• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 9 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Plačiakaktis gerosiomis savybėmis nenusileidžia upėtakiui: nauda organizmui ir nesudėtingas receptas

Pranešimas spaudai
2021-03-14
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Prasidėjus pavasariui, kartu su šviežio derliaus produktais parduotuvių lentynose atsiranda ir karpinių žuvų šeimai priklausančio plačiakakčio, kuris yra lengvai virškinamų baltymų, taip reikalingų mūsų organizmui, šaltinis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norint praturtinti savo mitybą be kitų organizmui svarbių produktų turėtume nepamiršti ir šios žuvies. Mat ji pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

 „Reguliarus žuvies vartojimas yra vienas esminių geros savijautos akcentų. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis. O bene svarbiausia žuvies savybė – šviežumas. Todėl tam, kad galėtume pasiūlyti šviežios žuvies, bendradarbiaujame su patikimais žuvininkyste užsiimančiais tiekėjais. Ne išimtis ir plačiakakčiai – visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištrauktos žuvys parduotuves pasiektų kuo greičiau ir jau ankstyvą pavasarį gyventojai galėtų jais papildyti meniu“, – teigia V. Juodkazienė.

Anot jos, parsinešus namo rekomenduojama žuvį laikyti nulinėje temperatūroje, bet tinkama ir šalčiausia šaldytuvo vieta. O plačiakakčius, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–4 dienas.

Maitinasi natūraliais produktais

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas pasakoja, kad ši žuvis yra panaši į karpį – ji maitinasi natūraliais, iš gamtos susidariusiais produktais. Plačiakaktis, kaip ir karpis, taip pat gali būti ir laukinis, tačiau jeigu jis neauginamas specialiuose tvenkininiuose, jo maistinė vertė baltymų ir riebalų atžvilgiu yra mažesnė.

„Ši žuvis turi geresnę maistinę vertė tuomet, kai yra auginama tvenkiniuose. Kitaip tariant, yra pagauta ne laukinėje gamtoje. Pasirodo, tvenkinys jai – tinkamesnė vieta augti. Uždaroje aplinkoje galima kontroliuoti, kad žuviai užtektų planktono ir kitų reikalingų maistinių medžiagų. Būtent dėl šios priežasties maistinė jos vertė didėja. O kai ji yra pagaunama laukinėje gamtoje, ji pati rūpinasi maistu ir gali sumažėti ir maistinė žuvies vertė“, – pasakoja R. Kriščiūnas.

Anot įmonės vadybininko, plačiakaktis išsiskiria tuo, kad nors yra labai nekaloringas, pasižymi ir riebiai žuviai būdingų aminorūgščių gausa. „Nors plačiakaktis turi mažai riebalų, jame yra labai geras riebalų ir omega-3 bei omega-6 rūgščių santykis, o savo gerosiomis savybėmis jis yra panaši į vaivorykštinį upėtakį. Vartojant produktus, turinčius daug aminorūgščių, organizme sunkiau susikaupti kenksmingiems šlakams, mat ši medžiaga padeda pašalinti toksinus. Pastebėta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo žuvį, yra geresnės nuotaikos, emocinės sveikatos. Žuvyje esantis fosforas tekia ir didžiulę naudą smegenims“, – teigia R. Kriščiūnas.

Svarbiausia – kokybė

Žuvininkas pasakoja, kad tvenkiniuose sugautas plačiakaktis yra iš karto apdorojamas ir iš jo yra padaroma filė, kuri vėliau pasiekia ir prekybos vietas.

„Plačiakaktį žmonės yra įpratę matyti ne kaip visą žuvį, o kaip filė. Taip yra todėl, kad plačiakakčiai – itin didelės žuvys. Jie gali užaugti ir net iki kelių dešimčių kilogramų. Kalbant apie plačiakakčio kokybę – didžiausias dėmesys skiriamas žuvies šviežumui. Visi procesai, susiję su jos apdorojimu, yra daromi labai greitai, kad parduotuves ji pasiektų būdama aukščiausios kokybės“, – pasakoja žinovas.

Anot R. Kriščiūno, plačiakakčius iš dalies galima priskirti ir sezoninėms žuvims. Mat tvenkiniuose veisiama žuvis šaltuoju metų laiku žiemoti nusileidžia į patį vandens telkinio dugną. O tik prasidėjus pavasariui, kai vanduo pradeda lėtai įšilti, ji palieka savo žiemos buveinę.

Pasakodamas apie plačiakakčio gaminimo būdus R. Kriščiūnas sako, kad ši žuvis ypatingo paruošimo nereikalauja ir siūlo paprastą orkaitėje keptos plačiakakčio filės receptą.

Plačiakaktis su daržovėmis

Jums reikės:

Plačiakakčio filė

Kelių svogūnų

Kelių morkų

Poros skiltelių česnako

Raudonosios paprikos

Citrinos

Alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Šviežių petražolių

Gaminimas:

Pirmiausia, jeigu reikia, pašaliname žuvies žvynus. Tuomet žuvies filė supjaustome stambiais gabalais. Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir joje kelias minutes pakepiname supjaustytas daržoves. Viską pagardiname druska, pipirais, įdedame smulkiai pjaustyto arba sutrinto česnako ir nuolat maišydami viską dar pakepiname kelias minutes. Tuomet gautą daržovių troškinį klojame į skardą ir ant jos dedame žuvies gabalus. Ant žuvies pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnelį druskos, pipirų ir užspaudžiame citrinos sulčių. Galiausiai, viską pašauname į apie 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15–20 min. Skanaus!

Kitas įrašas

Gaidį raginama kurį laiką bent pridengti...

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
1

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
3

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
4

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In