• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 14 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Moliūgas – daržovė ne tik sriuboms, bet ir saldiems kepiniams (receptas)

Pranešimas spaudai
2021-11-06
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Moliūgai – viena didžiausių ir ryškiausių rudens sezono daržovių. Nors darže užauginti ar parduotuvėje įsigyti moliūgai dažnai naudojami dekoracijų gaminimui ar namų puošimui, tačiau išskaptuoto moliūgo minkštimas ir sėklos gali tapti nuostabių receptų ingredientu. Moliūgų panaudojimo galimybės virtuvėje – išties beribės. Jie tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams, tiek kvapniems kepiniams ir desertams. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, moliūgai yra puiki mitybos racioną praturtinanti daržovė, kurioje gausu naudingų mineralų ir vitaminų. Todėl „Rimi“ kviečia išbandyti naują receptą ir dalijasi patarimais, kaip moliūgus namuose ilgiau išlaikyti šviežius.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, dėl naudos sveikatai moliūgai dažnai vadinami super daržove, tad jie įvairiais pavidalais turėtų rasti savo vietą žmogaus mitybos racione. Moliūgai puikiai tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie turi įvairių lėtinių ligų.

„Moliūguose yra praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų. Ši daržovė taip pat turtinga skaidulomis ir antioksidantais. Be to, moliūgai yra nekaloringi, todėl puikiai tinka sergantiems nutukimu, turintiems padidintą širdies ar kraujagyslių, cukrinio diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką. Moliūgai privalo būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną“, – teigia gydytoja dietologė. 

Renkantis moliūgus specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų spalvą. Kuo daržovė ryškesnė – tuo joje bus ir daugiau naudingų maistinių medžiagų. Be to, svarbu įsitikinti ar moliūgas yra nepagedęs ir nepapuvęs. Tai nesunku padaryti tiek vizualiai apžiūrėjus daržovę iš išorės, tiek ją prapjovus iš vidaus.

„Moliūgas turėtų būti tvirtas, nesuglebęs, ant jo neturėtų būti pažeidimo ar puvimo požymių. Jei moliūgas yra minkštas iš išorės – tai pirmas ženklas, kad daržovė nėra šviežia ir negali būti vartojama. Prapjovus moliūgą jo konsistencija taip pat turėtų būti tvirta, o spalva ir kvapas – nepakitę, būdingi moliūgui“, – sako E. Gavelienė.

Rudenį darže užaugintus ar parduotuvėje įsigytus moliūgus norisi kuo ilgiau išlaikyti šviežius. Todėl geriausia juos laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo šalčio ir tiesioginių saulės spindulių. Nors ilgiausiai moliūgus išlaikyti pavyks rūsyje, tačiau šias daržoves galima sandėliuoti ir bute – balkone, tamsesniame kambaryje ar sandėliuke. Tačiau tokiu atveju svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat – juos rekomenduojama apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos.

Jei namuose trūksta vietos, nėra rūsio ar balkono, kuriame moliūgas galėtų rasti sau vietą ar dalį moliūgo jau spėjote panaudoti – likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę ir jį toliau bus galima naudoti įvairiuose patiekaluose. 

Visgi, įprastai viso moliūgo suvartoti iš karto nepavyksta, o šaldytuve jam rasti vietos taip pat nepavyksta, todėl E. Gavelienė rekomenduoja nepanaudoto moliūgo likučius tiesiog užšaldyti. „Nors moliūgai yra sezoninis produktas, tačiau juos valgyti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai tiesiog nėra vietos, kurioje būtų galima laikyti ir saugiai padėti moliūgą. Visgi, reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena gydytoja dietologė.

Iš moliūgo galima paruošti įvairiausių patiekalų, tad išmesti šios daržovės minkštimo ar sėklų pasibaigus rudens šventėms tikrai nereikėtų. Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, tačiau šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose.

