• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Karibietiški atradimai: 3 egzotika kvepiantys receptai į virtuvę įnešiantys naujų spalvų

Pranešimas spaudai
2022-02-19
Lietuvos ir užsienio naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Jeigu ieškote išraiškingesnių skonių – eksperimentams virtuvėje idėjų pasisemkite iš egzotiškosios Karibų virtuvės. Karibų jūros regiono maistas išsiskiria ne tik ypatingais skoniais, bet ir turtinga savo istorija. Be to, šiame regione valgomas maistas – labai spalvingas, patiekaluose naudojama daug daržovių ir įvairiausių prieskonių bei pagardų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi įvairiausių šalių virtuvių subtilybėmis, o radę kas patinka – bando pritaikyti ir gaminant maistą namuose.

Karibų virtuvė – viena iš naujausių maisto tendencijų

„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų, įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą, maisto asortimentą: nuo sušiams tinkamų ryžių, azijietiškų makaronų iki prancūziškų sūrių, ispaniškų ar itališkų kumpių, kurie dažnai atsiduria ir tinklo pirkėjų krepšeliuose“, –  teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad Karibų virtuvės patiekalų išpopuliarėjimas pasaulyje – viena iš naujausių maisto tendencijų. Pasak jos, ši virtuvėje didesnio dėmesio pastaruoju metu sulaukia ne veltui – Karibų regiono patiekalai išskiria daržovių, jūros gėrybių bei prieskonių gausa. Karibų virtuvė yra Afrikos, amerikiečių, europiečių, Lotynų Amerikos, Pietų Azijos, Artimųjų Rytų virtuvių sintezė. Būtent dėl šios priežasties Karibų jūros regiono maistas pasižymi skonių įvairove. Šioje virtuvėje rasti galima ir aštrių, saldžių, rūgščių ir net kartaus skonio patiekalų bei ingredientų.

Kokie ingredientai būdingi šiai virtuvei?

Kaip teigia V. Juodkazienė,  dažniausiai Karibų virtuvėje naudojami ingredientai yra ryžiai, į bananus išvaizda panašūs plantanai, pupelės, paprikos, čili pipirai, avinžirniai, pomidorai, saldžiosios bulvės, kokosai. Karibų virtuvėje neapsieinama ir be įvairiausios rūšies mėsos: jautienos, paukštienos, kiaulienos. O taip pat ir be žuvies ar jūros gėrybių.  

Šiam regionui būdingas prieskonis yra kalendra, taip pat ir įvairiausių prieskoninių žolelių ir aliejaus padažas vadinamas mojo. Šio ypatingo pagardo sudedamosios dalys – įvairios: česnakai, svogūnai, čili pipirai, salierai, svogūnų laiškai, kalendra, mėta, laiškiniai česnakai, mairūnai, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai. Šis padažas naudojamas įvairiems patiekalams pagardinti: tiek mėsai, žuvies patiekalams arba įvairiausiems kariams bei troškiniams, salotoms paskaninti.

Įdomu dar ir tai, kad Karibų virtuvėje mėgstama ne tik mėsa, žuvis ar jūros gėrybės, bet ir subproduktai. Vienoje iš Karibų jūros salų – Dominikoje, gyventojai laikosi viso gyvulio suvalgymo tradicijos, todėl kepenėlės ir kiti organai plačiai naudojami gaminant tradicinius šalies patiekalus.

V. Juodkazienė Karibų jūros regiono virtuvės patiekalų siūlo paskanauti ir namuose bei dalijasi net keliais šio regiono įkvėptais receptais.

Kolumbietiškoji „Changua“ sriuba

Jums reikės:

800 ml pieno

200 ml vandens

4 kiaušinių

4 v. š. šviežių kalendrų

2 v. š. smulkintų česnakų laiškų

1 a. š. druskos

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

2 saujų duonos skrebučių kubelių

Gaminame:

Pieną bei vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Į verdantį skystį suberkite česnakų laiškus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite apie 5 minutes. Tuomet sumažinkite kaitrą ir atsargiai įmuškite kiaušinius taip, kad jie neišsilietų – maišydami šaukštu, puode sudarykite sūkurį, o tuomet į jo centrą įmuškite kiaušinį. Po 3 minučių suberkite smulkintas kalendras ir nukelkite puodą nuo viryklės. Paruoškite 4 dubenėlius, į kiekvieną jų įdėkite po kiaušinį, įberkite duonos skrebučių, įpilkite sriubos ir patiekite.

