• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 2 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Nusibodo šaltibarščiai? Išbandykite tris netikėtai gardžias šaltas sriubas (receptai)

Pranešimas spaudai
2022-07-16
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Įpusėjus vasarai net didžiausi šaltibarščių gerbėjai pradeda dairytis naujų šaltų sriubų skonių – išbando ispanišką gaspačio, ukrainietišką šaltsriubę ar tailandietišką žirnelių sriubą.  Gaivinančios sriubos puikiai tinka panaudoti vitaminų kupiną vasaros derlių, ypač pomidorus ar agurkus, o tuo pačiu ir atsigaivinti. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 proc . reikalingos dienos vitamino C dozės , o agurk uose gausu vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų , nėra riebalų, nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net keletą kartų per dieną.

Šaltsriubės ir gaivina, ir sotina 

Šaltos sriubos paprastai turi mažai kalorijų, bet daug maistingųjų medžiagų, vitaminų ir skaidulų, todėl net jei per karščius visai nesinori valgyti, šaltsriubė suteiks energijos bei neapsunkins. Todėl šilto klimato šalyse jos, įvairaus skonio ir tekstūros, labai populiarios. Dažnai kiekviena šeimininkė į sriubą įdeda dar ir slaptą ingredientą, todėl jų receptus ne visada pasiseka atkartoti. O ir Lietuvos regionuose šaltibarščiai gaminami skirtingai – kai kur jie visai ne rožiniai, o balti, kai vietoje marinuotų burokėlių gardinami rūgštynėmis.

Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad šaltas sriubas pasigaminti labai paprasta: daugumai jų prireiks tik maisto smulkintuvo, o prieš patiekiant jas tereikės šiek tiek palaikyti šaldytuve: „Galima laisvai improvizuoti, nes šaltos sriubos gaminamos ne tik iš daržovių, bet ir iš vaisių bei uogų. Tarkime, tokios sriubos su arbūzais, mėlynėmis ar vyšniomis, pagardintos jogurtu, citrusinių vaisių sultimis, cinamonu ar mėtomis, gali būti puikus desertas“.

Pomidorai ir agurkai – populiariausi šaltųjų sriubų ingredientai

Kai vasaros derliuje ima karaliauti pomidorai, verta juos įtraukti į kasdienį savo mitybos racioną, mat jie vertingi tiek švieži, tiek ir termiškai apdoroti. Pomidorai pasižymi itin sveikatai palankia sudėtimi. „Juose pakankamai daug skaidulų, ypač jei valgomi su visa odele, daug sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Pomidorai unikalūs tuo, kad juos galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Pavyzdžiui, valgyti tiesiog visą pomidorą (jų turime įvairiausių dydžių, skonių bei spalvų), taip pat jis gali būti valgomas karštas, dedamas į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai. Kiekvienas žmogus turėtų susirasti jam tinkamą jų vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, jog pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties bei naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. 

Vandeningos daržovės apsaugos nuo dehidratacijos  

Nors žinome, kad per karščius reikėtų gerti daugiau skysčių, vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms tai padaryti gali būti sudėtinga. Tokiu atveju patariama valgyti vandeningų daržovių – būtent agurkų sudėtyje yra didelis kiekis vandens. „Agurkai taip pat svarbi daržovė svorį kontroliuojantiems žmonėms, tai puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Juose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl agurkus galima supjaustyti šiaudeliais ir įsidėti į priešpiečių dėžutę tarpiniam valgymui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, – pataria „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Siūlome atsigaivinti trimis šaltomis sriubomis, kurių skonis maloniai nustebins.

RECEPTAI 

Šalta sriuba „Tartor“

Reikės:

1 l raugintų pasukų;

1 vnt. ilgavaisio agurko;

25 g šviežių krapų;

100 g graikinių riešutų; 

2 skiltelių česnako;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Druskos pagal skonį. 

Gaminimo eiga:

  1. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais, sudėkite į didelį dubenį arba puodą.
  2. Susmulkinkite krapus ir taip pat sudėkite į dubenį. Sutrinkite graikinius riešutus (iki trupinių) ir suberkite juos į dubenį su agurkais ir krapais.
  3. Susmulkinkite česnako skilteles ir sudėkite į tą patį dubenį. Įpilkite alyvuogių aliejaus, supilkite pasukas. Viską gerai išmaišykite. Įberkite druskos pagal skonį.
  4. Prieš patiekdami papuoškite šviežių krapų šakele (-ėmis) ir graikinių riešutų puselėmis.

