• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 16 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Virtuvės šefas siūlo ir itališkų patiekalų

Arvydas Lingaitis
2014-03-29
Naujienos
1
SPA “Vilnius – Anykščiai” virtuvės šefui Matui Žiliukui darbas, kuris reikalauja didelių gabumų, sugebėjimų ir nuolatinio tobulėjimo, patinka: “Čia visai kiti reikalavimai, lyginant su kitomis Anykščių kavinėmis”.Jono JUNEVIČIAUS nuotr.
Dalintis FacebookDalintis Twitter

SPA “Vilnius – Druskininkai” virtuvėje egzaminavęs būsimą SPA “Vilnius – Anykščiai” virtuvės šefą 27 metų Matą Žiliuką, maisto gamybos ekspertas iš Italijos sveikatingumo centrų savininkui Valdui Trinkūnui sakė, kad šis vyrukas galėtų paruošti patiekalą net ir išrankiausiam maisto gurmanui. Tai buvo ne tik komplimentas dirbti  iš Norvegijos į Anykščius grįžusiam ir 8 metų darbo patirtį turinčiam  virėjui, bet ir savotiškas įpareigojimas dar labiau tobulėti.

 

 

Picų kepėjas panoro dirbti ir virėju

 

Baigęs Anykščių A.Vienuolio gimnaziją M.Žiliukas  dvejus metus  tęsė mokslus kulinarijos – konditerijos mokslus Vilniuje. “Iškart pradėjau ir darbuotis “Pizza Jazz” restorane picų kepėju ,nes mokykloje reikėjo atlikinėti praktiką. Truputį padirbęs, nusprendžiau dar labiau pagilinti savo profesines žinias, pasiprašiau direktoriaus, kad galėčiau dirbti ir virėju – dirbdavau dvejose pamainose: vienoje kepdavau picas, kitoje dirbdavau prie šaltų ir karštų patiekalų, – apie karjeros pradžią “Anykštai” pasakojo SPA “Vilnius – Anykščiai” vyriausiasis virėjas M.Žiliukas. – Vėliau man pasiūlė dirbti virėju  itališkoje “Sorrentino” vyninėje Vilniaus Užupyje. Tačiau mane paprašė grįžti į buvusią darbovietę jos direktorius. Man pakėlė pareigas – buvau vyresnis picų kepėjas ir virėjas. Iš viso “Pizza Jazz” restorane pradirbau apie penkerius metus”.

 

Panoro išbandyti save užsienyje

 

Po darbo sostinėje M.Žiliukas nusprendė išbandyti save užsienyje ir įsidarbino Norvegijoje viešbutyje “Wester” tinkle virėju. “Ten pradirbau keturis metus. Išgirdau, kad Anykščiuose atsidaro SPA centras, ir nusprendžiau grįžti į gimtinę, nes nenorėjau ilgai užsibūti vienoje vietoje ir mane traukė nauji iššūkiai”, – pasakojo M.Žiliukas.

Paklaustas, ar nebuvo gaila palikti geriau negu Lietuvoje apmokamo darbo, SPA “Vilnius – Anykščiai” virtuvės šefas nedvejodamas sakė: “Norvegijoje atlyginimai tikrai nemaži, bet namai yra namai. Pinigai neprilygsta tam, ką turi Lietuvoje. Anykščiai man – tobulas miestas, čia man smagiau gyventi negu kur nors užsienyje ar tame pačiame Vilniuje. Man triukšmo nereikia”.

 

Tėvo nenustebino sūnaus pasirinkimas

 

Paklaustas, kodėl pasirinko gana sunkią virėjo profesiją, M.Žiliukas sakė: “Kažkaip baigęs mokyklą iškart ir nusprendžiau stoti į virėjų mokslus. Mano tėtis sakydavo, kad aš nuo mažens sukausi virtuvėje, todėl jo mano pasirinkta profesija nė kiek nenustebino”.

