• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Ką pasigaminti per Velykas, jeigu nevalgote kiaušinių?

Pranešimas spaudai
2023-04-08
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Kiaušiniai yra neatsiejami nuo Velykų šventės, tačiau, jeigu prie stalo turėsite svečių, kurie jų nemėgsta – vertėtų pagalvoti apie kelis patiekalus, kuriems pagaminti šio ingrediento nereikia. Persistengti nebūtina – egzistuoja tūkstančiai paprastų patiekalų receptų, kurie yra ne tik greit paruošiami, bet yra skanūs, maistingi bei nebrangūs. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Velykoms išauga įvairiausių gurmaniškesnių produktų bei desertų pardavimai, o iki pat savaitės pabaigos skirtingoms prekėms taikomos nuolaidos.

„Ruošdami šventinius patiekalus, lietuviai didelį dėmesį skiria produktų kokybei. Pastebime, kad prieš šventes, tarp jų ir Velykas, pirkinių krepšeliuose matyti daugiau gurmaniškesnio maisto: sūrių, kumpių, paštetų,  ikrų. Savo ruožtu šios kategorijos prekėms iki pat Velykų taikome dideles nuolaidas. Žinoma, prieš Velykas stipriai šokteli ir žirnelių, majonezo, kiaušinių pardavimai. Pirkėjų dėmesio susilaukia įvairiausios rūšies tortai bei pyragai“, – teigia V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad planuojant šventinį meniu reikėtų pagalvoti apie maisto įvairovę. O jeigu trūksta idėjų – jų galima pasirankioti pasidomėjus, kas per šią šventę gaminama įvairiausiose pasaulio virtuvėse. 

„Kadangi velykinių patiekalų neapriboja jokios taisyklės – per šią šventę valgoma ir žuvis, ir mėsa, ir pieno produktai, svarbiausia pasitelkti fantaziją. O jeigu jos pritrūkote, galima pasižvalgyti, ką šią dieną valgo kiti. Pavyzdžiui, Prancūzijoje per Velykas tradiciškai patiekiama aviena, Amerikoje – kepamas glazūruotas kiaulienos kumpis. Norvegijoje tradiciškai šią dieną patiekiama marinuota silkė. Ispanijoje ant Velykų stalo dažnai puikuojasi kepta menkė arba pyragas, įdarytas kiauliena bei tradicine čiorizo dešra“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Pasak jos, nors Velykų simbolis ir pagrindinis stalo akcentas – kiaušiniai, specialistai pataria jų nepadauginti, suvalgyti ne daugiau kaip 2–3. Todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais receptais be kiaušinių, kuriuos verta išbandyti ruošiant velykinius patiekalus. 

Keli receptai, kuriuos verta išbandyti per Velykas

Sūriu įdarytos keptos bulvės su lašiša. Kas sakė, kad bulvės netinka ant šventinio stalo? Jeigu jos pagardintos įmantresniais ingredientais: lašiša ar ikrais, kaip šiame recepte, bulvės sulauks pačių išrankiausių valgytojų dėmesio. Keturioms porcijoms šio patiekalo prireiks: 4 didelių bulvių, 100 g tarkuoto parmezano, 60 g sūdytos lašišos, kelių šaukštų ikrų, šviežių petražolių lapelių, šlakelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Bulves nuplaukite, nusausinkite ir šakute subadykite – turi atsirasti daug mažų skylučių. Dėkite bulves ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant viršaus berkite druskos, pipirų ir kepkite apie 1 valandą. Iškeptas bulves įpjaukite taip, kad jų viduje galėtumėte viską maišyti taip, kaip dubenyje. Bulvių vidų šakute sutrinkite, berkite sūrio ir maišykite tol, kol masė taps vientisa. Ant bulvių viršaus dėkite lašišos ir ikrų. Nepamirškite patiekalo papuošti šviežiais petražolių lapeliais. 

Keptas fetos sūris. Sūrio mėgėjus sužavėti turėtų kepta feta, paskaninta alyvuogėmis bei šviežiomis žolelėmis. Fetai iškepti prireiks kelių ingredientų, o ruošiant nurodytomis proporcijomis, pavalgys keturi žmonės. Keptai fetai reikės: 250 g fetos, 350 g alyvuogių, 2 citrinų, česnako galvos, čiobrelių šakelių, rozmarinų šakelių, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Supjaustykite citriną griežinėliais, o česnako galvą perpjaukite pusiau. Į skardą įpilkite pusę alyvuogių aliejaus, dėkite fetą per vidurį. Aplink sūrį paskirstykite alyvuoges ir citrinų griežinėlius. Dėkite česnaką, pabarstykite čiobreliais, rozmarinais ir viską apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Kepta kiaulienos nugarinė su briuseliniais kopūstais ir parmezanu. Kokios šventės be mėsos patiekalų? Jeigu tradiciniai receptai spėjo pabosti, o laukiate daugiau svečių, pasigaminkite kiaulienos nugarinės su ne tokiais tradiciniais priedais – sūriu ir Briuselio kopūstais. 6– 8 porcijoms pagaminti prireiks: 2,5 kg kiaulienos nugarinės su oda ir kaulais, 40 ml saulėgrąžų aliejaus, 1kg briuselinių kopūstų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 100 g tarkuoto parmezano, šviežių čiobrelių šakelių, šviežių krapų šakelių.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Gerai pasūdykite mėsą iš visų pusių ir įpjaukite odą aštriu peiliu. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dėkite mėsą į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–30 minučių, kol oda gražiai apskrus. Sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 90 minučių. Tuomet vėl padidinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite 20 minučių, kad oda gražiai paruduotų ir taptų traški. Išimkite mėsą iš orkaitės ir prieš pjaustydami bei patiekdami, palikite ją bent 15 minučių pastovėti. Kol kepa mėsa, nuplaukite briuselinius kopūstus ir sudėkite juos į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 5 minutes, nusausinkite ir sudėkite į kepimo indą. Apšlakstykite kopūstus alyvuogių aliejumi, pagardinkite pipirais, įberkite čiobrelių, krapų ir viską pabarstykite tarkuotu parmezanu. Dėkite indą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, kol sūris paruduos ir taps traškus.

Komentarai 1

  1. Mes ti says:
    2 metai ago

    Keulu skerdžiam un Velyku, švežių dešrų pasdaram, vėdarda kraujynia. Visus skaytytajus su Šv. Velykam!

Kitas įrašas

BŪRYS ANYKŠTĖNŲ ŠEŠTADIENIO POPIETĘ SKYRĖ UPĖMS

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?

2025-07-04
6

Orai geri, anykštėnai ir turistai gaivinasi Šventosios upės bangose, o beveik 20 metų kurorto statuso siekiančiuose Anykščiuose šią vasarą taip...

Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė

2025-07-04
2

Tradiciškai, per liepos paskutinį savaitgalį vyksiančią Anykščių miesto šventę, bus pagerbtas naujasis (arba naujieji) Anykščių rajono garbės pilietis. Tiesa, kol...

JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje

2025-07-04
0

Kur? Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje

RENGINYS NEMOKAMAS

Liepos 10 d., ketvirtadienį, šiuolaikinės baltų kultūros festivalio MĖNUO JUODARAGIS rengėjai ir...

Liepos 6-osios renginiai Utenoje

2025-07-04
1

Utenos kultūros centras kviečia švęsti Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?
Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė
JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje
Liepos 6-osios renginiai Utenoje
Leliūniečiai mokėsi pažinti gaurometį
Statybos skyrius turės vedėją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In