• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Antradienis, 1 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Troškinys vos už kelis eurus: kaip panaudoti daržovių likučius?

Pranešimas spaudai
2022-10-08
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Ruduo lepina daržovėmis, tačiau ne visada spėjate jas suvalgyti? Žinodami, kaip tinkamai panaudoti daržo gėrybių likučius, ne tik paįvairinsite savo valgiaraštį, bet ir sutaupysite pinigų. O svarbiausia – nešvaistysite vertingų maisto produktų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, rudens daržovių populiarumo tendencijos eilę metų išlieka stabilios, tarp perkamiausių – bulvės, pomidorai, kopūstai ir morkos, o pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškam derliui.    

„Sezoninių daržovių pasirinkimas yra parankus net keliais aspektais. Vietos ūkininkų produkcija parduotuves pasiekia greičiau, todėl yra tikrai aukščiausios kokybės. Taip pat trumpesnė tiekimo grandinė padeda tausoti aplinką. Ir, žinoma, atsispindi galutinėje kainoje. Pagal pardavimų duomenis matome, kad pirkėjai sezonines daržoves taip pat gausiai renkasi. Populiariausių daržovių sąraše yra Lietuvoje užaugintos bulvės, morkos, svogūnai. Mėgstamos ir tokios tradicinės rudens sezono daržovės kaip moliūgai bei burokėliai“, – sako V. Budrienė.

Aromatingas patiekalas iš daržovių likučių

Platus rudens gėrybių pasirinkimas atveria daugiau galimybių eksperimentuoti virtuvėje. O jei atrodo, kad daržovių likučių niekur nepanaudosite, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė tikina, kad rudeniškas troškinys yra tas patiekalas, kurį lengvai galite pasigaminti namuose. Jeigu ir prireiks papildomų ingredientų – jiems išleisite vos keletą eurų.

„Keli suminkštėti spėję pomidorai, brokolio stiebas, šaldytuve esantis per pusę perpjautas svogūnas, baklažano, cukinijos, bulvių ar morkų likučiai – visos daržovės puikiai tinka ruošiant kvapnų troškinį. Šis patiekalas ne tik rudeniškas, sotus, maistingas, bet ir ypač pigus. Mat jį gaminant galima sunaudoti pačius įvairiausius daržovių, kruopų, mėsos, grietinėlės ar grietinės likučius, tad papildomų ingredientų gali ir neprireikti. Norint, kad troškinys įgautų ryškesnio skonio, galima pasinaudoti ir keliomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, jeigu šaldiklyje turite užsilikusio naminio sultinio – jis troškiniui tikrai suteiks nepaprasto skonio. O jei neturite, puikiai tiks ir paprasčiausias sultinio kubelis“, – sako J. Sabaitienė.

Sotumo troškiniui gali suteikti ir įvairiausios rūšies mėsa. Tam puikiai tinka ne tik vištienos šlaunelės ar krūtinėlė, kiaulienos mentė ar išpjova, bet ir dešrelės. Tiesa, prieš dedant mėsą į puodą troškintis, „Iki“ atstovė, pataria ją greitai apkepti keptuvėje. Taip mėsos išorė karamelizuosis ir troškiniui suteiks dar sodresnį skonį.

Ši taisyklė galioja ir daržovėms. Kai mėsa jau troškinasi puode – metas pasiruošti daržoves. Jas susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir taip pat šiek tiek pakepti keptuvėje, o tik vėliau dėti į puodą, kuriame verda troškinys.

Atverkite šaldytuvą ir nestokokite fantazijos

Tolesnė troškinio gaminimo eiga – labai paprasta. Į puodą galite dėti viską, kas pasitaiko po ranka. Jeigu šaldytuve turite užsilikusios pomidorų pastos ar padažo – šis troškiniui niekada nepamaišys, jeigu jums liko grietinės ar grietinėlės – šie ingredientai taip pat puikiai tiks troškiniui. Tiesa, tiek grietinę, tiek grietinėlę patariama dėti pačioje troškinimosi pabaigoje.

Troškinys niekada nebus toks kvapnus ir aromatingas, jeigu jo nepraturtinsite įvairiausiais prieskoniais. Druska ir pipirai – privalomi gaminant kiekvieną pikantišką patiekalą, tačiau verdant troškinį galite ir paimprovizuoti. Jeigu turite – įberkite rūkytos paprikos, kario prieskonių, svogūnų ar česnakų miltelių. Įmantresnių skonių mėgėjams J. Sabaitienė siūlo troškinį pagardinti kalendros sėklomis ar čili pipirų dribsniais.

„Iki“ atstovė dalijasi kelių troškinių receptais, kurie sušildys žvarbų rudens vakarą.

