• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 26 gegužės, 2022
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Egzotika šventiniam stalui: šefas Rokas Galvonas pasidalijo receptais su kengūriena ir jūrų rupūžių ikrais

Pranešimas spaudai
2021-12-02
Naujienos
4
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors Kalėdos – iki gyvo kaulo pažįstama šventė, kasmet verta paieškoti būdų, kaip į ją įnešti šviežių vėjų. Tuo gali tapti ne tik naujų tradicijų išbandymas, bet ir šventinio stalo paįvairinimas artimuosius nustebinsiančiais eksperimentais. Šefas Rokas Galvonas dalijasi dviem unikalių patiekalų – kengūrienos salotų ir brusketos su jūrų rupužių ikrais – receptais, kuriems reikalingus ingredientus rasite prekybos tinklo „Lidl“ privataus prekės ženklo „Deluxe“ asortimente.

R. Galvonas pasakoja, kad jo šeimos šventinis stalas kasmet būna nusėtas skirtingais tradiciniais patiekalais, tačiau anot šefo, jis nuolat bando antrą kvėpavimą suteikti įvairiems užmirštiems receptams bei nevengia originalių kulinarinių sprendimų.

„Kiekvienais metais ant mūsų šventinio stalo padedu kūčią. Tai yra įvairių sėklų ir kruopų mišinys, užpiltas aguonpieniu – kiek primirštas, tačiau itin gardus tradicinis lietuvių patiekalas. Naujų akcentų stengiuosi įnešti net gamindamas gerai visiems pažįstamus valgius. Kitaip mėgstu ruošti žuvį, pavyzdžiui, silkę derinu su mangais ir avokadais“, – sako pašnekovas.

Roko teigimu, jo šeimos stalas niekada nebūna nuobodus, nes šventės yra puiki proga pasistengti labiau, pagaminti prašmatniau ir išbandyti naujus bei ypatingus skonius.

„Nekasdieniški patiekalai šventinį stalą paverčia išskirtiniu, suteikia autentiškos auros. Tai darydavo ir mūsų protėviai, per Kūčias ir Kalėdas dėdavę viską, ką turėdavo geriausio, nes buvo manoma, kad kas atsidurs ant stalo, tokie bus ir ateinantys metai“, – sako šefas.

Neįprasti patiekalai unikaliems eksperimentams

Anot R. Galvono, šiemet jis rekomenduoja išbandyti prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvių siūlomą privataus prekės ženklo „Deluxe“ asortimentą ir jame slypinčias galimybes išnaudoti įpučiant naujos gyvybės šventinei vakarienei.

Pirmasis receptas, kuriuo dalijasi R. Galvonas – kengūrienos salotos su persimonais ir rūkyta burata. Kengūriena Lietuvoje yra sutinkama itin retai, todėl dalis gyventojų prisibijo šios rūšies mėsos, tačiau pasak šefo, vengdami jos, lietuviai daro didžiulę klaidą.

„Kengūriena yra nuostabi mėsa, tereikia žinoti, kaip atskleisti jos skonines savybes – išbandę ją per šventes, kengūrienos ieškosite ir po jų. Apskritai, aš labai myliu jautieną, tačiau kengūrienos kepsniai su rozmarinu ir česnakiniu sviestu mano skalėje stovi aukščiau už jautienos didkepsnį. Būdų paruošti šią mėsą – apstu, tačiau šiandien pasiūlysiu savo šventinį stalą papildyti salotomis su kengūriena ir persimonais“, – teigia pašnekovas.

Jis pratęsia, kad keistų pavadinimų bijoti neverta ir kito jo recepto atveju. Nors jūrų rupūžių ikrai skamba išties egzotiškai, šis ingredientas puikiai tinka salotų, makaronų ar kitų patiekalų gardinimui.

