• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 9 rugpjūčio, 2022
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Ikrai – delikatesas ne kasdienai: dietologė pataria skanauti juos saikingai

Pranešimas spaudai
2022-04-03
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Maistui ikrai vartojami tūkstančius metų – tik jie nebūtinai buvo sūdomi, kaip dabar, o kad ilgiau išsilaikytų juos džiovindavo. Kai kurios šiaurės tautelės ikrus valgydavo vietoje duonos ar jais skanindavo košę. XIX amžiuje ikrus iš Rusijos imta pamažu vertinti ir Europoje, nors iki tol juos vadindavo tiesiog „žuvies kiaušiniais“ ir paprasčiausiai išmesdavo kartu su žuvies atliekomis. Praėjusio amžiaus pradžioje ikrus, atvežamus iš Irano, ėmė itin vertinti prancūzai, o vėliau, senkant žuvies ištekliams, jie tapo deficitiniu delikatesu. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės nuomone, ikrai nėra supermaistas, kurį reikėtų būtinai įtraukti į dienos racioną, bet retkarčiais jais galima paįvairinti savo mitybą.

Ikrų nauda sveikatai

Senuose filmuose dar galima pamatyti, kaip pasiturinčių žmonių namuose ikrai kabinami šaukštais, tačiau tikrovėje tokią puotą retas galėdavo sau leisti ne dažniau kaip porą kartų per metus. Tiek raudonųjų, tiek juodųjų ikrų maistinė vertė daug nesiskiria, tiesiog raudonieji – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, o juodieji – eršketinių. Pastarųjų populiacija taip sumažėjo, kad jų gaudymas oficialiai uždraustas.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ikrai – puikus B grupės vitaminų (ypač vitaminų B1 ir B12) šaltinis, taip pat jie vertinami dėl Omega-3 riebalų rūgščių. „Tačiau vertėtų nepamiršti, kad, priklausomai kur ir kokios žuvys buvo pagautos, jos daugiau ar mažiau savyje linkusios kaupti sunkiuosius metalus, tad ir ikruose – taip pat. Be to, 100 gramų ikrų yra net 1,5 gramų druskos – tai žmogaus, kuris nori sveikiau matintis visos dienos norma. Dėl suvartotinų kiekių mokslininkų nuomonės išsiskiria – dažniausiai teigiama, kad nereikėtų viršyti 50 gramų per dieną, bet aš sutikti negalėčiau – tai labai individualu. Kita vertus, kasdien ikrų šaukštais tikrai nekabiname – tai labiau proginis delikatesas“, – sako gydytoja dietologė.

Klasikinis sumuštinis su ikrais paprastas: balta duona, sviestas, ikrai. Tačiau gydytoja dietologė mano, kad jei norime sveikiau gyventi, reikėtų kai kuriuos įpročius keisti: „Dažniausiai pasiimame iš aukščiausios rūšies miltų keptos duonos riekelę, tepame sviesto ir užberiame ikrų. Tokiame sumuštinyje tėra vienas vertingiausias dalykas – ikrai, bet jų tik keli žirneliai. Tad siūlyčiau pabandyti ikrus skanauti su įvairių daržovių: agurkų, cukinijų, pomidorų riekelėmis – išbandysite pačius įvairiausius skonių derinius, o ir nauda sveikatai bus kur kas didesnė“, –  rekomenduoja E. Gavelienė.

Kaip juos laikyti namuose?

