• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 1 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kaip švęsti Velykas tiems, kurie nevalgo kiaušinių: 4 receptai

Pranešimas spaudai
2022-04-17
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors kaušiniai yra tikrų tikriausias Velykų simbolis, o šios šventės stalas be jų neįsivaizduojamas, ruošiant šventinį meniu reikia pagalvoti ir apie tuos, kurie kiaušinių nemėgsta. Tokiu atveju reikėtų patiekti įvairesnių užkandžių, salotų ar mėsos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai per Velykas dėmesį skiria produktų kokybei ir dairosi gurmaniškų skonių.

Nebijokite eksperimentuoti

„Iki Velykų likus vos kelioms dienoms itin jaučiamas šventinis sujudimas. Pastebime, kad šventinį stalą pirkėjai puošia gurmaniškesniais ingredientais: nuo jūros gėrybių iki paukštienos ar jautienos, įvairiausių vaisių, sūrių, kumpių, žąsų kepenėlių paštetų. Be to, prieš šventes padidėja susidomėjimas ir įvairiausiais desertais: nuo klasikinio šokoladinio torto iki keto mitybai pritaikytų pyragėlių“, – teigia V. Budrienė.

Susėsti prie šventinio stalo su visa šeima – tikras džiaugsmas, tačiau sugalvoti patiekalus, kurie visiems tiks ir patiks, – gana sudėtinga užduotis. Visgi, kaip Kūčios neapsieina be žuvies patiekalų, taip Velykos – be įvairiausiais būdais ir formomis ruoštų kiaušinių. Tačiau, kad ir koks maistingas ingredientas kiaušinis bebūtų, juos mėgsta ne visi, todėl ruošiant šventinį stalą vertėtų pagalvoti apie pasirinkimų įvairovę.

Kadangi velykinių patiekalų neapriboja jokios taisyklės – per šią šventę valgoma ir žuvis, ir mėsa, ir pieno produktai, svarbiausia pasitelkti fantaziją. Tradiciškai Velykų stalo pažiba tampa koks nors mėsos patiekalas: kepta antis, višta, kalakutas, įvairiausi kiaulienos kepsniai, vyniotiniai ar suktinukai. Pavyzdžiui, Prancūzijoje per Velykas tradiciškai patiekiama aviena, Amerikoje kepamas glazūruotas kiaulienos kumpis. Norvegijoje tradiciškai šią dieną patiekiama marinuota silkė, o filipiniečiai per Velykas mėgaujasi tradiciška, ispaniška paelija su jūros gėrybėmis.

Nepamirškite daržovių bei užkandžių

Žinoma, ruošiant Velykų stalą svarbu nepamiršti ir įvairiausių daržovių. Graikijoje ir Italijoje šalia įvairiausių mėsos patiekalų patiekiamos ne įprastos daržovių salotos, o pakepti smidrai. Smidrai paprastai pakepami svieste, pagardinami druska, pipirais, česnakais, citrinos sultimis ir parmezanu.

Dar vienas populiarus daržovių patiekalas – karamelizuotos morkos, įvairiausiais būdais paruoštos bulvės. O Lietuvoje, per visas šventes populiarios ir mišrainės: nuo tradicinės baltosios iki burokėlių ar krabų mišrainės su ryžiais. Norintiems įvairesnio garnyro „Iki“ pataria pasigaminti ir rytietiškų salotų. Joms pagaminti galima naudoti avinžirnius, kuskusą ar bolivinės balandos kruopas. Rytietiškos salotos dažnai gardinamos kalendra, mėtomis, jose dažnai naudojamos ir pomidorai, agurkai, feta. Tokios salotos dažnai paprasčiausiai apšlakstomos citrinos sultimis arba su natūraliu jogurtu pagamintu padažu.

