• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kepiniai – nebūtinai saldūs: išbandykite neįprastą pyrago receptą su veršiena

Pranešimas spaudai
2021-10-09
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Esame įpratę, jog pyragas – tai saldus kepinys, tačiau pastaruoju metu vis labiau populiarėja nesaldinti pyragai su įvairiais priedais, tarp kurių ir mėsa. Mėsos pyragus pagaminti nėra lengva, tačiau skonis bei sotumo jausmas – garantuotas. Tokio pyrago įdarui puikiai tiks aviena, triušiena ar veršiena, pagardinta svogūnais, česnakais, žiupsneliu druskos bei pipirų, kurie padės dar labiau atsiskleisti subtiliam mėsos skoniui. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, veršiena yra lengviau virškinama, liesesnė ir minkštesnė mėsa, todėl ji ypač tinka vaikams. Visgi, veršieną, kaip ir kitą raudonos spalvos mėsą, rekomenduojama valgyti saikingai – ne daugiau kaip porą kartų per mėnesį.

Mėsa užima svarbią vietą mūsų mitybos racione. Nors dažniausiai lietuviai renkamasi kiaulieną ar jautieną, tačiau vis labiau populiarėja ir kitos mėsos rūšys, pavyzdžiui, veršiena. Tai – jaunų galvijų, kurių amžius neviršija 8 mėnesių, mėsa. Veršiena pasižymi švelniu skoniu ir minkštumu. Kadangi jauni veršiukai šeriami pienu ir gauna labai mažai žolinių pašarų – šiai mėsai būdingas ir pieno kvapas. 

Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, lyginant su jautiena, veršiena yra daug liesesnė, švelnesnio skonio, lengviau virškinama mėsa, todėl puikiai tinka vaikams ar virškinimo problemų turintiems asmenims. „Veršienoje esančius baltymus ir riebalus mūsų organizmas skaido daug lengviau. Dėl šios priežasties veršiena rekomenduojama asmenims, sergantiems virškinimo sistemos ligomis, o taip pat puikiai tinka vaikams“, – sako gydytoja dietologė.

„Veršienoje gausu visaverčių baltymų ir lengvai įsisavinamos geležies, todėl ją rekomenduojama įtraukti į mitybos racioną. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad raudoną mėsą, apskritai, geriausia skanauti ne daugiau nei du kartus per mėnesį“, – sveikos mitybos taisykles primena E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat pataria nepiknaudžiauti šios mėsos rūšimi dėl joje esančio cholesterolio kiekio: „Kuo jaunesnis gyvūnas – tuo cholesterolio kiekis jo mėsoje yra didesnis, todėl asmenys, kuriuos vargina nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, turėtų vengti veršienos arba valgyti ją itin saikingai.“

Visgi, ne ką mažiau svarbu pasirinkti ir kokybišką mėsą. „Veršiena turėtų būti švelniai rausvos, vientisos spalvos, minkšta ir elastinga – spustelėjus pirštu mėsa turėtų greitai įgauti pradinę formą. Šviežia veršiena turėtų kvepėti pienu, joje neturėtų būti jokių kitų pašalinių kvapų. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į šios mėsos riebalų spalvą – jauno galvijo riebalų sluoksnis turėtų būti vientisas, baltos spalvos“, – patarimais dalijasi specialistė. 

Pasak E. Gavelienės, veršiena itin vertinama ir dėl to, kad ją nesunku paruošti. Svarbiausia – neperkepti mėsos, kad ji netaptų sausa. „Veršieną reikėtų marinuoti švelniai rūgščiame padaže, ją galima pagardinti česnakais, šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, žiupsneliu druskos bei pipirų, kurie padės dar labiau atsiskleisti subtiliam mėsos skoniui. Tai pat – patariama ją ilgiau ruošti žemesnėje temperatūroje. Taip ruošiama mėsa išsaugos visas naudas ir vitaminus“, – sako E. Gavelienė. 

„Rimi“ kviečia išbandyti naujus receptus ir namuose pasigaminti sotų mielinį pyragą su veršiena, kuriuo tikrai nustebinsite savo artimuosius.

