• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 4 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Jo didenybė majonezas: kur slypi skonio paslaptis ir ar įmanoma jį atkartoti namuose?

Pranešimas spaudai
2021-12-25
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Kur didžiosios metų šventės, ten ir mišrainės, o kur pastarosios – ten ir majonezas. Būtent šis padažas gardina tiek daržovių, tiek mėsos ar kiaušinių patiekalus ir jiems suteikia ypatingo, tradiciško skonio. Tiesa, įgudę namų šeimininkai žino, kad turint laiko ir tinkamų produktų, galima naudoti ne tik pirktinį, o ir naminį majonezą. Tačiau ką verta žinoti, kad eksperimentai virtuvėje, maišant šį kiaušinių šedevrą, nevirstų patiekalus apkartinančia klaida?

Naminis majonezas pasiduoda skonių variacijai

Nors skeptikai majonezą dažnai demonizuoja ir įnirtingai siūlo šį padažą maišyti su sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui natūraliu jogurtu ar liesa grietine, skaniam maistui neabejingi gurmanai patikins – galima visko tik su saiku. Ypač, kai renkantis produktus dėmesys krypsta ne tik į kainą, bet ir sudėtį. Vis dėlto, tiems, kurie nori pačio saugiausio ir savo skonį atitinkančio pagardo, majonezą bent kartą gyvenime rekomenduojama pamėginti gamintis patiems.

Kulinarai neleis sumeluoti, jog gaminant majonezą namuose, labai svarbu keletas taisyklių: naudoti pasterizuotus, šviežius kiaušinius, rinktis kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų, padažo gamybos metu intensyviai darbuotis plaktuvu ar rankine šluotele, gaminamos konsistencijos nekaitinti, o pagaminus laikyti tik šaldytuve ir suvartoti per 3-5 dienas.

Kuo naminis majonezas traukia mėgstančius eksperimentuoti? O gi tuo, jog jį išsukus galima „sužaisti“ skirtingais skoniais: dalį gardinti šviežiomis petražolėmis, krapais ar svogūnų laiškais, kitai daliai – išspausti skiltelę česnako arba panaudoti kitus mėgstamus prieskonius bei žoleles.

Į prekybą patenkantiems pagardams keliami vis aukštesni kokybės reikalavimai

Kaip pasakoja „Obelių majonezo“ kokybės vadovė Viktorija Gurskaitė, bene didžiausia skanaus ir subalansuoto skonio majonezo paslaptis – kokybiški ingredientai. Paskui, žinoma, seka ir technologinė pusė – pavyzdžiui, gamybinių kombainų dėka majonezui suteikiama vienalytė, glotni ir iki tobulybės išsukta konsistencija. 

„Kadangi pagrindinės majonezo sudedamosios dalys yra aliejus ir kiaušiniai, šie produktai turi būti nepriekaištingos kokybės. Ilgametė patirtis ir kulinarų atsidavimas mūsų gaminamiems majonezams dovanoja išskirtinį skonį, tačiau keliami itin aukšti kokybiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, renkamės laisvai laikomų vištų kiaušinius, pasižyminčius aukštesne maistine verte, taip pat naudojamas mūsų „Obelių“ rapsų aliejus, turtingas savo sudėtimi“, – pasakoja V. Gurskaitė, pridėdama, jog iš visų augalinių aliejų, rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių ir daugiausiai Omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o taip pat yra natūralus vitaminų A, E, D šaltinis.

Dar, kokybės vadovė V. Gurskaitė atskleidžia, jog kuriant profesionalias receptūras, priešingai nei eksperimentuojant namuose, paprasčiau išlaikyti skonio ir sveikatai palankių medžiagų balansą, nes tiksliai ir moksliškai apskaičiuojami tam tikrų produktų kiekiai. Pavyzdžiui, neseniai, remiantis gydytojų išvadomis, jog tautiečiams itin trūksta saulėtojo vitamino D,  pastarasis buvo integruotas į majonezus. Be to, viename majoneze –„Obelių Premium“ – visiškai atsisakyta krakmolo. Šis ingredientas majonezo gamyboje yra naudojamas, siekiant sutraukti vandenį, pagerinti konsistenciją, tačiau maistine verte nėra naudingas.

„Namuose gamintus majonezus skaniname druska, pipirais, kitais prieskoniais, o profesionali kulinarija, bendradarbiaujant su kitais ekspertais, leidžia kurti kiek įdomesnius ir reikšmingesnius skonius“, – pastebi V. Gurskaitė.

Nors originalaus „Obelių“ majonezo receptūros ji neišduoda, namuose siūlo išmėginti „Obelių“ technologų siūlomą pagardą, kuris praturtins kitų patiekalų skonį ir taps tikru kulinariniu atradimu.

Naminis „Obelių“ majonezas

Jums reikės:

  • 450 g rapsų aliejaus
  • 150 g alyvuogių aliejaus
  • 4 kiaušinių trynių
  • 10 g aštrių garstyčių
  • 50 g grūdėtų garstyčių
  • 15 g obuolių arba baltojo vyno acto
  • Žiupsnelio druskos
  • 6 valg. šaukštų kambario temperatūros vandens.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakti su aštriomis ir grūdėtomis garstyčiomis. Plakant iš lėto pilti aliejų. Supylus visą aliejų, sudėti likusius ingredientus ir dar kartą viską perplakti. Pagamintą majonezą rekomenduojama bent 1 valandą palaikyti šaldytuve. Prieš vartojimą galima gardinti žolelėmis  ir kitais priedais pagal kiekvieno skonį.

Tags: receptaiskonis
Kitas įrašas

Monika Peldavičiūtė:„Niekuomet nebūčiau pagalvojusi, kad saugosiu miškus“

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?

2025-07-04
6

Orai geri, anykštėnai ir turistai gaivinasi Šventosios upės bangose, o beveik 20 metų kurorto statuso siekiančiuose Anykščiuose šią vasarą taip...

Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė

2025-07-04
2

Tradiciškai, per liepos paskutinį savaitgalį vyksiančią Anykščių miesto šventę, bus pagerbtas naujasis (arba naujieji) Anykščių rajono garbės pilietis. Tiesa, kol...

JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje

2025-07-04
0

Kur? Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje

RENGINYS NEMOKAMAS

Liepos 10 d., ketvirtadienį, šiuolaikinės baltų kultūros festivalio MĖNUO JUODARAGIS rengėjai ir...

Liepos 6-osios renginiai Utenoje

2025-07-04
1

Utenos kultūros centras kviečia švęsti Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?
Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė
JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje
Liepos 6-osios renginiai Utenoje
Leliūniečiai mokėsi pažinti gaurometį
Statybos skyrius turės vedėją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In