• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Rauginti – ne tik agurkai ir kopūstai: išbandykite gardžius vaisių ir daržovių rauginimo receptus

Pranešimas spaudai
2021-09-25
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Į gyventojų duris pasibeldęs šaltasis sezonas atneša ne tik subjurusį orą ar sparčiau užklumpančią tamsą, bet ir gausų rudens gėrybių derlių. Kad gamtos vaišės džiugintų dar ilgus mėnesius, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia rauginti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Nors esame įpratę valgyti tik raugintus agurkus ar kopūstus, iš tikrųjų fermentuoti galima daugybę skirtingų daržovių ir vaisių – nuo pomidorų, paprikų, šparaginių pupelių ar slyvų, iki česnakų bei obuolių.

Raugintų vaisių ir daržovių nauda – neabejotina

Fermentuojant produktus, juose ne tik išlieka visi mūsų organizmui naudingi vitaminai ir mineralai, bet atsiranda probiotikų – gerųjų bakterijų. Jos gerina mūsų žarnyno veiklą, stiprina žmogaus imunitetą. Įdomu tai, kad raugintose daržovėse ir vaisiuose gerųjų bakterijų galima rasti net daugiau nei pieno produktuose.

Svarbu paminėti, kad fermentuotuose vaisiuose ir daržovėse galima rasti ir gausų kiekį skaidulų, kurios skatina žarnyno veiklą ir lėtina virškinimo procesą, todėl didelis kiekis skaidulų turinčio maisto reikš, kad pasisotinę išliksime ilgiau. Be to, skaidulos mažina cholesterolio kiekį organizme.

Papildomai, raugintose daržovėse ir vaisiuose susidaro virškinimą gerinančių pieno rūgšties bakterijų. Jas galima laikyti žarnyne esančių puvimo bakterijų „priešu“ – nykstant šioms bakterijoms, geriau pasisavinamos su maistu gaunamos medžiagos.

Visi rauginti produktai yra apdorojami mielių ir bakterijų, todėl baltymai, kuriuos mūsų organizmas įprastai pasisavina sunkiai, yra skaidomi lengviau. Būtent dėl to žmonės, kurie netoleruoja laktozės gali leisti valgyti fermentuotus pieno gaminius – kefyrą ar rūgpienį. Dėl tos pačios priežasties žmogaus organizmas paprasčiau suvirškina ir raugintas daržoves, vaisius.

Lengvas būdas panaudoti rudens gėrybes

Jei jau suplanavote namuose rauginti daržoves ar vaisius – tai būtina daryti taip, kaip darė mūsų protėviai – su vandeniu ir druska. Įvairias gėrybes užmarinavus su actu, jos praranda gerąsias savybes. Be to, dalį vertingų medžiagų rauginti vaisiai ir daržovės praranda ir susidūrę su aukšta temperatūra.

O kad rauginimo būdų nereikėtų ieškoti senovinėse senelių ar prosenelių knygose, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti keletą fermentavimo receptų su skirtingais vaisiais ir daržovėmis – obuoliais, slyvomis ir česnakais. Jeigu savo kieme minėtų gėrybių neprisirinkote, tiek jų, tiek visų rauginimo eksperimentams reikalingų ingredientų įsigysite artimiausioje „Lidl“ parduotuvėje.

Rauginti česnakai

Jums reikės: 2 750 ml / 1 l talpos stiklainių, 1 litro vandens, 2 aitriųjų paprikų, keleto lauro lapelių, 100 g druskos, 0,5 kg česnakų, kelių nesmulkintų juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite česnaką ir rankomis nuimkite išorinius lukštus. Į du stiklainius sudėkite pipirus ir lauro lapus. Paprikas perpjaukite pusiau ir dėkite pjūvio puse į viršų, sudėkite ir česnaką. Pašildykite vandenį, jame ištirpdykite druską ir palikite atvėsti. Kai vanduo atšals, iki pat viršaus juo užpilkite česnaką ir likusius ingredientus.

Stiklainius pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Palikite šilčiausioje šaldytuvo vietoje (pvz. viršutinėje lentynoje) ir rauginkite apie 3-4 savaites. Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainiuose netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, skanaukite raugintą česnaką.

Rauginti obuoliai

Jums reikės: trijų litrų talpos stiklainio, obuolių, 1,5 l vandens, 60 g medaus, 40-50 g druskos, saujos juodųjų serbentų lapų (jei turite), saujos vyšnių lapų (jei turite), ryšulėlio krapų, 1 aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, kelių nesmulkintų juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite sveikus obuolius, sudėkite juos į stiklainį. Ant obuolių visus lapus, krapus, česnakus, aitriąją papriką ir pipirus. Sumaišykite vandenį su druska ir medumi bei truputėlį pakaitinkite, kad mišinys ištirptų. Palaukite kol jis atvės ir užpilkite tirpalą ant obuolių, kad juos pilnai apsemtų iki pat viršaus.

Stiklainį pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Savaitę jį palikite virtuvėje, vėliau apie mėnesį laikykite vėsioje vietoje, pvz. rūsyje (jei telpa – šaldytuve). Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainyje netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, skanaukite raugintus obuolius.

Raugintos slyvos

Jums reikės: 1 l talpos stiklainio, 500 g slyvų, 500 ml vandens, 50 g druskos, 3 imbiero šaknies griežinėlių, cinamono lazdelės, rozmarino šakelės, keleto juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite sveikas slyvas, nuimkite jų kotelius. Į stiklainį dėkite visus ingredientus – imbierą, cinamoną, rozmariną, pipirus ir galiausiai slyvas. Pakaitinkite vandenį ir jame ištirpdykite druską, palaukite, kol tirpalas atvės ir juo užpilkite slyvas ir ingredientus, kad apsemtų iki pat viršaus.

Stiklainį pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Palikite šilčiausioje šaldytuvo vietoje (pvz. viršutinėje lentynoje) ir rauginkite apie savaitę. Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainiuose netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, ragaukite raugintas slyvas. Norėdami intensyvesnio skonio, galite parauginti slyvas dar kelias dienas. Skanaus!

Kitas įrašas

Obuolinių proga pasodinta pusšimtis obelų

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
8

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
5

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
7

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In