Dar vienas svarbus kiekvieno šventinio stalo akcentas – užkandžiai. Juos galima pagaminti itin greitai ir paprastai. Pavyzdžiui, tam puikiai tinka įvairiausios užtepėlės: jas galima gaminti iš rūkytos žuvies, ją sumaišyti su šaukštu natūralaus jogurto, krienų, pagardinti druska, pipirais, įvairiausiomis žolelėmis: krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais. Užtepėles galima gaminti ir iš alyvuogių – alyvuoges sutrinti trintuvu, jeigu mėgstate, kartu su alyvuogėmis sutrinkite ir saulėje džiovintų pomidorų, česnakų, riešutų – puikiai tinka graikiški, viską pagardinti pipirais, aliejumi ir sutrinti iki vientisos masės.

„Iki“ dalijasi ir dar 4 receptais be kiaušinių, kurie puikiai papuoš šventinį Velykų stalą.

Cukinijų griežinėliai su varškės įdaru

Jums reikės:

•           1 cukinijos

•           250 g varškės

•           3 v. š. graikiško jogurto

•           3 g šviežių krapų

•           3 skiltelių česnako

•           3 v. š. alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio džiovintų bazilikų

•           žiupsnelio druskos

•           žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Cukiniją nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite išilgai kuo plonesnėmis juostelėmis. Kiekvieną jų iš abiejų pusių apkepkite aliejuje ir perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Į dubenį dėkite varškę, pilkite graikišką jogurtą, berkite susmulkintus krapus, sutrintas česnako skilteles bei džiovintus bazilikus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Cukinijos juosteles padenkite varškės įdaru, suvyniokite į ritinėlius ir sutvirtinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Štai ir viskas – galima skanauti!

Vištienos iešmeliai su ananasais

Jums reikės:

•           500 g vištienos krūtinėlės filė

•           1 v. š. sezamų aliejaus

•           1 v. š. alyvuogių aliejaus

•           2 v. š. sojų padažo

•           4 v. š. citrinų sulčių

•           2 a. š. druskos

•           300 g saldžiųjų raudonųjų paprikų

•           300 g ananasų be žievelės

•           150 g raudonųjų svogūnų

•           10 baziliko lapelių

•           200 g ryžių

Gaminame:

Vištieną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, įberkite šaukštelį druskos, supilkite sezamų aliejų, sojų padažą ir 2 šaukštus citrinų sulčių. Viską išmaišykite ir palikite marinuotis 30 minučių. Nuplautas paprikas išskobkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite stambesniais kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustykite ananasus ir stambiai susmulkinkite svogūnus. Visus ingredientus atsitiktine tvarka sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų apie 15 minučių kartas nuo karto pavartydami, kol vištiena apskrus. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirtus ryžius sumaišykite su likusiomis citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir patiekite su gardžiaisiais iešmeliais.

Sultingas vištienos vyniotinis

Jums reikės:

•           500 g vištienos šlaunelių mėsos

•           6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų

•           50 g mėgstamų riešutų

•           1 a. š. česnako granulių

•           1 a. š. petražolių

•           1 lauro lapo

•           žiupsnelio kmynų

•           500 ml nuo vištienos virimo likusio sultinio

•           250 ml avižų gėrimo

•           70 g sviesto

•           1 a. š. speltų miltų

•           1 skiltelės česnako

•           saujelės šviežių žalumynų

•           žiupsnelio druskos

•           žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

•           marlės ar plono lininio audinio, siūlo

Gaminame:

Vištienos gabalėlius perpjaukite išilgai, įtrinkite juos druska, pipirais, česnakais bei petražolėmis ir per naktį palikite marinuotis šaldytuve. Saulėje džiovintus pomidorus ir atskirai riešutus sumalkite elektriniu trintuvu. Ant marlės vienu sluoksniu išklokite marinuotą mėsą, ant jos išilgai paskleiskite pomidorus, greta – riešutus. Taip paruoštą vyniotinį standžiai, su visu audiniu, susukite į ritinį, apriškite siūlu ir dėkite į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu.

