• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 17 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Pusryčiai ant grotelių: kokį maistą rinktis stovyklaujant?

Pranešimas spaudai
2022-07-16
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Jei stovyklaujate gamtoje, pradėti rytą visai nebūtina turistiniais konservais ar atvėsusiais vakarykščiais likučiais. Juk pusryčiai – tai energijos užtaisas visai dienai, kurį dera paversti gardžiu ir sveiku patiekalu, net ir esant už įprastos virtuvės sienų. Juo labiau, kad pasigaminti  pamėgtus arba atrasti naujus skonius, pasak ekspertų, nėra sudėtinga ar labai brangu, net verdant ar kepant „ant laužo“.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad stovyklaujančių gamtoje pusryčių tendencijos paskutiniais metais stipriai keičiasi. Vis dažniau ieškoma sveikesnių ir įdomesnių alternatyvų tradiciniams sumuštiniams ar dešrelėms. Tarp populiarių pusryčių pasirinkimų gamtoje dominuoja įvairios kruopos ir košės, atgimstančios naujose, modernesnėse receptūrose.

„Iškylautojams visais laikais buvo aktualu lengvai ir greitai gaminti maistą, todėl pusryčiams įvairios kruopos tampa tikru išsigelbėjimu. Tarp perkamiausių rikiuojasi verdamos avižinių ir trijų grūdų dribsnių, taip pat manų ir kvietinės kruopos. Miežinės kruopos kurį laiką buvo nustumtos į antrą planą, tačiau pastaraisiais metais ir vėl atgauna populiarumą. Galima daryti prielaidą, jog karantinas paskatino atrasti šias kruopas iš naujo. Greitai paruošiamos košės taip pat mėgstamos pirkėjų, tačiau dėmesys joms išauga šaltuoju metų laiku“,– pasakoja E. Dapkienė.

Naujai atgimstanti pusryčių klasika

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, stiprėjantis susidomėjimas sveikesne mityba ir noras eksperimentuoti su puikiai pažįstamais maisto produktais, įprastus kruopų receptus kilstelėjo į naują lygį.

„Pirkėjų įpročiai rodo, jog keičiasi košių gaminimo būdas ir pagardai. Jos verdamos ne tik su vandeniu, bet ir su įvairiais augaliniais pieno gaminiais, o kartais tiesiog iš vakaro užpilamos, kad per naktį išbrinktų. Toks būdas iškylaujant gamtoje labai patogus. Be to, paskutiniais metais košės maišomos ne tik su uogomis, bet ir sėklomis, daržovėmis ar mėsa. Taip košė tampa dar sveikesniu, subalansuotu patiekalu, aprūpinančiu organizmą reikiamomis medžiagomis bei energija visai dienai“, – sako ji.

Pasak maisto ekspertės, neretai stovyklautojai mėgsta į gamtą perkelti savo įprastus pusryčių patiekalus,  kurie gaminami lauke įgauna dar daugiau skonių ir kvapų.

„Nors sykį kepę kiaušinienę ar skrudinę duoną keptuvėje virš žarijų žino, kokio aromato prisipildo patiekalai – skonis visuomet pralenkia net naminės virtuvės šedevrus. Tiesa, iškylautojai neapsiriboja įprastai keptais kiaušiniais, mieliau renkasi populiariąją, iš tolimųjų rytų kilusią šakšuką ar kitas kiaušinių variacijas. Neabejingi sumuštiniams taip pat ieško įdomesnių receptų: skrudina avokadus, alyvuoges, česnakus, iš jų gamina užtepus ir gardina duonos riekeles. Na, o mėgstantys desertus prie rytinio kavos puodelio ant grotelių randa vietos ir bananams, kurie kepinami atsiskleidžia visiškai naujai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Šį sezoną maisto ekspertė stovyklaujantiems siūlo išmėginti 3 receptus, pagal kuriuos pagaminti skanėstai nenusileis netgi aukšto lygio restoranų patiekalams.

Mirkytų grikių dubenėlis su smidrais ir avokadu 

Reikės: 1 stiklinės grikių, 2 stiklinių vandens, 1 sunokusio avokado, nedidelio ryšulėlio smidrų, 1 saujos vyšninių pomidoriukų, gabalėlio sviesto kepimui, mėgstamų prieskoninių žolelių (kalendros, baziliko), druskos, pipirų.

