• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 26 kovo, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Pasigaminkite Indonezijoje populiarų „Nasi goreng“ patiekalą – tereikės ryžių, kiaušinių ir daržovių, o šeimai jis nekainuos nė 5 eurų

Pranešimas spaudai
2023-02-26
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

„Nasi goreng“ – pietryčių Azijoje dažnai sutinkamas patiekalas, gaminamas iš keptų ryžių su daržovėmis bei patiekiamas su mėsa, jūros gėrybėmis arba keptu kiaušiniu. Tačiau šis egzotiškai skambantis patiekalas turi ne vieną gaminimo būdą, tad naudojant namuose turimas ir mėgstamas daržoves jis tiks tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams, tiek sočiai vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad k asdienėje mityboje svarbu užtikrinti įvairovę , o „Nasi goreng“ recepte naudojami ryžiai, kiaušiniai ir daržovės – maistingas bei energijos suteikiantis pasirinkimas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad p astaraisiais metais auga s funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimas, todėl kviečia eksperimentuoti su skirtingais jų skoniais.

Rudieji ir juodieji ryžiai – itin palankūs sveikatai

Taip, kaip lietuviai mėgsta bulvių patiekalus, azijiečiai įpratę prie valgių su ryžiais. Tačiau norint paįvairinti savo mitybą, verta atsigręžti į kitų šalių virtuvę. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ryžiai priskiriami kruopų grupei, o pagrindinis veiksnys, lemiantis jų naudą sveikatai –perdirbimo laipsnis: kuo mažiau ryžiai apdirbti, tuo daugiau juose išliks ir naudingų maistinių medžiagų bei mineralų.

„Šlifuoti ryžiai išsaugo mažiausiai maistinių medžiagų, nes jų apdirbimo metu pašalinimas ryžių apvalkalas, kuriame susikaupia daugiausia vitaminų ir mikroelementų. Todėl pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems. Be eilės mikroelementų, šių rūšių ryžiuose yra ir daugiau skaidulų, daugiau B grupės vitaminų. Į mitybos racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes apdirbimo metu jie nešlifuojami ir nepoliruojami, tad išsaugo visas maistines medžiagas“, – rekomenduoja E. Gavelienė.

„Rudieji ryžiai vertingi dėl skaidulų ir vitaminų: juose yra nemažas kiekis tokotrienolio (vitamino E komponento) ir oryzanolio (riebaluose tirpaus antioksidanto). Dauguma tyrimų įrodė, kad šie antioksidantai mažina mažo tankio lipoproteinų, t.y. „blogo“ cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugodami nuo širdies susirgimų. Na, o išanalizavus juodųjų ryžių sėlenas, paaiškėjo, kad antioksidantų juose yra dar daugiau negu ruduosiuose. Taigi, bent retkarčiais praturtinkime jais savo racioną“, – siūlo gydytoja dietologė.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau išbando ir renkasi kokybiškesnius, rūšinius ryžius, pavyzdžiui, „Basmati“ ir jų porūšius – „Jasmine“ ar „Arborio“: „Pastaraisiais metais pastebime ryškų funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimo augimą – pirkėjai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį ir noriai išbando asortimento naujienas. Rūšinių ryžių apdirbimui visais atvejais yra skiriama daugiau dėmesio, o tai lemia ir aukštesnę jų kokybę, gardesnį skonį. Norintys sutaupyti jau pamėgo privačia etikete pažymėtus produktus, ne išimtis ir ryžiai. Pavyzdžiui, „Rimi Basic“ , „Rimi Greatlife,  „Rimi Planet“ , „Selection by Rimi“ etiketės ryžiai kokybe nenusileidžia ar net lenkia žinomų prekės ženklų gaminius, todėl jų kaina tampa svariu pasirinkimo kriterijumi.“

Kiaušiniai – nebūtinai tik pusryčiams

Nors daugelis keptus ar virtus kiaušinius renkasi šeimos pusryčiams, jie gali būti ir sotesnių patiekalų ingredientas. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kiaušiniai savo sudėtimi tikrai yra unikalūs. „Kiaušiniai vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių, tarp jų ir net 70 miligramų omega-3 riebalų rūgščių. Turint omenyje, kad žmogui per parą jų reikia suvartoti apie 1 gramą, kiaušiniai – puikus maistinis šios medžiagos šaltinis. Juose randama ir visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų bei mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Taip pat gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D ir visų grupių vitamino B“, – sako dietologė. 

Pasak dr. E. Gavelienės, kiaušiniuose yra ir karotinoidų – liuteino bei zeaksantino: „Tai – antioksidantai, reikalingi kataraktos vystymosi profilaktikai – jų daugiausia randama augalinės kilmės maisto produktuose. Kiaušiniuose gausu ir kitų maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti, todėl juos būtina įtraukti į mitybos racioną tiek vaikams, tiek suaugusiems.“

Komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva pastebi, kad daugėja pirkėjų, kurie rinkdamiesi kiaušinius atsižvelgia į ant pakuotės nurodytą prekės kategoriją, o pirmenybę teikia lietuviškiems, laisvėje užaugintų vištų arba ekologiškiems kiaušiniams.

„Pirkėjai vertina lietuvišką produkciją, jos šviežumą, tvarumą, naudą šalies verslo sektoriui. Norintiems sutaupyti siūlome nepraeiti pro „Rimi“ ar „Rimi Basic“ etikete pažymėtas kiaušinių dėžutes. Tokia etikete pažymėti produktai parduodami paprastesniuose įpakavimuose, didesniais ar mažesniais kiekiais, o tai leidžia pasiūlyti geresnes kainas už kokybiškus produktus“, – sako O. Suchočeva.

