• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 22 kovo, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Valstybės atkūrimo dieną paminėkite valgydami lietuviškus patiekalus: 3 šventiniai receptai

Pranešimas spaudai
2022-02-16
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Lietuvos valstybės atkūrimo diena – puiki šventė prisiminti mūsų kulinarinį paveldą. Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvinių patiekalų, ant šventinio stalo dažnai karaliauja ir mėsiški delikatesai. Šiemet siūlome pasigaminti klasikinius, kiekvieno virtuvėje bent keletą kartų per metus gaminamus patiekalus, kurie papuoš jūsų pietų stalą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad iš tiesų tradiciniams patiekalams naudojamos bulvės populiarumu tarp pirkėjų nenusileidžia jokiai kitai daržovei.  

„Pirkėjams siūlome daug skirtingų bulvių veislių. Vienos skirtos virti, kitos labiau gaminti kitus tradicinius patiekalus. Pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms. Taip pat matome, kad kiekvieną sezoną pirkėjai itin laukia pirmojo derliaus bulvių, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad galėtume pasiūlyti pirmųjų ankstyvųjų bulvių“, – teigia V. Budrienė.

Vilmos Juodkazienės, „Iki“ kulinarijos cecho vadovės, teigimu, lietuviai Vasario 16-ajai ruošiasi spontaniškai. Jeigu per didžiąsias žiemos šventes pirkinių krepšelį apdairiai ruošiame dar nuo gruodžio pradžios, tai per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną apsisprendžiame paskutinę minutę.

„Kiekvienoje šeimoje vyrauja skirtingos tradicijos, tačiau niekas nepaneigs, kad Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją norime prisiminti iš kartos į kartą perduodamus receptus. Šiems minėjimams stalai nėra nukraunami begale patiekalų, tačiau šventiniai pietūs išlikę būtinu atributu. Vasario 16-ąją lietuviai gamina bulvinius patiekalus, kepsnius, mišraines. Kai kurie prisimena artėjantį pavasarį ir užsitaiso šaltibarščių. Svarbiausia, kad būtų gera nuotaika ir, žinoma, lietuviškas maistas“, – sako V. Juodkazienė.

Vyrauja mitas, kad tradiciniai lietuviški patiekalai, ypač iš bulvių, yra sunkiai pagaminami ir įkandami tik užkietėjusiems nacionalinės virtuvės profesionalams. Cepelinais ar Žemaičių blynais mėgaujamės pas tėvus ar senelius, vėdarų keliaujame ragauti į restoranus, o kugelis namuose vis nepavyksta.

V. Juodkazienė tikina, kad viskas atrodo sudėtinga tik iš pirmo žvilgsnio. Tereikia šiek tiek praktikos ir nepamiršti akylai vadovautis laiko patikrintais receptais.

„Vasario 16-oji – ideali šventė prisiminti klasikinius lietuviškus patiekalus. Yra nuogąstaujančių, kad jie sudėtingai paruošiami, tačiau su mano siūlomais receptais šis mitas bus išsklaidytas. Vadovaukitės kiekvienu žingsniu ir jums tikrai pavyks“, – sako V. Juodkazienė.

„Iki“ atstovė paruošė tris receptus šventiniam Vasario 16-osios stalui. Ji siūlo išbandyti šiuolaikinę cepelinų interpretaciją su česnakine varške ir bazilikais, tradicinius Žemaičių blynus mėsos mėgėjams ir gaivias, bet labai lietuviškas burokėlių salotas su pupelėmis ir raugintais agurkais.

Cepelinai su česnakine varške ir bazilikais

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių

200 g. norimo riebumo varškės

2 skiltelių česnako

1 vnt. kiaušinio

20 g. sviesto

1 šaukštas grietinės

Baziliko lapelių

Lieso jogurto

Druskos, pipirų

Gaminimo eiga:

Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.

Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus, smulkiai sukapotus baziliko lapelius ir tarkuotas česnako skilteles.

Suformuokite cepelinus, virkite apie 20-25 minutes.

Patiekite su grietine ar spirgučių padažu.