Pyragėliai su malta mėsa

Jums reikės:

500 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

100 g sviesto

1 a. š. druskos

100 ml vandens

1 kiaušinio

Įdarui:

450 g jautienos faršo

1 mažo svogūno

2 skiltelių česnako

100 g morkų

150 g žirnelių

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių

½ a. š. druskos

150 ml mėsos sultinio

30 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintą svogūną ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet į keptuvę suberkite smulkintą česnaką bei jautienos faršą, įberkite druskos bei pipirų ir, vis pamaišydami, kepkite maždaug10 minučių. Nuplaukite ir nuskuskite morkas, supjaustykite jas kubeliais ir taip pat suberkite į keptuvę. Galiausiai supilkite iš anksto paruoštą mėsos sultinį, suberkite žirnelius, įberkite paprikos prieskonių ir troškinkite apie

15 minučių. Kol jautiena troškinasi, paruoškite tešlą. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tuomet supilkite ištirpintą sviestą bei vandenį. Tešlą išminkykite iki vientisos masės, iškočiokite ir stikline ar kepimo formele išpjaukite kiek įmanoma daugiau delno dydžio skritulių. Likučius vėl paminkykite, iškočiokite ir vėl išpjaustykite – kartokite, kol sunaudosite visą tešlą. Ant kiekvieno tešlos gabalėlio dėkite šaukštą mėsos įdaro,

kraštus ištepkite plaktu kiaušiniu, perlenkite pusiau ir tvirtai užspauskite. Išdėliokite pyragėlius kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, aptepkite juos plaktu kiaušiniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite 15–20 minučių.

Karibietiškos kopūstų salotos

Jums reikės:

1-2 šaukštų garstyčių

2-4 šaukštų medaus

Susmulkinto čili pipiro

2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio malto česnako

2 šaukštų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus

6 puodelių susmulkintų žaliųjų arba raudonųjų kopūstų

1 didelio prinokusio supjaustyto mango

1 puodelio susmulkintų morkų

Susmulkinto svogūno

1/4 puodelio susmulkintų petražolių lapelių

1/2 stiklinės riešutų: migdolų, saulėgrąžų sėklų ar kitų mėgstamų

Druskos pagal skonį

Gaminame:

Indelyje ar dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus: medų, garstyčias, čili pipirus, česnako miltelius, citrinos sultis, druską ir alyvuogių aliejų. Dideliame dubenyje sumaišykite kopūstus, svogūnus, morkas, petražoles, mangus. Viską sumaišykite su padažu ir pabarstykite riešutais. Skanaus!

 Daugiau: Voke 3

Kitas įrašas

Direktorės veiklos tyrimo komisija „gimdoma“ skausmingai

Panašūs straipsniai

Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“

2025-07-06
3

Lietuvoje ir už jos ribų sekmadienį minima Valstybės diena, masiškai bus giedama „Tautiška giesmė“.

Šiemet minint 772-ąsias Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo...

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę

2025-07-04
0

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje ir pastarąją savaitę keitėsi skirtingai: Estijoje brango benzinas ir pigo dyzelinas, Latvijoje kiek atpigo...

Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai

2025-07-04
16

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas dalyvavo Europos Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) pirmininkų susitikime. Jame buvo...

Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą

2025-07-04
14

Ukraina penktadienį pranešė, kad Rusija prieš šalį surengė didžiausią per visą karą naktinę oro ataką.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas Jurijus...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Mirštamumas nuo kraujotakos ligų Lietuvoje mažėja
Apie giltinę prie ligoninės (Rievės. 2025-07-04)
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
Kontrolieriai nustatė, kad Anykščių savivaldybės biudžeto deficitas 3 milijonais viršija leistiną ribą
Šventosios upės slėnis Anykščiuose laukia atnaujinimo
Pūvanti atmintis Anykštijoje („Aukštaitiškas formatas” Nr. 102)

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In