• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 5 vasario, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Jos didenybė silkė: 3 taisyklės, kaip parduotuvėje išsirinkti šviežią Kūčių stalui

Pranešimas spaudai
2022-12-04
Naujienos
2
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Artėjant gražiausioms metų šventėms, pradedame galvoti apie Kūčių stalo patiekalus. Didžiausio susidomėjimo kasmet sulaukia šio vakaro karaliene vadinama silkė. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis daugiau lietuvių šventėms perka jau paruoštą žuvį, o nusprendusiems ją gaminti namuose rekomenduoja, kaip išsirinkti kokybišką. Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena , jog silkė – riebi, tačiau mūsų organizmui naudinga žuvis, tad svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus.

Pati populiariausia – silkė pataluose

Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, dėl greito gyvenimo tempo pirkėjai prieš šventes vis mažiau laiko gali skirti Kūčių ar Kalėdų stalo patiekalų ruošybai, tad renkasi jau pagamintas ar bent išdarinėtas žuvis. 

„Šiuo metu pastoviame „Rimi“ kulinarijos asortimente turime keturias skirtingas salotas su silke. Tai silkė su svogūnais ir grybais, taip pat silkė pataluose ir sluoksniuotų silkių salotos. Žiemos sezonui ir artėjančioms Kūčioms asortimentą papildysime naujomis silkėmis su kelmučiais bei keptomis daržovėmis, pagardintomis padažu su razinomis. Šventiniam stalui siūlome užsisakyti proginius gaminius: šventiskai papuoštą didesnį kiekį silkės pataluose ir naujovišką receptą: silkę su teriyaki padažu“, – sako O. Suchočeva.

Pasak ekspertės, visų laikų populiariausia – silkė pataluose, kurios receptas nekinta metai iš metų, nes pirkėjai ją labai mėgsta. Taip pat populiari silkė su grybais bei svogūnais. „Ruošiantys silkę namuose dažniausiai turi mėgstamą, iš kartos į kartą keliaujantį receptą. Jam rekomenduojame rinktis neišdarinėtą Atlantinę silkę iš sūrimo, kuri bus natūralesnė, be papildomų priedų ir aliejų. Išdarinėjus kaulus, galima rinktis kuo įvairesnius pagardus. Kadangi silkė yra riebi žuvis, svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus, o jei silkę gaminate su majonezu, jį vertėtų sumaišyti su jogurtu. Taip pat tinka aliejiniai padažai su garstyčiomis, medumi, – pataria O. Suchočeva. – Silkių įdarų yra labai daug, tai gali būti įvairios keptos daržovės, grybai, virtos daržovės, džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos, kiaušiniai, duonos skrebučiai ir kita.“

Paruoštą silkę „Rimi“ atstovė rekomenduoja laikyti šaldytuve, uždengtą dangteliu arba maistine plėvele ir suvartoti per dvi paras: „Jei silkės pagardas yra pagamintas iš termiškai apdorotų daržovių, tokią silkę galima vartoti tris paras, bet neilgiau.“ 

Jodo, kalio ir seleno šaltinis 

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvį reikėtų rinktis bent 2–3 kartus per savaitę, suvartojant iki 300 gramų, o riebia žuvimi, kaip silkė, mėgautis kiek rečiau: „Silkė puikiai paįvairina asortimentą, bet neturėtų užimti visos žuviai skirtos vietos kasdieniame mitybos racione.“ 

Silkę gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti ne tik per šventes, nes joje gausu jodo, kalio, seleno, taip pat D ir B grupės vitaminų. Tiesa, silkė netinka asmenims, kurie yra alergiški žuviai: „Ją reikėtų atsargiai valgyti tiems, kurie vartoja vaistus depresijai gydyti ar sergantiems podagra. Visiems kitiems silkė yra puikus maisto produktas, tik paprastai ji būna sūdyta, tad prieš ruošiant patiekalą reikėtų pamirkyti žuvį arbatoje, vandenyje arba piene.“ 

Dr. E. Gavelienė sako, jog per Kūčias ruošiami tradiciniai šeimos patiekalai, tad paragauti jų nėra nuodėmė – viskas priklauso nuo suvartojamo maisto kiekio: „Negalėčiau kiekvienam žmogui rekomenduoti, kiek Kūčių vakaro metu jis gali suvalgyti silkės ar kito patiekalo, tačiau svarbu atminti, jog skrandžio talpa nėra begalinė. Taigi, jeigu yra dvylika patiekalų, juos turime skanauti, o ne valgyti pilnomis porcijomis.“ 

Būdai, kaip atpažinti kokybišką silkę

Pasak O. Suchočevos, šviežia silkė neturėtų skleisti jokio nemalonaus pašalinio kvapo. Jeigu atidarius pakuotę jaučiamas amoniakas – ji pradėjusi gesti. Šviežios silkės oda turėtų būti blizganti ir stangri, o žuvies mėsa standi ir elastinga, neatsiskyrusi nuo ašakų. Tuo tarpu sūdyta silkė turi būti malonaus kvapo, o jos spalva nepatamsėjusi ir nepageltusi. 

