• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Saldumu išsiskiriantys plokštieji persikai: skanauti šviežius ar kepti ant grilio?

Pranešimas spaudai
2022-05-29
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Šiltuoju metų laikotarpiu parduotuvių lentynose galima rasti daug šviežių ir sezoninių vaisių, tarp jų ir plokščiųjų persikų. Šiuose vaisiuose gausu vitaminų ir antioksidantų, jie suteikia energijos bei organizmą papildo vandeniu. Be to, persikais gardinti galima pačius įvairiausius patiekalus – nuo desertų iki salotų, netgi juos kepti ant grilio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atšilus orams vaisiai, taip pat ir šviežio derliaus persikai, sulaukia daug pirkėjų dėmesio.

Saldesni nei tradiciniai

„Šiltuoju metų laikotarpiu lietuviai ieško gaivesnio ir šviežesnio maisto. Pastebime, kad pirkėjai gausiai renkasi ir kaulavaisius, ypač persikus. Daugiausiai šių vaisių parduodama liepos mėnesį. Norėdami, kad pirkėjai rastų kuo įvairesnį vaisių asortimentą, mūsų parduotuvėse siūlomos dvi persikų rūšys: klasikiniai ir plokštieji persikai“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad plokštieji persikai yra sveikatai naudingi vaisiai.

„Plokščiuosiuose persikuose gausu vitamino C, skaidulų, vitamino A ir beta karotino. Šios rūšies persikuose taip pat randama ir kalio, fluoro bei geležies, jie pasižymi antioksidantų gausa, todėl juos verta įtraukti į kasdienį racioną“, – sako J. Sabaitienė.

Plokštieji persikai taip vadinami ne veltui. Nuo tradicinių persikų jie skiriasi savo neįprasta, kiek suplota forma. Dėl išskirtinės savo išvaizdos šie persikai dažnai jaukiai įvardijami kaip „spurgos“. Be to, lyginant su tradiciniais persikais, jie išsiskiria ir savo skoniu.

„Plokštieji persikai pasižymi saldesniu nei tradiciniai bei migdolų prieskonį turinčiu skoniu ir baltos spalvos minkštimu. Kadangi šie vaisiai yra pakankamai saldūs, dažniausiai jais gardinami įvairiausi desertai. Visgi, tinkamai subalansavus skonius, plokštieji persikai puikiai tiks ir salotoms, ir prie mėsos ar žuvies patiekalų“, – sako J. Sabaitienė.

Valgyti šviežius ar kepti ant grilio?

Plokštieji persikai – visai ne naujiena. Šie vaisiai egzistavo dar senovės Kinijoje. XIX amžiuje jie buvo atgabenti ir į Ameriką. Šiuo metu pasaulyje egzistuoja apie 20 plokščiųjų persikų rūšių. Jų augimo pikas šiltuosiuose kraštuose paprastai būna liepą ir baigiasi rugpjūtį.

Pasak J. Sabaitienės, plokščiuosius persikus geriausia valgyti šviežius, tačiau tikrai nesuklysite ir nenusivilsite, jei išbandysite juos gaminti ir ant grilio. Kepant plokščiuosius persikus ant grilio  išryškėja jų natūralus sultingumas, netgi sustiprėja saldumas. Ant grotelių keptų plokščiųjų persikų išorė tampa lengvai apskrudusi ir traški, o vidus išlieka lengvas ir purus. Be to, jie įgauna įmantraus dūmo aromato. 

Prieš grilinant persikus reikėtų perpjauti per pusę, tuomet pabarstyti cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau, raudonųjų paprikų dribsniais. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis. Taip paruoštus persikus galite valgyti su ledais, grietinėle, jais gardinti salotas ar patiekti kaip garnyrą, prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Be to, kepti persikai puikiai dera su įvairiausios rūšies sūriais.

„Dėl didelio karščio kepami vaisiai gali išskirti daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tačiau tam, kad sulčių neišvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą, į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms“, – pataria „Iki“ atstovė.