Todėl „Rimi“ kviečia atrasti netikėtus receptus ir iš moliūgų tyrės išsikepti kvapnų biskvitą bei pagardinti jį gaiviu varškės kremo įdaru.

Moliūgų vyniotinis

vidutinis | 8–10 asm. | 30 min.

Patiekalui reikės:

3 kiaušinių

120 g cukraus

150 g moliūgų tyrės

1 šaukštelio su kaupu meduolių prieskonių

100 g miltų

2 šaukštelių kepimo miltelių

Varškės kremo įdarui reikės:

300 g varškės kremo „Cream cheese“

1 šaukšto vanilinio cukraus

100 g cukraus pudros

200 g 36 % grietinėlės

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius iki lengvų putų, tada sumaišykite su moliūgų tyre. Sausus produktus suberkite į kiaušinio plakinį ir lėtai išmaišykite, kol gausite tolygią masę.
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą paskirstykite tolygiai plonai apie 0,5 cm storio ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Iškeptą biskvitą uždenkite kepimo popieriumi ir, kol dar yra šiltas, susukite. Palikite atvėsti.
  4. Pasiruoškite įdarą.
  5. Kremą „Cream cheese“ sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę suplakite su cukraus pudra iki standumo ir sujunkite abi mases. Biskvitą atsargiai išsukite, nuimkite kepimo popierių ir sutepkite pasigamintu kremu. Tada biskvitą susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent dviem valandoms.
  6. Paruoštą vyniotinį galite apibarstyti cukraus pudra. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
Tags: Moliūgasreceptas
Kitas įrašas

Anykštėnai sėkmingai pasirodė varžybose Audruvyje

Panašūs straipsniai

KVIEČIAME Į ŠV. VINCENTO ATLAIDUS INKŪNUOSE 

2025-07-14
0

Š. m. liepos 20d. (sekmadienį) Inkūnų Švč. Aušros Vartų Dievo Motinos parapijos bažnyčioje bus švenčiami tradiciniai Šv. Vincento atlaidai. 

12 val....

Antradienio „Anykštoje” 2025-07-15

2025-07-14
2

...

Nėščiosioms ir kūdikius auginančioms šeimoms šulinių ir seklių gręžinių vandens tyrimai atliekami nemokamai

2025-07-14
0

Vasarą gera pabėgti nuo miesto šurmulio ir daugiau laiko praleisti arčiau gamtos – tam neretai pasirenkamos sodybos, kuriose yra vandens...

Anykščių ligoninės reanimacija dirba ketvirčiu pajėgumo

2025-07-14
16

Pirmadienį su Anykščių rajono vadovais bei rajono Tarybos frakcijų seniūnais susitiko Anykščių rajono ligoninės direktorius Dalius Drunga. Po šio renginio...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

KVIEČIAME Į ŠV. VINCENTO ATLAIDUS INKŪNUOSE 
Antradienio „Anykštoje” 2025-07-15
Nėščiosioms ir kūdikius auginančioms šeimoms šulinių ir seklių gręžinių vandens tyrimai atliekami nemokamai
Anykščių ligoninės reanimacija dirba ketvirčiu pajėgumo
Rajono valdžia susitiko su ligoninės direktoriumi
Liepos 16-ąją prasideda vėžiavimo sezonas: aplinkosaugininkai primena svarbiausius reikalavimus

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 11 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 9 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kitąmet Japonijoje planuojama surengti parodą apie Lietuvos istoriją
Ministrė: dešimties taškų pridėjimas maždaug 4 tūkst. abiturientų padėjo įveikti egzamino kartelę
Ministerija – už draudimą visoms mikrojudumo priemonėms važiuoti per pėsčiųjų perėjas
Baltijos šalyse pastarąją savaitę brango dyzelinas
Rusijos prekių eksportas sausį-gegužę menko 6,2 proc., importas augo 1,7 proc.
Ministerija siūlo švelninti reikalavimus kurorto statusui

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kiek automobilių turi Jūsų šeima?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In