• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 18 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Nusibodo šaltibarščiai? Išbandykite tris netikėtai gardžias šaltas sriubas (receptai)

Pranešimas spaudai
2022-07-16
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Įpusėjus vasarai net didžiausi šaltibarščių gerbėjai pradeda dairytis naujų šaltų sriubų skonių – išbando ispanišką gaspačio, ukrainietišką šaltsriubę ar tailandietišką žirnelių sriubą.  Gaivinančios sriubos puikiai tinka panaudoti vitaminų kupiną vasaros derlių, ypač pomidorus ar agurkus, o tuo pačiu ir atsigaivinti. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 proc . reikalingos dienos vitamino C dozės , o agurk uose gausu vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų , nėra riebalų, nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net keletą kartų per dieną.

Šaltsriubės ir gaivina, ir sotina 

Šaltos sriubos paprastai turi mažai kalorijų, bet daug maistingųjų medžiagų, vitaminų ir skaidulų, todėl net jei per karščius visai nesinori valgyti, šaltsriubė suteiks energijos bei neapsunkins. Todėl šilto klimato šalyse jos, įvairaus skonio ir tekstūros, labai populiarios. Dažnai kiekviena šeimininkė į sriubą įdeda dar ir slaptą ingredientą, todėl jų receptus ne visada pasiseka atkartoti. O ir Lietuvos regionuose šaltibarščiai gaminami skirtingai – kai kur jie visai ne rožiniai, o balti, kai vietoje marinuotų burokėlių gardinami rūgštynėmis.

Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad šaltas sriubas pasigaminti labai paprasta: daugumai jų prireiks tik maisto smulkintuvo, o prieš patiekiant jas tereikės šiek tiek palaikyti šaldytuve: „Galima laisvai improvizuoti, nes šaltos sriubos gaminamos ne tik iš daržovių, bet ir iš vaisių bei uogų. Tarkime, tokios sriubos su arbūzais, mėlynėmis ar vyšniomis, pagardintos jogurtu, citrusinių vaisių sultimis, cinamonu ar mėtomis, gali būti puikus desertas“.

Pomidorai ir agurkai – populiariausi šaltųjų sriubų ingredientai

Kai vasaros derliuje ima karaliauti pomidorai, verta juos įtraukti į kasdienį savo mitybos racioną, mat jie vertingi tiek švieži, tiek ir termiškai apdoroti. Pomidorai pasižymi itin sveikatai palankia sudėtimi. „Juose pakankamai daug skaidulų, ypač jei valgomi su visa odele, daug sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Pomidorai unikalūs tuo, kad juos galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Pavyzdžiui, valgyti tiesiog visą pomidorą (jų turime įvairiausių dydžių, skonių bei spalvų), taip pat jis gali būti valgomas karštas, dedamas į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai. Kiekvienas žmogus turėtų susirasti jam tinkamą jų vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, jog pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties bei naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. 

Vandeningos daržovės apsaugos nuo dehidratacijos  

Nors žinome, kad per karščius reikėtų gerti daugiau skysčių, vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms tai padaryti gali būti sudėtinga. Tokiu atveju patariama valgyti vandeningų daržovių – būtent agurkų sudėtyje yra didelis kiekis vandens. „Agurkai taip pat svarbi daržovė svorį kontroliuojantiems žmonėms, tai puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Juose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl agurkus galima supjaustyti šiaudeliais ir įsidėti į priešpiečių dėžutę tarpiniam valgymui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, – pataria „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Siūlome atsigaivinti trimis šaltomis sriubomis, kurių skonis maloniai nustebins.

RECEPTAI 

Šalta sriuba „Tartor“

Reikės:

1 l raugintų pasukų;

1 vnt. ilgavaisio agurko;

25 g šviežių krapų;

100 g graikinių riešutų; 

2 skiltelių česnako;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Druskos pagal skonį. 

Gaminimo eiga:

  1. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais, sudėkite į didelį dubenį arba puodą.
  2. Susmulkinkite krapus ir taip pat sudėkite į dubenį. Sutrinkite graikinius riešutus (iki trupinių) ir suberkite juos į dubenį su agurkais ir krapais.
  3. Susmulkinkite česnako skilteles ir sudėkite į tą patį dubenį. Įpilkite alyvuogių aliejaus, supilkite pasukas. Viską gerai išmaišykite. Įberkite druskos pagal skonį.
  4. Prieš patiekdami papuoškite šviežių krapų šakele (-ėmis) ir graikinių riešutų puselėmis.

