• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Burnoje tirpstantis tiramisu: kodėl nesutariama dėl jo kilmės ir kaip namuose pasigaminti autentišką variantą

Pranešimas spaudai
2022-02-13
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Tiramisu – vienas populiariausių itališkų desertų, užburiantis savo skirtingų skonių kombinacija. Ir nors jį jau spėjo pamėgti viso pasaulio gyventojai, tarp kurių – ir lietuviai, skanėsto istorija siekia vos penkiasdešimt metų atgal. Prekybos tinklas „Lidl“ kviečia susipažinti su tiramisu iš arčiau ir dalijasi autentišku deserto receptu. O jei dienoje pritrūktų laiko, įsigyti jau paruošto tiramisu galite bet kurioje „Lidl“ parduotuvėje šiuo metu vykstančios „Italiamo“ savaitės metu.

Kelios atsiradimo teorijos

Tiramisu receptas kulinarinėse knygose pirmą kartą užfiksuotas tik praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Šio deserto atsiradimo istorija yra apipinta tirštu miglos sluoksniu – egzistuoja net kelios versijos, kas, kur ir kada sugalvojo originalų tiramisu receptą.

Neabejojama dėl vieno – skanėsto tėvynės, kuria yra laikoma Italija. Pirmoji versija byloja, kad desertas atsirado Veneto regione, Trevizo mieste, restorane „La Beccherie“. Sakoma, kad 1955 m., kai jo savininkė Alba Campeol laukėsi sūnaus, jos uošvienė atnešdavo jai tiramisu kremo zabaglione su kava, kad skanėstas suteiktų jai jėgų – su tuo siejama ir paties tiramisu pavadinimo reikšmė, kuri išvertus iš italų kalbos reiškia „pakelk mane“.

Kai A. Campeol grįžo į restoraną, ji nusprendė paeksperimentuoti su restorano šefu Roberto Loli Linguanotto ir sukurti naują desertą, kuris būtų įkvėptas jos patirties. Po ilgų metų improvizacijų, maždaug 1972 m. kulinariniam duetui pavyko pralaužti ledus, o išgautas desertas buvo pavadintas tiramisu.

Tiesa, egzistuoja ir kita versija, kelianti ginčus tarp besiribojančių Veneto ir Friulio-Venecijos Džulijos regionų. Pastarasis – kalnuota, pačiuose Italijos Šiaurės rytuose esanti vietovė, besiribojanti su Austrija ir Slovėnija. Sakoma, kad tiramisu gerokai anksčiau nei A. Campeol sugalvojo Norma Pieli, viešbučio Alpėse savininkė ir virėja.

Vietiniai byloja, kad dar 1959 m. datuojamas receptas buvo patiekiamas pavargusiems keliautojams. Iš pradžių jis buvo vadinamas „maskarponės gabalėliu“ ir tik vėliau vienas iš keliautojų jam suteikė prigijusį pavadinimą.

Daugybė deserto variacijų

Nepaisant italų kivirčų dėl tikslios tiramisu gimtinės, deserto receptas yra vienodas. Į desertą privalo įeiti tik šeši ingredientai: kiaušiniai, cukrus, kava, maskarponės sūris, kakava ir sausainiai, dar žinomi kaip „damų piršteliai“.

Tiesa, egzistuoja nesuskaičiuojama galybė deserto variacijų. Pavyzdžiui, dažnas atvejis, kai į kremą yra papildomai įdedama grietinėlės ar net tauriųjų gėrimų – romo, viskio. Taip pat labiau patyrę šefai sau leidžia eksperimentus su prieskoniais – cinamonu, čili pipirais ar imbieru – bei kitokiais ingredientais – pistacijomis, braškėmis ar citrinomis.

Šiandien prekybos tinklas „Lidl“ kviečia savo virtuvėje pasigaminti originalų, burnoje tirpstantį tiramisu receptą, suteiksiantį jums energijos visai dienai.