Dažnai kyla klausimas: kiek galima nepradarytą ar pradarytą ikrų stiklainiuką ar skardinėlę laikyti šaldytuve? Ar tai itin gendantis produktas? Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė A. Čudinienė paaiškina: „Nepradarytas skardines šaldytuve galima laikyti iki metų, bet jei ikrus pirkote stikliniame inde, neatidarytą ji laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 4 mėnesius. Jei įsigijote ikrų  metalinėje skardinėlėje ir atidarę jų iškart nesuvartojote, reikėtų perdėti juos į stiklinį indelį su dangčiu, taip pat į stiklines talpyklas reikėtų suberti ir nusipirktus sveriamus ikrus – taip jie šaldytuve galės išbūti iki savaitės.Atidarytos stiklinės ir plastikinės pakuotės šaldytuve gali išlaikyti produkto kokybę ne ilgiau kaip 3–5 dienas. Kambario temperatūroje ikrai laikomi ne ilgiau kaip 24 valandas.“ 

Ikrus namuose galima ir užšaldyti, tačiau svarbu nepamiršti tai daryti tinkamai. „Šaldymas rekomenduojamas tik tuo atveju, jei nėra kitų galimybių, nes šaldiklyje ikrai gali susproginėti ir prarasti naudingų savybių. Griežtai nerekomenduojama atitirpinti ikrų ir vėl užšaldyti. Jei vis tiek nutarėte dėti indą su ikrais į šaldiklį, prieš tai padalinkite jį porcijomis į kelias pakuotes, šaldymui naudokite specialius maisto maišelius, o kad ikrai nevirstų ledo gabalėliu, pirmiausia pašalinkite drėgmės perteklių virtuviniu rankšluosčiu. Jei laikomasi rekomendacijų, produktą šaldiklyje galima laikyti ne ilgiau kaip 12 mėnesių. Be to, visada skaitykite informaciją, nurodytą produkto ženklinimo etiketėje“, – rekomenduoja specialistė.

A. Čudinienė taip pat primena: „Mūsų įmonė vadovaujasi tvarios žuvininkystės principais, todėl neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą“.

Komentarai 1

  1. A kainytes tai oi, oi says:
    4 mėn. ago

    net skonio nežinom tokiu žuvu !

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Seimas svarstys siūlymą įteisinti „šeimos darželius“

Panašūs straipsniai

Vasara – vestuvių metas

2022-08-09
0

Rugpjūčio 9 – 19 dienomis Anykščių rajone tuoksis 10 porų, skelbia Anykščių rajono savivaldybė.

Septynios poros tuoksis Teisės, personalo ir civilinės...

Daugiabučių gyventojai prižiūri aplinką

2022-08-09
12

Į redakciją paskambinusi anykštėnė pasiūlė žurnalistams atkreipti dėmesį į Anykščių miesto Statybininkų gatvės 14-ojo namo aplinką.

"Daugiabučio namo gyventojai prižiūri...

Muzikinė drama „TRAVIATA“

2022-08-09
1

...

Rajone – 10 COVID – 19 atvejų

2022-08-09
1

Per praėjusią parą Anykščių rajone nustatyta 10 naujų COVID-19 atvejų, šį antradienį skelbia Statistikos departamentas.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1935...

Video rekomendacijos:

Naujienos

Vasara – vestuvių metas
Daugiabučių gyventojai prižiūri aplinką
Muzikinė drama „TRAVIATA“
Rajone – 10 COVID – 19 atvejų
Populiarios ir dėvėtos uniformos
Anykščių šv.Mato bažnyčioje bus prašoma taikos pasauliui

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugpjūčio 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 3 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Išrinktos 2023 metų Lietuvos mažosios kultūros sostinės
Panevėžyje ir Vakarų Lietuvoje prasideda karinės pratybos
V. Zelenskis perspėja dėl branduolinės katastrofos grėsmės
Nepriklausomi elektros tiekėjai siūlo „Perlas energijos“ klientams naujas sutartis
Išplėsta TVP kuriamų TV programų retransliavimo Lietuvoje aprėptis
Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar dalyvausite kultūros festivalyje „Purpurinis vakaras"?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

Jara rugpjūtis

Jara rugpjūtis

kondicionieriai(2)

kondicionieriai(2)

Algrida 300×250@2x

Algrida 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Bendraukime Facebook tinkle

baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Ženklai ir žmonės“ (5 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2022“ (5 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In