• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Patiekalai, kuriuose išradingai panaudosite raudonąsias aitriąsias paprikas

Pranešimas spaudai
2022-01-16
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Jau nuo seniausių laikų žmonės domėjosi prieskoniais ir ieškojo vis gardesnių jų derinių. Kad mums įprastas patiekalas atsiskleistų dar nepatirtais skoniais ir aromatais, kartais užtenka ir kelių ypatingą skonį jam suteiksiančių ingredientų, pavyzdžiui, pipirų, kurie yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis. Pipirų būna pačių įvairiausių: nuo tradicinių juodųjų iki čili dribsnių ar Chalapos aitriųjų paprikų. Juos panaudoti galima netikėčiausiais būdais: ir ruošiant troškinius,  ir šokoladinius desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai dažniausiai renkasi tradicinius juoduosius pipirus, populiarėja ir kiti aitrumo suteikiantys prieskoniai, pavyzdžiui, aitrieji čili pipirai.

Egzistuoja keli tūkstančiai rūšių

„Druska ir pipirai – prieskoniai, kuriuos tikriausiai rasime kiekvieno spintelėje. Ir nors pirkėjai pastaruoju metu į savo virtuvę stengiasi įnešti egzotiškesnių skonių, dažniau renkasi maltą imbierą, anyžius, muskatą, tokie pagardai kaip klasikiniai juodieji pipirai išlieka populiariausiu pasirinkimu. Žinoma, pastebime, kad net ir rinkdamiesi pipirus tinklo pirkėjai eksperimentuoja: išbando kvapiuosius pipirus ar pipirų mišinius arba patiekalus gardina aitriosiomis paprikomis“, – teigia komunikacijos vadovė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įvairiausios rūšies čili pipirai yra naudojami jau daugiau nei 2000 metų. Nors jų kilmės šalis – Meksika, šiuo metu aitriosios paprikos auginamos visame pasaulyje, o daugiausia ir įvairiausių jų rūšių šiuo metu užauginama Peru. Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 4 tūkstančiai skirtingų čili pipirų rūšių. Visgi, mūsų kraštuose vienos populiariausių ir žinomiausių yra kelios: aitrioji raudonoji ir Chalapos paprika. Kaip pasakoja maisto ekspertė, šis ingredientas yra neatsiejama Lotynų Amerikos virtuvės dalis, be to, be čili pipirai dažnai naudojami ir gaminant azijietiškus patiekalus.

„Aitriosios paprikos – svarbi Pietų Amerikos gastronominė dalis. Šio krašto gyventojai sako, kad valgant maistą, pagardintą aitriaisiais pipirais, net išsiskiria dopaminas, kuris yra atsakingas už laimę suteikiančius pojūčius. Be pipirų šių šalių virtuvėse neįsivaizduojamos ne tik sriubos, troškiniai, buritai, takai ar kiti tradiciniai patiekalai, bet ir desertai. Aitriosios paprikos čia dažnai derinamos su šokoladu, dedamos į kakavą, jomis netgi gardinami švieži vaisiai, tokiai kaip arbūzai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Naudingi sveikatai

Įdomu yra dar ir tai, kad didžiąją dalį savo aštrumo aitrieji pipirai kaupia visai ne pačiame pipire, o sėklytėse, todėl jas kruopščiai nuvalę galite sumažinti aštrumo intensyvumą.

„Paprastai kuo didesnis čili pipiras, tuo švelnesnis yra jo aštrumo lygis. Visgi, nesvarbu, su kokios rūšies aitriaisiais pipirais ruošiate maistą, juos pjaustydami nepamirškite saugoti ne tik savo liežuvį bei skonio receptorius. Pipirus pjaustykite su pirštinėmis, o jeigu tai darote plikomis rankomis, nepamirškite dažnai jų plauti, mat neatsargiai palietus akis jas gali pradėti ypatingai perštėti“, –  teigia ekspertė.

Kaip sako V. Juodkazienė, čili pipirai ne tik ypatingo skonio suteikiantis, bet ir sveikatai naudingas ingredientas. Saikingas aitriosios paprikos vartojimas gali padėti kovoti su stresu, geriau miegoti, apsaugoti nuo peršalimo ligų, net sulieknėti ar pagerinti kraujotaką. Žinoma, svarbu prisiminti, kad čili pipirus – kaip ir visus kitus ingredientus, reikėtų valgyti tik su saiku.

V. Juodkazienė dalijasi net trimis ypatingo skonio receptais, kurių ašis – mažytė ir raudona aitrioji paprika, savyje slepianti didžiulę jėgą.

Naminė adžika

Jums reikės:

• 2 kg pomidorų

• 700 g raudonųjų paprikų

• 200 g aitriųjų paprikų

• 150 g graikinių riešutų

• 2 česnakų

• 15 g šviežių petražolių

• 15 g šviežių kalendrų

• 15 g šviežių bazilikų

• 100 g druskos

• 100 ml alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pomidorus, raudonąsias ir aitriąsias paprikas sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite. Gautą tyrę supilkite į didelį puodą ir virkite apie 40 minučių, kol masė sutirštės. Tuomet į puodą sudėkite smulkiai kapotas prieskonines žoleles bei susmulkintus riešutus, įspauskite česnakus, suberkite druską ir supilkite aliejų. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės kaitros virkite dar 20 minučių. Karštą padažą supilkite į švarius stiklainėlius, uždarykite, apverskite ir leiskite atvėsti. Žiemos šalčiai su šia adžika tikrai nebus baisūs!

Pikantiškas pupelių troškinys su grybais

Jums reikės:

• 800 g konservuotų luptų pomidorų

• 200 g raudonųjų ryžių

• 200 g konservuotų  pupelių

• 200 g pievagrybių

• 1 svogūno

• 1 skiltelės česnako

• 4 v. š. grietinės

• šlakelio alyvuogių aliejaus

• 1 v. š. džiovintų čiobrelių

• 1 v. š. maltų aitriųjų paprikų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine.

Aštrus troškinys su krevetėmis ir kruopomis

Jums reikės:

• 800 g konservuotų raudonųjų pupelių

• 500 g pomidorų

• 130 g  ekologiškų kviečių

• 1 saldžiosios paprikos

• 1 aitriosios paprikos

• 1 svogūno

• 2 skiltelių česnako

• 700 ml daržovių sultinio

• 1 a. š. džiovintų raudonėlių

• 1 a. š. kmynų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Svogūną, česnakus, saldžiąją ir aitriąją paprikas bei pomidorus smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite susmulkintas daržoves ir pakepinkite apie 7 minutes. Tuomet į puodą suberkite konservuotas pupeles bei kruopas, supilkite daržovių sultinį ir troškinkite dar 10 minučių. Baigiant troškintis, pagardinkite patiekalą prieskoniais ir patiekite su tarkuotu sūriu ar šaukštu grietinės. Skanaus!

Komentarai 1

  1. faceless niches says:
    1 metai ago

    878792 424082An fascinating discussion could be worth comment. I believe you must write on this subject, it may certainly be a taboo subject but usually men and women are not enough to dicuss on such topics. To a higher. Cheers 518674

Kitas įrašas

Iki šiol kavarskiečiai buvo „išsiskirstę“...

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
8

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
5

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
7

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In