• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Gardūs ne tik raikyti: išradingos kulinarinės idėjos, leisiančios patirti kitokį arbūzų valgymo malonumą

Pranešimas spaudai
2021-06-27
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Saldūs, sultingi, gaivinantys, džiuginantys savo ypatingu skoniu. Epitetų arbūzams, be kurių dažnas neįsivaizduoja savo vasaros, galima sugalvoti išties daug. Tačiau ragauti šiuos vaisius, vadinamus ir daržovėmis, įprastai pjaustytus kartais gali ir pabosti. Juolab, kai jie turi tokį milžinišką kulinarinį potencialą. Todėl arbūzai gali būti panaudoti labai skirtingų, netradicinių bei stebinančių patiekalų gamybai, kurių receptais įsibėgėjus vasarai dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai.

 Skanūs ir su sūriais valgiais

Arbūzai vienareikšmiškai yra vienas populiariausių maisto pasirinkimų vasarą, tačiau lietuviai jų noriai skanauja ne tik šiltuoju sezonu. Tai pastebinti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tikina – pirkėjai šiuos produktus perka ištisus metus.

„Arbūzai lietuvių itin mėgstami, o mūsų parduotuvių lankytojai pastaruoju metu jų įsigyja vis daugiau. Arbūzų pardavimai pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo beveik penktadaliu. Didžiausias augimas – besėklių, kuriais prekiavome pernai gegužę-spalį ir nuo pat šiųmečio sausio. Remdamiesi ankstesnių metų tendencijomis, prasidėjus vasarai galime prognozuoti dar didesnį arbūzų populiarumą. Jų savo prekybos tinkle suprekiaudavome ir po 70 tonų per dieną – maždaug tiek sveria 12 suaugusių dramblių. Dabar pirkėjams galime pasiūlyti tiek didesnę pasiūlą, tiek geriausią jų kainą. Arbūzai mūsų parduotuves pasiekia iš plataus skirtingų tiekėjų tinklo vidurio Europoje, Ukrainoje, Graikijoje“, – sako E. Dapkienė.

Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė akcentuoja – lietuviai arbūzus mėgsta ne veltui. Anot jos, šie produktai yra ne tik labai skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.

„Nors neretai sakoma, kad arbūzai tėra natūralus cukrus (fruktozė) ir vanduo, iš tiesų yra priešingai. Tai daug maistingų medžiagų turintis vaisius, organizmą praturtinantis vitaminais, mineralais. Jame – mažai kalorijų, todėl tai idealus pasirinkimas besirūpinantiems savo mityba. Moksliniai tyrimai taip pat rodo, kad arbūzai, kuriuose gausu įvairių antioksidantų, vitamino C, leidžia kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais vėžį. Taigi arbūzus valgyti išties verta, o skanauti pastaruosius galima labai išradingai. Pavyzdžiui, maišyti jų saldumą su sūrumu, šį produktą netgi įtraukiant į mėsos, žuvies patiekalų gamybą. Taip pat – įvairias salotas. Arbūzai puikiai dera su alyvuogėmis, kietuoju, ožkos sūriais, feta. Jie nuostabiai pagardins ir ispaniškąjį gaspačio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokius įvairius ir skirtingus patiekalus galima pasigaminti su arbūzais, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo tuo įsitikinti patiems. Todėl ji dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įrodys, kad šie vasaros palydovai gardūs ne tik tradiciškai raikyti.

Gurmaniška: kepta lašiša su arbūzų salsa ir mėtomis

Reikės: 500 g lašišos filė, trečdalio žaliosios citrinos, žiupsnelio druskos, tiek pat pipirų, mėgstamų žuvies prieskonių, 800 g arbūzo, trečdalio raudonojo svogūno, 1 trumpavaisio agurko, poros jelapenų, saujelės kalendros ir mėtų.