Gaminame: kelissyk perplaukite grikius švariu vandeniu, vėliau užpilkite dviem stiklinėmis vandens ir palikite brinkti per naktį. Pusryčių gamybą pradėkite nuo smidrų: nuplaukite, nupjaukite galus     , valgomąją dalį perpjaukite į kelias dalis ir pakepinkite ant sviesto įkaitintoje keptuvėje. Ten pat berkite ir saują smulkintų pomidoriukų, pagardinkite druska ir pipirais. Po keleto minučių šalia daržovių berkite ir išbrinkintus grikius, viską gerai išmaišykite. Taip paruoštus grikius dėkite į serviravimo dubenėlį. Ant viršaus suberkite išskobtą ir gabaliukais supjaustytą avokadą. Puoškite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Skanaus!

Pievagrybių skrybėlaitės su putpelių paslaptimi

Reikės: 6 didelių pievagrybių (apie 7-9 cm skersmens), 6 putpelių kiaušinių, 1 pomidoro, keleto griežinėlių paprikos, 1 česnako skiltelės, gabalėlio kietojo sūrio, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame: nupjaukite pievagrybių kotus ir palikite kuo didesnes ertmes grybų kepurėlėse. Pomidorą blanširuokite, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite drauge su paprika. Smulkintas daržoves sumaišykite su dviem šaukšteliais alyvuogių aliejaus, smulkintomis žolelėmis, česnaku, druska ir pipirais. Įdaru kimškite pievagrybių kepurėles ir kepinkite ant įkaitusio grilio tol, kol grybai pradės minkštėti. Šiems suminkštėjus, į kiekvieno pievagrybio viduriuką įmuškite po putpelės kiaušinį, apibarstykite kietuoju sūriu ir kepkite, kol gaminys visiškai iškeps. Patiekti galima su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis ir skrudinta duona. Gero apetito!

Tunu įdarytas ir ant grotelių keptas lavašas

Reikės: 1-2 vnt. lavašo lakštų, skardinės konservuoto tuno (~160 g.), saliero lapkočio, ½ raudonojo svogūno, 1-2 šaukštų majonezo, 1 šaukšto dižono garstyčių, gabalėlio kietojo sūrio (pvz. čederio), mėgstamų žolelių, druskos, pipirų.

Gaminame: tuną nusunkite, dėkite į dubenį, didesnius gabalėlius susmulkindami šakute. Supjaustykite smulkiais griežinėliais saliero lapkotį, susmulkinkite svogūną, dėkite majonezą, garstyčias ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę pagardinkite mėgstamomis žolelėmis, druska ir pipirais, įtarkuokite norimą kiekį sūrio. Lavašo lakštus ištepkite gauta tuno mase, dailiai susukite į tūbeles ir kepkite ant grotelių maždaug 10 minučių – tol, kol sūris išsilydys, o lavašo krašteliai bus apskrudę. Gardžių pusryčių!

Kitas įrašas

Nusibodo šaltibarščiai? Išbandykite tris netikėtai gardžias šaltas sriubas (receptai)

Panašūs straipsniai

Julius Kalinskas/BNS nuotr.

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija

2025-06-17
2

UAB "Anykščių šiluma" informuoja, kad rytoj, gegužės 18 dieną, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Mindaugo gatvėje ir Ažupiečių kvartalo gyvenamuosiuose...

Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles

2025-06-17
5

Įsibėgėjant aktyviam laisvalaikio gamtoje sezonui, Valstybinių miškų urėdija ragina elgtis atsakingai – keturračiais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis miške leidžiama...

Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių

2025-06-17
0

UAB „Anykščių šiluma“ Svėdasuose tęsia birželio pradžioje pradėtus   šiluminių trasų remonto darbus.

Darbai  atliekami tarp pastatų, esančių adresu  J. Tumo-Vaižganto g....

Audronės Berezauskienės nuotr.

Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų

2025-06-17
0

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai vilnietė advokatė Dalia Bukelienė, kuri neseniai pristatė savo sudarytą močiutės užrašytų receptų knygą...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija
Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles
Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių
Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų
Maleišių kaime ruošiamasi remontuoti svirną
Šiferio turėtojai užplūdo savivaldybę

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas priėmė dalį mokesčių pakeitimų, likusieji – ketvirtadienį
Nealkoholiniai saldinti gėrimai nuo sausio bus apmokestinami
Premjeras: panaikinus PVM lengvatą šildymui, bus išplėsta teisė gauti kompensacijas
Pareigūnai išaiškina vis daugiau nepilnamečių daromų KET pažeidimų
Seimas svarstys siūlymą metus neleisti teismams registruoti partnerystės
TTK pritarė siūlymui švelninti atsakomybę „čekiukų“ bylose, keturi komiteto nariai paliko posėdį

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokios spalvos drabužius dažniausiai dėvite?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In