„Man labai patinka stebinti svečius ir artimuosius, tačiau dar labiau mėgstu dalintis įvairiais receptais, padedančiais kiekvienam savo namuose pasigaminti kažką nekasdieniško. Pavyzdžiui, jūrų rupūžių ikrai gali tapti puikiu virtinukų įdaru, pakeisiančiu grybus. Tačiau jeigu virtinukai atrodo kaip per didelis iššūkis, Kūčių vakarienei naujų spalvų suteiks brusketos su rupūžių ikrais ir humusu“, – sako R. Galvonas.

Kengūrienos salotos su persimonais ir rūkyta burata

J ums reikės: 100 g salotų lapų mišinio, 2 persimonų, 1 „Deluxe“ rūkytos buratos, 200 g „Deluxe“ kengūrienos, 1 avokado, 1 granato arba mėgstamų uogų, 50 g mėgstamų riešutų, 100 g vyšninių pomidorų, 1 agurko, druskos ir pipirų pagal skonį.

Mėsos marinatui reikės: pusės citrinos sulčių, rozmarino šakelės, skiltelės česnako, 2 šaukštų „Deluxe“ alyvuogių aliejaus.

Salotų padažui reikės: 5 šaukštų „Deluxe“ alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų raudono vyno acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukšto cukraus.

Paruošimo būdas: kaip ir kepdami bet kurį didkepsnį, prieš tai darydami, įsitikinkite, kad mėsa būtų gerai atšilusi, kambario temperatūros. Pirmiausia užmarinuokite kengūrieną – sumaišykite ją su visais marinato ingredientais ir leiskite pasimarinuoti bent 1 val.

Kol mėsa marinuojasi, dubenyje sumaišykite salotų padažo ingredientus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Maišydami pasistenkite, kad ištirptų cukrus.

Tuomet lėkštėje išdėliokite salotų lapus, apibarstykite juos riešutais. Išskobkite persimoną ir gautus rutuliukus sudėkite ant salotų. Agurką rekomenduoju supjaustyti daržovių skustuku – plonas juosteles gražiai susukite ir sudėkite į lėkštę. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, o nuluptą avokadą supjaustykite riekelėmis. Šalia salotų dėkite buratą.

Kepame mėsą. Ištraukite kengūrieną iš marinato, tuomet iki aukštos temperatūros įkatinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite kepsnius po 3 minutes iš abiejų pusių. Kepimo metu apibarstome druska. Iškepusią mėsą ištraukiame iš keptuvės, leidžiame jai „pailsėti“ 10 min. Tuomet kengūrieną supjaustykite gabalėliais skersai mėsos skaiduloms. Kepsnio gabaliukus išdėliokite ant salotų, pagardinkite druska, pipirais ir ant viršaus pabarstome granato sėklų ar kitų uogų. Skanaus!

Brusketa su jūrų rupūžių ikrais ir avinžirnių humusu

Jums reikės: 1 „Deluxe“ pakuotės jūrų rupūžių ikrų, 1 vnt. prancūziško batono arba čiabatos, 1 skardinės konservuotų avinžirnių, 100 g kreminio sūrio, 40 g saulėje džiovintų pomidorų, 50 ml grietinėlės, 30 g šviežių žolelių (krapų, petražolių, baziliko), druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: avinžirnius, 30 g saulėje džiovintus pomidorų, kreminį sūrį, grietinėlę ir žolelės sutriname trintuvu ar kitu būdu, paskaniname druska bei pipirais. Tuomet orkaitėje lengvai apskrudinkite aliejumi apšlakstytą čiabatą ar prancūzišką batoną. Ant skrudinto batono arba čiabatos gausiai užtepkite humuso ir uždėkite po saulėje džiovintą pomidorą bei papuoškite žalumynais. Skanaus!