Tradiciniai Žemaičių blynai

Jums reikės:

1 kg bulvių

Vieno kiaušinio

2 šaukštų maltų džiūvėsių

3 šaukštų miltų

350 g virtos kiaulienos

Vieno svogūno

Vieno šaukšto sviesto

3 šaukštų aliejaus

Druskos

Pipirų

Gaminimo eiga:

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite.

Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.

Iš maltų bulvių masės formuokite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Burokėlių salotos su pupelėmis ir raugintais agurkais

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio virtų arba orkaitėje keptų burokų

Skardinės konservuotų arba stiklinės virtų raudonųjų pupelių

1 mėlynojo svogūno

2 raugintų agurkų

1 skiltelės česnako

Ryšulėlio krapų

Druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

Burokėlius supjaustykite kubeliais, svogūną – kuo smulkesniais kubeliais, česnaką sutarkuokite, o krapus sukapokite kuo smulkiau.

Raugintus agurkus supjaustykite tokio paties dydžio kubeliais kaip ir burokėlius.

Viską išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais bei keliais šaukštais alyvuogių aliejaus.

Jeigu trūksta trūksta rūgštumo, įpilkite šaukštą skysčio, likusio nuo raugintų agurkų, o jei trūksta burokėlių saldumo ir yra per rūgštu – šaukštelis cukraus situaciją tikrai pataisys.

Skanaus!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Švenčiant vasario 16-ąją Vilniaus TV bokšte bus iškelta Trispalvė ir atliktas muzikinis šviesų kūrinys

Panašūs straipsniai

Teismo sprendimo dėl Kęstučio Tubio grąžinimo į rinkimus skelbimas – atidėtas

2023-03-22
23

Šiandien, kovo 22-ąją, planuota paskelbti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skundo. Teismui...

Kęstučio Tubio rinkiminėje kampanijoje dirbo žurnalistas Laimas Fergizas ir štabo koordinatorė Neringa Kamarovienė.				         Nuotr. iš Anykščių LŽVS Facebook puslapio

Ar išrinktas meras galės dirbti meru?

2023-03-22
33

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Kęstutis Tubis kovo 19-ąją Anykščių rajono mero rinkimuose įveikė socialdemokratą Dainių Žiogelį. K....

Seimo pirmininkė: svarstymai dėl VRK vadovės atsistatydinimo – per ankstyvi

2023-03-22
3

Svarstymai dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Jolantos Petkevičienės traukimosi yra per ankstyvi, komisija turi baigti rinkimų ciklą, sako Seimo...

VRK vadovė sako nematanti priežasties kreiptis į teismą dėl K. Tubio

2023-03-22
10

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Jolanta Petkevičienė sako nematanti priežasčių aiškintis per teismą dėl mero rinkimus Anykščiuose laimėjusio „valstiečių“...

Anykšta TV:

Naujienos

Teismo sprendimo dėl Kęstučio Tubio grąžinimo į rinkimus skelbimas – atidėtas
Ar išrinktas meras galės dirbti meru?
Seimo pirmininkė: svarstymai dėl VRK vadovės atsistatydinimo – per ankstyvi
VRK vadovė sako nematanti priežasties kreiptis į teismą dėl K. Tubio
VRK vadovė sako neatmetanti galimybės trauktis
Kultūros tarybos posėdyje – šamanų tema

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Kovo 21 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 18 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 17 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 16 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Gerai įvertinti mokyklų vadovai galės įsidarbinti kitose įstaigose be konkurso
Seimo pirmininkė: kviestis VRK atstovus dėl rinkimų Visagine ir Anykščiuose nėra laikas
Surengta Aukštaitijos regiono bibliotekų bendra paroda
Seime baigiami svarstymai dėl vežimo tarpmiestiniais autobusais pertvarkos
Dideles pajamas uždirbantiems – papildomi 5–7 proc. GPM tarifai
Aštuntokų matematikos pasiekimai šiek tiek pagerėjo, skaitymo – nepakito

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar pritartumėte, kad būtų rengiami nauji Anykščių rajono mero rinkimai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara kovas

Jara kovas

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Saulenis

Saulenis

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In