Šalta trinta agurkų sriuba

Reikės:

3 vnt. ilgavaisių agurkų;

800 ml kefyro;

25 g krapų;  

50 g svogūnų laiškų;

2 šaukštų pjaustytų petražolių;  

2 šaukštelių garstyčių;

2 šaukštų citrinos sulčių;

1 žiupsnelio druskos;

120 g varškės sūrio;

600 g bulvių.  

Gaminimo eiga:  

  1. Agurkus, krapus, svogūnus ir petražoles nuplaukite ir susmulkinkite. Kelis šaukštus kapotų svogūnų atidėkite patiekimui. Į didelį dubenį supilkite kefyrą, suberkite supjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus, petražoles. Įkrėskite šaukštelį garstyčių, supilkite citrinos sultis, pagardinkite druska. Sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą. 
  2. Bulves nuskuskite ir virkite sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Vandenį nupilkite. 
  3. Prieš patiekdami šaltą agurkų sriubą, užbarstykite trupinto varškės sūrio. Sriubą patiekite su virtomis bulvėmis.

Šalta pomidorų sriuba su pesto padažu ir sūriu

Reikės:

8 vnt. pomidorų;

2 vnt. svogūnų;  

1 vnt. česnako;

200 g brinzos sūrio.

Pesto padažui:

3 šaukštų kedro riešutų;  

4 šaukštų smulkinto kietojo sūrio;

1 skiltelės česnako;  

5 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Baziliko pagal skonį;  

Petražolių pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Kubeliais susmulkintus svogūnus ir kelias česnako skilteles pakepinkite su aliejumi. Pomidorus pirmiausia nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, tuomet sutrinkite juos drauge su svogūnais. Viską sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir patroškinkite 10 min. Sriubą atvėsinkite.
  2. Tuo metu paruoškite pesto padažą: į virtuvinį kombainą sumeskite 3 šaukštus kedrų riešutų, 4 šauštus tarkuoto sūrio, skiltelę česnako, šiek tiek baziliko, petražolių ir įpilkite 5 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite iki vientisumo. Sriubą pagardinkite padažu ir pabarstykite brinzos sūriu. Skanaus!
Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Ką manote apie kelių būklę?

Ukraina: Rusija Zaporižios atominėje elektrinėje laiko raketas

Panašūs straipsniai

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė sakė, kad darbuotojų skaičius Viaižganto muziejuje nesikeis, jame liks dirbti tas pats žurnalistas, kraštotyrininkas Vytautas Bagdonas.

Direktorė sako, kad į Vaižganto muziejų pokytis ateis palaipsniui

2025-08-02
0

Prieš porą mėnesių Svėdasų krašto (Juozo Tumo-Vaižganto) muziejus, esantis Kunigiškių pirmajame kaime, tapo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių...

Rasta rankinė

2025-08-02
1

Anykščiuose rasta rankinė. Dėl atsiėmimo kreiptis 064352640. ...

Fejerverkų Anykščių miesto šventės metu nebuvo nuo karo Ukrainoje pradžios.

Į miesto šventę grįžo fejerverkai

2025-08-02
2

Visą savaitgalį šurmuliavusi Anykščių miesto šventė „Šventė prie Šventosios“ pritraukė tūkstančius žmonių, vyko dešimtys renginių – nuo sporto varžybų iki...

 Rastas miręs vyras

2025-08-02
0

Rugpjūčio 1-ąją,  apie 16 val., Anykščių seniūnijoje rastas vyro (gim. 1943 m.) kūnas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Direktorė sako, kad į Vaižganto muziejų pokytis ateis palaipsniui
Rasta rankinė
Į miesto šventę grįžo fejerverkai
 Rastas miręs vyras
Apie patarėjus – veikėjus (Rievės. 2025-07-25)
Laureatui – 7 tūkstančių eurų premija

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Apvogė autoservisą
Rugpjūčio 1 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 31 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 30 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 29 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Ministerija patvirtino korekcijas: stojant į universitetus – papildomi balai šimtukininkams
Gaižiūnų poligone rastas savaitės pradžioje į Lietuvą iš Baltarusijos įskridęs dronas
Lietuvos monetų kalykla išleido sidabro monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Auka“
Nedarbas euro zonoje birželį išliko ties 6,2 proc. žyma
Kristijonas Bartoševičius prašo išteisinimo, nuosprendį apskundė ir vienas nukentėjusysis
Lietuvoje minimos 34-osios Medininkų žudynių metinės

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kaip grybai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In