• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 10 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Grybavimo čempionas atsakė, ar šį savaitgalį dar verta ruoštis į mišką

Pranešimas spaudai
2021-09-26
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad grybai yra vertingas raciono paįvairinimas. „Galima sakyti, kad grybai yra tikrai gurmaniškas produktas. Jais pagardinti tradiciniai patiekalai įgauna ypatingą skonį ir aromatą. Taip pat iš grybų galima paruošti ir ypatingesnių valgių. Pirkėjams siūlome platų šviežių voveraičių, įvairių rūšių pievagrybių, taip pat kreivabudžių bei egzotiškesnių Portabela grybų pasirinkimą. Taip pat turime ir tradicinių džiovintų baravykų bei džiovintų voveraičių, kurios taip pat atkreipia pirkėjų dėmesį“, – teigia V. Juodkazienė.

Mažiau šilumos – sveikesni grybai

V. Daugudis sako, kad net termometro stulpeliui krintant žemyn miškuose vis dar yra grybų, tad grybavimo nevertėtų atsisakyti.

„Net ir vėsesni ruduo yra tinkamas grybams dygti. Šiuo metu tikrai galima rasti ir voveraičių, baravykų ar raudonikių. Žinoma, gal jų ir nepririnksite itin daug, tačiau pietums ar vakarienei pakaks. Taip pat jau dygsta ir žaliuokės. Tai labai skanus grybas, kuris pastaruoju metu kiek nepelnytai pamirštamas“, – pasakoja grybavimo čempionas.

Lietingi orai grybams taip pat palankūs. Sakoma, kad kai yra vandens, yra ir grybų, nes jiems dygti drėgmė tiesiog būtina. Be to, lietingu ir vėsesniu oru grybai mažiau kirmija. V. Daugudis pasakoja, kad grybavimui nėra svarbus dienos laikas. Tačiau rytais eiti į mišką parankiau, nes grybus per naktį išaugusius grybus lengviau pamatyti.

„Per naktį grybai turi laiko paaugti. Be to, naktinė vėsa ir rasa atidrėkina samanas ir grybams lengviau išlįsti jos, tad grybautojui lengviau juos pamatyti. Žinoma, grybai auga tiek dieną, tiek naktį. Tačiau rytą taip pat didesnė tikimybė rasti sveikų, nesukirmijusių grybų. Dieną temperatūra būna aukštesnė, o šiluma patogi įvairiems grybais mintantiems kenkėjams daugintis, todėl dieną jie greičiau sukirmija“, – įžvalgomis dalijasi grybavimo ekspertas.

Grybauti galima iki pat šalnų

V. Daugudis pasakoja, kad grybai dygsta iki pat pirmojo sniego, tad jis į miškus grybauti eina tol, kol jau nebėra galimybės rasti grybų. Vis dėlto grybams nepalankios ir šalnos. Jeigu po šalnų rasite grybų, jų valgyti nepatartina. Sušalęs ir vėl atšilęs grybas turi tam tikrų nuodingųjų medžiagų.

„Nereikėtų painioti šaldymo šaldiklyje ir natūralaus grybo sušalimo miške. Šaldiklyje šaldyti grybus tikrai populiaru, tačiau juos ištraukus iš šaldiklio iš karto ir gaminame. Tuo tarpu miške grybui atšilus prasideda puvimo procesas ir tokio grybo valgyti negalima“, – pataria V. Daugudis.

Grybų mados

Pasak V. Daugudžio, egzistuoja ir tam tikros grybų mados. Kai kurie sudėtingesnio paruošimo reikalaujantys grybai praranda grybautojų dėmesį, tuo tarpu kiti – priešingai, tampa itin mėgstami. Kaip vieną tokių pašnekovas įvardija žvynabudes.

„Mano vaikystėje šis grybas nebuvo valgomas. Tačiau žvynabudės yra tikrai labai skanios, juolab kad joms nereikia ypatingo paruošimo. Kiekvienas ragautojas randa ir skirtingų šio grybo poskonių. Kai kam keptos žvynabudės primena kiaulieną ar vištieną. Pastaruoju metu jos yra itin mėgstamos, o auga tam tikromis bangomis, tad jeigu tokią praleidote, teks kurį laiką palaukti“, – sako grybautojas.

Anksčiau itin populiarūs buvo vėlyvojo rudens grybai žaliuokės. Yra daugybė patiekalų su žaliuokėmis receptų. Tradiciškai jos gali būti valgomos su kopūstais. Galima paruošti specialius žaliuokių ir kopūstų troškinius, kuriais konservuotais stiklainiuose mėgausitės per visą šaltąjį laiką. Taip pat anksčiau populiaru buvo žaliuokes rauginti. Tačiau šiuo metu jos šiek tiek praradusios susidomėjimą, nes jų paruošimas žiemai užtrunka laiko. Tad, pasak V. Daugudžio, dabar grybautojai dažniau valgo šviežius ar džiovintus grybus, kurių įsigyti galima visus metus.

