• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 30 gegužės, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Salierai – ne visų mėgstama, tačiau itin maistinga daržovė: patarimai, kaip namuose juos ilgiau išlaikyti šviežius

Pranešimas spaudai
2022-01-08
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors vieni salierais gardina salotas, troškinius, sriubas ar valgo juos žalius, kiti ryškaus šios daržovės skonio tiesiog nemėgsta. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, salierai itin tinkami pošventiniam laikotarpiui, kai norisi lengvesnio maisto – juose gausu vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, vitaminų bei žmogaus organizmui reikalingų mineralų, o jų panaudojimas kulinarijoje itin universalus: galima valgyti tiek saliero stiebą, tiek jo lapelius bei šakniagumbį. Kaip namuose ilgiau išlaikyti salierus šviežius ir ką iš jų pagaminti dalijasi mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors kai kurie nemėgsta salierų skonio, ši daržovė privalo rasti vietą kasdienės mitybos racione. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierai priskiriami sveikiausių daržovių kategorijai.

„Salierai turi būti įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Visų pirma, tai – vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, eterinių aliejų. Šioje daržovėje taip pat yra vitaminų A ir C, įvairių mineralų – magnio, kalio, kalcio ir natrio“, – vardija gydytoja dietologė ir priduria, kad salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams.

Gydytoja dietologė sako, kad valgyti galima tiek salierų stiebus, tiek jų šakniagumbį ar lapelius, kurie gali tapti itin kvapniu prieskoniu: „Nors maistine verte jie skiriasi nežymiai, bet visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir geriausiai pajausti gaivų bei turtingą saliero skonį. Su šia daržove reikėtų drąsiai eksperimentuoti, o jos gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio iki šviežio ir traškaus jo stiebo.“ 

Vis dėlto, E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad su saliero skoniu dažnai sunkiau susidraugauja vaikai, todėl jų tėvai turėtų rasti patogią ir vaikams priimtiną šios daržovės valgymo formą. „Vaikus su salierų skoniu reikėtų supažindinti ir pratinti nuo pat mažens. Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad kaip traškus užkandis jis visuomet būtų lengvai pasiekiamas po ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu pratinti mažuosius“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad sezono metu prekybos centrų lentynose puikuojasi Lietuvos ūkininkų užauginti salierai. Tuo tarpu žiemos metu jų stiebai atkeliauja iš Ispanijos, o šaknys – iš Olandijos. Nepaisant to, šviežių ir kokybiškų salierų parduotuvių lentynose randama ištisus metus, todėl vaisių ir daržovių kategorijos vadovė dalijasi keletu patarimų, kurie padės šią daržovę ilgiau išlaikyti šviežią ir traškią namuose.

„Norėdami kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešę namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni galima juos pamerkti į vandenį. Tokie jie bus dar gardesni, tiek ruošiant kokteilius, tiek salotas ar užkandžiaujant žaliais salierų stiebais su varškės bei avinžirnių užtepėle“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ji priduria, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežias salierų šaknis, jas taip pat būtų geriausia laikyti šaldytuve. „Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje. Be to, svarbu neplauti saliero šaknies, kol jos nebus paruoštos gaminti ar valgyti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas bent savaitę. Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams ir sriuboms“, – teigia „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė. 

Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia daugiau eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius, todėl šį kartą dalijasi salierų šaknų kario su kardamono ryžiais receptu.

Salierų šaknų karis su kardamono ryžiais

Patiekalui reikės:

500 ml kokosų pieno

1 svogūno

2 skiltelių česnako

25 g šviežio imbiero

1 didelės saliero šaknies

2 pomidorų

3 šaukštų aliejaus kepimui

1 šaukštelio kario miltelių

1 šaukštelio geltonos kario pastos

1 raudonosios paprikos

150 g basmati ryžių

Žiupsnelio kardamono

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės esančioje instrukcijoje. Virimo metu įberkite kardamono.
  2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai susmulkinkite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite.
  3. Pomidorus smulkiai supjaustykite.
  4. Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.
  5. Salierų šaknų karį patiekite su kardamono ryžiais.
Tags: daržovėsmaistasreceptai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Tradicinės kultūros ir žirgo šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ programa

Išvenkite neplautų indų krūvos: 3 sveiki ir sotūs receptai, kuriems prireiks tik vieno puodo

Panašūs straipsniai

Upėse pilna kolūkietiškų vaiduoklių – kenčia ne tik žuvys

2023-05-30
0

Artūras Pučėta

Kolūkių dvasia Lietuvoje jau seniai išsisklaidė, bet Anykščių apylinkėse vis dar apstu ryškaus sovietmečio laikų palikimo – senų, yrančių...

Po konflikto viešbutyje pasigedo pinigų

2023-05-30
0

Gautas moters (gim. 1986 m.), gyvenančios Anykščiuose, Sportininkų g., pareiškimas, kad gegužės 29 dieną  apie 4.00 val. viešbutyje, esančiame Šilutėje,...

Anykščiuose pagrobti pastoliai

2023-05-30
0

Gegužės 29 dieną  apie 09.33 val., pastebėta, kad iš kiemo Anykščiuose, Statybininkų g., pagrobti UAB priklausantys aliuminiai pastoliai. Padaryta žala...

Paskelbti du konkursai

2023-05-30
1

Anykščių rajono savivaldybė paskelbė konkursą užimti Anykščių turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus pareigoms.Kandidatų dokumentų laukiama iki birželio 8 dienos....

Anykšta TV:

Naujienos

Upėse pilna kolūkietiškų vaiduoklių – kenčia ne tik žuvys
Po konflikto viešbutyje pasigedo pinigų
Anykščiuose pagrobti pastoliai
Paskelbti du konkursai
Ugniagesių buvo paprašyta nuvalyti kelią
Tarp vyrų kilo konfliktas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 28 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 27 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 26 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 25 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 24 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Bedarbiams ar mažai uždirbantiems savo verslo kūrimui – 25 mln. eurų paramos
VERT: visuomeninė elektros kaina nuo liepos mažėja beveik 19 proc. iki 22,26 centų
Labiausiai korumpuotais gyventojai įvardija medikus, Seimą, teismus, savivaldybes
Siūloma atsisakyti „kanceliarinių“ išmokų savivaldoje, mokėti fiksuotą atlyginimą
Seimui teikiamos pataisos, kuriomis siūloma spręsti per rinkimus iškilusius nesklandumus
Referendumas dėl dvigubos pilietybės vyks 2024 metų gegužės 12 dieną

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar važinėjate dviračiu?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara gegužė

Jara gegužė

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Troskimai Liksa – GERAS

Troskimai Liksa – GERAS

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In