• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Paprasti sprendimai ir keli nauji įpročiai leis sutaupyti šimtus eurų bei nešvaistyti maisto

Pranešimas spaudai
2023-02-26
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Skirtingais skaičiavimais, per metus Lietuvoje iššvaistoma apie 400 tūkst. tonų maisto. Vienam gyventojui per šį laiką tenka apie 141 kg iššvaistyto maisto, o daugiausiai jo išmetama – tiesiog namuose. Tokius skaičius ir tendencijas pateikia „Vilnius Tech“ Aplinkos inžinerijos fakulteto mokslininkė doc. dr. Aušra Zigmontienė. Pasak jos, norint to išvengti, reikia planuoti ne tik pirkinius, bet ir kasdenį meniu – tai padeda užtikrinti, kad nusipirktume maisto tik tiek, kiek reikia. 

Pagrindas – planavimas ir organizuotumas

Apsipirkti su sąrašu, iš anksto suplanuoti, ką reikia įsigyti, prieš tai atidžiai peržiūrėjus, kokias maisto atsargas jau turite savo šaldytuve, spintelėse – pagrindiniai principai, kurie padės mažinti išmetamo maisto kiekius ir planuoti kasdienį meniu.

„Labai svarbu įvertinti ir patiekalus planuoti pagal tai, kuriuos maisto produktus, vaisius ar daržoves būtina suvartoti artimiausiu metu, kad vėliau jie nesugestų ir netektų išmesti. Savaitės valgiaraščio planavimas ir apgalvotas produktų pirkimas gali sumažinti išlaidas maistui iki 30 proc. Ruošiantis apsipirkti maisto prekių parduotuvėje, svarbu įvertinti kitą savaitę planuojamus gamintis patiekalus. Tam, kad neprisipirktume nereikalingų produktų, rekomenduojama pasidaryti sąrašą arba nusifotografuoti šaldytuvo turinį“, – pataria A. Zigmontienė. 

Sutaupymas skaičiuojamas šimtais eurų

„Maisto švaistymas – itin kompleksiška problema. Tai ir finansiniai nuostoliai žmogui, ir gamtos išteklių išvaistymas bei netausojimas. Ne mažiau svarbus veiksnys – šiltnamio efektą̨ sukeliančios dujos, kurios yra pagrindinis klimato kaitos veiksnys. Pūdamos, netinkamai laikomos, maisto atliekos išskiria šiltnamio efektą̨ sukeliančias dujas, spartindamos klimato kaitą. Paprasti, kasdienių įpročių pokyčiai tą įtaką galėtų sumažinti. Taip ir saugosite gamtą, ir sutaupysite pinigų, nes mažės išlaidos maistui“, – sako A. Zigmontienė. 

Anot jos, vidutiniškai per metus vienas namų ūkis, netausodamas maisto, praranda apie 600 eurų. Tad tinkamai laikant produktus, perkant jų tiek, kiek reikia, ir negaminant didelių porcijų, kurios nesuvalgytos nukeliauja į atliekų konteinerį, galima sutaupyti nemažą sumą. 

„Jei nuo pietų ar vakarienės liko maisto, neskubėkite jo išmesti, bet šiuos likučius kūrybiškai panaudokite kitam patiekalui. Taip pat galime likusį maistą užšaldyti. Šaldymui tinka ir likę gabalėliai nepanaudotų morkų, svogūnų ar kitų daržovių. Sudėję juos į maišelį ir užšaldę, vėliau galite panaudoti virdami sultinį“, – pataria A. Zigmontienė. 

Tinkamas maisto saugojimas

Pasak IKEA interjero dizaino skyriaus vadovės Eimantės Nemanės, tinkamas maisto saugojimas yra labai svarbus, siekiant išvengti maisto švaistymo. Tam, kad turimas maistas išliktų šviežias, ji rekomenduoja naudoti įvairius maisto indus. Be to, skaidrūs, stikliniai ar plastikiniai indai su skirtingais dangteliais padeda patogiai atskirti maisto produktus bei ilgiau išlaikyti juos šviežius. 

„Plastikinės ar stiklinės dėžutės yra ne tik puiki pagalbinė priemonė maistui laikyti, bet ir vietai šaldytuve išsaugoti. Priklausomai nuo indų formos, juos galima sudėti vieną ant kito, taip efektyviai išnaudojant erdvę, o atidarius šaldytuvą bus nesunku pamatyti, kas yra viduje. Maisto saugojimui skirtus indelius, kurių kaina IKEA parduotuvėse prasideda nuo 0,59 Eur, iš plataus asortimento išsirinks kiekvienas – pradedant įvairaus dydžio plastikinėmis dėžėmis, iki stiklo indų, kai kurie taip pat gali būti naudojami maistui šaldyti ar kepti orkaitėje“, – sako E.Nemanė. 