J. Sabaitienė patiekalus su šiais vaisiais siūlo išbandyti namuose ir dalijasi keliais receptais.

Keptų persikų salotos su vištiena

Jums reikės:

500 g šviežios viščiukų broilerių filė

100 g mažųjų špinatų

5 plokščiųjų persikų

125 g šilauogių

1 raudonojo svogūno

100 g ožkų sūrio

1 v. š. medaus

2 a. š. garstyčių

20 ml alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite ant grotelių – svarbu neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, tad kiekvieną pusę kepkite apie 5 minutes. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Mėsai beveik iškepus, šalia ant grotelių sudėkite persikų skilteles. Kepti persikai ir patys bus nepaprastai skanūs, ir pagardins vištieną, kepdami greta. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir kartu su keptais persikais sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!

Plokštieji persikai su ledais

Jums reikės:

2 didelių ir prinokusių plokščiųjų persikų

2 valg. šaukštų aliejaus

1 valg. šaukšto cinamono

Medaus

4 kaušelių vanilinių ledų

Gaminimas:

Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio. Pjaustytų plokščiųjų persikų vidų patepkite aliejumi, tada sudėkite juos pjautine puse žemyn ant grotelių ir uždenkite dangtį. Kepkite ant grotelių 3-4 minutes, kol ant vaisiaus atsiras grilio žymių, tuomet apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Išimkite vaisius iš kepsninės ir apibarstykite cinamonu, tada apšlakstykite medumi. Ant kiekvienos puselės uždėkite po kaušelį ledų ir iš karto patiekite.

Plokštieji persikai su medaus ir balzamiko glazūra

Jums reikės:

6 vidutinio dydžio plokščiųjų persikų

1/2 puodelio balzamiko acto

1/2 puodelio medaus

Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Nedideliame puode sumaišykite balzamiko actą, medų ir druską. Puodą užvirkite ant silpnos ugnies ir pavirkite kelias minutes. Vaisius apšlakstykite gautu balzamiko mišiniu. Kepimo groteles sutepkite aliejumi ir įkaitinkite iki vidutinės ugnies. Dėkite juos ant ugnies ir kepkite tol, kol šie gražiai karamelizuosis. Patiekite su ledais, naudokite kaip garnyrą prie įvairiausių patiekalų arba pagardinkite salotas. Skanaus!

Kitas įrašas

Sveikatingumui metų laikai įtakos nedaro

Panašūs straipsniai

Prie paminklo Laisvei  ištikimybę Lietuvai prisiekė dešimtys šaulių

2025-07-06
2

Liepos 6 – ąją, minint 772 – ąsias Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo metines, į valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją  Anykščiuose,  A....

Mirštamumas nuo kraujotakos ligų Lietuvoje mažėja

2025-07-06
1

Higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje mirė 37 tūkstančiai 453 žmonės. Tai – 488 asmenimis daugiau negu 2023 metais. Nors pagrindine...

Apie giltinę prie ligoninės (Rievės. 2025-07-04)

2025-07-06
16

Ir visgi Anykščių ligoninę reikia uždaryti. Visų gyvųjų labui. Taip visiems bus geriau. Ir Anykščių rajono merui Kęstučiui Tubiui, ir...

Anykščių rajono savivaldybės ligoninė į aukštesnio lygio ligonines neskuba išvežti ir širdininkų.

Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė

2025-07-06
17

Praėjusį penktadienį, birželio 27-ąją, į „Anykštos“ redakciją kreipėsi klinikinę mirtį patyrusio, Anykščių rajono savivaldybės ligoninės reanimacijoje gulinčio, Aleksandro Zelevo artimieji....

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Prie paminklo Laisvei  ištikimybę Lietuvai prisiekė dešimtys šaulių
Mirštamumas nuo kraujotakos ligų Lietuvoje mažėja
Apie giltinę prie ligoninės (Rievės. 2025-07-04)
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
Kontrolieriai nustatė, kad Anykščių savivaldybės biudžeto deficitas 3 milijonais viršija leistiną ribą
Šventosios upės slėnis Anykščiuose laukia atnaujinimo

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In