
Vasarą ant prekystalių gausu šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Tai puiki galimybė vartotojams įsigyti šviežių produktų tiesiai iš augintojų, o smulkiesiems ūkininkams ir sodininkams imtis sezoninio verslo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, ką svarbu žinoti tiek planuojantiems, tiek jau vykdantiems sezoninę prekybą, taip pat į ką verta atkreipti dėmesį vartotojams.
Jei ūkininkas ar sodininkas planuoja prekiauti savo užaugintomis sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, vaisiais ar uogomis, kurių tiekimas rinkai bus trumpalaikis ir nedideliais kiekiais (pvz.: agurkų, pomidorų ar užaugintų paprikų planuojama parduoti ne daugiau kaip 3 tūkst. kg per metus, braškių, serbentų, slyvų – iki 2 tūkst. kg, bulvių ar obuolių – iki 5 tūkst. kg), tokiais atvejais jiems nereikia registruotis VMVT. Tačiau viršijus teisės aktuose nustatytus kiekius, apie tokią veiklą turi būti pranešta VMVT, kreipiantis registravimui į teritorinį Paslaugų departamento skyrių.
Fiziniams asmenims, sodininkams ir ūkininkams, norintiems prekiauti daržovėmis, vaisiais ar uogomis turgavietėse, paviljonuose ar kitose viešosiose vietose, reikės turėti ūkininko pažymėjimą arba sodininkų bendrijos nario pažymėjimą bei iš savivaldybės gauti išrašą apie vykdomą veiklą einamaisiais metais.
Prekybos vieta – švari ir tvarkinga
Prekiautojai turi pasirūpinti, kad prekybos vieta būtų tvarkinga ir švari, o parduodami produktai – saugūs bei kokybiški. Maisto produktai turi būti tinkamai laikomi: sudėti į dėžes, padėklus, kitas maistui skirtas talpas, kurios būtų pakeltos nuo žemės paviršiaus.
Pateikimo vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais ar laikinuose statiniuose. Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, grindinio, žemės ir tam nepritaikytos įrangos.
Aiškiai pateikiama informacija pirkėjui
VMVT vartotojams primena: informacija apie nefasuotus šviežius vaisius ir daržoves turi būti pateikta aiškiai, pastebimoje vietoje šalia produkto, įskaitomai ir lietuvių kalba. Privaloma nurodyti informaciją apie parduodamą produktą: produkto pavadinimą, kainą, kilmės šalį ir, jei taikoma, klasę, dydį ir veislę tokiu būdu, kad vartotojas nebūtų suklaidintas.
Parduodant fasuotus produktus, kartu su visa privaloma informacija prekių etiketėse turi būti nurodyta ir grynoji masė, jei šių fasuotų produktų kiekis nėra nustatomas pirkėjo akivaizdoje. Šis reikalavimas netaikomas parduodant produktus vienetais, jei jų skaičius yra aiškiai matomas iš išorės ir lengvai suskaičiuojamas arba jei jų skaičius nurodytas etiketėje.
Dažniausiai fiksuojami pažeidimai
VMVT specialistai atliekamų patikrinimų metu tarp dažniausiai pasitaikančių pažeidimų sezoninėje prekyboje fiksuoja šiuos: netinkamą arba nepakankamą produktų ženklinimą, atsekamumo pažeidimus, ne visada prekiaujama higieniškomis sąlygomis prekybos vietoje, pasitaiko ir produkcijos kokybės neatitikimų.
Planuojantiems užsiimti arba jau vykdantiems sezoninę lauko prekybą smulkiesiems augintojams ir prekiautojams VMVT yra parengusi gaires. Todėl dar prieš imantis šios veiklos, VMVT specialistai kviečia jus atidžiai susipažinti su reikalavimais ir užtikrinti, kad lauko prekybos vietose vaisiai, daržovės ir uogos būtų saugūs ir kokybiški bei tinkamai paženklinti. Gaires rasite VMVT tinklalapyje.
Patarimai pirkėjams
Sezoninius produktus perkantiems vartotojams VMVT pataria būti atidiems ir vertinti ne tik siūlomų daržovių, vaisių ir uogų išvaizdą, bet ir atkreipti dėmesį į tai, ar informacija apie produktą pateikta aiškiai ir įskaitomai, ar nurodytas produkto pavadinimas, kilmės šalis, kaina ir kt. Jei nėra ženklinimo informacijos ar ji nepilna, trūkstamos informacijos visada klauskite pardavėjo.
Taip pat atkreipkite dėmesį, ar prekybos vieta švari, ar produktai apsaugoti nuo saulės, dulkių ir lietaus.
Net ir šviežiai nuskintus vaisius, daržoves ar uogas prieš vartojimą visada kruopščiai nuplaukite vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus, dulkes.
Komentarai 1