• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 9 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Juodasis česnakas – vis populiaresnis: fermentacija išplečia naudingų savybių amplitudę

Pranešimas spaudai
2022-11-06
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai keičiasi – žmonės vis dažniau ieško funkcinio maisto, praturtinančio organizmą vertingomis medžiagomis. Česnakai – neabejotinai vienas tokių produktų. Tačiau dalį žmonių atgraso aštrus šios daržovės skonis bei kvapas,  o rudenį nuimtas derlius kokybiškas išlieka gana trumpai. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) ekspertų siūlomas sprendimas – fermentacija, net kelis kartus sustiprinanti vertingąsias česnako savybes, pratęsianti jo galiojimo laiką bei suteikianti išskirtinę tekstūrą ir juodą spalvą.

Mokslas ir verslas vienijasi ieškant naujų sprendimų

VDU Žemės ūkio akademijos Inžinerijos fakulteto docentas dr. Egidijus Zvicevičius, magistrantams ir būsimiesiems bakalaurams perteikia žinias apie žemės ūkio produktų sandėliavimo, džiovinimo ir perdirbimo technologijas, jų valdymą ir projektavimą, biožaliavų ir organinių atliekų konversijos procesus, šilumos energetiką. Šiuo metų laiku ekspertas savo studentams turi progą parodyti ir laboratorijoje specialiose kamerose laikomas tradicinės pilkšvos spalvos česnakų galvutes. Kai šios kameros durys bus uždarytos, rezultato teks laukti apie tris mėnesius –  tiek laiko truks fermentacijos procesas. O kai jis baigsis, iš kameros bus išimti fermentuoti, biologiškai žymiai vertingesni juodieji česnakai.

„Nors česnakų maistinės ir gydomosios savybės žmonijai žinomos jau kelis tūkstančius metų, su jų vartojimu susijusios problemos išlikusios iki šiol, todėl mokslui ir verslui tenka vienytis ieškant netradicinių sprendimų“, – teigia doc. dr. E. Zvicevičius.

Anot pašnekovo, viena problemų – nuimtas česnakų derlius jau po poros mėnesių  ima gesti ir be cheminių priemonių arba investicijų į brangias sandėliavimo technologijas jo išlaikyti iki pavasario praktiškai neįmanoma. Nuo išdžiūvimo bei kenkėjų česnakų neapsaugo net storas jų lukštas. Todėl lietuviškų česnakų pavasariop prekyboje praktiškai nebūna likę. Be to, česnakų mėgėjų gretos nėra tokios gausios, kokios galėtų ir turėtų būti, dėl aštraus šios daržovės skonio bei skleidžiamo kvapo. Dalis žmonių net ir norėdami negali vartoti šviežio česnako, nes jis dirgina skrandį ir netgi sukelia uždegimą.

Fermentacija kelis kartus padidina biologinę vertę

„Alternatyva šiems česnakų trūkumams šalinti – fermentacija. Iš tiesų tai, ką Europoje šiuo metu įvardijame kaip inovaciją, Azijos žemyno gyventojams, ypač japonams, korėjiečiams, yra seniai žinomas produktas ir jo konservavimo būdas. Česnakų fermentacijai reikalingos dvi sąlygos – aukšta, 60-90°C siekianti šiluma ir didelė santykinė drėgmė“, – aiškina česnakų fermentacijos eksperimentus skirtingomis sąlygomis atliekantis VDU ŽŪA atstovas. Mokslininkas atkreipia dėmesį į dar vieną svarbią funkcinio produkto kūrimo sėkmės sąlygą – pirminės žaliavos kokybė ir ekologiškumas. Anot doc. dr. E. Zvicevičiaus, bėda tai, kad ūkininkai mažai dėmesio skiria česnakų ropučių džiovinimui iškart nuėmę derlių. Iš tiesų sausas lukštas yra pirmoji sėkmingo česnakų sandėliavimo sąlyga.

„Unikalu tai, kad česnakų fermentacijai, skirtingai nei tradiciškai rauginamoms daržovėms, nereikia druskos, cukraus, kurių didesni kiekiai nėra sveiki žmogaus organizmui. Fermentavimas iš esmės pakeičia česnako organoleptines savybes, t. y. skonį, kvapą, spalvą ir tekstūrą. Česnakas tampa salstelėjęs, skoniu primenantis želė konsistencijos saldainį. Tačiau svarbiausia yra tai, kad fermentacijos metu net kelis kartus sustiprėja česnako antioksidacinės, antimikrobinės ir imunomoduliacinės savybės. Česnako sudėtyje esantis vertingas cheminis elementas alicinas, dažnam sudirginantis skrandį, fermentavimo metu suskyla į S-alil-L-cisteiną. O tai – ypač stiprus antioksidantas, stabdantis žmogaus organizmo senėjimo procesus bei vėžinių ląstelių susidarymą“, – teigia mokslininkas.

