
Sausis – vienas šalčiausių metų mėnesių, kai itin norisi jaukumo ir namų šilumos. Po ilgos darbo dienos ir nuotaiką gadinančios darganos atgauti jėgas padės šiltas naminis maistas. Štai trys nuostabūs receptai, kurie puikiai tiks orams atvėsus.
Garuojanti, tiršta, kvapni… Tai – pievagrybių sriuba. Idealus pietų ar vakarienės pasirinkimas, kai už lango „kanda“ šaltukas. Siūlome išmėginti šį puikų receptą ir jums.
Jums reikės:
500 g pievagrybių;
1 svogūno;
1 didesnės morkos;
2 bulvių;
200 ml grietinėlės;
sviesto;
mėgstamų prieskoninių žolelių (puikiai tinka džiovintas bazilikas, petražolės, raudonėlis ir kt.);
druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Daržoves nuvalykite ir susmulkinkite.
2.Puode ištirpinkite gabalėlį sviesto ir apkepkite svogūnus, tada dėkite morkas. Kai svogūnai pradės geltonuoti, užpilkite vandens ir sudėkite kitus ingredientus.
3.Paskaninkite sriubą mėgstamomis žolelėmis, druska, pipirais, sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Viską virkite 15 min.
4.Sudėkite pievagrybius, virkite sriubą dar apie 15 min, o tada sutrinkite trintuvu, pagardinkite grietinėle.
Aromatingas daržovių troškinys
Norite pasigaminti ką nors skanaus ir greito? Šis aromatingas daržovių troškinys jus tikrai sužavės. O geriausia tai, kad troškinti galite įvairias daržoves – pasirinkite tas, kurias mėgstate labiausiai! Beje, jeigu norite sutaupyti, jums pagelbės akcijų leidiniai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus ir išsirinkite tas daržoves, kurioms yra taikomos nuolaidos.
Jums reikės:
mėgstamų daržovių (puikiai tiks cukinija, agurotis, kopūstas, morka, paprika, brokolis, poras, pupos, šparagai ir kt.);
svogūno ir česnako;
aliejaus kepimui;
konservuotų pomidorų;
prieskoninių žolelių (puikiai tiks bazilikas, raudonėlis, čiobrelis, rūkytos paprikos milteliai ir kt.);
druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
1.Paruoškite daržoves: jas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais.
2.Pirmiausia apkepkite svogūną ir česnaką, tada dėkite kitas daržoves (atsižvelkite į troškinimo laiką, pavyzdžiui, pirmiausia dėkite morkas, o cukiniją – tik pačiame gale);
3.Daržovių troškinimui galite naudoti vandenį ar sultinį, o joms suminkštėjus, dėkite konservuotus pomidorus ir pagardinkite troškinį prieskoniais. Tai sotus patiekalas ir puikus garnyras prie mėsos ar žuvies.
Kai už lango „kanda“ šaltukas, itin norisi išraiškingo skonio patiekalų, tad šis jautienos troškinys tikrai sugrąžins jėgas po dienos darbų. Jį paruošti visiškai nesudėtinga, prireiks tik trupučio kantrybės.
Jums reikės:
500 g jautienos;
2 svogūnų;
3 skiltelių česnako;
2 morkų;
300 ml vyno (tinka tiek baltas, tiek raudonas);
druskos ir pipirų;
džiovintų žolelių (baziliko, raudonėlio, čiobrelio, petražolių ir kt.);
rūkytos paprikos miltelių;
aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
1.Jautieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir dėkite į gerai įkaitintą keptuvę.
2.Apkepkite ant didesnės ugnies iš visų pusių, tuomet sumažinkite ugnį ir dėkite smulkintas daržoves, jas apkepkite kartu su mėsa.
3.Įpilkite vyną ir leiskite jam užvirti, tada troškinkite ant nedidelės ugnies, uždengę dangčiu.
4.Vynui nugaravus, paskaninkite troškinį sultiniu arba įpilkite šiek tiek vandens, sudėkite prieskonius (džiovintas žoleles, druską ir pipirus, aitriosios paprikos miltelius).
5.Troškinimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos – išpjovai prireiks visai nedaug laiko, o štai kumpis troškinsis gana ilgai. Patiekite su trintomis bulvėmis.