• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 19 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

A. Ivanauskas dalijasi receptais ligų sezonui: „Trintą sriubą galima pagaminti ir sveikiau, ir skaniau“

Pranešimas spaudai
2021-12-11
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Puikus būdas išgyventi žvarbią žiemą – iš naujo atrasti jaukiai šildantį patiekalą, kuris nepelnytai dažnai lieka užmarštyje, o neretai dar ir išvadinamas nuobodžiu. Garsusis virtuvės šefas Alfas Ivanauskas atskleidžia, kaip trintų sriubų gaminimo procesą paversti lengvu bei žaismingu ir mėgautis organizmui naudingu rezultatu. Be to, yra ir daugiau „stebuklingų“ sveikuoliškų receptų, kuriuos galite išbandyti.

Kaip moliūgų sriubą pamėgti dar labiau?

„Trintos sriubos yra geras dalykas šaltuoju sezonu, jei į jas dedame tinkamus ingredientus ir jų neperverdame. Svarbu nepadauginti riebalų, nes jie ne gelbėja, o tik apsunkina organizmą. Geriau naudoti produktus, gausius mikroelementų ir vitaminų, ypač C ar D – naudingų siaučiant gripui ar norint pastiprinti imunitetą dabartinėmis pandeminėmis aplinkybėmis“, – pataria idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis ir maisto dizaino ekspertas.

A. Ivanauskas pastebi, kad turbūt labiausiai lietuviams patinka trinta moliūgų sriuba. Kad ji būtų sveika, šefas siūlo pirmiausia daržovę iškepti orkaitėje ir tik tada sutrinti, tačiau ne iki vientisos masės.

„Vien tik trinta sriuba labiau primena vaikišką tyrelę, tad palikite kai kuriuos gabaliukus didesnius – taip sriuba bus gardesnė ir įdomesnė. Be abejonės, dėl skonio nesiginčijama, o tiems, kurie augina mažylius, kruopščiai sutrinti maisto ingredientus netgi būtina. Tačiau kitais atvejais rekomenduoju trintą sriubos masę papildyti dalimi daržovių, tiesiog pakepintų keptuvėje ar orkaitėje“, – pasakoja maisto žinovas.

Moliūgas – gana saldi daržovė, todėl A. Ivanauskas patikina, kad jai į kompaniją puikiai tiks kiek netikėti, tačiau puikų balansą sukursiantys ingredientai: bruknės, spanguolės, citrinos, šaltalankiai ar svarainiai.

Įgyvendinti netikėtus kulinarinius sprendimus padeda technika

Eksperimentuoti A. Ivanauskas ragina ir dar drąsiau – vienoje lėkštėje patiekti kelių skirtingų skonių bei spalvų sriubas, pavyzdžiui, moliūgų ir žirnelių. Tvirta trintų sriubų konsistencija leidžia išskirstyti jas į dvi dalis, o toks estetinis patiekalo vaizdas išties žadina apetitą.

„Gaminant vien tik žirnelių sriubą taip pat nebūtina jų visų sutrinti – šiek tiek nuplikykite karštu vandeniu ir pasilikite papuošimui. Įspaudę citrinos sulčių ar patarkavę citrinos žievelės ne tik gausite daug vitamino C, bet ir geriau įsisavinsite pačiuose žirneliuose esančių maistingųjų medžiagų. Tik šiukštu žirnelių nepervirkite, nes sriuba bus ir beskonė, ir nevertinga“, – akcentuoja A. Ivanauskas.

Tam, kad trintų, smulkintų patiekalų gaminimo procesas būtų malonesnis ir paprastesnis bei pavyktų išgauti tinkamiausią tekstūrą jis pataria pasitelkti į pagalbą elektrinį trintuvą ar kokteilinę.

„Aš savo virtuvėje turiu „Electrolux Explore 7“ – nedidelį, bet funkcionalų ir lengvai prižiūrimą prietaisą. Jame viskas plakama tam tikru kampu, optimaliu greičiu ir palaikant žemesnę temperatūrą, todėl išlieka maistingosios ingredientų savybės. Skirtingi pulsavimo greičiai padeda sutrinti iki reikiamos konsistencijos, o iš anksto užprogramuotos nuostatos pritaikytos konkretiems patiekalams gaminti, tarkime, tai pačiai trintai sriubai ar gėrimui. Dar vienas man labai svarbus šio prietaiso pliusas – galimybė taupyti laiką, vandenį ir tiek indą, tiek peiliukus plauti indaplovėje“, – pasakoja A. Ivanauskas.

Gardinkite prieskoniais, tirštinkite kruopomis

Česnakas, imbieras ir aitrioji paprika yra tie prieskoniai, kurie papildomai apsaugo nuo bakterijų, stiprina imunitetą ir tinka apsisaugoti nuo peršalimo, tad juos naudoti A. Ivanauskas pataria ir sriubose. Tik geriausia juos dėti prieš gaminimo pabaigą, kad išliktų visos naudingos medžiagos.