Renkantis silkę taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos įpakavimą. „Nesvarbu, kaip silkė supakuota, tai turi būti atlikta kokybiškai ir hermetiškai, kad į produkto vidų nepatektų oras. Todėl jeigu matote ištekėjusį sūrymą, verčiau tokio pirkinio atsisakykite. Kokybiškos silkės sūrymas turi būti skaidrus ir permatomas, o štai surūgusio tampa tamsus, drumstas bei įgauna aitrų kvapą.“ 

Komercijos operacijų vadovė išduoda ir dar vieną gudrybę, leidžiantį lengvai patikrinti, ar silkė kokybiška: „Paspauskite žuvies šoną pirštu arba šakute – jeigu duobutė išsilygins ir netrukus grįš į pradinę padėtį, žuvis puikios kokybės, o jeigu įdubimas liks – silkė jau pradėjusi gesti.“   

Sutaupyti padės planavimas 

Pasak „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, artėjant Kalėdoms žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti maistui“, – siūlo O. Suchočeva. 

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti visų mėgstamą silkę pataluose, kuri puikiai tiks šventinei Kūčių vakarienei.  

RECEPTAS

Silkei pataluose reikės:

3 vnt. vidutinio dydžio bulvių;

2 vnt. morkų;

2 vnt. vidutinio dydžio burokėlių;

200 gramų silkių filė;

250 gramų majonezo;

4 vnt. virtų kiaušinių;

1 svogūnas.

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  2. Bulves, morkas ir burokėlius išvirkite, atvėsinkite ir tada nulupkite.
  3. Nuluptas daržoves sutarkuokite stambia (burokine) tarka.
  4. Silkę supjaustykite nedideliais kubeliais.
  5. Silkę pataluose galite sluoksniuoti dubenyje ar kitokioje formoje.
  6. Į dubenį dėkite sluoksnį bulvių, sluoksnį silkės bei svogūnų ir aptepkite plonu sluoksniu majonezo. Toliau dėkite sluoksnį kiaušinių sluoksnį morkų ir sluoksnį burokėlių. Vėl aptepkite majonezu.
  7. Paruoštą silkę pataluose šaldytuve laikykite bent porą valandų, o dar geriau – per naktį, žuvis per šį laiką prisisotins įvairių skonių.

Komentarai 2

  1. JONAS says:
    2 mėn. ago

    Gogel mogel nuo tokio tikrai susuks pilvą jei valgau silkė tai su bulvėm, o šita gogeli mogeli da praleidus per mėsmale iškart kitų dalių paskoni įgaus nereiks 24 val laikyti šaldytuve ir varvynti seilės, kažkaip dabar žmonės priprato viską plakti mayšyti ir rodytis per TV ar yuotube kaip aš moku, senais laikais viską patikdavo atskirai viename puode bulvės kitame silkė ir sviestas ir būtinai paskos ar rūgštus pienas o viską sumaišydavo dantis ir susmulkindavo, visi buvo sveiki nes daug dirbo ir nevalgė tokiu gogel mogel neapsivalgydavo

    Atsakyti
  2. bwTPxvjYydHDRimJ says:
    2 mėn. ago

    ALiyhspxYJXTWK

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Lašišos pusseserė – kuprė: skanios idėjos netipiniam švenčių stalui

Panašūs straipsniai

Važiuoja su kaimynais

2023-02-04
10

Sausio 5-ąją buvo panaikinti keturi tiesioginiai maršrutai tarp Anykščių ir Vilniaus. Iš kaimų į rajono centrą taip pat nėra daug...

Tilto gatvės komplekse stovinčio restorano pastato nuomininkai pradeda ruoštis įkurtuvėms.

Tilto gatvės komplekso restorano atidarymą stabdo brokas

2023-02-04
6

Anykščiuose, Tilto gatvės komplekse, nuo praėjusių metų rugpjūčio Anykščių rajono savivaldybės mažajai bendrijai (MB) „Verslo valdymo paslaugos“ išnuomotas restorano pastatas...

„Nykščio namuose“ – šokių varžybos

2023-02-04
1

Vasario 4-5 dienomis Anykščiuose, „Nykščio namuose“, vyksta renginys „LT mini Cup 2023“. Čempionatas į Anykščius pritraukia virš 1000 šokėjų...

Algirdas Petraitis – Antano Baranausko kalendoriaus savininkas, kolekcininkas, aukciono namų „ARS VIA“ vadovas – atvežė garsiojo poeto kalendorių į jo gimtinę.

Angelų muziejuje-sakralinio meno centre – Antano Baranausko kalendorius

2023-02-04
2

Sausio 17-osios – vyskupo, poeto Antano Baranausko gimimo dienos – vakarą Anykščių Angelų muziejuje-sakralinio meno centre buvo pristatytas dar niekur...

Anykšta TV:

Naujienos

Važiuoja su kaimynais
Tilto gatvės komplekso restorano atidarymą stabdo brokas
„Nykščio namuose“ – šokių varžybos
Angelų muziejuje-sakralinio meno centre – Antano Baranausko kalendorius
Reikėtų kompensavimo mechanizmo
Savaitgalio diskusija: Ar reikia baseiną ir „Kalitą“ perduoti valdyti privatininkams?

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Vasario 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Vasario 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Vasario 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Sausio 31 dienos apskrities įvykių apžvalga
Sausio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Sausio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Dalis savivaldos kandidatų registruoti rinkimams, nepaisant jų nuslėptų ryšių su KGB
Savivaldos rinkimai: 109 milijonieriai, pusė tūkstančio teistų ir 94 metų kandidatas
Grasinimai apie sprogmenis tęsiasi toliau: jų sulaukė Seimas, prokuratūra
JAV švilpikas Philas išpranašavo dar šešias savaites žiemos
Lietuvoje tarnybą pradeda sustiprintos JAV rotacinės pajėgos
Rusų kalbą mokyklose galėtų pakeisti lenkų kalba, sako premjerė

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar jau žinote už ką balsuosite per savivaldos rinkimus?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara vasaris

Jara vasaris

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In