Mielinis pyragas su veršiena

sudėtingas | 6 asm. | 1 val. 40 min.

Ingredientai tešlai:

1 kiaušinio

11 g sausų mielių

2 šaukštų grietinės

100 ml pieno

200 ml kefyro

600 g kvietinių miltų

1 šaukštelio cukraus

1⁄2 šaukštelio druskos

2 šaukštų aliejaus

6 šaukštų jautienos sultinio

20 g sviesto

Ingredientai įdarui:

1 kg veršienos

1 svogūno

4 skiltelių česnako

200 ml jautienos sultinio

20 g petražolių

20 g kalendrų pagal skonį

1⁄2 šaukštelio druskos

pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Pasigaminkite tešlą. Tešlai skirti produktai turi būti kambario temperatūros.
  2. Į pašildytą pieną supilkite sausas mieles, druską, cukrų ir pamaišę palikite 15 minučių šiltai. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę, kefyrą ir išmaišykite. Miltus persijokite, suberkite į užmaišytą masę ir užminkykite tešlą.
  3. Tešlą minkykite, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Dubenėlį patepkite aliejumi, dėkite tešlą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 1,5 valandos.
  4. Pasigaminkite įdarą. Mėsą, svogūną, česnaką sumalkite. Žalumynus sukapokite. Dubenyje sumaišykite mėsos faršą su prieskoniais, kapotais žalumynais. Supilkite jautienos sultinį. Viską sumaišykite.
  5. Pasigaminkite 2 vienodus pyragus. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pabarstykite miltų ant stalo paviršiaus, tešlą formuokite pirštais spausdami ir tempdami į šonus.
  6. Ant vieno tešlos lakšto uždėkite mėsos rutulį ir suformuokite suspausdami tešlos kraštus. Apverskite paruoštą tešlą su įdaru siūle žemyn ir pirštais spauskite formuodami paplotėlį.
  7. Su žirklėmis padarykite įkirpimus – per vidurį įkirpkite ir padarykite skylutę.
  8. Kepkite 220°C temperatūroje apie 15 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, į prakirptą per vidurį skylutę įpilkite 2–3 šaukštus sultinio.
  9. Iškepusį karštą pyragą aptepkite gabalėliu sviesto. 
Kitas įrašas

Verslo paraiškos: 50 tūkst. eurų parama už darbo vietą

Panašūs straipsniai

Karvelio kalnelyje buvusios skulptūros XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje.

Pūvanti atmintis Anykštijoje („Aukštaitiškas formatas” Nr. 102)

2025-07-06
0

Šis draskiškasis rašinio pavadinimas yra ir metaforiškas, ir realistinis, nes trijų atminimo ženklų Anykščių rajone – rašytojui, mokslininkui, teologui kun....

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)

2025-07-05
0

Ar jau mokame švęsti šventes? Ar ilgieji savaitgaliai, papildomi laisvadieniai leidžia atsipūsti ir iš tiesų paminėti šventę, ar tai –...

Vaido Puodžiuko valdoma UAB „LTF Group“ Anykščiuose ieško naujų darbuotojų.
 Nuotrauka iš Vaido Puodžiuko archyvo.

Anykštėnai stato Australiją

2025-07-05
4

Vaido Puodžiuko valdoma, viena stipriausių medienos apdirbimo įmonių regione UAB „LTF Group“ Anykščiuose didina gamybos apimtis bei atidaro mažmeninę medienos...

Artūras Juodeikis,„Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius.

Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?

2025-07-05
0

Vasaros sezonas kasmet žymi aktyvų kelionių laikotarpį, tačiau poilsis užsienyje ne visuomet apsieina be netikėtumų. Kasmet keliautojai iš Lietuvos patiria...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Pūvanti atmintis Anykštijoje („Aukštaitiškas formatas” Nr. 102)
Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)
Anykštėnai stato Australiją
Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?
Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti
Valdžia toliau ieškojo būdų, kaip mažinti viešumą

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In