„Jei norite išvirti sveikesnę sriubą, naudokite kokybišką vištienos sultinį ir ruoškite su juo visas daržoves, tokiu būdu gausite dvigubai naudos. Asmeniškai man tokia sriuba ir yra geriausia –pagaminta iš sultinio, nepervirtų daržovių ir pagardinta bet kokiais mėgstamais prieskoniais“, – dalijasi A. Ivanauskas.

Ne paslaptis, jog įprasčiausia tirštinti trintas sriubas įbėrus šiek tiek miltų ar įpylus šlakelį grietinėlės. A. Ivanauskas primena apie kūrybiškesnį ir sveikesnį būdą, tai yra maltas kruopas: lęšius, bolivines balandas, laukinius ryžius, avinžirnius ir daugelį kitų. Sutrynus jas ne visas, kaip ir pirmiau minėtaisiais atvejais, organizmui reikalingų medžiagų sriuboje liks dar daugiau.

Trinta arbata – sveika ir gardu

Iš anksto paruoštos sveikuoliškos tyrės – dar vienas prieš žiemiškus sveikatai kylančius iššūkius atsilaikyti padedantis sprendimas.

„Ne tik neturiu laiko sirgti, bet apskritai vertinu kiekvieną savo gyvenimo minutę, tad vos tik startuoja šaltasis sezonas, elektrinė kokteilinė tampa vienu iš svarbiausių prietaisų namuose. Joje prisigaminu geriau pasijusti padedančių tyrių ir jas užsišaldau – atsiradus poreikiui tereikia leduką užpilti verdančiu vandeniu“, – patirtimi dalijasi A. Ivanauskas ir priduria, kad tyres galima laikyti ir šaldytuve, tačiau tuomet būtina suvartoti greičiau, kad nesugestų.

Virtuvės šefas kviečia išbandyti kelis jo mėgstamiausius tokių šildančių bei puikaus skonio gėrimų derinius. Pirmajam prireiks tik aviečių, imbiero ir citrinos žievelės. Į antrojo sudėtį įeina greipfruto žievelė, žalioji arbata ir medus. Trečiasis receptas egzotiško skonio ir labai veiksmingas – iš erškėtuogių arbatos, imbiero, šaldytų vyšnių, cinamono ir truputėlio aitriosios paprikos.

Tags: receptaisriuba

Komentarai 1

  1. 토렌트 says:
    2 metai ago

    434079 757267Oh my goodness! an amazing write-up dude. Many thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be everybody getting identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 368026

Kitas įrašas

Anykštėnės Amiliutės nutikimai

Panašūs straipsniai

Po ilgos ir sunkios ligos mirė vienas iš laikraščio „Respublika“ įkūrėjų Rytis Taraila

2025-06-19
0

Žurnalistikos visuomenę pasiekė liūdna žinia, kad mirė spaudos veteranas Rytis Taraila. Ilgametis „Vakarinių naujienų" korespondentas, laikraščio „Respublika" vyr. redaktoriaus pavaduotojas,...

Kiek savivalda praras įgyvendinus mokesčių reformą?

2025-06-19
0

Šiandien vykusioje Lietuvos valstiečių, žaliųjų ir Krikščioniškųjų šeimų sąjungos frakcijos (LVŽKŠS) bei regionų merų inicijuotoje spaudos konferencijoje buvo aptarti iššūkiai,...

Siūloma investuoti į Anykščių turizmo ir verslo informacijos centrą

2025-06-19
1

Anykščių rajono tarybai  siūloma didinti investicijas į viešąją įstaigą Anykščių turizmo ir verslo informacijos centrą.

Pagal siūlymą planuojama didinti viešosios įstaigos...

Į regioninę kultūros tarybą siūloma deleguoti Daivą Perevičienę

2025-06-19
5

Į  Kultūros ministerijos formuojamą regioninę kultūros tarybą siūloma deleguoti Anykščių menų inkubatoriaus-menų studijos direktorę Daivą Perevičienę.

Kaip skelbiama Anykščių rajono tarybai...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Po ilgos ir sunkios ligos mirė vienas iš laikraščio „Respublika“ įkūrėjų Rytis Taraila
Kiek savivalda praras įgyvendinus mokesčių reformą?
Siūloma investuoti į Anykščių turizmo ir verslo informacijos centrą
Į regioninę kultūros tarybą siūloma deleguoti Daivą Perevičienę
Anykščiai plaukia
Protesto akcijoje dalyvauja ir Anykščių rajono meras

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 18 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 17 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimo LSDP frakcijos pranešimas: siūlome stabdyti ne desovietizaciją, o barbarišką griovimą ir fanatikų siautėjimą
Algirdas Sysas: ūkininkai jau turi daugiau mokestinių išlygų nei kiti piliečiai
Gaminantiems vartotojams siūloma įvesti papildomą dedamąją arba nustatyti elektros supirkimo kainą
KT: reikalavimas už pašalpą dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje neprieštarauja Konstitucijai
Jaunieji ūkininkai teigia nepalaikantys ketvirtadienį prie Seimo planuojamo protesto
Dėl Vilniuje klaidžiojusio rudojo lokio Seimo Aplinkos apsaugos komitetas rengia neeilinį posėdį

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar domitės Lietuvos meškomis?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In