• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 2 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Nevarkite vyniodami balandėlius: aromatingą troškinį iš tų pačių ingredientų pietums pasiruošite greičiau ir nekainuos nė 2 eurų

Pranešimas spaudai
2023-03-05
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Balandėliai – daugeliui vienas iš mėgstamų vaikystės patiekalų, bet norint patiems juos pasigaminti, reikia prisiruošti. Todėl savaitgalio pietums daug greičiau galima išsivirti troškinį, kuriame bus įprastų balandėliams komponentų, tik dar daugiau daržovių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad moliūguose galima rasti praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų, naudingų žmogaus organizmui. O patiekalui naudojama smulkinta kiauliena šiuo metu yra geras pasirinkimas norintiems gyventi taupiau – prekybos centruose ji yra vienas pigiausių mėsos kategorijoje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo daržoves naudoti kuo įvairiau ir pataria, kaip jas ilgiau išlaikyti šviežias.

Dažniau gaminkime patiekalų su moliūgais ir kopūstais

Moliūgus dažniausiai prisimename tik per rudens sezoną – tuomet iš jų verdame trintas sriubas, tačiau šią daržovę galime išradingai panaudoti visus metus: gardinti įvairius troškinius, įmaišyti į verdamas košes, pakeisti dalį bulvių ruošiant plokštainį. Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, moliūguose galima rasti praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti.

„Ši daržovė turtinga skaidulų ir antioksidantų – beta karoteno bei liuteino, kurie reikalingi žmogaus regai. Moliūguose taip pat gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Apskritai, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad kopūstai – vieni iš lietuviams įprastų daržovių, kuriuos vartojame tiek žalius salotoms, tiek rauginame ar dedame į sriubas ir toškinius: „Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, kaliu, magniu, kalciu ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Svarbu ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek pačiose daržovėse, tiek jų sultyse yra daug fitochemikalų.“

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva namuose moliūgus rekomenduoja laikyti vėsioje bei sausoje vietoje. Tokį moliūgą, kurio žievė nepažeista, galima išlaikyti net kelis mėnesius: „Prapjovus ir nesunaudojus viso moliūgo, jį reikia įvynioti į sandarią pakuotę, pavyzdžiui, maistinę plėvelę, ir laikyti šaldytuve, nes kitaip moliūgas praras drėgmę.“ 

Na, o renkantis kopūstus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį į jų kotą: kuo mažesnis kotas, tuo mažiau lapų nuo kopūsto buvo nuimta. „Norint tvariau gyventi ir nešvaistyti maisto, net apdžiūvusio gūžinio kopūsto neverta išmesti – tereikia nuskabyti viršutinius lapus. Nors prekybos centruose jau atsirado šviežio derliaus kopūstų, senojo derliaus, kurie yra pigesni, pravartu sunaudoti troškiniams ir sriuboms“, – pataria O. Suchočeva.

Mėsos vartokime mažiau, daržovių – daugiau

Pasak dietologės, dažnai, ypač žiemą, suvalgome mažiau nei rekomenduojama 400-500 gramų daržovių dienos norma, tad kiekvieną progą svarbu išnaudoti: „Papildykime savo racioną šviežiomis arba termiškai apdorotomis daržovėmis, valgykime jas su mėsa ar žuvimi, ruoškime salotas. Nors kiauliena – populiari mėsa, jos reikėtų skanauti 2–3 kartus per mėnesį, rinktis liesesnes mėsos dalis ir ruošti be papildomų riebalų.“ 

Gydytoja vardija, jog kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. „Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino), o lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Todėl, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti, o mėsos gaminių iš jos (vyniotinių, rūkytos, vytintos mėsos) skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.

Nors tradiciškai ši mėsa laikoma gana kaloringa ir riebia, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausios yra išpjova, kumpis ir nugarinė: „Jei vasarą kepimui gamtoje dažnai ieškoma marinuotų kiaulienos sprandinės kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose, todėl į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, įvairios kiaulienos dalys, tinkamos troškinimui, virimui, kepimui. Na, o skubantiems visada turime marinuotų kiaulienos kepsnių, tinkamų kepti tiek ant griliaus, tiek keptuvėje.“

Norint efektyviai apsipirkti ir sutaupyti, ekspertė pataria pirkinius tiksliai planuoti bei ieškoti akcijų: „Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria į mėsos troškinį nepagailėti daržovių – tai dar ir proga sunaudoti pavytusias morkas, cukinijas, taip pat svogūnus, porus, kopūstus ir moliūgus. Be to, galite troškinti bet kokią mėsą: tiek pjaustytą mažais gabalėliais, tiek maltą. Troškiniui tiks daržovės iš šaldiklio: moliūgai, žiediniai kopūstai, žalieji žirneliai.

