• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 25 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Moliūgas – daržovė ne tik sriuboms, bet ir saldiems kepiniams (receptas)

Pranešimas spaudai
2021-11-06
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Moliūgai – viena didžiausių ir ryškiausių rudens sezono daržovių. Nors darže užauginti ar parduotuvėje įsigyti moliūgai dažnai naudojami dekoracijų gaminimui ar namų puošimui, tačiau išskaptuoto moliūgo minkštimas ir sėklos gali tapti nuostabių receptų ingredientu. Moliūgų panaudojimo galimybės virtuvėje – išties beribės. Jie tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams, tiek kvapniems kepiniams ir desertams. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, moliūgai yra puiki mitybos racioną praturtinanti daržovė, kurioje gausu naudingų mineralų ir vitaminų. Todėl „Rimi“ kviečia išbandyti naują receptą ir dalijasi patarimais, kaip moliūgus namuose ilgiau išlaikyti šviežius.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, dėl naudos sveikatai moliūgai dažnai vadinami super daržove, tad jie įvairiais pavidalais turėtų rasti savo vietą žmogaus mitybos racione. Moliūgai puikiai tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie turi įvairių lėtinių ligų.

„Moliūguose yra praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų. Ši daržovė taip pat turtinga skaidulomis ir antioksidantais. Be to, moliūgai yra nekaloringi, todėl puikiai tinka sergantiems nutukimu, turintiems padidintą širdies ar kraujagyslių, cukrinio diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką. Moliūgai privalo būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną“, – teigia gydytoja dietologė. 

Renkantis moliūgus specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų spalvą. Kuo daržovė ryškesnė – tuo joje bus ir daugiau naudingų maistinių medžiagų. Be to, svarbu įsitikinti ar moliūgas yra nepagedęs ir nepapuvęs. Tai nesunku padaryti tiek vizualiai apžiūrėjus daržovę iš išorės, tiek ją prapjovus iš vidaus.

„Moliūgas turėtų būti tvirtas, nesuglebęs, ant jo neturėtų būti pažeidimo ar puvimo požymių. Jei moliūgas yra minkštas iš išorės – tai pirmas ženklas, kad daržovė nėra šviežia ir negali būti vartojama. Prapjovus moliūgą jo konsistencija taip pat turėtų būti tvirta, o spalva ir kvapas – nepakitę, būdingi moliūgui“, – sako E. Gavelienė.

Rudenį darže užaugintus ar parduotuvėje įsigytus moliūgus norisi kuo ilgiau išlaikyti šviežius. Todėl geriausia juos laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo šalčio ir tiesioginių saulės spindulių. Nors ilgiausiai moliūgus išlaikyti pavyks rūsyje, tačiau šias daržoves galima sandėliuoti ir bute – balkone, tamsesniame kambaryje ar sandėliuke. Tačiau tokiu atveju svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat – juos rekomenduojama apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos.

Jei namuose trūksta vietos, nėra rūsio ar balkono, kuriame moliūgas galėtų rasti sau vietą ar dalį moliūgo jau spėjote panaudoti – likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę ir jį toliau bus galima naudoti įvairiuose patiekaluose. 

Visgi, įprastai viso moliūgo suvartoti iš karto nepavyksta, o šaldytuve jam rasti vietos taip pat nepavyksta, todėl E. Gavelienė rekomenduoja nepanaudoto moliūgo likučius tiesiog užšaldyti. „Nors moliūgai yra sezoninis produktas, tačiau juos valgyti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai tiesiog nėra vietos, kurioje būtų galima laikyti ir saugiai padėti moliūgą. Visgi, reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena gydytoja dietologė.

Iš moliūgo galima paruošti įvairiausių patiekalų, tad išmesti šios daržovės minkštimo ar sėklų pasibaigus rudens šventėms tikrai nereikėtų. Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, tačiau šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose.

Todėl „Rimi“ kviečia atrasti netikėtus receptus ir iš moliūgų tyrės išsikepti kvapnų biskvitą bei pagardinti jį gaiviu varškės kremo įdaru.

