• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Rauginti – ne tik agurkai ir kopūstai: išbandykite gardžius vaisių ir daržovių rauginimo receptus

Pranešimas spaudai
2021-09-25
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Į gyventojų duris pasibeldęs šaltasis sezonas atneša ne tik subjurusį orą ar sparčiau užklumpančią tamsą, bet ir gausų rudens gėrybių derlių. Kad gamtos vaišės džiugintų dar ilgus mėnesius, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia rauginti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Nors esame įpratę valgyti tik raugintus agurkus ar kopūstus, iš tikrųjų fermentuoti galima daugybę skirtingų daržovių ir vaisių – nuo pomidorų, paprikų, šparaginių pupelių ar slyvų, iki česnakų bei obuolių.

Raugintų vaisių ir daržovių nauda – neabejotina

Fermentuojant produktus, juose ne tik išlieka visi mūsų organizmui naudingi vitaminai ir mineralai, bet atsiranda probiotikų – gerųjų bakterijų. Jos gerina mūsų žarnyno veiklą, stiprina žmogaus imunitetą. Įdomu tai, kad raugintose daržovėse ir vaisiuose gerųjų bakterijų galima rasti net daugiau nei pieno produktuose.

Svarbu paminėti, kad fermentuotuose vaisiuose ir daržovėse galima rasti ir gausų kiekį skaidulų, kurios skatina žarnyno veiklą ir lėtina virškinimo procesą, todėl didelis kiekis skaidulų turinčio maisto reikš, kad pasisotinę išliksime ilgiau. Be to, skaidulos mažina cholesterolio kiekį organizme.

Papildomai, raugintose daržovėse ir vaisiuose susidaro virškinimą gerinančių pieno rūgšties bakterijų. Jas galima laikyti žarnyne esančių puvimo bakterijų „priešu“ – nykstant šioms bakterijoms, geriau pasisavinamos su maistu gaunamos medžiagos.

Visi rauginti produktai yra apdorojami mielių ir bakterijų, todėl baltymai, kuriuos mūsų organizmas įprastai pasisavina sunkiai, yra skaidomi lengviau. Būtent dėl to žmonės, kurie netoleruoja laktozės gali leisti valgyti fermentuotus pieno gaminius – kefyrą ar rūgpienį. Dėl tos pačios priežasties žmogaus organizmas paprasčiau suvirškina ir raugintas daržoves, vaisius.

Lengvas būdas panaudoti rudens gėrybes

Jei jau suplanavote namuose rauginti daržoves ar vaisius – tai būtina daryti taip, kaip darė mūsų protėviai – su vandeniu ir druska. Įvairias gėrybes užmarinavus su actu, jos praranda gerąsias savybes. Be to, dalį vertingų medžiagų rauginti vaisiai ir daržovės praranda ir susidūrę su aukšta temperatūra.

O kad rauginimo būdų nereikėtų ieškoti senovinėse senelių ar prosenelių knygose, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti keletą fermentavimo receptų su skirtingais vaisiais ir daržovėmis – obuoliais, slyvomis ir česnakais. Jeigu savo kieme minėtų gėrybių neprisirinkote, tiek jų, tiek visų rauginimo eksperimentams reikalingų ingredientų įsigysite artimiausioje „Lidl“ parduotuvėje.

Rauginti česnakai

Jums reikės: 2 750 ml / 1 l talpos stiklainių, 1 litro vandens, 2 aitriųjų paprikų, keleto lauro lapelių, 100 g druskos, 0,5 kg česnakų, kelių nesmulkintų juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite česnaką ir rankomis nuimkite išorinius lukštus. Į du stiklainius sudėkite pipirus ir lauro lapus. Paprikas perpjaukite pusiau ir dėkite pjūvio puse į viršų, sudėkite ir česnaką. Pašildykite vandenį, jame ištirpdykite druską ir palikite atvėsti. Kai vanduo atšals, iki pat viršaus juo užpilkite česnaką ir likusius ingredientus.

Stiklainius pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Palikite šilčiausioje šaldytuvo vietoje (pvz. viršutinėje lentynoje) ir rauginkite apie 3-4 savaites. Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainiuose netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, skanaukite raugintą česnaką.

Rauginti obuoliai

Jums reikės: trijų litrų talpos stiklainio, obuolių, 1,5 l vandens, 60 g medaus, 40-50 g druskos, saujos juodųjų serbentų lapų (jei turite), saujos vyšnių lapų (jei turite), ryšulėlio krapų, 1 aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, kelių nesmulkintų juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite sveikus obuolius, sudėkite juos į stiklainį. Ant obuolių visus lapus, krapus, česnakus, aitriąją papriką ir pipirus. Sumaišykite vandenį su druska ir medumi bei truputėlį pakaitinkite, kad mišinys ištirptų. Palaukite kol jis atvės ir užpilkite tirpalą ant obuolių, kad juos pilnai apsemtų iki pat viršaus.

Stiklainį pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Savaitę jį palikite virtuvėje, vėliau apie mėnesį laikykite vėsioje vietoje, pvz. rūsyje (jei telpa – šaldytuve). Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainyje netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, skanaukite raugintus obuolius.

Raugintos slyvos

Jums reikės: 1 l talpos stiklainio, 500 g slyvų, 500 ml vandens, 50 g druskos, 3 imbiero šaknies griežinėlių, cinamono lazdelės, rozmarino šakelės, keleto juodųjų pipirų.

Rauginimo būdas: nuplaukite sveikas slyvas, nuimkite jų kotelius. Į stiklainį dėkite visus ingredientus – imbierą, cinamoną, rozmariną, pipirus ir galiausiai slyvas. Pakaitinkite vandenį ir jame ištirpdykite druską, palaukite, kol tirpalas atvės ir juo užpilkite slyvas ir ingredientus, kad apsemtų iki pat viršaus.

Stiklainį pridenkite dangteliu, bet neužsukite (galima uždengti švariu audeklu ir aprišti virvele). Palikite šilčiausioje šaldytuvo vietoje (pvz. viršutinėje lentynoje) ir rauginkite apie savaitę. Proceso metu nuolat tikrinkite, ar stiklainiuose netrūksta vandens – visi ingredientai privalo būti pilnai apsemti, kitu atveju gali atsirasti pelėsio. Jei trūksta vandens – identiškomis proporcijomis paruoškite druskos tirpalo ir užpildykite stiklainį. Praėjus reikiamam laikui, ragaukite raugintas slyvas. Norėdami intensyvesnio skonio, galite parauginti slyvas dar kelias dienas. Skanaus!

Kitas įrašas

Obuolinių proga pasodinta pusšimtis obelų

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?

2025-07-04
6

Orai geri, anykštėnai ir turistai gaivinasi Šventosios upės bangose, o beveik 20 metų kurorto statuso siekiančiuose Anykščiuose šią vasarą taip...

Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė

2025-07-04
2

Tradiciškai, per liepos paskutinį savaitgalį vyksiančią Anykščių miesto šventę, bus pagerbtas naujasis (arba naujieji) Anykščių rajono garbės pilietis. Tiesa, kol...

JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje

2025-07-04
0

Kur? Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje

RENGINYS NEMOKAMAS

Liepos 10 d., ketvirtadienį, šiuolaikinės baltų kultūros festivalio MĖNUO JUODARAGIS rengėjai ir...

Liepos 6-osios renginiai Utenoje

2025-07-04
1

Utenos kultūros centras kviečia švęsti Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?
Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė
JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje
Liepos 6-osios renginiai Utenoje
Leliūniečiai mokėsi pažinti gaurometį
Statybos skyrius turės vedėją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In