Virėjas M.Žiliukas mėgsta skaniai pavalgyti pats, ir skaniai gaminti kitiems.  Pasidomėjus, ar maistą ruošia pagal jau esančius receptus, ar ir pats virtuvėje improvizuoja, M.Žiliukas dėstė: “Yra kalkuliacinės kortelės, kurias pats darau,  o su savo komanda sudarinėjam receptus, kuriame patiekalus – bandom, dėliojam, ragaujam…”

 

Savaitę egzaminavo italas

 

Prieš įsidarbinant Anykščių šilelyje pastatytame naujame SPA centre, M.Žiliukas savaitę laiko savo sugebėjimus rodė Druskininkuose, prižiūrimas italo virėjo. “Jis mus, virėjus, visą savaitė mokė itališko paveldo patiekalų. Buvo įdomu išmokti, kaip virti pastas,   gaminti įtališkus rissoti, ravioli patiekalųs. Aišku, kiekviename regione skiriasi patiekalai… Todėl su dideliu susidomėjimu klausiau ir perėmiau užsienečio patirtį. Todėl dalį SPA centro patiekalų mes pritaikome pagal itališkus receptus, įvedam į meniu spagečius, užsisakom midijų, naudojam gerus aliejus iš Italijos, kad būtų tinkamai subalansuotas ir geras maistas”, – pasakojo virėjas.

Pasak M.Žiliuko, nors pagrindiniai patiekalai SPA centre yra lietuviški, bet stengiamasi pateikti klientams ir kitų tautų virtuvės patiekalų. “Nemaža dalis mūsų klientų iš užsienio – Latvijos, Rusijos, Estijos, Anglijos  – jie nori ir lietuviškos virtuvės paragauti. Vieni klientai nori austrių, tačiau daug kas nori lietuviškų cepelinų paragauti”, – dėstė virtuvės šefas.

M.Žiliukas stengiasi, kad sveikatingumo centre maistas būtų šviežias ir kokybiškas, todėl daugumą produktų užsisako pas ūkininkus. “Neperkame iš kokios Lenkijos, ar dar nežinia iš kur”, – patikino M.Žiliukas.

 

Turi savo peilių rinkinį

 

SPA “Vilnius – Anykščiai” virtuvės šefas M.Žiliukas, kaip ir dauguma profesionalių virėjų, turi savo asmeninį peilių rinkinį. “Mano peiliai yra tikrai aukštos kokybės, vokiečių gamybos, turiu specialų akmenį jų galandinimui, su jais malonu pjaustyti įvairius produktus. Tarkim, žuvies peilis yra labai lankstus, su juo lengva žuvį filetuoti. Peilių dažnai galąsti nereikia… Tai nepalyginami peiliai, su, tarkim, nusipirktais kokiame nors prekybos centre. Mano peilių rinkinys yra brangus…”, – apie virėjo darbo specifiką pasakojo M.Žiliukas.

 

Maistą renkasi…

 

Paklaustas, kokiam maistui pats teikia pirmenybę, M.Žiliukas sakiė, kad renkasi tokius produktus, kurie yra be jokių priedų, tarkim, be genetiškai modifikuotų organizmų. “Dažniausiai su drauge gaminamės salotas, spagečius, kažko lengvo, kad nenaudoti visiems prieinamų su visokiais E produktų”, – sakė virėjas, maistą gaminantis ne tik darbe, bet ir namuose.

 

Skandinavai valgo riebesnį maistą

 

Pasidomėjus, ar yra kokie nors maitinimosi skirtumai tarp lietuvių ir skandinavų, M.Žiliukas sakė, kad Norvegijoje yra daugiau šviežios ir labia geros  žuvies , todėl skandinavai daugiau valgo žuvies patiekalų. “Net ir jeigu lyginsime bulves, tai Norvegijoje jos be krakmolo…Skandinavai mėgsta riebesnį maistą, nes jie yra vikingai, aišku, jie turi ir cepelinus, tik juos kitaip vadina. Norvegai vartoja labai daug avienos, žvėrienos, nes ten didžiuliai miškai…”

 

Pietus – už 40 litų

 

SPA centro bare – kavinėje gali pietauti ne tik sveikatingumo centro klientai, bet ir visi norintys paragauti nekasdieninių patiekalų. “Problematiškiau kitiems asmenims pas mus pavalgyti savaitgaliais,nes centre būna daug klientų. Bet žmonės gali visąlaik pasiskambinti ir pasiklausti, ar pas mus yra laisvų vietų, – paaiškino M.Žiliukas. – Pas mus papietauti galima, jeigu užsisakoma salotų, sriubos ir karštą patiekalą, iki 40 litų…”

 

 

 

 

 

 

Spageti su sviežiomis midijomis

„Anykštos“ skaitytojams M.Žiliukas siūlo patiekalą, kurio gaminimui užtrunkama tik iki 10 minučių.