RECEPTAS

Nevynioti balandėliai su moliūgais

Patiekalui* riekės:  

500 g maltos kiaulienos – smulkinta atšaldyta kiauliena „Rimi“ 2, 59 eur/500 g;

2 puodelių kubeliais supjaustytų sviestinio moliūgo gabalėlių – sviestinis moliūgas 1,99 eur/1 kg;

1 skardinės konservuotų pomidorų – pomidorų gabaliukai su baziliku „Rimi“ 0, 91 eur/400 g;

1 nedidelio kopūsto – lietuviškas kopūstas 0,89 eur/1 kg;

1 šaukšto rudojo cukraus;

1 puodelio vandens;

1/2 puodelio ryžių;

druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti:

  1. Pimiausia ant vidutinės kaitros apkepinkite faršą, kol nebebus rausvas, pabarstykite mėsą druska, cukrumi, pipirais, mėgstamais prieskoniais.
  2. Tada sudėkite gabaliukais supjaustytą moliūgą ir kopūstą, supilkite vandenį, pomidorų pastą. Kai daržovės su mėsa užvirs, sumažinkite kaitrą, retkarčiais pamaišykite troškinį, virkite dar 10 minučių, kol kopūstai suminkštės.
  3. Galiausiai suberkite ryžius, vėl užvirinkite troškinį, o paskui gerokai sumažinkite kaitrą ir troškinkite dar apie 15 minučių. Prieš patiekdami palikite uždengtame puode kiek pastovėti.

Skanaus! 

Komentarai 1

  1. JONAS says:
    2 metai ago

    Aš taip visa laika gaminu ir nereikia glėzatis suviniojant

Kitas įrašas

Artėja dekoratyvinių augalų sodinimo sezonas: prieš rinkdamiesi pasitikrinkite, ar tai ne invazinė rūšis

Panašūs straipsniai

ŠMSM siūlo surengti papildomą matematikos egzamino perlaikymą mokyklų „pražiūrėtiems“ abiturientams

2025-07-02
0

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo organizuoti papildomą privalomo stojant į aukštąsias mokyklas matematikos valstybinio brandos egzamino I dalies perlaikymą...

Staškūniškio kaime bus įrengta vaikų žaidimų aikštelė

2025-07-02
1

Anykščių rajono savivaldybės administracija pasirašė pirkimo-pardavimo sutartį su UAB „Patikimas turtas“ dėl vaikų žaidimų aikštelės įsigijimo ir sumontavimo Kurklių seniūnijos...

Ugniagesiai pašalino ant kelio nuvirtusį medį

2025-07-02
0

Liepos 1-osios, antradienio, popietę, 13 val. 15 min., ugniagesiai  buvo iškviesti į Anykščių seniūnijos Ilgabrados kaimą, kur ant važiuojamosios kelio...

Anykščiai ruošiasi šypsenų paradui

2025-07-01
4

Atrodo, kad Anykščių rajono gyventojai šiemet šypsosis plačiau nei bet kada anksčiau. Po to, kai meras Kęstutis Tubis kruopščiai suskaičiavo...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

ŠMSM siūlo surengti papildomą matematikos egzamino perlaikymą mokyklų „pražiūrėtiems“ abiturientams
Staškūniškio kaime bus įrengta vaikų žaidimų aikštelė
Ugniagesiai pašalino ant kelio nuvirtusį medį
Anykščiai ruošiasi šypsenų paradui
Ar būtinas kelionės draudimas į Europos Sąjungos šalis?
Neveikia Svėdasų knygomatas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 26 dienos Utenos apkrities įvykių apžvalga
Birželio 25 dienos Utenos apskrities įvykių pažvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vilniuje rengiama akcija kvies pažvelgti į nepažįstamojo akis
Nepriklausomi elektros tiekėjai sąskaitose turi skelbti ir pigesnius planus
Nacionalinių architektūros apdovanojimų pagrindinį prizą pelnė „Stasys Museum“
Seimas nustatė, kaip bus atlyginama meškų padaryta žala bitynų, ūkinių gyvūnų savininkams
Šilumos siurbliams ir biokuro katilams – dar 8,5 mln. eurų paramos
Seimas dvejiems metams pratęsė vandens gręžinių įteisinimą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In