
Nors baigiasi dar tik pirmas vasaros mėnuo, bet didėjantis konsultacijų įtariant apsinuodijimus grybais skaičius, liudija grybų sezono pradžią. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus gydytojai toksikologai kasmet suteikia apie 130-140 konsultacijų telefonu įtariant apsinuodijimus grybais.
Kaip teigia specialistai, didesnių ar mažesnių sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. Jei asmuo vartojo valgomų grybų, dažniausiai pasitaikantys negalavimai – virškinimo sutrikimai. Svarbu atminti, jog grybai yra priskiriami sunkiai virškinamam maistui, todėl žmonės, kurių virškinamasis traktas jautresnis, gali skųstis sunkumu skrandyje, juos gali pykinti, prasidėti vėmimas ir viduriavimas. Tačiau bloga savijauta dažnai praeina savaime per 2-4 valandas.
Ar žinote, jog Lietuvoje yra žinoma apie 400 rūšių grybų, iš jų nuodingų – apie 40. Nuodingiausiomis laikomos žalsvoji ir blyškioji musmirės. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomuoju.
Jei suvalgoma nuodingų grybų, apsinuodijimo simptomai gali pasireikšti po 6-48 valandų. Tai gali būti pykinimas ir vėmimas, smarkus vandeningas viduriavimas, pilvo skausmai, mieguistumas, galvos svaigimas, koordinacijos sutrikimas, ašarojimas, gausus prakaitavimas, haliucinacijos, pakitęs pulsas, kvėpavimas, žmogus gali prarasti sąmonę, jį gali ištikti traukuliai.
Jei įtariate, kad jūs pats ar jūsų artimas asmuo apsinuodijo grybais, kuo skubiau kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Visais atvejais grybais apsinuodijęs žmogus turi būti kuo greičiau vežamas į ligoninę.
VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus gydytojai toksikologai pataria:
Rinkti tik gerai pažįstamus grybus, nes valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna labai panašūs.
Vengti mažų grybų – daugelis nuodingų grybų yra mažo dydžio, todėl jų nedidelė kepurėlė gali atrodyti klaidinančiai ir būti panašia į valgomąjį grybą. Visada atkreipkite dėmesį į grybų dydį, spalvą, kvapą ir augimo vietą.
Grybauti kuo toliau nuo kelių, plentų, geležinkelio esančiuose miškuose, nes grybai savyje kaupia sunkiuosius metalus.
Nepamiršti, kad apsinuodyti galima ir senais, ištižusiais, sukirmijusiais ar laiku neapdorotais valgomaisiais grybais. Tokie grybai gali turėti bakterijų ar toksinų, kurie gali sukelti apsinuodijimą.
Surinktus grybus svarbu gerai nuvalyti, ypač žemėtus kotus, nes žemėje gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų. Tokius grybus uždarius hermetiškuose induose susidaro anaerobinės sąlygos (kai nėra deguonies) ir gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos, kurios išskiria labai nuodingą egzotoksiną. Jei išsipūtė konservuotų grybų stiklainio dangtelis ar pasikeitė grybų spalva, jokiais būdais jų nevalgykite.
Grybų patiekalams būtinas pakankamas terminis paruošimas. Pagamintus grybus reikėtų suvalgyti tą pačią dieną, o konservuotus – suvartoti per pusmetį.
Paruoštus grybus būtina laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0-6 laipsnių temperatūroje.
Grybų apskritai nepatariama valgyti senyvo amžiaus žmonėms bei jaunesniems nei 7 metų amžiaus vaikams.
Visais atvejais, kai yra įtariamas apsinuodijimas, geriausia nedelsiant skambinti į VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8-5 236 20 52). Tarnybos specialistai konsultuoja visą parą.