Tags: egzotikamaistas

Komentarai 4

  1. Bobunė says:
    6 mėn. ago

    Koks čia kulinaras Galvonas atsirado? Gal čia to lakūno, Seimo nario Vytauto Galvono sūnus ar giminaitis? Matosi, kad jis sumanus verslininkas. Bet valgius nei šiokius, nei tokius siūlo. Gaila gyvūnų. O čia net kengūrienos mėsos patiekalus siūlo. Gal kai kas iš mandrumo dar pasiūlys kepsnius iš šunienos, katienos ar žiurkienos? Nereikėtų niekinti tradiciškų lietuviškų patiekalų ir nepasiduoti užsienietiškiems.

    Atsakyti
  2. Skiepas says:
    6 mėn. ago

    Ir iš kur visokiausių šlykštynių žmonės prisigalvoja ir prisivalgo? Tai tiesiog išsidirbinėjimas, iš visokių užsienių atkeliavusi mada. Galima visokių durnysčių pasiūlyti. Pavyzdžiui, žiurkienos apkepo svirplių ir kirminų pudinge, varlienos kotletų, sliekų file, karkvabalių vikšrų vyniotinio ir pan. Vieni durneliai siūlo, prisigalvoja visokių receptų, o kiti durneliai tuos receptus išbando, ieško prekybos centruose egzotinių produktų.

    Atsakyti
  3. V says:
    6 mėn. ago

    Nebežino kaip išsidirbinet,ir kur čia skonis.

    Atsakyti
  4. Badas? says:
    6 mėn. ago

    Geriau jau tuos karolius nuo stalo suvalgysiu, nei rupūžės ikrus. O kengūrą kam galabyt?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas
Simonas Lasys

Darbą pradėjo Anykščių seniūno pavaduotojas

Panašūs straipsniai

Rajono tarybai pateiktos savivaldybės vadovų ataskaitos

2022-05-26
0

Birželio 3 dieną Anykščių rajono taryba rinksis į 41-ąjį posėdį....

Rašytojui Rimantui P. Vanagui paskirta Žemaitės literatūrinė premija

2022-05-26
7

Anykščių gyvasis klasikas Rimantas P. Vanagas Kelmės rajono savivaldybėje sudarytos...

Lipdo Kultūros, turizmo ir komunikacijos skyrių

2022-05-26
4

Anykščių rajono savivaldybės administracijos Kultūros, turizmo ir komunikacijos skyriaus specialiste,...

Anykščių rajone vyks karinės pratybos

2022-05-26
9

Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinė...

Video rekomendacijos:

Naujienos

Rajono tarybai pateiktos savivaldybės vadovų ataskaitos
Rašytojui Rimantui P. Vanagui paskirta Žemaitės literatūrinė premija
Lipdo Kultūros, turizmo ir komunikacijos skyrių
Anykščių rajone vyks karinės pratybos
Atostogos: įdomūs faktai apie jas
Paskirta Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos vadovė

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 25 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 24 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 23 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 22 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 21 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 20 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

I. Šimonytė: Vyriausybė pirmadienį tvirtins elektros subsidiją ir tarifo „grindis“
33 mln. eurų pernai uždirbusi „MG grupė“ išmokės 14 mln. eurų dividendų
Per beždžionių raupų protrūkį pasaulyje nustatyta jau daugiau kaip 200 užsikrėtimo atvejų
Pirkdami vaistus gyventojai galės sutaupyti: Vyriausybė pritarė planuojamiems vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainodaros ir kompensavimo pokyčiams
S. Čaplinskas: Europoje plintantys beždžionių raupai pavojingiausi turint silpną imunitetą
Šalies mokyklose aidės paskutinis skambutis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar dažnai važiuojate traukiniu?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

Jara gegužė

Jara gegužė

Algrida 300×250@2x

Algrida 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Bendraukime Facebook tinkle

baseino bangenis naujas sezonas

baseino bangenis naujas sezonas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Husqvarna 300×250@2x

Husqvarna 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

KTU 300×250@2x

KTU 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Ženklai ir žmonės“ (5 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2022“ (5 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In