• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Pabodo iš mėsos – pasigaminkite iš žuvies: 3 kotletų receptai nuo tradicinio iki indiško

Pranešimas spaudai
2022-01-22
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Pasiilgote vaikystės skonio – pasigaminkite žuvies kotletų. Tinkamai paruoštas šis patiekalas tirpte tirpsta burnoje. Be to, prie jo galima derinti pačius įvairiausius garnyrus: pradedant klasikine bulvių koše ir baigiant sveikuoliškomis salotomis su kruopomis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai mielai renkasi tradicines žuvies rūšis, o duomenys rodo, kad žuvies ir jūros gėrybių pardavimai nuolat auga.

Populiariausia – tradicinė žuvis

„Nors žuvies pardavimai ypač šokteli per didžiausias žiemos šventes, tinklo pirkėjai žuvį skanauja ir joms praėjus. Pavyzdžiui, per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat ankstesnių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, bet daugiausia nuperkama tradicinės lašišos, karpio, atlantinės menkės“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę. Ją įtraukti į kasdienį racioną visai paprasta. Vis dėlto, jei įmantresni patiekalai su žuvimi nevilioja, visada galima pasigaminti amžinąja klasika tapusių žuvies kotletų.

„Dauguma žuvies rūšių turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat žuvyje daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams. Žuvyje yra ir mažai kalorijų. Be to, tokį patiekalą kaip žuvies kotletai pasigaminti nesudėtinga ir tai puikus būdas žuvies įtraukti į vaikų racioną“, – sako maisto ekspertė.

Kokią žuvį pasirinkti?

Susiruošus gaminti žuvies kotletus, prieš kimbant į darbus virtuvėje pirmiausia reikėtų pagalvoti, kokią žuvį rinktis geriausia. Jeigu žuvies kotletus gaminate pirmą kartą, verčiau rinktis lengviau apdorojamą žuvį.

„Rinkitės jau išskrostą žuvį, pavyzdžiui, skrostą atlantinę menkę. Taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuviai išvalyti. Parduotuvėje įsigijus tokią žuvį, prieš tai pašalinus odą ir kaulus, ją teliks tik sumalti. Be to, atlantinės menkės skonis itin subtilus, todėl ruošiant ją drąsiai galima eksperimentuoti su prieskoniais ar garnyrais“, – teigia V. Juodkazienė.

Norint sumalti žuvį reikėtų įsitikinti, kad pjausniuose neliko kaulų, todėl prieš dedant menkę į mėsmalę reikėtų atidžiai juos išrankioti. Tam į pagalbą galima pasitelkti paprasčiausią pincetą. Ruošiant masę žuvies kotletams dėmesį reikėtų atkreipti ir į dar kelis dalykus. Pavyzdžiui, tinkamą prieskonių pasirinkimą. Tiems, kurie mėgsta klasikinius skonius, V. Juodkazienė pataria žuvies kotletams prieskonius rinktis saikingai.

„Gaminantiems šį patiekalą verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius ar raudonąją aitriąją papriką. Taip pat kaip prieskonius galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V. Juodkazienė.

Nepamirškite daržovių

Maisto ekspertė sako, kad tiems, kurie žuvies kotletus nori pasigaminti dar sveikiau, į jų masę gali įmaišyti ant keptuvės šiek tiek pakeptų špinatų, tarkuotų morkų, cukinijų, kopūstų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržo gėrybių – taip ne tik suteiksite kotletams ypatingesnio skonio, bet ir valgysite daugiau daržovių.

Kaip gaminsite ir su kuo patieksite šį patiekalą – taip pat fantazijos reikalas. Kotletus galite pavolioti miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepti aliejuje. Jeigu norite sunaudoti mažiau riebalų, juos kepti galite ir orkaitėje. O jeigu norite ypatingai sveikuoliško patiekalo – gaminkite žuvies kotletus garuose.

„Žuvies kotletai – ne tik Lietuvoje populiarus patiekalas. Įvairiausios rūšies žuvies kotletai dažnai valgomi ir Amerikoje, Australijoje, šis patiekalas ypatingai populiarus Azijos šalyse. Žuvies kotletai vienas iš tradicinių Šri lankos bei Indijos patiekalų. Jiems dažniausiai naudojamas tunas, į masę taip pat dedamos bulvės, česnakas ir galybė įvairiausių prieskonių, tokių kaip imbieras ar kuminas. Iš gautos masės dažniausiai gaminami nedideli rutuliukai, jie apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Žuvies kotletai populiarūs ir kitose šalyse. Pavyzdžiui Kinijoje žuvies kukuliais dažnai gardinamos tradicinės sriubos“, – teigia ekspertė ir dalijasi net trimis ypatingo skonio kotletų su žuvimi receptais.

Indijos įkvėpti žuvies kotletai

Jums reikės:

425 g atlantinės menkės

1 valgomojo šaukšto aliejaus

1 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų

Gabalėlio sutarkuoto imbiero

Susmulkinto čili pipiro

1/2 šaukštelio maltos ciberžolės

1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

3 didelių virtų, sutrintų bulvių

Druskos, pagal skonį

2 lengvai išplaktų kiaušinių

2 puodelių džiūvėsėlių

Aliejaus kepimui

Gaminame:

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą,  čili ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite. Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus. Pasiruoškite du indelius – viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius. Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą. Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.

Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis

Jums reikės:

Atlantinės menkės

Smulkiai supjaustyto svogūno

Kelių skiltelių česnako

Susmulkinto poro

Šlakelio citrinos sulčių

Kelių saujų susmulkintų petražolių

Nedidelio gabalėlio susmulkinto imbiero

Šaukštelio čili dribsnių

Kelių šaukštelių prieskonių mišinio, tinkančio žuviai

Druskos ir pipirų pagal skonį

Dubenėlio miltų

Aliejaus kepimui

Gaminame:

Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome. Tuomet keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus.

Tradiciniai žuvies kotletai

Jums reikės:

Atlantinės menkės gabalėlių

Kelių bulvių

Stiklinės džiūvėsėlių

2 kiaušinių

Saujos petražolių

Pusės stiklinės tarkuoto sūrio

Kelių skiltelių česnako

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Aliejaus kepimui

Gaminame:

Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite. Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite. Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus. Skanaus!

Komentarai 1

  1. Web Hosting says:
    2 metai ago

    654413 945939Outstanding publish from specialist also it will probably be a fantastic know how to me and thanks quite a lot for posting this helpful data with us all. 158181

Kitas įrašas

2021-ieji „Anykštos“ žmonių akimis

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
8

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
5

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
7

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In