Jautienos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio kubeliais supjaustytos jautienos, arba kitos mėsos, kurią turite šaldytuve

1/4 puodelio miltų

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio pipirų

Sultinio

1 šaukštelio Vorčesterio padažo

5 česnako skiltelių

1 lauro lapo

3 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais

Turimų daržovių likučių

Gaminame:

Indelyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir gautame mišinyje apvoliokite jautieną. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Jautieną šiek tiek apkepkite ir dėkite į troškinimo puodą. Mėsą užpilkite sultiniu, įdėkite lauro lapą ir palikite troškintis. Tuomet toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė jautiena apkepkite susmulkintas česnakų skilteles, dėkite daržovių likučius, viską dar šiek tiek pakepkite kol daržovės gražiai karamelizuosis. Į troškinimo puodą pirmiausia dėkite bulves, leiskite joms bent penkias minutes pavirti ir tuomet dėkite likusias daržoves. Troškinį pagardinkite Vorčesterio padažu ir palikite troškintis, kol mėsa ir daržovės išvirs, o troškinys – šiek tiek sutirštės.

Maltos mėsos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

1 puodelio vandens

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio, kubeliais supjaustyto svogūno

2 supjaustytų morkų

Maltos mėsos

Kelių nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių

Saliero stiebo – jeigu turite

Kelių susmulkintų skiltelių česnako

Skardinės susmulkintų pomidorų

Šaukšto miltų

Druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių

Gaminame:

Visas susmulkintas daržoves išskyrus bulves ir česnakus dedame į puodą, kuriame yra lašelis įkaitinto aliejaus ir šiek tiek apkepiname. Tuomet dedame česnakus ir maltą mėsą, viską gardiname turimais prieskoniais. Kelias minutes apkepame, pilame vandens ir dedame sultinio kubelį. Tuomet dedame bulves, pilame konservuotus pomidorus ir viską patroškiname. Kol troškinys verda šaukštą miltų dubenyje sumaišykite su šiek tiek vandens. Gautą mišinį pilkite į sultinį – taip jis taps šiek tiek tirštesnis. Galiausiai viską dar apie 10 min. patroškinkite. Skanaus!

Kitas įrašas
Dažniausiai koronaviruso infekcija pasireiškia karščiavimu, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ar dusuliu, nuovargiu, raumenų skausmais, skonio ar kvapo praradimu, gerklės skausmu, sloga, pykinimu, vėmimu ar viduriavimu.  	    Nuotr. iš freepik.com

Kaip tinkamai gydytis nuo koronaviruso?

Panašūs straipsniai

Anykščiai ruošiasi šypsenų paradui

2025-07-01
3

Atrodo, kad Anykščių rajono gyventojai šiemet šypsosis plačiau nei bet kada anksčiau. Po to, kai meras Kęstutis Tubis kruopščiai suskaičiavo...

Ar būtinas kelionės draudimas į Europos Sąjungos šalis?

2025-07-01
0

Planuojant kelionę po Europos Sąjungą dažnas keliautojas susimąsto: ar tikrai reikia kelionės draudimo, jei vykstu į ES, kur veikia Europos...

Svėdasų bibliotekos nuotr.

Neveikia Svėdasų knygomatas

2025-07-01
10

Svėdasų biblioteka praneša, jog skaitytojai laikinai negali naudotis neseniai įrengtu knygomatu, nes vyksta laiptų remontas.

Liepos 2-11 dienomis nedirbs ir pati...

Šventosios upėje nėra ką šienauti

2025-07-01
4

Šią vasarą Anykščiuose savivaldybė kol kas  neplanuoja atlikti Šventosios upės vagos valymo darbų,nes nėra ką šienauti, šį antradienį skelbia laikraštis...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščiai ruošiasi šypsenų paradui
Ar būtinas kelionės draudimas į Europos Sąjungos šalis?
Neveikia Svėdasų knygomatas
Šventosios upėje nėra ką šienauti
Paaiškėjo, kiek šiemet bus floristinių kilimų konkurso dalyvių
Darbuotojų Anykščiuose trūksta tik „Norfai”

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 26 dienos Utenos apkrities įvykių apžvalga
Birželio 25 dienos Utenos apskrities įvykių pažvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Nepriklausomi elektros tiekėjai sąskaitose turi skelbti ir pigesnius planus
Nacionalinių architektūros apdovanojimų pagrindinį prizą pelnė „Stasys Museum“
Seimas nustatė, kaip bus atlyginama meškų padaryta žala bitynų, ūkinių gyvūnų savininkams
Šilumos siurbliams ir biokuro katilams – dar 8,5 mln. eurų paramos
Seimas dvejiems metams pratęsė vandens gręžinių įteisinimą
Seimo vadovas gėdingiausiu pavasario sesijos įvykiu įvardija Arūno Dudėno „gelbėjimo operaciją“

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In