• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kaštonų pusbroliai kaštainiai: kaip juos ruošti ir su kuo geriausia derinti

Pranešimas spaudai
2021-11-02
Lietuvos ir užsienio naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Kasdienį stalą norite praturinti įmantresniais skoniais – išbandykite išvaizda kaštonus, o skoninėmis savybėmis riešutus primenančius kaštainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš kelerius metus asortimentą papildę kaštainiai iš karto sulaukė pirkėjų dėmesio ir per sezoną jų parduodama maždaug 1000 kilogramų.

„Mūsų pirkėjai drąsiai renkasi produktus, kurie prieš kelerius metus atrodė tikrai egzotiškai. Todėl esame paruošę platų ne tik užsienyje, bet ir mūsų šalyje mėgstamų vaisių ir daržovių asortimentą. Kasdienių pirkinių krepšeliuose atsiduria egzotiškosios anonos, kivių uogos, rudenį populiarūs kankorėžiai ar kaštainiai, kurių šviežias derlius ką tik pasiekė prekybos tinklo parduotuvių lentynas, o pusės kilogramo kaina siekia 2,99 Eur“, –  teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kaštainiai – nuo seno vartojami kulinarijoje. Ypač jie mėgstami Europoje ir Azijoje. Kepti kaštainiai jau tapo ir neatsiejama daugelio šaltojo sezono mugių dalimi. Tačiau kaštainius galima ruošti ir namuose. Tinkamai paruošti kaštainiai įgauna salstelėjusį, riešutinį skonį. Jie gali būti valgomi kaip užkandis, dedami į konditerijos gaminius, vartojami kaip garnyras prie įvairiausių patiekalų.

Kaštainius galima virti, tačiau kepti kaštainiai mėgstami kur kas labiau. Mat kaštainių skrudinimas suteikia jiems sodresnio skonio. Kaip teigia V. Juodkazienė, kaštainio riešutai puikiai dera su kopūstais, grybais, morkomis, šalaviju ir įvairia mėsa. Be to, šis neįprastas ingredientas dažnai vartojamas ir desertų gamyboje – dažniausiai jis derinamas su obuoliais, grietinėle, džiovintais vaisiais ar šokoladu.

Kaip paruošti kaštainius?

Parduotuvėje įsigytus kaštainius ruošti namuose nesudėtinga. Vis dėlto kelias pagrindines taisykles žinoti pravartu.

Visų pirma, maisto ekspertė rekomenduoja juos švariai nuplauti ir šiek tiek pamirkyti vandenyje. Tuomet nusausinti ir padėti ant pjaustymo lentos. Į kiekvieno kaštainio kevalą reikėtų įpjauti plyšį, tokiu būdu juos gaminant iš kaštainių lengviau pasišalins garai. Be to, neįpjauti kaštainiai įkaitę gali ir sprogti. Geriausia juos įpjauti skersai – mat jiems iškepus, bus lengviau nulupti.

„Paprasčiausias kaštainių paruošimo būdas – kepti orkaitėje. Tereikia ją įkaitinti iki 220 laipsnių. Tuomet kaštainius sudėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepti apie 15–20 min arba tol, kol pajusite švelnų riešutų kvapą. Jeigu kaštainiai yra mažesni – jiems iškepti užteks ir 7–10 min. Iškepusius kaštainius padėkite atvėsti, tačiau geriausia juos nulupti, kol yra dar šilti. Nuluptus kaštainius galima tiesiog pabarstyti druska, patepti sviestu ir mėgautis“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak jos, kaštainius galima kepti ir iki vidutinės ugnies įkaitintoje, sausoje keptuvėje. Svarbiausia kaštainius kepti, kol pajusite ypatingą riešutinį kvapą, ir pradės luptis jų odelės. Jeigu kaštainiai bekepant pajuodavo – vadinasi, perkepėte.

Kepti kaštainiai gali būti daugelio patiekalų ingredientas. Pavyzdžiui, Prancūzijoje jais gardinama šventiniam stalui ruošiamos paukštienos įdaras. Tačiau taip pat dėl naudingųjų savybių juos vertėtų dažniau įtraukti į kasdienį racioną ir jais gardinti salotas ar sriubas. V. Juodkazienė ir dalijasi paprastai pagaminamu receptu su kaštainiais.

Kreminė kaštainių sriuba

Jums reikės:

4 šaukštų sviesto

Vidutinio dydžio smulkiai supjaustytos morkos

Smulkiai supjaustytų saliero stiebų

½ smulkiai supjaustyto vidutinio dydžio svogūno

2 puodelių keptų, nuluptų kaštainių

Šviežio čiobrelio šakelės

3 puodelių vištienos sultinio

½ puodelio riebios grietinėlės

Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Pagaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, salierą ir svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šie suminkštės. Tuomet suberkite apkeptus ir nuluptus kaštainius ir viską kepkite dar apie 4 minutes. Galiausiai į puodą supilkite sultinį, įdėkite čiobrelio, sudėkite visus keptuvėje esančius ingredientus ir 10–20 min pavirkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir trintuvu sutrinkite. Sriubą pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Tags: receptai
Kitas įrašas

Kapitalizmas Butėnų palaukėje

Panašūs straipsniai

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę

2025-07-04
0

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje ir pastarąją savaitę keitėsi skirtingai: Estijoje brango benzinas ir pigo dyzelinas, Latvijoje kiek atpigo...

Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai

2025-07-04
8

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas dalyvavo Europos Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) pirmininkų susitikime. Jame buvo...

Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą

2025-07-04
12

Ukraina penktadienį pranešė, kad Rusija prieš šalį surengė didžiausią per visą karą naktinę oro ataką.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas Jurijus...

Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų

2025-07-04
0

Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. pirmoje jo dalyje dalyvavusių vienuoliktų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų, rodo Nacionalinės...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Kur žadėtasis gelbėtojo postas?
Garbės piliečio kandidatūros dar nesvarstė
JUODARAGIO kino vakaras bibliotekoje
Liepos 6-osios renginiai Utenoje
Leliūniečiai mokėsi pažinti gaurometį
Statybos skyrius turės vedėją

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In