• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 21 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Gardūs ne tik raikyti: išradingos kulinarinės idėjos, leisiančios patirti kitokį arbūzų valgymo malonumą

Pranešimas spaudai
2021-06-27
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Saldūs, sultingi, gaivinantys, džiuginantys savo ypatingu skoniu. Epitetų arbūzams, be kurių dažnas neįsivaizduoja savo vasaros, galima sugalvoti išties daug. Tačiau ragauti šiuos vaisius, vadinamus ir daržovėmis, įprastai pjaustytus kartais gali ir pabosti. Juolab, kai jie turi tokį milžinišką kulinarinį potencialą. Todėl arbūzai gali būti panaudoti labai skirtingų, netradicinių bei stebinančių patiekalų gamybai, kurių receptais įsibėgėjus vasarai dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai.

 Skanūs ir su sūriais valgiais

Arbūzai vienareikšmiškai yra vienas populiariausių maisto pasirinkimų vasarą, tačiau lietuviai jų noriai skanauja ne tik šiltuoju sezonu. Tai pastebinti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tikina – pirkėjai šiuos produktus perka ištisus metus.

„Arbūzai lietuvių itin mėgstami, o mūsų parduotuvių lankytojai pastaruoju metu jų įsigyja vis daugiau. Arbūzų pardavimai pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo beveik penktadaliu. Didžiausias augimas – besėklių, kuriais prekiavome pernai gegužę-spalį ir nuo pat šiųmečio sausio. Remdamiesi ankstesnių metų tendencijomis, prasidėjus vasarai galime prognozuoti dar didesnį arbūzų populiarumą. Jų savo prekybos tinkle suprekiaudavome ir po 70 tonų per dieną – maždaug tiek sveria 12 suaugusių dramblių. Dabar pirkėjams galime pasiūlyti tiek didesnę pasiūlą, tiek geriausią jų kainą. Arbūzai mūsų parduotuves pasiekia iš plataus skirtingų tiekėjų tinklo vidurio Europoje, Ukrainoje, Graikijoje“, – sako E. Dapkienė.

Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė akcentuoja – lietuviai arbūzus mėgsta ne veltui. Anot jos, šie produktai yra ne tik labai skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.

„Nors neretai sakoma, kad arbūzai tėra natūralus cukrus (fruktozė) ir vanduo, iš tiesų yra priešingai. Tai daug maistingų medžiagų turintis vaisius, organizmą praturtinantis vitaminais, mineralais. Jame – mažai kalorijų, todėl tai idealus pasirinkimas besirūpinantiems savo mityba. Moksliniai tyrimai taip pat rodo, kad arbūzai, kuriuose gausu įvairių antioksidantų, vitamino C, leidžia kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais vėžį. Taigi arbūzus valgyti išties verta, o skanauti pastaruosius galima labai išradingai. Pavyzdžiui, maišyti jų saldumą su sūrumu, šį produktą netgi įtraukiant į mėsos, žuvies patiekalų gamybą. Taip pat – įvairias salotas. Arbūzai puikiai dera su alyvuogėmis, kietuoju, ožkos sūriais, feta. Jie nuostabiai pagardins ir ispaniškąjį gaspačio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokius įvairius ir skirtingus patiekalus galima pasigaminti su arbūzais, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo tuo įsitikinti patiems. Todėl ji dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įrodys, kad šie vasaros palydovai gardūs ne tik tradiciškai raikyti.

Gurmaniška: kepta lašiša su arbūzų salsa ir mėtomis

Reikės: 500 g lašišos filė, trečdalio žaliosios citrinos, žiupsnelio druskos, tiek pat pipirų, mėgstamų žuvies prieskonių, 800 g arbūzo, trečdalio raudonojo svogūno, 1 trumpavaisio agurko, poros jelapenų, saujelės kalendros ir mėtų.

Pirmiausia, nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite kubeliais, išimkite sėklas. Kubeliais supjaustykite ir agurką, raudonąjį svogūną, jelapenus. Viską sumaišykite su arbūzu, įberkite kalendrą, mėtas, druską, pipirus. Tuomet supjaustykite lašišą, įtrinkite ją mėgstamais prieskoniais, užberkite šiek tiek druskos, pipirų. Imkite folijos lapus, sudėkite arbūzų ir daržovių mišinį, žuvį, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, foliją užsukite. Kepkite 15 minučių 180 laipsnių orkaitėje arba ant kepsninės.