Moliūgų vyniotinis

vidutinis | 8–10 asm. | 30 min.

Patiekalui reikės:

3 kiaušinių

120 g cukraus

150 g moliūgų tyrės

1 šaukštelio su kaupu meduolių prieskonių

100 g miltų

2 šaukštelių kepimo miltelių

Varškės kremo įdarui reikės:

300 g varškės kremo „Cream cheese“

1 šaukšto vanilinio cukraus

100 g cukraus pudros

200 g 36 % grietinėlės

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius iki lengvų putų, tada sumaišykite su moliūgų tyre. Sausus produktus suberkite į kiaušinio plakinį ir lėtai išmaišykite, kol gausite tolygią masę.
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą paskirstykite tolygiai plonai apie 0,5 cm storio ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Iškeptą biskvitą uždenkite kepimo popieriumi ir, kol dar yra šiltas, susukite. Palikite atvėsti.
  4. Pasiruoškite įdarą.
  5. Kremą „Cream cheese“ sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę suplakite su cukraus pudra iki standumo ir sujunkite abi mases. Biskvitą atsargiai išsukite, nuimkite kepimo popierių ir sutepkite pasigamintu kremu. Tada biskvitą susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent dviem valandoms.
  6. Paruoštą vyniotinį galite apibarstyti cukraus pudra. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
Tags: Moliūgasreceptas
Kitas įrašas

Anykštėnai sėkmingai pasirodė varžybose Audruvyje

Panašūs straipsniai

Ar verta nuomotis, ar geriau turėti nuosavą elektrinį paspirtuką? Finansinis palyginimas

2025-06-25
0

Kai ryte vėluoji į darbą, o kamščiai stovi kaip cementuoti, mintis apie elektrinį paspirtuką ima atrodyti ne tokia jau kvaila....

Nuotrauka: Unsplash.com

Kaip daugiafunkcė buitinė technika padeda sutaupyti laiko ir vietos namuose?

2025-06-25
0

Vis didesniam skaičiui žmonių persikeliant gyventi į didmiesčius, o gyvenamojo ploto erdvėms nuolat mažėjant, daugiafunkcė buitinė technika tampa nepakeičiama šiuolaikinio...

Surengė įspėjamąją akciją

2025-06-25
5

Trečiadienį, birželio 25-ąją anykštėnų ūkininkų traktorių kolona iš Anykščių pro Ukmergę važiavo iki Jonavos ir grįžo atgal. Ūkininkai tokiu būdu...

Išleistas naujas žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeris

2025-06-25
1

Iš spaustuvės atvežtas naujas žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeris.

Šio žurnalo „veidas“ - skulptorius, lėlininkas Martynas Lukošius. Žurnale Skaistės Vasiliauskaitės-Dančenkovienės paskojimas apie...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Ar verta nuomotis, ar geriau turėti nuosavą elektrinį paspirtuką? Finansinis palyginimas
Kaip daugiafunkcė buitinė technika padeda sutaupyti laiko ir vietos namuose?
Surengė įspėjamąją akciją
Išleistas naujas žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeris
Naujos vs restauruotos padangos – ką renkasi serviso profesionalai ir kodėl
Plastikiniai langai – jauku ir šilta

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 24 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 23 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 22 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 21 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 21 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 19 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Dovilė Šakalienė nuo pareigų nušalino kadenciją baigiantį karinės žvalgybos vadą
Ūkininkai ketvirtadienį vėl piketuos prieš mokesčių reformą
Seime – svarstymas steigti 400 mln. eurų vertės Kelių fondą
Dėl mažų algų ir darbuotojų stygiaus prie Vyriausybės protestuos statutiniai pareigūnai
Nepaisant prognozių, ugniagesiams Joninių naktis – rami: nuvirtusius medžius šalino 14 kartų
Ministras: plečiamas mokamų kelių tinklas apsaugos krašto kelius nuo sunkiojo transporto žalos

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar domitės Lietuvos meškomis?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In