• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 1 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Prieskoninis sviestas, užkariavęs kulinarinį pasaulį: ekspertė dalinasi penkiais receptais

Pranešimas spaudai
2022-08-14
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Sviestas – ištikimas palydovas kulinarinėse kelionėse . Atšildytas minkštas , lydytas ar ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo – jis virtuvėje gali pasitarnauti įvairiomis formomis. Šiandien sviestas išgyvena tikrą renesansą ir įkvepia naujas tendencijas, iš kurių viena ryškiausių – prieskoninis sviestas. Ekspertai pasakoja, kaip pasigaminti tokį sviestą namuose ir siūlo penkis receptus kiekvieno skoniui.

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, sviestas  yra neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio prekė.

„Asortimente turime daugiau nei 30 skirtingų rūšių sviesto pasirinkimą, kurio didžiąją dalį sudaro lietuviškas sviestas – jam prioritetą teikia ir pirkėjai. Beje, įdomu, kad sviesto paklausai būdingas sezoniškumas: liepos mėnesį sviesto suvartojama mažiausiai, o prasidėjus šaltajam sezonui, pardavimai ženkliai pakyla, matyt, lydėdami ir prasidėjusį naminių kepinių sezoną“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė.

Spalvinga istorija ir panaudojimas

Sviesto istorija – išties spalvinga, senovės civilizacijose jis buvo apdainuojamas ir aprašomas poezijoje, dovanojamas per vestuves ir netgi dedamas į mirusiųjų kapus. Pieno virtimas sviestu buvo vertinamas kaip stebuklas, tad jis neatsiejamas ir nuo religinių apeigų.

„Didžiąją dalį sviesto sudaro riebalai, o pastarąjį dešimtmetį dietologai rekomendavo sumažinti jų kiekį mityboje, išstumdami sviestą į ne itin sveikų maisto produktų kategoriją. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad sumažinus riebalų vartojimą, mitybos racione atsirasdavo daugiau angliavandenių, kurie organizmui gali būti dar kenksmingesni. Kova su riebalais buvo baigta ir šiuo metu sviestas kulinarijoje išgyvena tikrą renesansą“, – pasakoja „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Pasak ekspertės, nors sviestas yra vertinamas dėl skonio, jis pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Svieste gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios saugo organizmą nuo uždegimų, bei stiprina imuninę ir nervų sistemą. Jame esančios trumpųjų grandinių riebiosios rūgštys gali mažinti virškinimo sistemos uždegimų riziką. Sviestas padeda organizmui įsisavinti ir naudingus vitaminus, tokius kaip A, D, E, K.

„Be maistinių savybių, sviestas pasižymi ir universaliu panaudojimu kulinarijoje. Sviestas neatsiejamas nuo kepinių, mat jiems suteikia skonio, purumo ir minkštumo. Tačiau naudojant sviestą konditerijoje, patartina nepersistengti – jei riebalų kepinio tešloje bus per daug, jis gali prarasti formą, o tešla centre gali likti neiškepusi. Sviestas taip pat gausiai naudojamas padažų gamyboje, sviestinis padažas tinka ne tik makaronams, troškiniams, bet ir mėsai ar žuviai gardinti.“, – sako maisto ekspertė.

B. Baratinskaitė pažymi, kad namuose per kelias minutes galima sviestą pagardinti įvairiais skoniais. Ji pabrėžia, kad norint išgauti geriausią rezultatą, svarbu naudoti geros kokybės sviestą, o ne sviesto gaminį ar margariną. Toks sviestas gali būti naudojamas kaip užtepėlė vaišinant svečius, sumuštiniams, padažams arba kaip greitas užkandis, užtepus ant šviežios duonos riekės. Aštresnio, ryškesnio skonio sviestu gardinkite troškinius ar ant jo kepkite daržoves, o saldžią versiją naudokite kepiniams. Maisto ekspertė dalijasi penkiais receptais, kuriuos galima universaliai pritaikyti maisto gamyboje.

Česnakinis žolelių sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 smulkintų česnako skiltelių, saujos žolelių (rozmarino, petražolių ir čiobrelių).

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros – jis taps purus ir minkštas. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Moliūgų sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šauktų moliūgų tyrės, prieskonių (jeigu norite pikantiškesnio skonio, dėkite aštrius, rytietiškus prieskonius, o jeigu saldesnio ir neutralesnio, naudokite cinamoną, imbierą, muskato riešutus, gvazdikėlius).

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Pesto padažo sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 šaukšto pesto padažo (naminio arba pirkto parduotuvėje), 1 šaukšto smulkiai tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio smulkiai pjaustyto laiškinio česnako.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Aitriųjų paprikų ir žaliosios citrinos sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 valgomojo šaukšto smulkintų aitriųjų paprikų, 1 arbatinio šaukštelio žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio smulkiai pjaustytos šviežios kalendros, žiupsnelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Saldus klevų sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šaukštų klevų sirupo, pusės šaukštelio cinamono.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve. Skanaus!

Komentarai 1

  1. clase azul tequila ultra says:
    2 metai ago

    400065 146054so considerably wonderful info on here, : D. 157275

Kitas įrašas

Džiaugsis šeima ir gamta

Panašūs straipsniai

Neignoruokite šios detalės: stabdžių vamzdeliai lemia saugumą

2025-07-01
0

Kai kalbame apie automobilio stabdžių sistemą, daugeliui pirmiausia į galvą ateina stabdžių kaladėlės, diskai ar suportai. Tačiau yra viena mažiau...

Nuo šiandien veiklą pradeda konsoliduota Valstybinė ligonių kasa

2025-07-01
0

2025 m. liepos 1-ąją oficialiai pradeda veikti konsoliduota Valstybinė ligonių kasa (VLK), prie kurios prijungtos penkios teritorinės ligonių kasos –...

„Anykščių kvarcui“ vis dar vadovauja akcininkas

2025-07-01
0

Naujasis UAB „Anykščių kvarcas“ direktorius dar nėra paskirtas. Bendrovei kol kas tiesiogiai vadovauja jos akcininkas Konradas Juzeliūnas.

 K. Juzeliūnas įmonės vairą...

Romas Pačinskas bando pakeisti lokaciją

2025-07-01
2

Iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir šios partijos frakcijos Anykščių rajono taryboje pašalintas Romas Pačinskas per rajono Tarybos posėdžius tebesėdi...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Neignoruokite šios detalės: stabdžių vamzdeliai lemia saugumą
Nuo šiandien veiklą pradeda konsoliduota Valstybinė ligonių kasa
„Anykščių kvarcui“ vis dar vadovauja akcininkas
Romas Pačinskas bando pakeisti lokaciją
Liepos mėnesį policijos pareigūnai keliuose vykdys prevencines priemones
Kaip pastatoma bokso kriaušė gali padėti mažinti stresą?

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 26 dienos Utenos apkrities įvykių apžvalga
Birželio 25 dienos Utenos apskrities įvykių pažvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas nustatė, kaip bus atlyginama meškų padaryta žala bitynų, ūkinių gyvūnų savininkams
Šilumos siurbliams ir biokuro katilams – dar 8,5 mln. eurų paramos
Seimas dvejiems metams pratęsė vandens gręžinių įteisinimą
Seimo vadovas gėdingiausiu pavasario sesijos įvykiu įvardija Arūno Dudėno „gelbėjimo operaciją“
Žalieji prie Seimo protestuos dėl atsakomybės švelninimo „čekiukų“ bylose
Prezidentas pasirašė mokesčių ir pensijų pertvarką numatančius įstatymus

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In