• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 17 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Ką pasigaminti per Velykas, jeigu nevalgote kiaušinių?

Pranešimas spaudai
2023-04-08
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Kiaušiniai yra neatsiejami nuo Velykų šventės, tačiau, jeigu prie stalo turėsite svečių, kurie jų nemėgsta – vertėtų pagalvoti apie kelis patiekalus, kuriems pagaminti šio ingrediento nereikia. Persistengti nebūtina – egzistuoja tūkstančiai paprastų patiekalų receptų, kurie yra ne tik greit paruošiami, bet yra skanūs, maistingi bei nebrangūs. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Velykoms išauga įvairiausių gurmaniškesnių produktų bei desertų pardavimai, o iki pat savaitės pabaigos skirtingoms prekėms taikomos nuolaidos.

„Ruošdami šventinius patiekalus, lietuviai didelį dėmesį skiria produktų kokybei. Pastebime, kad prieš šventes, tarp jų ir Velykas, pirkinių krepšeliuose matyti daugiau gurmaniškesnio maisto: sūrių, kumpių, paštetų,  ikrų. Savo ruožtu šios kategorijos prekėms iki pat Velykų taikome dideles nuolaidas. Žinoma, prieš Velykas stipriai šokteli ir žirnelių, majonezo, kiaušinių pardavimai. Pirkėjų dėmesio susilaukia įvairiausios rūšies tortai bei pyragai“, – teigia V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad planuojant šventinį meniu reikėtų pagalvoti apie maisto įvairovę. O jeigu trūksta idėjų – jų galima pasirankioti pasidomėjus, kas per šią šventę gaminama įvairiausiose pasaulio virtuvėse. 

„Kadangi velykinių patiekalų neapriboja jokios taisyklės – per šią šventę valgoma ir žuvis, ir mėsa, ir pieno produktai, svarbiausia pasitelkti fantaziją. O jeigu jos pritrūkote, galima pasižvalgyti, ką šią dieną valgo kiti. Pavyzdžiui, Prancūzijoje per Velykas tradiciškai patiekiama aviena, Amerikoje – kepamas glazūruotas kiaulienos kumpis. Norvegijoje tradiciškai šią dieną patiekiama marinuota silkė. Ispanijoje ant Velykų stalo dažnai puikuojasi kepta menkė arba pyragas, įdarytas kiauliena bei tradicine čiorizo dešra“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Pasak jos, nors Velykų simbolis ir pagrindinis stalo akcentas – kiaušiniai, specialistai pataria jų nepadauginti, suvalgyti ne daugiau kaip 2–3. Todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais receptais be kiaušinių, kuriuos verta išbandyti ruošiant velykinius patiekalus. 

Keli receptai, kuriuos verta išbandyti per Velykas

Sūriu įdarytos keptos bulvės su lašiša. Kas sakė, kad bulvės netinka ant šventinio stalo? Jeigu jos pagardintos įmantresniais ingredientais: lašiša ar ikrais, kaip šiame recepte, bulvės sulauks pačių išrankiausių valgytojų dėmesio. Keturioms porcijoms šio patiekalo prireiks: 4 didelių bulvių, 100 g tarkuoto parmezano, 60 g sūdytos lašišos, kelių šaukštų ikrų, šviežių petražolių lapelių, šlakelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Bulves nuplaukite, nusausinkite ir šakute subadykite – turi atsirasti daug mažų skylučių. Dėkite bulves ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant viršaus berkite druskos, pipirų ir kepkite apie 1 valandą. Iškeptas bulves įpjaukite taip, kad jų viduje galėtumėte viską maišyti taip, kaip dubenyje. Bulvių vidų šakute sutrinkite, berkite sūrio ir maišykite tol, kol masė taps vientisa. Ant bulvių viršaus dėkite lašišos ir ikrų. Nepamirškite patiekalo papuošti šviežiais petražolių lapeliais. 