Vanduo turėtų apsemti vyniotinį per 1–2 pirštus. Į puodą įmeskite lauro lapą, truputį kmynų ir ant vidutinės kaitros virkite apie pusantros valandos. Išvirusią mėsą su visu audiniu įstatykite tarp dviejų pjaustymo lentelių, ant viršaus uždėkite ką nors sunkaus ir palikite prislėgtą mėsą dar 12-ai valandų. Galiausiai paruoškite padažą: puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, pamaišykite, supilkite pieną ir toliau maišykite, kol sutirštės. Supilkite nuo vištienos virimo likusį sultinį ir virkite padažą dar 15 minučių, o pabaigai suberkite smulkintą česnaką, žoleles, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Riekelėmis supjaustytą vyniotinį patiekite su padažu – gardumėlis!

Mocarelos užkandis su baziliko lapeliais

Jums reikės:

•           230 g mocarelos

•           2 didelių pomidorų

•           3 g šviežių bazilikų

•           šlakelio balzaminio acto

•           žiupsnelio druskos

•           žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

•           šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Jei pirmą kartą girdite apie šį gardėsį, linkime malonaus atradimo pojūčio, o jei užkandis jums gerai pažįstamas, tik primename, kad nėra nieko maloniau nei dar kartą prisiminti tobulus skonių derinius! Mocarelą ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais ir tvarkingai išrikiuokite juos lėkštėje: griežinėlis mocarelos, griežinėlis pomidoro, griežinėlis mocarelos, griežinėlis pomidoro… Ant viršaus sumeskite šviežius bazilikų lapelius, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska bei pipirais. Skanaus!

Kitas įrašas

Palaikyti Ukrainą galima kitais būdais

Panašūs straipsniai

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-01

2025-06-30
8

...

Uždrausta rūkyti vieno Ramybės mikrorajono daugiabučio namo balkonuose

2025-06-30
2

Anykščių rajono mero Kęstučio Tubio potvarkiu Anykščiuose, Ramybės g. 12 daugiabučio namo balkonuose, uždrausta rūkyti.

Kaip skelbiama, toks sprendimas priimtas dėl vieno...

Kuo skiriasi paskola būsto pirkimui ir namo statybai?

2025-06-30
0

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad paskola būsto pirkimui ir namo statybai – tai tas pats. Juk abiem atvejais žmogus...

Pasak Anykščių rajono mero Kęstučio Tubio, Mindaugas Balčiūnas savo sūriu vaišino ir Ekonomikos ir inovacijų ministrą.

Mero pavaduotojas atostogauja

2025-06-30
2

Pirmadienį, birželio 30 d., Anykščių rajono savivaldybės vadovai pradėjo darbus tradiciniu rajono vadovų pasitarimu.

Meras Kęstutis Tubis po rytinio pasitarimo  susitiko...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-01
Uždrausta rūkyti vieno Ramybės mikrorajono daugiabučio namo balkonuose
Kuo skiriasi paskola būsto pirkimui ir namo statybai?
Mero pavaduotojas atostogauja
Mokėsi saugaus elgesio prie vandens
Turistai neranda informacijos, kada galima lankyti Traupio botanikos sodą

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 26 dienos Utenos apkrities įvykių apžvalga
Birželio 25 dienos Utenos apskrities įvykių pažvalga
Birželio 24 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Šilumos siurbliams ir biokuro katilams – dar 8,5 mln. eurų paramos
Seimas dvejiems metams pratęsė vandens gręžinių įteisinimą
Seimo vadovas gėdingiausiu pavasario sesijos įvykiu įvardija Arūno Dudėno „gelbėjimo operaciją“
Žalieji prie Seimo protestuos dėl atsakomybės švelninimo „čekiukų“ bylose
Prezidentas pasirašė mokesčių ir pensijų pertvarką numatančius įstatymus
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar domitės Lietuvos meškomis?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In