• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 12 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kad vasara būtų skani: virtuvės šefas pažėrė idėjų ką ir kaip kepti ant žarijų

Pranešimas spaudai
2020-05-30
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus keliones toks laisvalaikio leidimo būdas tapo dar populiaresnis. Tačiau kartu išaugo ir noras daugiau eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius.

Prekybos miestelyje „Urmas“ mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą laiką išlieka populiarūs.
„Mėgstamiausia – medaus–garstyčių, Alabamos, vyšniniame, česnakiniame, BBQ marinatuose kepti paruošta mėsa. Nors turime pirkėjų, kurie vis nori išbandyti ką nors įdomesnio. Pavyzdžiui, apelsininė ar čili–mango vištiena“, – apie lietuvių mėgiamus skonius pasakojo „Gardžios mėsos krautuvėlės“ atstovas.
Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad minėti skoniai didžiąja dalimi yra kepimo ant žarijų klasika, todėl toks lietuvių pasirinkimas nestebina.
„Jei mėsa gera, labai skanu ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo. Geriausia jei mėsa turi to jungiamojo audinio su riebaliuku – kiaulienos sprandinė arba steikui skirta jautiena. Užtenka iškepus druskos, pipirų – ir viskas, karališkas skonis. Brandintos jautienos steiką ant žarijų dažniausiai kepu su vyšninių pomidoriukų keke ir labai plonai pjaustytomis bulvėmis, iškepus be druskos ir pipirų galima dar nedidelį gabalėlį sviesto uždėti, kad ištirptų. Fantastika.
Geros kiaulienos sprandinės šašlyką kepu gruziniškai – tiesiog šviežią mėsą gabaliukais ant iešmo, prieš pat kepant pabarstau druska. Iškepus dedu į puodą su pjaustytais svogūnais, uždengęs palaikau 10 min. Valgom su tandyr krosnyje kepta tikra gruziniška duona (tokios jau galima gauti Lietuvoje, vietoj kepama), šiek tiek daržovių. Nepakartojamas skonis!
Žinoma, kartais norisi ir pažaisti su skoniais, pamarinuoti vienaip ar kitaip. Amerikietiški skoniai čia lyderiauja – BBQ, Alabama, kaip ir medaus garstyčių – visiška grilinimo klasika. Gerai paruoštus kepsnius tikrai galima pirkti, ypač jei nėra laiko. Pats kartais taip darau, kai reikia sau ar svečiams paruošti. Tačiau galima ir pačiam pasidaryti, jei tik yra galimybė. Privalumas – gali daryti kaip būtent tau norisi, kažko daugiau ar mažiau pridėti. O daugelį marinatų visai nesunku paruošti“, – pasakojo G. Abraškevičius.
Iš labiau netradicinių variantų šefas minėjo čili–mango vištieną ir šašlykus su juodaisiais serbentais.
„Čili–mango padažo galima įsigyti parduotuvėje ir marinuoti jame, galima pasidaryti ir patiems, naudojant mango sultis ir čili miltelius. Kilogramui vištienos krūtinėlės užteks maždaug pusės stiklinės mango sulčių, maždaug trečdalio citrinos sulčių, ant šaukštelio galo čili miltelių, nedidelis žiupsnelis druskos, cukraus, šaukštas alyvuogių aliejaus.
Vištieną pamarinuoti bent kelias valandas ir kepti. Labai rekomenduočiau pabandyti tiems, kurie mėgsta aštriau ir nebijo išskirtinių skonių. Mangas suteikia švelniai krūtinėlei ryškų išskirtinį savo skonį, o čili aštrumas ir vos jaučiamos saldumo, sūrumo, rūgštumo natos sudaro tikrai neblogą ansamblį“, – teigė pašnekovas.
Vis tik labiausiai išbandyti lietuviams G. Abraškevičius siūlė šašlykų, marinuotų juoduosiuose serbentuose receptą.
„Man jis toks ir netradicinis kažkiek, bet ir grynai lietuviškas skonis. Keista, kad Lietuvoje jis dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje irgi kartais pasidarau ir rodos, sėdžiu, valgau tą šašlyką močiutės sode“, – šypsojosi virtuvės šefas.
Kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate
1 kg kiaulienos sprandinės
Apie 70 g juodųjų serbentų uogų
Pusė svogūno
2 šaukštai aliejaus
2 šaukštai Provanso žolelių mišinio
Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais, serbentus sutrinkite blenderiu, svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Viską kartu su aliejumi ir prieskoniais sudėkite į didelį indą, gerai išmaišykite, mėsą gerai išmasažuokite spaudydami rankomis. Uždengtą palaikykite šaltai bent porą valandų ir kepkite ant žarijų.
Juodųjų serbentų, svogūnų ir Provanso žolelių derinys suteiks švelnų, bet charakteringą skonį, iškepusi mėsa bus minkšta, sultinga ir kvapni. Skanaus!