Pasak A.Zigmontienės, ne mažiau svarbus yra ir mokėjimas skaityti etiketes, galiojimo datas bei tinkamas maisto produktų laikymas. Nuo to priklauso, kiek laiko nupirkti maisto produktai išliks švieži bei kokybiški. „Svarbu paminėti, kad maisto likučius iš  keptuvių ir puodų visada reikia sudėti į hermetiškai uždarytus indus ir palikti šaldytuve. Paruoštą maistą ne šaldytuve galima laikyti iki dviejų valandų, o šaldytuve – iki trijų ar keturių dienų“, – sako A.Zigmontienė. 

Pagalba iš technologijų

Anot A. Zigmontienės, svarbu ne tik maistą laikyti sandariai, bet ir pasirūpinti tinkama šaldytuvo temperatūra. „Rekomenduojama optimali temperatūra šaldytuve + 4-5 °C. Užšaldytus maisto produktus patartina laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje. Taip pat labai svarbu laikytis gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų. Patarčiau, dėliojant naujai įsigytus produktus, juos statyti šaldytuvo gale, į priekį iškeliant tai, ką jau turime iš seniau ir ką, tikėtina, reikia suvartoti greičiau“, – pataria mokslininkė.

Būtinybę šaldytuve palaikyti tvarką ir nuolat peržiūrėti produktų išdėstymą pabrėžia ir E.Nemanė.

„Šaldytuve verta skirti atskirą lentyną įvairiems maisto produktams, tokiems kaip pieno produktai, mėsa, daržovės ir kt. Atskiros lentynos skyrimas padės suvartoti jau pagamintą ar panaudotą maistą greičiau. Tvarkos palaikymas neleis pamiršti to, ką turime šaldytuve, bei nepaslėps maisto likučių už kitų gaminių“, – aiškina E.Nemanė, IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė. 

Pasak jos, pasirinkus energetiškai efektyvų, skirtingus skyrius ir talpų šaldiklį turinti šaldytuvą, išsaugoti maisto kokybę bus dar paprasčiau. „Naujausios kartos šaldytuvuose galima reguliuoti drėgmės ir temperatūros režimus kiekvienoje lentynoje, taip sumažinant temperatūrų svyravimus ir ilgiau išlaikant įvairius produktus šviežius. Tiems, kurie maistą ruošia kelioms dienoms iš anksto, taip pat patarčiau įsigyti mikrobangų krosnelę, su kuria pašildyti maistą galėsite be papildomo riebalų pertekliaus. Maisto likučiams laikyti kasdien pravers kokybiški ir chemiškai nekenksmingi maisto laikymo indai, maisto termosai ir šaldymo maišeliai, padėsiantys ilgiau išlaikyti maistą sandarųir šviežią“, – sako IKEA dizainerė E.Nemanė.

Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Savaitgalio diskusija: Ką norėtumėte pasakyti kandidatams?

Panašūs straipsniai

Prie Antano Baranausko pagrindinės mokyklos pastato, aptvare bus įkurdinti gyvūlėliai.

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava

2025-09-17
1

Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla, dalyvaujanti Gamtosauginių mokyklų programoje, už pasiekimus aplinkosaugos srityje apdovanota Žaliąja vėliava ir Aplinkosauginio švietimo fondo...

Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą

2025-09-17
1

Rugsėjo 16–18 dienomis Anykščiuose vyksta tarptautinis Pasaulio banko organizuojamas forumas, skirtas socialinio verslumo temai.

Kaip praneša Anykščių rajono savivaldybė, renginyje dalyvaujantys...

„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu

2025-09-17
1

Rugsėjo 15 dieną Lietuvos someljė čempionatą 2025  „Codornu Zero Grand Prix“ laimėjo Ignatij Semionov iš restorano „Saint Malo“. Jau kelinti...

Jolantos Mačiulienės nuotr.

Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė

2025-09-17
11

Paryžiuje vyko OMC Pasaulio čempionas, kuriame Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) komanda pelnė ne vieną apdovanojimą.

Tarp jų - ir...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava
Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą
„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu
Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė
Tomas Tomilinas: „Nutraukime žiaurų elgesį su gyvūnais“
Pradėjo dirbti trečioji mero patarėja

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugsėjo 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 14 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Saulius Skvernelis: yra įvairių paramos variantų, kaip išgelbėti valstybę nuo šito chaoso
Įsigyti vaistą nuo COVID-19 ligos bus galima bet kurioje vaistinėje
Aplinkos ministerija: grąžinama teisė medžioti kariniuose poligonuose
Apklausa: apie pusė Lietuvos gyventojų teigiamai vertina tai, kad premjere tapo Inga Ruginienė
Molėtų plente susidūrė trys automobiliai, du žmonės žuvo
Tyrimas: SAM intervencijos blogins pacientams paslaugų kokybę, medikams – prastesnės darbo salygos

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokia Jūsų nuomonė apie visuomeninį Anykščių rajono transportą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Romai- 300×600

Romai- 300×600

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In