Tiramisu

Jums reikės: 300 g „damų pirštelių“ sausainių, 500 g „Italiamo“ maskarponės sūrio, 4 vidutinio dydžio kiaušinių, 100 g cukraus, 300 ml kavos, nesaldintos kakavos miltelių.

Paruošimo būdas: pirmiausia pasidarykite kavos – rekomenduojama, itališkos espresso. Tuomet atskirkite trynius nuo baltymų. Dubenėlyje plakite baltymus, kol taps baltos ir tirštos formos. Atidėkite juos.

Tuomet kitame dubenėlyje išplakite trynius, sumaišytus su cukrumi. Plakite ilgai, apie 3-5 min., kol gausite tirštą masę. Į kitą dubenėlį sudėkite maskarponės sūrį, ją truputėlį suminkštinkite – paspauskite su šaukštu, pamaišykite. Sudėkite jį į trynių mišinį. Išplakite viską su plaktuvu (lėtai, apie 2-3 min.), kol gausite tirštą masę. Tuomet sudėkite kiaušinių baltymus, gerai viską išmaišykite, kol gausis minkšta ir kreminė masė.

Tada paimkite tiramisu formą ir į ją dėkite į kavą pamirkytus sausainius. Galima daryti 1 arba 2 sausainių sluoksnius, priklausomai nuo formos gylio. Sausainius į kavą mirkykite labai trumpai, kad jos neprisigertų per daug.

Sudėkite juos taip, kad padengtų formos apačią ir tuomet ant viršaus dėkite kremą. Uždėkite dar vieną sausainių, mirkytų į kavą, sluoksnį ir vėl uždenkite su kremu. Uždėjus paskutinį sluoksnį, viršų apibarstykite kakavos milteliais. Palaikykite šaldytuve bent 3 valandas. Skanaus!

Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Planuoja pirmąjį Kalėdų paradą

Panašūs straipsniai

Prie Antano Baranausko pagrindinės mokyklos pastato, aptvare bus įkurdinti gyvūlėliai.

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava

2025-09-17
1

Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla, dalyvaujanti Gamtosauginių mokyklų programoje, už pasiekimus aplinkosaugos srityje apdovanota Žaliąja vėliava ir Aplinkosauginio švietimo fondo...

Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą

2025-09-17
1

Rugsėjo 16–18 dienomis Anykščiuose vyksta tarptautinis Pasaulio banko organizuojamas forumas, skirtas socialinio verslumo temai.

Kaip praneša Anykščių rajono savivaldybė, renginyje dalyvaujantys...

„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu

2025-09-17
1

Rugsėjo 15 dieną Lietuvos someljė čempionatą 2025  „Codornu Zero Grand Prix“ laimėjo Ignatij Semionov iš restorano „Saint Malo“. Jau kelinti...

Jolantos Mačiulienės nuotr.

Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė

2025-09-17
11

Paryžiuje vyko OMC Pasaulio čempionas, kuriame Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) komanda pelnė ne vieną apdovanojimą.

Tarp jų - ir...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava
Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą
„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu
Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė
Tomas Tomilinas: „Nutraukime žiaurų elgesį su gyvūnais“
Pradėjo dirbti trečioji mero patarėja

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugsėjo 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 14 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Saulius Skvernelis: yra įvairių paramos variantų, kaip išgelbėti valstybę nuo šito chaoso
Įsigyti vaistą nuo COVID-19 ligos bus galima bet kurioje vaistinėje
Aplinkos ministerija: grąžinama teisė medžioti kariniuose poligonuose
Apklausa: apie pusė Lietuvos gyventojų teigiamai vertina tai, kad premjere tapo Inga Ruginienė
Molėtų plente susidūrė trys automobiliai, du žmonės žuvo
Tyrimas: SAM intervencijos blogins pacientams paslaugų kokybę, medikams – prastesnės darbo salygos

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokia Jūsų nuomonė apie visuomeninį Anykščių rajono transportą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Romai- 300×600

Romai- 300×600

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In