Pirmiausia, nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite kubeliais, išimkite sėklas. Kubeliais supjaustykite ir agurką, raudonąjį svogūną, jelapenus. Viską sumaišykite su arbūzu, įberkite kalendrą, mėtas, druską, pipirus. Tuomet supjaustykite lašišą, įtrinkite ją mėgstamais prieskoniais, užberkite šiek tiek druskos, pipirų. Imkite folijos lapus, sudėkite arbūzų ir daržovių mišinį, žuvį, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, foliją užsukite. Kepkite 15 minučių 180 laipsnių orkaitėje arba ant kepsninės.

„Šio patiekalo skonis – ypatingas. Čia dera daugybė poskonių, saldumas maišosi su sūrumu, o jei gaminama ant kepsninės, jis tampa puikia alternatyva tradiciniams vasaros kepiniams. Todėl išbandyti – tikrai verta“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Pasiruoškite nustebti: marinuoti arbūzai

Reikės: vidutinio dydžio arbūzo, 1,5 litro vandens, 50 g druskos ir tiek pat cukraus, poros šaukštų obuolių acto, žiupsnelio kvapniųjų pipirų, poros krapų stiebų, 5 skiltelių česnako, 3 lauro lapų, 1 nedidelės aštriosios paprikos.

Arbūzo žievę nulupkite, likusią dalį supjaustykite nestoromis, norimos formos juostelėmis. Į indą sudėkite krapus, česnakus, lauro lapus, papriką, ant viršaus – arbūzo juosteles. Kitame inde sumaišykite vandenį, obuolių actą, druską, cukrų, pipirus. Užkaitinkite ir kaitinkite, kol druska ir cukrus ištirps. Šį mišinį užpilkite ant arbūzų, visiškai atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą, leiskite pastovėti 3-4 dienas.

„Taip turėsite gaivų, gurmanišką pagardą, tobulai tinkantį prie mėsos patiekalų. Jis praturtins ir salotas, sūrio užkandžius. Viena iš tokių gardžių idėjų – patiekalas, kuriam prireiks alyvuogių aliejaus, apelsinų sulčių, balzamiko acto, mėgstamų žalumynų, marinuoto arbūzo, raudonojo svogūno, kepintų lazdyno riešutų. Pridėję ožkos sūrio, pasigaminsite tiesiog nuostabias vasariškas salotas“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Kitas įrašas

Rubikių ežere pradėta matuoti vandens temperatūra

Panašūs straipsniai

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)

2025-07-05
0

Ar jau mokame švęsti šventes? Ar ilgieji savaitgaliai, papildomi laisvadieniai leidžia atsipūsti ir iš tiesų paminėti šventę, ar tai –...

Vaido Puodžiuko valdoma UAB „LTF Group“ Anykščiuose ieško naujų darbuotojų.
 Nuotrauka iš Vaido Puodžiuko archyvo.

Anykštėnai stato Australiją

2025-07-05
4

Vaido Puodžiuko valdoma, viena stipriausių medienos apdirbimo įmonių regione UAB „LTF Group“ Anykščiuose didina gamybos apimtis bei atidaro mažmeninę medienos...

Artūras Juodeikis,„Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius.

Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?

2025-07-05
0

Vasaros sezonas kasmet žymi aktyvų kelionių laikotarpį, tačiau poilsis užsienyje ne visuomet apsieina be netikėtumų. Kasmet keliautojai iš Lietuvos patiria...

„Trakinių partizanų“ renginyje dalyvavo ir Nefų šeima: pirmasis rajono vadovas prof. dr. Saulius Nefas ir mokytoja ekspertė Dangira Nefienė, kuri sakė nepraleidusi nė vieno Trakiniuose vykusio renginio.

Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti

2025-07-05
9

Birželio 28 dieną, šeštadienį, po penkerių metų pertraukos, Trakinių kaime vėl vyko renginys, skirtas 1945 metų vasarą trisdešimt trims žuvusiems...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)
Anykštėnai stato Australiją
Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?
Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti
Valdžia toliau ieškojo būdų, kaip mažinti viešumą
Tarp paklausiausių profesijų rajone – valytojas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In