
Nors hepatitas A – ūminis kepenų uždegimas, dar vadinamas „nešvarių rankų liga“, Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį mažėja, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras praneša, kad šiemet sausio–gegužės mėnesiais Austrijoje, Čekijoje, Vengrijoje ir Slovakijoje užfiksuota daugiau hepatito A atvejų nei įprastai. Dauguma užsikrėtusiųjų yra suaugusieji, neturintys nuolatinės gyvenamosios vietos, vartojantys narkotikus arba gyvenantys blogomis higienos sąlygomis.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) duomenimis, Lietuvoje kasmet vidutiniškai registruojama iki 19 virusinio hepatito A atvejų, o sergamumo rodiklis siekia apie 0,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Pernai Lietuvoje iš viso užregistruota 18, 2023 m. – 10, 2022 m. – 24 virusinio hepatito A atvejai. 2024 m. didžiausias sergamumo rodiklis fiksuotas 18–24 metų amžiaus grupėje (2,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų).Pernai net 72,2 proc. visų atvejų (13 iš 18) buvo susiję su kelionėmis į užsienio šalis, užsikrėtusių per artimą kontaktą susirgimų nebuvo užfiksuota. Šiemet sausio–gegužės mėn. šalyje užregistruota 12 virusinio hepatito A atvejų.
Kaip plinta?
Primename, kad hepatitas A yra viena iš per maistą, vandenį ir aplinką plintančių infekcijų. Užsikrečiama, kai virusas patenka į nesirgusio ar nepasiskiepijusio žmogaus organizmą su užterštu maistu ar vandeniu, taip pat ir per glaudų fizinį kontaktą užsikrėtusiais asmenimis. Į maistą ar vandenį infekciją sukeliantis virusas patenka su užsikrėtusiojo žmogaus išmatomis, jei tinkamai nesilaiko asmens higienos pasinaudojęs tualetu.
„Hepatitas A dažniausiai plinta dėl prastų higienos įgūdžių. Rankų higiena – viena svarbiausių priemonių, padedanti apsisaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų. Atrodo paprasta, bet šis įprotis gali išgelbėti net gyvybę. Taip pat labai svarbu pasiskiepyti, ypač tiems, kurie daug keliauja ar dėl savo darbo pobūdžio susiduria su didesne rizika užsikrėsti“, – pabrėžia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.
Vakcinacija – efektyviausia apsauga
Hepatito A vakcina rekomenduojama keliaujantiems į šalis, kur sergamumas virusiniu hepatitu A yra didelis, taip pat vaikams, prieš jiems pradedant lankyti darželį ar mokyklą, bei žmonėms, kurių darbo specifika kelia riziką užsikrėsti, t. y. medikams, taip pat dirbantiems maisto tvarkymo įmonėse, nuotekų valymo darbuotojams. Dėl skiepų reikėtų konsultuotis su savo šeimos gydytoju.
Paplitęs visame pasaulyje
Virusinis hepatitas A paplitęs visame pasaulyje, ypač besivystančiose šalyse. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet užregistruojama apie 1,5 mln. virusinio hepatito A atvejų. Europoje, remiantis 2018–2022 m. duomenimis, kasmet vidutiniškai užregistruojama apie 7,7 tūkst. virusinio hepatito A atvejų. 2022 m. 30 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių pranešė apie 4 548 virusinio hepatito A atvejus, sergamumo rodiklis siekė 1,0 atvejo 100 tūkst. gyv. Didžiausi sergamumo rodikliai fiksuoti Vengrijoje (5,5 atvejo 100 tūkst. gyv.), Kroatijoje (5,3 atvejo 100 tūkst. gyv.), Rumunijoje (4,8 atvejo 100 tūkst. gyv.) ir Bulgarijoje (4,4 atvejo 100 tūkst. gyv.). Infekcija plinta tarp įvairaus amžiaus žmonių šeimose, kolektyvuose, bendruomenėse.
„Įvairiose pasaulio šalyse kilę hepatito A protrūkiai dažniausiai siejami su maistu, kuris tinkamai termiškai neapdorotas, todėl raginame keliautojus visuomet įsitikinti, ar vartojamas vanduo ir maistas yra saugus. Kelionių metu rekomenduojama vengti žalių jūros gėrybių, gerti tik virintą arba fasuotą vandenį, taip pat nevartoti ledo gabaliukų, jei nėra aišku, kad jie pagaminti iš švaraus vandens“, – pataria NVSC atstovė.
SVARBU: nepasiskiepijusiems asmenims, keliaujantiems į šalis, kuriose yra reali rizika užsikrėsti virusiniu hepatitu A, patariama laikytis šių atsargumo priemonių:
Kuo dažniau plauti rankas, nesant galimybei – naudoti specialias rankų dezinfekavimo priemones arba spiritines servetėles.
Vengti nepasterizuotų pieno produktų.
Vengti žalios ir nepakankamai termiškai apdorotos žuvies ar jūros produktų.
Vengti pjaustytų vaisių, kadangi jie gali būti plauti užterštu vandeniu. Vaisius ir daržoves patariama valgyti prieš tai nulupus odelę.
Nepirkti maisto iš gatvės prekeivių.
Gerti į butelius supilstytą, fasuotą vandenį. Dantų valymui taip pat naudoti fasuotą vandenį.
Nenaudoti ledo gabalėlių gėrimams atšaldyti, nes jie gali būti paruošti iš užkrėsto virusais vandens.