Juodą spalvą suteikia karamelizavęsi angliavandeniai

„Vis dažniau kalbame apie produktų biologinę vertę ir norime, kad suvartojamas saikingas maisto kiekis mus aprūpintų visais reikalingais vitaminais, mineralais ir kitomis vertingomis medžiagomis. Todėl  sustiprintos biologinės vertės produktai, tarp jų ir fermentuoti česnakai, taps vis populiaresni“, – prognozuoja doc. dr. E. Zvicevičius, atskleisdamas, kad česnako sudėtyje yra daug angliavandenių, kurie fermentavimo proceso metu karamelizuojasi, galutiniam produktui suteikdami karamelės skonį, išskirtinę juodą spalvą ir želė primenančią tekstūrą. Todėl fermentuoti česnakai skoniu ir aromatu nė iš tolo neprimena šviežių.

Pašnekovas teigia šiuo metu esantis pirminiame „žvalgybos“ etape. Plėtojant česnakų fermentacijos proceso ir jo rezultatų tyrimus, ateityje tikslinga telkti tarpdisciplininę tyrėjų komandą, kurios nariais būtų VDU Žemės ūkio akademijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai.

„Naujos technologijos leidžia kelis kartus išplėsti česnako naudų amplitudę ir paskatinti jų vartojimą“, – neabejoja mokslininkas.

Česnakų auginimo lyderė pasaulyje šiuo metu yra Kinija. Šioje šalyje per metus jų išauginama per 20 mln. tonų, antrąją vietą užimančioje Indijoje – net 7 kartus mažiau – apie 2,9 mln. tonų. Europoje daugiausia česnakų išaugina ispanai – apie 270 tūkst. tonų, o daugiausiai suvartoja italai. Vienas Italijos gyventojas per dieną suvalgo vidutiniškai 8–12 skiltelių šio pikantiško produkto. Lietuvoje deklaruojamas česnakų plotas tesudaro mažiau nei 200 ha.

Aktualu: vitaminai

Kitas įrašas

Lapkričio 5 dienos apskrities įvykių apžvalga

Panašūs straipsniai

Penktadienio „Anykštoje” 2025-05-09

2025-05-08
5

...

Kompensuojamas Ortodontinis gydymas!

2025-05-08
0

"Šilo klinika" sudariusi sutartį su valstybine ligonių kasa dėl ortodontinio gydymo kompensavimo vaikams iki 18 metų.

Kompensuojami ortodontiniai aparatai:

Breketų sistema

Ortodontinė plokštelė

Ortodontinis...

Įtakingiausių pasaulio moterų sąraše esanti sahravė, žmogaus teisių gynėja Nagla Muhamed Lamin Anykščiuose kalbėjo apie Vakarų Sacharos siekį išsilaisvinti iš Maroko okupacijos. Viešnią kalbino žurnalistė ir keliautoja Giedrė Steikūnaitė.

Anykščiuose – viena įtakingiausių moterų

2025-05-08
5

Gegužės 7-ąją Anykščių menų centre vyko susitikimas su įtakingiausių pasaulio moterų sąraše esančia Nagla Muhamed Lamin bei fotomenininku Andriumi Mažeika,...

Nuotrauka iš L. Daugėlienės feisbuko paskyros.

Kavarsko mokyklos direktorė paminėjo jubiliejų

2025-05-08
7

Kavarsko pagrindinės mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Loreta Daugėlienė šiandien mini 55-erių metų sukaktį.

L. Daugėlienė Kavarsko pagrindinei mokyklai-daugiafunkciam centrui vadovauja nuo...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Penktadienio „Anykštoje” 2025-05-09
Kompensuojamas Ortodontinis gydymas!
Anykščiuose – viena įtakingiausių moterų
Kavarsko mokyklos direktorė paminėjo jubiliejų
Smulkūs apdailos darbai, kurie keičia visą interjero vaizdą
Anykštėnai per masinę akciją kviečiami į Šventosios upę išmesti 1 ir 2 centų monetas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 2 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Abortus įteisinančio įstatymo pateikimas atidėtas kitam Seimo posėdžiui
Konservatoriai prašo generalinės prokurorės dar kartą kreiptis dėl A. Dudėno neliečiamybės
VTEK pradės tyrimą dėl galimo N. Guobienės interesų konflikto
Lietuvoje fiksuotas gegužės 8-osios šalčio rekordas
Įsigaliojo V. Putino įsakymas dėl trijų dienų paliaubų su Ukraina
Vyriausybė – už, kad gyventojai vėl galėtų 1,2 proc. GPM skirti bažnyčioms, mokykloms

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar geriate pomidorų sultis?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In