Jeigu po savaitgalio grįšite su pilnomis pintinėmis grybų, siūlome ir kelis paprastus, bet be galo skanius receptus su grybais.

Jautienos kepsnys su voveraičių padažu

Jums reikės:

4 jautienos kepsnių

400 g voveraičių

2 svogūnų

2 skiltelių česnako

1 šaukšto sviesto

50 ml daržovių sultinio

200 g grietinės

Čiobrelių

Šviežių petražolių

Gaminimas:

Nuvalykite ir nuplaukite voveraites. Apkepinkite keptuvėje, kol nugaruos skystis. Atidėkite voveraites į šalį. Į keptuvę įdėkite sviestą ir apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus, kol suminkštės. Supilkite daržovių sultinį, įdėkite voveraites, grietinę, druskos, pipirų ir čiobrelių. Patroškinkite viską ant nedidelės ugnies 10-15 min. Jautienos kepsnius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje 2-3 minutes iš abiejų pusių. Iškepusius išimkite iš keptuvės, apibarstykite druska ir pipirais. Užpilkite voveraičių padažu, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir iš karto patiekite su mėgstamu garnyru.

Žaliuokės su šoninės padažu

Jums reikės:

500 g žaliuokių

50 g šoninės

1 svogūno

200 g grietinės

6 bulvių

Gaminimas:

Žaliuokes kruopščiai nuvalykite, nuplaukite ir apvirkite 10-15 min. Į keptuvę įdėkite šiek tiek sviesto ir užkaitinkite. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, šoninę ir pakepkite kelias minutes, kol suminkštės. Sudėkite žaliuokes, grietinę, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 15 min. Išvirkite bulves, supilkite ant jų žaliuokių padažą ir iš karto patiekite.

Komentarai 1

  1. Study in Africa says:
    2 metai ago

    887680 625506Possible call for all types of led tourdates with some other fancy car applications. A lot of also give historic packs and other requires to order take into your lending center, and for a holiday in upstate New York. ??? 706932

Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Ką manote apie elektros rinkos liberalizavimą?

Panašūs straipsniai

Medikų atlyginimai per 9 metus išaugo tris kartus

2025-07-09
3

Viešosiose gydymo įstaigose dirbančio medicinos personalo vidutinis darbo užmokestis (VDU) nuo 2016 m. iki 2025 m. I ketvirčio padidėjo tris...

Biblioteka kviečia „pasukti” laidiniu telefonu

2025-07-09
2

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje, šeimos relikvijų ekspozicijoje, veikia Arūno Vilkončiaus asmeninės kolekcijos paroda „Telefonai Lietuvoje“.

Parodos eksponatai...

Anykščių rajono savivaldybė teigia, kad Valstybės kontrolės išvada daugiausia susijusi su savivaldybės planuojama 5 milijonų 435 tūkstančių eurų dydžio paskola investicinių projektų įgyvendinimui.

Šalia savivaldybės pastato ir kitose miesto vietose bus vertinami želdiniai

2025-07-09
0

Anykščių rajono savivaldybės administracija sudarė paslaugų teikimo sutartį su UAB „Arbovita ir Ko“ dėl viešųjų erdvių želdinių būklės arboristinio įvertinimo....

Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku

2025-07-09
2

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia pirmuosius lietuvių kalbos ir literatūros išplėstinio ir bendrojo kursų, matematikos išplėstinio ir bendrojo kursų, istorijos,...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Medikų atlyginimai per 9 metus išaugo tris kartus
Biblioteka kviečia „pasukti” laidiniu telefonu
Šalia savivaldybės pastato ir kitose miesto vietose bus vertinami želdiniai
Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku
Traupyje „apsigyveno” naujas katinas
Per Anykščių miesto šventę bus šaudomi fejerverkai. Ar reikėtų jų atsisakyti?

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kelininkai įspėja – rytoj galimas pavojingas lietus
Vyriausybė pritarė kompensacijai už šuns pagalbininko įsigijimą neįgaliesiems
Prie Vyriausybės – abiturientų protestas dėl egzaminų
Lietuvos mokykloms – kompiuteriai ir įranga už 4,6 mln. eurų
Abiturientai protestuos dėl nesklandumų per brandos egzaminus, ministerija skelbs jų rezultatus
Antros pakopos pensijų fondų grąža šiemet augo 3,4 proc.

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In