• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Obelims linkstant nuo vaisių dietologė paaiškino, kodėl kasdien vertėtų suvalgyti bent po vieną obuolį

Pranešimas spaudai
2022-09-04
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną, sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žmonėms. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis, o prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pataria, kaip nuėmus derlių jį sandėliuoti, kad obuoliai ilgiau išliktų traškūs ir švieži, o ieškant parduotuvėje – pasirinkti tinkamiausius.

Lėtina organizmo senėjimo procesus

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.

„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir  apie 20 procentų sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 gramų angliavandenių, iš kurių 7-8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2-4 gramai – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Tačiau gydytoja primena, jog vaisius tinkamiausia valgyti tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai, gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose: „Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 2 00-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių.“

Specialistė pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve. Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamą obuolių rūšį, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis.“

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė sako, kad parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, JAV bei Lietuvos. Lietuviškų obuolių, priklausomai nuo derlingumo, galima įsigyti beveik visus metus. Nors, anot specialistės, populiariausi vaisiai parduotuvėje yra bananai, obuoliai taip pat karaliauja perkamumo viršūnėse: „Dažnas lietuvis jaukaus rudens vakaro neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar cinamonu kvepiančios obuolienės, todėl didžiausias obuolių perkamumo pikas – nuo lapkričio iki gegužės mėnesio. Pirkėjai gali išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės „Bogatyr“.

Renkantis obuolius R. Genienė pataria neimti tų, kurie turi minkštų dėmių ar apskritai yra prastos išvaizdos. Geriau rinktis kietesnius, su nepažeista odele, o juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje.“

Užderėjus gausiam obuolių derliui, specialistė primena, jog juos namuose galima ir susidžiovinti: „Tai puikus būdas vaisius išsaugoti kuo ilgiau ir neišvaistyti derliaus. Be to, obuolius galėsite valgyti tiesiog kaip sveiką užkandį arba rytais dėti į dribsnius bei naudoti įvairiuose receptuose, pavyzdžiui, dėti į saldžius kepinius. Džiovintus obuolius galima pasiimti kaip sveikatai palankesnį užkandį į mokyklą, darbą ar būrelį.“

„Rimi“kviečia pasigaminti gardžius keptus obuolius su migdolais, naminiu karameliniu padažu bei ledais ir dalijasi receptu.

Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais

Obuoliams reikės:

200 g migdolų

50 g kambario temperatūros sviesto

2 vnt. kiaušinių trynių

3 vnt. didelių obuolių 

Karameliniam padažui reikės:

100 g  cukraus „Rimi“           

100 ml plakamosios grietinėlės         

100 ml agavų sirupo  

Patiekimui reikės:

Vanilinių ledų  pagal skonį

Purškiamos grietinėlės pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį.
  3. Padalinkite ir išimkite šerdis iš obuolių. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase.
  4. Įdėkite skardą į orkaitę 20 minučių arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą.
  5. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C.
  6. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.

Komentarai 1

  1. Braniuko dainelė says:
    3 metai ago

    „Sėsk braliuk pa uosiu, abaliuka duosiu..”

Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Ar kaime įmanoma tapti sėkmingu verslininku?

Panašūs straipsniai

Apie giltinę prie ligoninės (Rievės. 2025-07-04)

2025-07-06
2

Ir visgi Anykščių ligoninę reikia uždaryti. Visų gyvųjų labui. Taip visiems bus geriau. Ir Anykščių rajono merui Kęstučiui Tubiui, ir...

Anykščių rajono savivaldybės ligoninė į aukštesnio lygio ligonines neskuba išvežti ir širdininkų.

Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė

2025-07-06
2

Praėjusį penktadienį, birželio 27-ąją, į „Anykštos“ redakciją kreipėsi klinikinę mirtį patyrusio, Anykščių rajono savivaldybės ligoninės reanimacijoje gulinčio, Aleksandro Zelevo artimieji....

Anykščių rajono savivaldybė teigia, kad Valstybės kontrolės išvada daugiausia susijusi su savivaldybės planuojama 5 milijonų 435 tūkstančių eurų dydžio paskola investicinių projektų įgyvendinimui.

Kontrolieriai nustatė, kad Anykščių savivaldybės biudžeto deficitas 3 milijonais viršija leistiną ribą

2025-07-06
0

Fiskalinės institucijos funkciją vykdanti Valstybės kontrolė (VK FI) atliko savivaldybių biudžetų fiskalinės drausmės taisyklių laikymosi vertinimą. Išankstiniu vertinimu nustatyta, kad...

Šventosios upės slėnis Anykščiuose laukia atnaujinimo

2025-07-06
3

Anykščių rajono savivaldybė skelbia atvirą konkursą viešųjų erdvių – trijų teritorijų Šventosios upės slėnyje – projektavimo paslaugoms įsigyti.

Konkurso metu ieškoma...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Apie giltinę prie ligoninės (Rievės. 2025-07-04)
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
Kontrolieriai nustatė, kad Anykščių savivaldybės biudžeto deficitas 3 milijonais viršija leistiną ribą
Šventosios upės slėnis Anykščiuose laukia atnaujinimo
Pūvanti atmintis Anykštijoje („Aukštaitiškas formatas” Nr. 102)
Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In