„Šio patiekalo skonis – ypatingas. Čia dera daugybė poskonių, saldumas maišosi su sūrumu, o jei gaminama ant kepsninės, jis tampa puikia alternatyva tradiciniams vasaros kepiniams. Todėl išbandyti – tikrai verta“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Pasiruoškite nustebti: marinuoti arbūzai

Reikės: vidutinio dydžio arbūzo, 1,5 litro vandens, 50 g druskos ir tiek pat cukraus, poros šaukštų obuolių acto, žiupsnelio kvapniųjų pipirų, poros krapų stiebų, 5 skiltelių česnako, 3 lauro lapų, 1 nedidelės aštriosios paprikos.

Arbūzo žievę nulupkite, likusią dalį supjaustykite nestoromis, norimos formos juostelėmis. Į indą sudėkite krapus, česnakus, lauro lapus, papriką, ant viršaus – arbūzo juosteles. Kitame inde sumaišykite vandenį, obuolių actą, druską, cukrų, pipirus. Užkaitinkite ir kaitinkite, kol druska ir cukrus ištirps. Šį mišinį užpilkite ant arbūzų, visiškai atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą, leiskite pastovėti 3-4 dienas.

„Taip turėsite gaivų, gurmanišką pagardą, tobulai tinkantį prie mėsos patiekalų. Jis praturtins ir salotas, sūrio užkandžius. Viena iš tokių gardžių idėjų – patiekalas, kuriam prireiks alyvuogių aliejaus, apelsinų sulčių, balzamiko acto, mėgstamų žalumynų, marinuoto arbūzo, raudonojo svogūno, kepintų lazdyno riešutų. Pridėję ožkos sūrio, pasigaminsite tiesiog nuostabias vasariškas salotas“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Rubikių ežere pradėta matuoti vandens temperatūra

Panašūs straipsniai

Prisijunkite į mezgėjų klubą „Linksmosios akelės“!

2025-08-21
0

Čia susipina siūlai, pašnekesiai ir gyvenimiškos istorijos!

Nesvarbu, ar esate virbalų virtuozas, ar tik svajojate numegzti pirmąją kojinę – čia laukiamas...

PASKUTINĖ GALIMYBĖ PRISIJUNGTI PRIE NEMOKAMO PROJEKTO KUPIŠKIO BASEINE

2025-08-21
0

Kupiškio baseinas skelbia registraciją į trečiąjį NEMOKAMO projekto „Fizinio aktyvumo treniruotės vandenyje paaugliams ir jų šeimos nariams“ etapą, kuris vyks...

Skaitytojai pasisakė, kuris Anykščių miesto mikrorajonas yra patraukliausias

2025-08-21
0

Šią savaitę „Anykštos“ feisbuko sekėjai išsakė savo nuomonę, kuris Anykščių miesto mikrorajonas yra patraukliausias.

„Jurzdikas. Visi draugiški, laimingi, ramūs, taikūs ir...

Didžiausią atlyginimą siūlo ūkininkas

2025-08-21
3

Kavarsko seniūnijos Papiškių kaime veikiantis ūkis skelbia ieškantis mechanizatoriaus.

Darbo pobūdis - žemės ūkio darbai gyvulininkystės ūkyje.

Užimtumo tarnybos tinklapyje patalpintame skelbime...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Prisijunkite į mezgėjų klubą „Linksmosios akelės“!
PASKUTINĖ GALIMYBĖ PRISIJUNGTI PRIE NEMOKAMO PROJEKTO KUPIŠKIO BASEINE
Skaitytojai pasisakė, kuris Anykščių miesto mikrorajonas yra patraukliausias
Didžiausią atlyginimą siūlo ūkininkas
Kur rasti kokybiškus akumuliatorius automobiliui palankia kaina?
Rubikiuose tarp dviejų vyrų kilo konfliktas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugpjūčio 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 18 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 17 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpūčio 16 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 15 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vilniaus ir Kauno oro uostuose visi daiktai ir skysčiai nuo šiol gali likti bagažo viduje
Nukrėtė elektra ar žaibas: net ir menkas smūgis gali būti mirtinai pavojingas
Gyvenate šalia elektrinės? Pasitikrinkite – jums gali priklausyti gamybos įmokos lėšos!
Prezidentas Seimui teiks Ingos Ruginienės kandidatūrą į Vyriausybės vadoves
Vyriausybės plano Seimo sesijai prioritetai – gynyba, biudžetas, didesnės išmokos
Nekilnojamojo turto rinkai toliau klestint, auga ir būsto įperkamumas

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokio dydžio pensija, Jūsų nuomone, yra „ori“

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In