Prekybos tinklas „Rimi“ savo korporatyvinės atsakomybės strategijoje numatė nuo 2025 metų nebeprekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais, kurie ant dėžučių paženklinti 3 numeriu. „Pasiruošimo veiksmų ėmėmės jau dabar – tinklo parduotuvėse pirkėjų patogumui į 3 kategoriją nepatenkantys kiaušiniai pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Skatiname pirkėjus atkreipti dėmesį į šį žymėjimą ir rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius”, – sako komercijos operacijų vadovė ir primena, kad ekologiški vištų kiaušiniai pažymėti 0, laisvai laikomų vištų kiaušiniai 1, o ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai – skaičiumi 2.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo gaminant patiekalą „Nasi goreng“ nebijoti improvizuoti. „Kaskart jį galima gaminti su vis kitokiais prieskoniais ar padažais, kiaušinius keisti mėsos gabaliukais, panaudoti namuose turimas šviežias ar šaldytas daržoves. Tai lengvai ir greitai pagaminamas spalvingas patiekalas, kurį patogu dėžutėje nusinešti į darbą ar įdėti vaikams į mokyklą su jų mėgstama mėsa ir daržovėmis. Kiaušinius galite sukepinti su ryžiais, bet galite juos iškepti kitoje keptuvėje, kad baltymas gražiai apskrustų, o trynys išliktų skystas ir uždėti ant patiekalo“, – pataria kulinarijos technologė.

Nasi goreng

RECEPTAS

Patiekalui* reikės:

200 g rudųjų ryžių – rudieji ryžiai „Rimi Greatlife“ 1,25 eur/500 g;

4 kiaušinių – kiaušiniai „Rimi Basic“ 1,79 eur/10 vnt;

400 g šaldytų daržovių – šaldytas pavasariškas daržovių mišinys „Rimi“ 1,35 eur/400 g;

aliejaus kepimui;

prieskonių (aitriosios paprikos, imbiero, citrinžolės);

druskos, pipirų, sojos padažo pagal skonį.

Kaip gaminti:

Ryžius nuplaukite ir bent kelioms valandoms pamerkite į šaltą vandenį. Užkaiskite puodą su ryžiais (nemirkyti jie virs apie 40 minučių, mirkyti – truputį trumpiau).

Šaldytas daržoves šiek tiek apkepkite keptuvėje, tada suberkite prieskonius, užpilkite sojos padažo, tada išjunkite kaitrą ir palaukite, kol ryžiai išvirs.

Apkepkite ryžius keptuvėje ant aliejaus, įmuškite kiaušinius, vėl apkepinkite juos, o tada sumaišykite su daržovėmis.

Skanaus! 

Komentarai 1

  1. JONAS says:
    4 sav. ago

    Suvalgau dešimt kiaušiniu i diena ir be ryžiu su sviestu ir bulka, o jūros gerybės brangesnės už mėsa

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Paprasti sprendimai ir keli nauji įpročiai leis sutaupyti šimtus eurų bei nešvaistyti maisto

Panašūs straipsniai

Rezultatai nenustebino

2023-03-25
8

Anykštėnai pasirinko: ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausantis, jau kartą ėjęs mero pareigas Kęstutis Tubis....

Pritrūko dėmesio rinkėjams

2023-03-25
14

Anykštėnai pasirinko: ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausantis, jau kartą ėjęs mero pareigas Kęstutis Tubis....

Istorijos mokslų daktarą, publicistą, rašytoją Aurimą Švedą (dešinėje) kalbino kultūrologas, anykštėnas Tomas Ivanauskas.		      Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos nuotr.

Istorikas, šviesiai žvelgiantis į ateities paslaptis

2023-03-25
1

Kovo 16-ąją, Knygnešio dieną, į Anykščius atvyko žinomas istorikas dr. Aurimas Švedas - publicistas, pokalbininkas, eseistas, istorijos dėstytojas Vilniaus universitete,...

Balsavo prieš esamą valdžią

2023-03-25
26

Anykštėnai pasirinko: ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausantis, jau kartą ėjęs mero pareigas Kęstutis Tubis....

Anykšta TV:

Naujienos

Rezultatai nenustebino
Pritrūko dėmesio rinkėjams
Istorikas, šviesiai žvelgiantis į ateities paslaptis
Balsavo prieš esamą valdžią
COVID-19 statistika: 311 naujų atvejų, du žmonės mirė
Rajone planuojama uždaryti dalį kultūros įstaigų

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Kovo 23 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 22 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 21 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 18 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas
VRK tvirtins galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, spręs dėl K. Tubio
Naujas Muziejų įstatymas: nebelieka respublikinių muziejų, atsiras darbuotojai emeritai
Atvejai apie artimųjų įsidarbinimą aukštose pareigose jau panašūs į sistemą
Vartotojai ir žalieji remia Lietuvos banko siūlymą atsisakyti 1 ir 2 centų monetų
Pieno ūkininkai prie Seimo rengia protestą, reikalaus K. Navicko atsistatydinimo

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar pritartumėte, kad būtų rengiami nauji Anykščių rajono mero rinkimai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara kovas

Jara kovas

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Saulenis

Saulenis

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In