Keptas fetos sūris. Sūrio mėgėjus sužavėti turėtų kepta feta, paskaninta alyvuogėmis bei šviežiomis žolelėmis. Fetai iškepti prireiks kelių ingredientų, o ruošiant nurodytomis proporcijomis, pavalgys keturi žmonės. Keptai fetai reikės: 250 g fetos, 350 g alyvuogių, 2 citrinų, česnako galvos, čiobrelių šakelių, rozmarinų šakelių, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Supjaustykite citriną griežinėliais, o česnako galvą perpjaukite pusiau. Į skardą įpilkite pusę alyvuogių aliejaus, dėkite fetą per vidurį. Aplink sūrį paskirstykite alyvuoges ir citrinų griežinėlius. Dėkite česnaką, pabarstykite čiobreliais, rozmarinais ir viską apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Kepta kiaulienos nugarinė su briuseliniais kopūstais ir parmezanu. Kokios šventės be mėsos patiekalų? Jeigu tradiciniai receptai spėjo pabosti, o laukiate daugiau svečių, pasigaminkite kiaulienos nugarinės su ne tokiais tradiciniais priedais – sūriu ir Briuselio kopūstais. 6– 8 porcijoms pagaminti prireiks: 2,5 kg kiaulienos nugarinės su oda ir kaulais, 40 ml saulėgrąžų aliejaus, 1kg briuselinių kopūstų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 100 g tarkuoto parmezano, šviežių čiobrelių šakelių, šviežių krapų šakelių.

Kaip pasigaminti šį patiekalą? Gerai pasūdykite mėsą iš visų pusių ir įpjaukite odą aštriu peiliu. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dėkite mėsą į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–30 minučių, kol oda gražiai apskrus. Sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 90 minučių. Tuomet vėl padidinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite 20 minučių, kad oda gražiai paruduotų ir taptų traški. Išimkite mėsą iš orkaitės ir prieš pjaustydami bei patiekdami, palikite ją bent 15 minučių pastovėti. Kol kepa mėsa, nuplaukite briuselinius kopūstus ir sudėkite juos į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 5 minutes, nusausinkite ir sudėkite į kepimo indą. Apšlakstykite kopūstus alyvuogių aliejumi, pagardinkite pipirais, įberkite čiobrelių, krapų ir viską pabarstykite tarkuotu parmezanu. Dėkite indą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, kol sūris paruduos ir taps traškus.

Komentarai 1

  1. Mes ti says:
    2 metai ago

    Keulu skerdžiam un Velyku, švežių dešrų pasdaram, vėdarda kraujynia. Visus skaytytajus su Šv. Velykam!

Kitas įrašas

BŪRYS ANYKŠTĖNŲ ŠEŠTADIENIO POPIETĘ SKYRĖ UPĖMS

Panašūs straipsniai

Pristatė daugkartinius indus

2025-07-16
16

Trečiadienį, liepos 16-ąją, Anykščių kultūros centre, viešųjų ryšių veikla užsiimanti įmonė „We love Lithuania“ pristatė daugkartinių indų sistemą. Indai skirti...

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025-07-16
2

Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką...

Debeikių bibliotekos nuotr.

Debeikiuose skleidžiasi partizaninės sodininkystės žiedai

2025-07-16
10

Pavasarį Debeikių biblioteka prisijungė prie Anykščių viešosios bibliotekos iniciatyvos ir kartu su bendruomene ėmėsi partizaninės sodininkystės. Prie veiklos prisidėjo bibliotekininkė...

Aplinkos ministerija primena, kaip teisingai rūšiuoti ličio baterijas ir išvengti rizikų

2025-07-16
0

Aplinkos ministerija atkreipia gyventojų dėmesį į ličio baterijų rūšiavimą – šios rūšies baterijos, vis dažniau naudojamos kasdieniuose daiktuose, turi būti...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Pristatė daugkartinius indus
Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
Debeikiuose skleidžiasi partizaninės sodininkystės žiedai
Aplinkos ministerija primena, kaip teisingai rūšiuoti ličio baterijas ir išvengti rizikų
Dėl smarvės Kurkliuose vyksta tyrimas
Anykščiuose palaidotas garsus chemikas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 15 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 11 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vyriausybė paskolins iki 40 mln. eurų ILTE daugiabučių modernizavimui
Remigijus Žemaitaitis: visiškai uždraudus vienkartines elektronines cigaretes augtų jų kontrabanda
Pradėjo veikti nauja į „Sodros“ paskyrą integruota personalo rezervo duomenų sistema
Premjeras: prie egzaminų nepridėjus taškų, visa abiturientų karta eitų į profesines mokyklas
Teismas pratęsė Vilhelmo Germano suėmimą dar mėnesiui
Turtingiausia tarp šalies vadovų – premjero šeima, išaugo prezidento turtas

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kiek automobilių turi Jūsų šeima?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In