2 asmenim reikės:

Midijos 120 gramų

Česnakai 2 gramai

Druska 1 gramas

Juodi grūsti pipirai 1 gramas

Spagečiai 150 gramų

Petražolės 50 gramų

Alyvuogių aliejus 10 gramų

Baltas vynas 20 gramų

 Patražoles ir česnaką susmulkinam ir pasikepame geros kokybės alyvuogių aliejuje. Kol verda spagečiai apie 7 minutes, nuplautas midijas dedame į keptuvę ir viską dar  kartu pakepame su česnaku ir petražolėmis. Tada pilame baltą vyna į keptuvę ir truputuka patroškiname kelias minutes, tada dedame išvirtus makaronus, permaišome kartu  su midijomis ir patiekalas pagamintas. Dedame į lėkštes ir ragaujame. Skanaus. 

Komentarai 1

  1. 무료 다시보기 says:
    2 metai ago

    868917 869950Can you give me some tips for piece of software writing? 893717

Kitas įrašas

Rievės: Kokius turtus saugome sielos dėžutėse?

Panašūs straipsniai

Mokykloje apsigyveno 2 žąsys ir 3 antys

2025-06-16
1

Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla praneša, kad mokyklos kiemas tapo tikru gamtos pažinimo kampeliu – čia apsigyveno dvi žąsys ir...

Traupyje užsidegė konteineris

2025-06-16
1

Birželio 15 dieną, sekmadienį, ugniagesiai gavo pranešimą, kad Traupyje, prie kapinių, dega konteineris.

Nustatyta, kad degė metaliniame konteineryje esančios šiukšlės.

Gaisras likviduotas...

Ar ne per daug vaikams tų išmaniųjų telefonų… (Rievės. 2025-06-06)

2025-06-15
2

Išmanieji telefonai… Jų pas kai kuriuos tėvus matau po du (džinsų abiejose kišenėse), o ir vaikai juos turi bei sėkmingai...

Originaliai mezganti T.Kraujalė jau turi ir savų gerbėjų, prašančių ir jiems sukurti išskirtinį šiltą ir ryškų drabužį. G.Kudirkienės nuotr.

Nenori atrodyti lyg kokia šventoji

2025-06-15
2

Gailutė KUDIRKIENĖ

„Jei vien megzčiau, atrodyčiau lyg šventoji“, – juokiasi gimnazistė, lankanti dar ir kovų meno treniruotes. Nors laiką visiems pomėgiams...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Mokykloje apsigyveno 2 žąsys ir 3 antys
Traupyje užsidegė konteineris
Ar ne per daug vaikams tų išmaniųjų telefonų… (Rievės. 2025-06-06)
Nenori atrodyti lyg kokia šventoji
Pavogė žoliapjovę ir trimerį
Moteris smurtavo prieš vaiką, vyras – prieš moterį

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 11 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 10 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vienuoliktokams ir dvyliktokams – paskutinė pagrindinės brandos egzaminų sesijos savaitė
VRM su savivaldybėmis pasirašė sutartis dėl priedangų įrengimo finansavimo
Užimtumo tarnyba: kas penktas darbo pasiūlymas – apdirbamojoje gamyboje
Premjeras: moterims turi būti sudarytos sąlygos tarnauti kariuomenėje, bet prievolė – tik vyrams
Ministerija mokyklas ragina nusistatyti, kaip bus ribojamas mobiliųjų telefonų naudojimas
Vilniečiai vėl dėkos Islandijai ir naktį leis kultūros renginiuose

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokios spalvos drabužius dažniausiai dėvite?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In