 

Komentarai 1

  1. faceless niches says:
    1 metai ago

    911178 323726Hey, you used to write wonderful, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your fantastic writings. Past couple of posts are just a bit out of track! come on! 853861

Kitas įrašas

Didžiojo kaimo knyga

Panašūs straipsniai

Jubiliejinės 75-ečio parodos „Veidai ir mintys“ atidarymas „Prospekto“ galerijoje. Knygos autorė Pranciška Regina Liubertaitė su Algimantu Žižiūnu.	            Ramūno Danisevičiaus nuotr.

„Fotografijose – mano gyvenimas, fotografijose – mano meilė“

2025-07-12
0

Tokiu įrašu iš Algimanto Žižiūno dienoraščio prasideda ką tik pasirodžiusi Pranciškos Reginos Liubertaitės knyga „Lemtis būti fotografu. Algimantas Žižiūnas: gyvenimas...

Nevėžis per pakilo 35 centimetrais

2025-07-12
1

Po liūčių, per parą - nuo liepos 11 dienos ryto iki liepos dienos ryto Nevėžio vandens lygis Traupyje pakilo...

Prie paminklo Laisvei prisiekė nauji Šaulių sąjungos nariai.

Prie paminklo Laisvei ištikimybę Lietuvai prisiekė dešimtys šaulių

2025-07-12
0

Liepos 6-ąją, minint 772-ąsias Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo metines, į valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją Anykščiuose, A. Branausko aikštėje, prie paminklo...

Skelbiamas viešasis pirkimas kelio rekonstrukcijai ir dviračių tako įrengimui prie Šventosios paplūdimio

2025-07-12
2

Anykščių rajono savivaldybė paskelbė  viešąjį pirkimą privažiuojamojo kelio prie Šventosios upės paplūdimio nuo Sportininkų gatvės rekonstrukcijai.

Projektas numato ne tik kelio...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

„Fotografijose – mano gyvenimas, fotografijose – mano meilė“
Nevėžis per pakilo 35 centimetrais
Prie paminklo Laisvei ištikimybę Lietuvai prisiekė dešimtys šaulių
Skelbiamas viešasis pirkimas kelio rekonstrukcijai ir dviračių tako įrengimui prie Šventosios paplūdimio
Svėdasų krašto muziejus nedirbs
Anykščių biblioteka ieško direktorės pavaduotojo

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 10 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 9 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Baltijos šalyse pastarąją savaitę brango dyzelinas
Rusijos prekių eksportas sausį-gegužę menko 6,2 proc., importas augo 1,7 proc.
Ministerija siūlo švelninti reikalavimus kurorto statusui
Baigtas tyrimas dėl mirtino incidento Utenos ralyje
Daugėja griežtai neigiamai vertinančių Vyriausybę gyventojų skaičius
„Via Lietuva“: magistralės Vilnius–Utena rekonstravimas įsibėgėjo – atskirose atkarpose jau paklotas asfalto pagrindo sluoksnis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In