Šalta trinta agurkų sriuba

Reikės:

3 vnt. ilgavaisių agurkų;

800 ml kefyro;

25 g krapų;  

50 g svogūnų laiškų;

2 šaukštų pjaustytų petražolių;  

2 šaukštelių garstyčių;

2 šaukštų citrinos sulčių;

1 žiupsnelio druskos;

120 g varškės sūrio;

600 g bulvių.  

Gaminimo eiga:  

  1. Agurkus, krapus, svogūnus ir petražoles nuplaukite ir susmulkinkite. Kelis šaukštus kapotų svogūnų atidėkite patiekimui. Į didelį dubenį supilkite kefyrą, suberkite supjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus, petražoles. Įkrėskite šaukštelį garstyčių, supilkite citrinos sultis, pagardinkite druska. Sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą. 
  2. Bulves nuskuskite ir virkite sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Vandenį nupilkite. 
  3. Prieš patiekdami šaltą agurkų sriubą, užbarstykite trupinto varškės sūrio. Sriubą patiekite su virtomis bulvėmis.

Šalta pomidorų sriuba su pesto padažu ir sūriu

Reikės:

8 vnt. pomidorų;

2 vnt. svogūnų;  

1 vnt. česnako;

200 g brinzos sūrio.

Pesto padažui:

3 šaukštų kedro riešutų;  

4 šaukštų smulkinto kietojo sūrio;

1 skiltelės česnako;  

5 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Baziliko pagal skonį;  

Petražolių pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Kubeliais susmulkintus svogūnus ir kelias česnako skilteles pakepinkite su aliejumi. Pomidorus pirmiausia nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, tuomet sutrinkite juos drauge su svogūnais. Viską sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir patroškinkite 10 min. Sriubą atvėsinkite.
  2. Tuo metu paruoškite pesto padažą: į virtuvinį kombainą sumeskite 3 šaukštus kedrų riešutų, 4 šauštus tarkuoto sūrio, skiltelę česnako, šiek tiek baziliko, petražolių ir įpilkite 5 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite iki vientisumo. Sriubą pagardinkite padažu ir pabarstykite brinzos sūriu. Skanaus!
Kitas įrašas

Ukraina: Rusija Zaporižios atominėje elektrinėje laiko raketas

Panašūs straipsniai

Julius Kalinskas/BNS nuotr.

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija

2025-06-17
2

UAB "Anykščių šiluma" informuoja, kad rytoj, gegužės 18 dieną, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Mindaugo gatvėje ir Ažupiečių kvartalo gyvenamuosiuose...

Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles

2025-06-17
6

Įsibėgėjant aktyviam laisvalaikio gamtoje sezonui, Valstybinių miškų urėdija ragina elgtis atsakingai – keturračiais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis miške leidžiama...

Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių

2025-06-17
0

UAB „Anykščių šiluma“ Svėdasuose tęsia birželio pradžioje pradėtus   šiluminių trasų remonto darbus.

Darbai  atliekami tarp pastatų, esančių adresu  J. Tumo-Vaižganto g....

Audronės Berezauskienės nuotr.

Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų

2025-06-17
0

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai vilnietė advokatė Dalia Bukelienė, kuri neseniai pristatė savo sudarytą močiutės užrašytų receptų knygą...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija
Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles
Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių
Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų
Maleišių kaime ruošiamasi remontuoti svirną
Šiferio turėtojai užplūdo savivaldybę

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas priėmė dalį mokesčių pakeitimų, likusieji – ketvirtadienį
Nealkoholiniai saldinti gėrimai nuo sausio bus apmokestinami
Premjeras: panaikinus PVM lengvatą šildymui, bus išplėsta teisė gauti kompensacijas
Pareigūnai išaiškina vis daugiau nepilnamečių daromų KET pažeidimų
Seimas svarstys siūlymą metus neleisti teismams registruoti partnerystės
TTK pritarė siūlymui švelninti atsakomybę „čekiukų“ bylose, keturi komiteto nariai paliko posėdį

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokios spalvos drabužius dažniausiai dėvite?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In