „faina“.
– Kokią klientų dalį pas jus sudaro anykštėnai ir atvykėliai iš kitur? Iš kokių miestų, valstybių sulaukiate klientų?
– Kažkaip šiomis dienomis Anykščiuose labai daug užsieniečių. Gal juos tas tarptautinis žodis „Industrija“ pas mus atvilioja? Labai dažnai žmonės iš kitų rajonų po baseino užsuka. Gal kažkas parekomenduoja? Nežinau.
– Pakalbėkime apie meniu. Ar galima sakyti, kad „Industrija“ jau turi savo išskirtinius patiekalus? Ką dažniausiai ragauja klientai?
– Ramenas, jautienos „burgeris“ ir „Poke Bowl“. Dėl rameno klientai sugrįžta.
– Jūs ne tik maitinate, bet ir linksminate. „Industrijoje“ vyksta „stendapai“, vakarėliuose groja žinomi Lietuvos DJ‘ai.
– „Stendapus“ pradėjom organizuoti, nes to nebuvo Anykščiuose. Pradėjome siųsti kvietimus žinomiems „stendaperiams“, kurie be šansų, kad pas mus atvažiuotų, nes pas mus per maža salė, talpinanti tik 80 žmonių. Vienintelis Justinas Visickas sutiko, atvažiavo, jam patiko mūsų kolektyvas, mūsų nedidelė salė, įranga ir jis mus rekomendavo visiems kitiems „stendaperiams“. Emilis Jokūbas, Dominykas Klajumas žada sugrįžti. Jau deriname datas rudeniui ir žiemai.
Tas pats yra ir su DJ‘ais. Per praėjusią Anykščių miesto šventę pas mus buvo Viktoras Diawara. Tai jis jau mums parašė, ar galės „Industrijoje“ groti šiais metais.
O kalbant apie muziką, mes realiai tik šiemet atradom, ko reikia Anykščiams. Mūsų klientams labiausiai patinka lengvas house‘as ir popsas.
– Dar viena jūsų niša – stalo žaidimai visai šeimai ir saugusiems.
– Turime sukūrę labai „fainą“ klubą, į kurį ketvirtadieniais žmonės ateina ne tik pažaisti, bet ir pasidalinti, kaip praėjo savaitė.
Šeimai skirtų stalo žaidimų pas mus yra virš 200. Paskutinį kartą perskaičiavau juos sausio mėnesį ir nebuvo nei vienas per dvejus metus dingęs. Tai daug ką pasako apie anykštėnus. Turistai kai pamato, sako, kad jei tai būtų Vilniuje, pusė būtų dingę.
– Kokio keisčiausio klientų prašymo esate sulaukę?
– Yra buvę, kas norėjo pas mus užsisakyti gedulingus pietus. Mes to nenorim. Yra daug skanių ir gerų Anykščiuose vietų, kur galima pavalgyti. Kam mums tai?
– „Industrijai“ šiemet pavasarį sukako dveji metai. Jei būtų galimybė atsukti laiką atgal, ar bristumėt į to paties verslo vandenis ir vėl?
– Praeitais metais būčiau sakęs „tikrai ne“. Aš galvojau, ar galėsiu pakeisti žmonių nuomonę, kad „Industrija“ nėra joks naktinis klubas. Mes esame gastrobaras, pristatome maistą į namus. Dabar atsakyčiau – daryčiau.