• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 17 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Egzotika šventiniam stalui: šefas Rokas Galvonas pasidalijo receptais su kengūriena ir jūrų rupūžių ikrais

Pranešimas spaudai
2021-12-02
Naujienos
4
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors Kalėdos – iki gyvo kaulo pažįstama šventė, kasmet verta paieškoti būdų, kaip į ją įnešti šviežių vėjų. Tuo gali tapti ne tik naujų tradicijų išbandymas, bet ir šventinio stalo paįvairinimas artimuosius nustebinsiančiais eksperimentais. Šefas Rokas Galvonas dalijasi dviem unikalių patiekalų – kengūrienos salotų ir brusketos su jūrų rupužių ikrais – receptais, kuriems reikalingus ingredientus rasite prekybos tinklo „Lidl“ privataus prekės ženklo „Deluxe“ asortimente.

R. Galvonas pasakoja, kad jo šeimos šventinis stalas kasmet būna nusėtas skirtingais tradiciniais patiekalais, tačiau anot šefo, jis nuolat bando antrą kvėpavimą suteikti įvairiems užmirštiems receptams bei nevengia originalių kulinarinių sprendimų.

„Kiekvienais metais ant mūsų šventinio stalo padedu kūčią. Tai yra įvairių sėklų ir kruopų mišinys, užpiltas aguonpieniu – kiek primirštas, tačiau itin gardus tradicinis lietuvių patiekalas. Naujų akcentų stengiuosi įnešti net gamindamas gerai visiems pažįstamus valgius. Kitaip mėgstu ruošti žuvį, pavyzdžiui, silkę derinu su mangais ir avokadais“, – sako pašnekovas.

Roko teigimu, jo šeimos stalas niekada nebūna nuobodus, nes šventės yra puiki proga pasistengti labiau, pagaminti prašmatniau ir išbandyti naujus bei ypatingus skonius.

„Nekasdieniški patiekalai šventinį stalą paverčia išskirtiniu, suteikia autentiškos auros. Tai darydavo ir mūsų protėviai, per Kūčias ir Kalėdas dėdavę viską, ką turėdavo geriausio, nes buvo manoma, kad kas atsidurs ant stalo, tokie bus ir ateinantys metai“, – sako šefas.

Neįprasti patiekalai unikaliems eksperimentams

Anot R. Galvono, šiemet jis rekomenduoja išbandyti prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvių siūlomą privataus prekės ženklo „Deluxe“ asortimentą ir jame slypinčias galimybes išnaudoti įpučiant naujos gyvybės šventinei vakarienei.

Pirmasis receptas, kuriuo dalijasi R. Galvonas – kengūrienos salotos su persimonais ir rūkyta burata. Kengūriena Lietuvoje yra sutinkama itin retai, todėl dalis gyventojų prisibijo šios rūšies mėsos, tačiau pasak šefo, vengdami jos, lietuviai daro didžiulę klaidą.

„Kengūriena yra nuostabi mėsa, tereikia žinoti, kaip atskleisti jos skonines savybes – išbandę ją per šventes, kengūrienos ieškosite ir po jų. Apskritai, aš labai myliu jautieną, tačiau kengūrienos kepsniai su rozmarinu ir česnakiniu sviestu mano skalėje stovi aukščiau už jautienos didkepsnį. Būdų paruošti šią mėsą – apstu, tačiau šiandien pasiūlysiu savo šventinį stalą papildyti salotomis su kengūriena ir persimonais“, – teigia pašnekovas.

Jis pratęsia, kad keistų pavadinimų bijoti neverta ir kito jo recepto atveju. Nors jūrų rupūžių ikrai skamba išties egzotiškai, šis ingredientas puikiai tinka salotų, makaronų ar kitų patiekalų gardinimui.

„Man labai patinka stebinti svečius ir artimuosius, tačiau dar labiau mėgstu dalintis įvairiais receptais, padedančiais kiekvienam savo namuose pasigaminti kažką nekasdieniško. Pavyzdžiui, jūrų rupūžių ikrai gali tapti puikiu virtinukų įdaru, pakeisiančiu grybus. Tačiau jeigu virtinukai atrodo kaip per didelis iššūkis, Kūčių vakarienei naujų spalvų suteiks brusketos su rupūžių ikrais ir humusu“, – sako R. Galvonas.

Kengūrienos salotos su persimonais ir rūkyta burata

J ums reikės: 100 g salotų lapų mišinio, 2 persimonų, 1 „Deluxe“ rūkytos buratos, 200 g „Deluxe“ kengūrienos, 1 avokado, 1 granato arba mėgstamų uogų, 50 g mėgstamų riešutų, 100 g vyšninių pomidorų, 1 agurko, druskos ir pipirų pagal skonį.

Mėsos marinatui reikės: pusės citrinos sulčių, rozmarino šakelės, skiltelės česnako, 2 šaukštų „Deluxe“ alyvuogių aliejaus.

Salotų padažui reikės: 5 šaukštų „Deluxe“ alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų raudono vyno acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukšto cukraus.

Paruošimo būdas: kaip ir kepdami bet kurį didkepsnį, prieš tai darydami, įsitikinkite, kad mėsa būtų gerai atšilusi, kambario temperatūros. Pirmiausia užmarinuokite kengūrieną – sumaišykite ją su visais marinato ingredientais ir leiskite pasimarinuoti bent 1 val.

Kol mėsa marinuojasi, dubenyje sumaišykite salotų padažo ingredientus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Maišydami pasistenkite, kad ištirptų cukrus.

Tuomet lėkštėje išdėliokite salotų lapus, apibarstykite juos riešutais. Išskobkite persimoną ir gautus rutuliukus sudėkite ant salotų. Agurką rekomenduoju supjaustyti daržovių skustuku – plonas juosteles gražiai susukite ir sudėkite į lėkštę. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, o nuluptą avokadą supjaustykite riekelėmis. Šalia salotų dėkite buratą.

Kepame mėsą. Ištraukite kengūrieną iš marinato, tuomet iki aukštos temperatūros įkatinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite kepsnius po 3 minutes iš abiejų pusių. Kepimo metu apibarstome druska. Iškepusią mėsą ištraukiame iš keptuvės, leidžiame jai „pailsėti“ 10 min. Tuomet kengūrieną supjaustykite gabalėliais skersai mėsos skaiduloms. Kepsnio gabaliukus išdėliokite ant salotų, pagardinkite druska, pipirais ir ant viršaus pabarstome granato sėklų ar kitų uogų. Skanaus!

Brusketa su jūrų rupūžių ikrais ir avinžirnių humusu

Jums reikės: 1 „Deluxe“ pakuotės jūrų rupūžių ikrų, 1 vnt. prancūziško batono arba čiabatos, 1 skardinės konservuotų avinžirnių, 100 g kreminio sūrio, 40 g saulėje džiovintų pomidorų, 50 ml grietinėlės, 30 g šviežių žolelių (krapų, petražolių, baziliko), druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: avinžirnius, 30 g saulėje džiovintus pomidorų, kreminį sūrį, grietinėlę ir žolelės sutriname trintuvu ar kitu būdu, paskaniname druska bei pipirais. Tuomet orkaitėje lengvai apskrudinkite aliejumi apšlakstytą čiabatą ar prancūzišką batoną. Ant skrudinto batono arba čiabatos gausiai užtepkite humuso ir uždėkite po saulėje džiovintą pomidorą bei papuoškite žalumynais. Skanaus!

Tags: egzotikamaistas

Komentarai 4

  1. Bobunė says:
    4 metai ago

    Koks čia kulinaras Galvonas atsirado? Gal čia to lakūno, Seimo nario Vytauto Galvono sūnus ar giminaitis? Matosi, kad jis sumanus verslininkas. Bet valgius nei šiokius, nei tokius siūlo. Gaila gyvūnų. O čia net kengūrienos mėsos patiekalus siūlo. Gal kai kas iš mandrumo dar pasiūlys kepsnius iš šunienos, katienos ar žiurkienos? Nereikėtų niekinti tradiciškų lietuviškų patiekalų ir nepasiduoti užsienietiškiems.

  2. Skiepas says:
    4 metai ago

    Ir iš kur visokiausių šlykštynių žmonės prisigalvoja ir prisivalgo? Tai tiesiog išsidirbinėjimas, iš visokių užsienių atkeliavusi mada. Galima visokių durnysčių pasiūlyti. Pavyzdžiui, žiurkienos apkepo svirplių ir kirminų pudinge, varlienos kotletų, sliekų file, karkvabalių vikšrų vyniotinio ir pan. Vieni durneliai siūlo, prisigalvoja visokių receptų, o kiti durneliai tuos receptus išbando, ieško prekybos centruose egzotinių produktų.

  3. V says:
    4 metai ago

    Nebežino kaip išsidirbinet,ir kur čia skonis.

  4. Badas? says:
    4 metai ago

    Geriau jau tuos karolius nuo stalo suvalgysiu, nei rupūžės ikrus. O kengūrą kam galabyt?

Kitas įrašas
Simonas Lasys

Darbą pradėjo Anykščių seniūno pavaduotojas

Panašūs straipsniai

Julius Kalinskas/BNS nuotr.

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija

2025-06-17
2

UAB "Anykščių šiluma" informuoja, kad rytoj, gegužės 18 dieną, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Mindaugo gatvėje ir Ažupiečių kvartalo gyvenamuosiuose...

Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles

2025-06-17
5

Įsibėgėjant aktyviam laisvalaikio gamtoje sezonui, Valstybinių miškų urėdija ragina elgtis atsakingai – keturračiais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis miške leidžiama...

Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių

2025-06-17
0

UAB „Anykščių šiluma“ Svėdasuose tęsia birželio pradžioje pradėtus   šiluminių trasų remonto darbus.

Darbai  atliekami tarp pastatų, esančių adresu  J. Tumo-Vaižganto g....

Audronės Berezauskienės nuotr.

Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų

2025-06-17
0

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai vilnietė advokatė Dalia Bukelienė, kuri neseniai pristatė savo sudarytą močiutės užrašytų receptų knygą...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija
Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles
Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių
Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų
Maleišių kaime ruošiamasi remontuoti svirną
Šiferio turėtojai užplūdo savivaldybę

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas priėmė dalį mokesčių pakeitimų, likusieji – ketvirtadienį
Nealkoholiniai saldinti gėrimai nuo sausio bus apmokestinami
Premjeras: panaikinus PVM lengvatą šildymui, bus išplėsta teisė gauti kompensacijas
Pareigūnai išaiškina vis daugiau nepilnamečių daromų KET pažeidimų
Seimas svarstys siūlymą metus neleisti teismams registruoti partnerystės
TTK pritarė siūlymui švelninti atsakomybę „čekiukų“ bylose, keturi komiteto nariai paliko posėdį

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokios spalvos drabužius dažniausiai dėvite?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In